Zamienić Subaru na Audi ?
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Zamienić Subaru na Audi ?
Problem typu, i chciałaby i się boi ...
Jako, że przyszedł czas wymiany niektórych rzeczy w foresterze rzuciłem na forum domowym pewne kwoty zbliżających się wydatków, i żona się lekko przeraziła, że trzeba będzie tyle zapłacić np. za wymianę rozrządu bo przecież do starej corsy to rozrząd kosztował 120 zł albo perspektywa zakupu amortyzatorów na tył za jakieś kosmiczne pieniądze. No i zacząłem się zastanawiać, że właściwie ma rację bo po cholerę mam tyle płacić jeśli może np. w jakimś Audi kombi z podobnego rocznika mam to samo, czyli napęd na 4 koła, podobny, a może większy bagażnik, bardziej komfortowe wnętrze(chociaż to akurat jest najmniej istotne), niskie zużycie paliwa jeśli tdi a koszt eksploatacji będzie o wiele niższy (ale czy na pewno ?), przyspieszenia lepsze niż w tym mułowatym czołgu.
TO pewnie jest pytanie na forum Audi ale co mi szkodzi..
Jak wyglądają koszty eksploatacji takiej np. A4 TDI z napędem na 4 koła ? Rozrząd, amortyzatory, sprzęgło, hamulce inne ?
Czy tam jest stały napęd czy też Haldex czy różnie w zależności od rocznika, modelu, a jeśli różnie to po czym je rozpoznać ?
Nie wiem cholera co zrobić, bo troszkę mi się znudził ten samochód jak każdy poprzedni, a trochę się żżyłem z tą maszynką jeśli tak w ogóle można powiedzieć, czyli jakiś taki paradoks.
Właściwie to oczekuję, że może ktoś z was miał podobny dylemat i zamienił wolnossące Subaru na jakiegoś wypasionego TDI i napisze czy żałuje czy też nie.
Jako, że przyszedł czas wymiany niektórych rzeczy w foresterze rzuciłem na forum domowym pewne kwoty zbliżających się wydatków, i żona się lekko przeraziła, że trzeba będzie tyle zapłacić np. za wymianę rozrządu bo przecież do starej corsy to rozrząd kosztował 120 zł albo perspektywa zakupu amortyzatorów na tył za jakieś kosmiczne pieniądze. No i zacząłem się zastanawiać, że właściwie ma rację bo po cholerę mam tyle płacić jeśli może np. w jakimś Audi kombi z podobnego rocznika mam to samo, czyli napęd na 4 koła, podobny, a może większy bagażnik, bardziej komfortowe wnętrze(chociaż to akurat jest najmniej istotne), niskie zużycie paliwa jeśli tdi a koszt eksploatacji będzie o wiele niższy (ale czy na pewno ?), przyspieszenia lepsze niż w tym mułowatym czołgu.
TO pewnie jest pytanie na forum Audi ale co mi szkodzi..
Jak wyglądają koszty eksploatacji takiej np. A4 TDI z napędem na 4 koła ? Rozrząd, amortyzatory, sprzęgło, hamulce inne ?
Czy tam jest stały napęd czy też Haldex czy różnie w zależności od rocznika, modelu, a jeśli różnie to po czym je rozpoznać ?
Nie wiem cholera co zrobić, bo troszkę mi się znudził ten samochód jak każdy poprzedni, a trochę się żżyłem z tą maszynką jeśli tak w ogóle można powiedzieć, czyli jakiś taki paradoks.
Właściwie to oczekuję, że może ktoś z was miał podobny dylemat i zamienił wolnossące Subaru na jakiegoś wypasionego TDI i napisze czy żałuje czy też nie.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Re: Zamienić Subaru na Audi ?
Żeby mieć napęd na 4 koła musisz wybrać większy silnik (umieszczony wzdłużnie). Wtedy masz centralny dyferencjał torsena. Do silników montowanych poprzecznie dodają haldexGrzegorz pisze: Audi kombi z podobnego rocznika mam to samo, czyli napęd na 4 koła,

Jakoś wierzyć mi się nie chce, żeby audi było tańsze w utrzymaniu od Subaru.
Sprawdź sobie ceny turbiny i pompowtryskiwaczy

Słyszałem, że silniki 2,5 TDI były bardzo awaryjne. Nie wiem tylko, czy wszystkie.
Ja najchętniej kupiłbym sobie Forka z wiatrakiem, jak pisał vicu. Najlepiej MY'06

Grzegorz, no i kwestia zakupu takiego audi, na pewno coś znajdziesz. Tylko, czy będzie się opłacać - czyli, czy włożysz do niego mniej niż w Forestera, w którym przynajmniej wiesz co masz zrobić.
Dokładnie, lepszy swój wróg niż obcy 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Tak z pamięci dawnej sięgnę.
Koło 2002 znalazłem fane A3 w dyszlu.
Podjechałem do salonu po niezbedne informacje serwisowe i w porownaniu z nówka korolka także w dyszlu, to różnica była dwukrotnie większa, jeżeli chodzi o same przeglądy. Reszta jakos także nie nastrajala optymistycznie.
Wiadomo, że jest rynek zamienników i panów Heniów, lecz pewnie u niego wszystkiego nie da sie zrobić i niektóre części także kupić w oryginale.
Zapytaj aza lub carfita; on Audi ujeżdża tylko trochę dziwne, S4
Koło 2002 znalazłem fane A3 w dyszlu.
Podjechałem do salonu po niezbedne informacje serwisowe i w porownaniu z nówka korolka także w dyszlu, to różnica była dwukrotnie większa, jeżeli chodzi o same przeglądy. Reszta jakos także nie nastrajala optymistycznie.
Wiadomo, że jest rynek zamienników i panów Heniów, lecz pewnie u niego wszystkiego nie da sie zrobić i niektóre części także kupić w oryginale.
Zapytaj aza lub carfita; on Audi ujeżdża tylko trochę dziwne, S4

Dolce far niente 

Ja się na Niemcach nie wyznaję od biedy trochę Porsche :)
Porsche 911 na pewno lepsze niż Forester - mniej pali, szybsze, bardziej niezawodne, ładniejsze :)
Porsche 911 na pewno lepsze niż Forester - mniej pali, szybsze, bardziej niezawodne, ładniejsze :)
Zjadło mnię literę...vicu pisze:FUX, chyba nawet RS4 ;)
Dolce far niente 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
...nie ma bagaznika, jest 2 miejscowe, kosztuje tyle co 10 foresterow, za roczne utrzymanie mozna pewno GT kupicAzrael pisze: Porsche 911 na pewno lepsze niż Forester - mniej pali, szybsze, bardziej niezawodne, ładniejsze :)

Wygrywa STi

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
remek pisze:...nie ma bagaznika, jest 2 miejscowe, kosztuje tyle co 10 foresterow, za roczne utrzymanie mozna pewno GT kupicAzrael pisze: Porsche 911 na pewno lepsze niż Forester - mniej pali, szybsze, bardziej niezawodne, ładniejsze :)![]()
Yes, yes, yes! Ja poproszę....

PS
Zresztą za to co Wiśnia przez ostatni rok koszowała (nie licząc codziennej ekspoloatacji), też spokojnie można GT kupić i jeszcze duuuużo by zostało.

Ale za to jesteś zawsze uśmiechniętyjarmaj pisze: Zresztą za to co Wiśnia przez ostatni rok koszowała (nie licząc codziennej ekspoloatacji), też spokojnie można GT kupić i jeszcze duuuużo by zostało.

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Ależ ja się wcale nie ukarżam, wręcz przeciwnie.Piter 35 pisze:Ale za to jesteś zawsze uśmiechniętyjarmaj pisze: Zresztą za to co Wiśnia przez ostatni rok koszowała (nie licząc codziennej ekspoloatacji), też spokojnie można GT kupić i jeszcze duuuużo by zostało.

Frajda jest bezcenna. Reszta to tylko jakieś głupie cyferki na wydruku.
A tak na marginesie to właśnie szukam audi:) i mam nadzieję, że wkrótce zasiądę za kierownicą z czterema kółkami 

Rzeźnik zbereźnik:)
Sio na forum audiRzeznik pisze: mam nadzieję, że wkrótce zasiądę za kierownicą z czterema kółkami

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
OK. W takim razie znów idę naPiter 35 pisze:Sio na forum audiRzeznik pisze: mam nadzieję, że wkrótce zasiądę za kierownicą z czterema kółkami

Rzeźnik zbereźnik:)
A Ty co? Kolejny fan tuningu?Azrael pisze:W Audi fajne jest to że się praktycznie wszystkie remapują :)

czarne jest piękne...
Az, może dywanik

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
To czemu się nie chwaliszAzrael pisze: mam po prostu nową zabawkę

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Piter 35 pisze:To czemu się nie chwaliszAzrael pisze: mam po prostu nową zabawkę
Jakims OOOO się poruszasz?
Oby nie z dieslem. A jak już, to nie jedż do Katowic.