Wbrew pozorom w dzisiejszych czasach nie jest to śmieszne, coraz trudniej o osoby bez różnych dys...zagatka pisze:wymagania w jednym z ogłoszeń o pracę:
"doskonała znajomość poprawnej polszczyzny (w czasie rekrutacji będą przeprowadzane testy w postaci dyktanda)"
COS SMIESZNEGO - albo i nie ...........
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Re: COS SMIESZNEGO - albo i nie ...........
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

to wcale nie takie głupie, jestem za. Jak widzę poziom znajomości poprawnej polszczyzny w treści zgłoszeń od Klientów (nawet z urzędów) to mam dreszczezagatka pisze:wymagania w jednym z ogłoszeń o pracę:
"doskonała znajomość poprawnej polszczyzny (w czasie rekrutacji będą przeprowadzane testy w postaci dyktanda)"

to większy sens by miało napisanie eseju. Wtedy sprawdzą i ortografie i styl/poziom wypowiedzi.
Patrząc na to co się dzieje dokoła, to większym problemem jest umiejętność sklecenia sensownego zdania, niż sama ortografia.
Bo samo dyktando, jak dla mnie, to lekka groza - bo robię błędy i jestem tego świadoma. Ale wiem co to słownik ortograficzny.
Patrząc na to co się dzieje dokoła, to większym problemem jest umiejętność sklecenia sensownego zdania, niż sama ortografia.
Bo samo dyktando, jak dla mnie, to lekka groza - bo robię błędy i jestem tego świadoma. Ale wiem co to słownik ortograficzny.
if anyone asks...i'm a bubbly ray of sunshine, coated with sweetness.
No nie fiem zagatka, czy muwisz o tym samym posiomie, co naLeśnik czy rrosiak. Na prawde posiom niekturych jest tak niski, rze szkoda gadaci. Nie som to orły sokoły, a tym pardziej jaszczompy. Samo sklecenie zdania nie wystarczy... Zwłarzcza, jak ktosi ma do wypełnienia tylko formólaże.. A z dRoOgIeJ sTrOnY nie tSheBa rObiTcH bLeDoOf OrTo sEnSu StRiCte, sHeBy dOpRowAdZiĆ dO sHaLoo WshYsTkiCh doOkoLa... A PsiaPsiOolLki z bLoGaskooff bEdA zaChwyCone.....zagatka pisze:to większy sens by miało napisanie eseju. Wtedy sprawdzą i ortografie i styl/poziom wypowiedzi.

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
zagatka pisze: Bo samo dyktando, jak dla mnie, to lekka groza - bo robię błędy i jestem tego świadoma. Ale wiem co to słownik ortograficzny.
Podejście zależy od pokolenia. Dla mnie dyktando ma sens

ale ja nie twierdze, że dyktando nie ma sensu
tylko, że esej więcej oceni. o!
eMTi, no ale co po tym, jak ktoś ładnie napisze dyktando ze słuchu, a potem w liście do klienta walnie buzzziaczki albo inne pOzdrÓffki

tylko, że esej więcej oceni. o!

eMTi, no ale co po tym, jak ktoś ładnie napisze dyktando ze słuchu, a potem w liście do klienta walnie buzzziaczki albo inne pOzdrÓffki

- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
zagatka pisze: to większy sens by miało napisanie eseju. Wtedy sprawdzą i ortografie i styl/poziom wypowiedzi.
Zgadzam się z Tobą, choć może to dlatego, gdyż inaczej nie miałbym szansy w takiej rozmowie o pracę.

Tak się złożyło, że akurat dzisiaj "czytałem" o pewnej propozycji

Kiedy chodziłem do żłobka (a może podstawówki, ale ciiii) to sam chciałem, aby uprościć polską pisownię. Te wszystkie ż/rz u/ó ch/h i inne wyjątki. Teraz jednak bym nie chciał, jednak zastanawiam się dlaczego i wychodzi mi, że z przyzwyczajenia (nie lubię zmian, lubię tradycję) trochę dlatego, że kilka "u" oraz "ó" wiem gdzie wstawić, więc szkoda byłoby zaprzepaścić tę wiedzę, która w tak wielkich bólach przyszła. Niestety uproszczenie języka ma logiczne plusy dodatnie. Myślę, że ciekawy temat do dyskusji, przynajmniej do czasu, aż Arno tutaj nie zajrzy i nie zakończ jej jedną wypowiedzią.

P.S. Kiedy pisze się "tę", a kiedy "tą"? Mógłby mi to ktoś bardzo łopatologicznie wytłumaczyć?
- Załączniki
-
- yntelygentna propozycia.JPG (22.79 KiB) Przejrzano 2487 razy
hmm (znalezione w sieci):Witek pisze: P.S. Kiedy pisze się "tę", a kiedy "tą"? Mógłby mi to ktoś bardzo łopatologicznie wytłumaczyć?
"formy "tę" używamy jedynie w bierniku: a więckogo?co?(widzę) tę książkę,tę dziewczynę,tę wiadomość itp.
formy "tą" używamy jedynie w narzędniku: z kim? z czym? (idę) z tą dziewczyną, z tą książką"
Choć w języku mówionym dopuszczalne są obecnie dwie formy: tę i tą.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Witek pisze:
P.S. Kiedy pisze się "tę", a kiedy "tą"? Mógłby mi to ktoś bardzo łopatologicznie wytłumaczyć?
AFAIR mowa tu o uzgadnianiu końcówek. Tę książkę, tą dziewczyną.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Zakład Utylizacji Społeczeństwa 

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Mały leci na TVN
Co prawda nie w roli głównej ale...

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru 

a co to, dużo Cię tam będzie? bo akurat mam okupowany telewizor i nie mogę przełączyć.... 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
wiem kurde...
zlazłem na dół i jak zobaczyłem, co leci w TVN to padłem... Także możecie się ze mnie śmiać
Zmęczony jestem...

Zmęczony jestem...

hahamały 5150 pisze:Mały leci na TVNCo prawda nie w roli głównej ale...

Jak to?zagatka pisze: hahaja byłam w niedziele w tvn
![]()
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru 

Też chciałem Cię Mały pooglądać ale niestety przegrałem z Tudorami 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
zagatka pisze: hahaja byłam w niedziele w tvn
![]()
Ale jako kto?

był był... i całkiem dawał radę 

w kiler-ów 2-óch, w sumie może jakieś 2sekundymały 5150 pisze:Jak to?zagatka pisze: hahaja byłam w niedziele w tvn
![]()

w kościele, w trakcie ślubu ławkę grzeje ;)FUX pisze:zagatka, gdzie, w której akcji?
zagatka, ale to jest coś w stylu - grałem w Krzyżakach, byłem jednym z 10000 statystów, czy widać na ekranie Twoją twarz?