Do Trójmiasta przez Łódź czy Warszawę?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
mucha
0 gwiazdek
Auto: forek SH 2009 2.0 AT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Do Trójmiasta przez Łódź czy Warszawę?

Post 13 cze 2009, o 05:39

Moja ulubiona jest taka: http://maps.google.com/maps?f=d&source= ... 989&num=10
ale z pewnością nie najszybsza; chyba że remont na 10tce koło Lipna skończony i nie ma już mijanek. Zawsze mozesz w drugą stronę sprawdzić :mrgreen:

Co by nie było, to do Prusca końcówka na A1 i to przez Grudziądz, nie Świecie. Tzn. mucha tak lata (do Piaseczna). Toruń jak najbardziej, tylko na oznakowania trzeba uważać. 7-ki nie cierpię. :wall:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 14 cze 2009, o 19:38

o. i tak właśnie się przemieszczaliśmy. szczerze polecam. średnia prędkość: 80+. luźniutko, trochę widoczków, trochę zakrętów, trochę autostrady. jak dla mnie najlepsza droga na Gdańsk.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 14 cze 2009, o 20:20

Tak się podepnę pod ten wątek.

Jak mieszkańcy okolic Warszawy radzą, na Mazury od strony Śląska to lepiej jechać przez W-wę, czy omijać po lewej, np. przez Grodzisk, Błonie, Nowy Dwór? Albo jeszcze szerzej, przez Skierniewice i Sochaczew? Którędy najprędzej?

Chodzi o przejazd w środku tygodnia (jadąc na Rajd Polski), okolice Warszawy w godzinach około południowych.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 cze 2009, o 20:57

jeśli środek tygodnia i ok. 12 to można przez wawę. nie wiem, jak się jeździ przez Nowy Dwór, ale do Warszawy jedziesz gierkówką (dwa pasy), potem może być mały problem na Okęciu, ale jak już zjedziesz na małą obwodnicę (trasa AK), to 3/4 miasta "łykniesz" w 15 min. cały przejazd ok. 40 min może zająć (łącznie z wyjeżdżaniem "drugą stroną", gdzie może Cię spowolnić)

tylko pamiętaj, że mówimy o 12 - 13. jeśli się spóźnisz i zaczniesz przebijanie np. o 14, to już nie będzie tak słodko.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 14 cze 2009, o 20:57

jarmaj, droga przez Błonie to chyba najrozsądniejszy wybór, choć dzisiaj widziałem kilka Subaraków z południa wracających z Plejad przez Sochaczew.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 14 cze 2009, o 21:20

damaz pisze:tylko pamiętaj, że mówimy o 12 - 13. jeśli się spóźnisz i zaczniesz przebijanie np. o 14, to już nie będzie tak słodko.
Dzięki, będę się starał być o takich godzinach właśnie, bo chciałbym być na kwaterze trochę wcześniej, a muszę jeszcze o Mikołajki zahaczyć. Czyli jak przestrzelę się z godziną, to jechać naokoło?

rrosiak pisze:jarmaj, droga przez Błonie to chyba najrozsądniejszy wybór, choć dzisiaj widziałem kilka Subaraków z południa wracających z Plejad przez Sochaczew.
No właśnie różnie bywa. Pamiętam kiedyś wracałem z Rajdu Warszawskiego z okolic Płońska właśnie przez Błonie, to praktycznie cały czas w korku się jechało/stało...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 14 cze 2009, o 21:42

jarmaj pisze: Dzięki, będę się starał być o takich godzinach właśnie, bo chciałbym być na kwaterze trochę wcześniej, a muszę jeszcze o Mikołajki zahaczyć. Czyli jak przestrzelę się z godziną, to jechać naokoło?
jarmaj, a kiedy konkretnie jedziesz (lamer jestem i nie mam pojęcia kiedy są jakie rajdy...). Bo chyba za tydzień zaczynają się wakacje. A jazda po Warszawie w wakacje to bajka (nooo, żeby nie było na mnie - jest po prostu trochę luźniej :mrgreen: )

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 14 cze 2009, o 21:44

jarmaj, droga Błonie, Nowy Dwór, Wyszków będzie najlepszym rozwiązaniem w godzinach potencjalnych korków.

Godlik, przebicie się przez Grota to nie jest bajka nawet w wakacje, a tam będzie udawał się jarmaj.
czarne jest piękne...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 14 cze 2009, o 22:25

vibowit pisze: jarmaj, droga Błonie, Nowy Dwór, Wyszków będzie najlepszym rozwiązaniem w godzinach potencjalnych korków.
to dobra rada od wujka Dobra Rada, jakbyś jednak się decydował jechać przez Wwe to polecam nie jechać tradycyjnie tylko w Nadarzynie na Pruszków, odległość podobna ale jeżeli to nie 7-9 rano to jedziesz płynnie.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 cze 2009, o 22:55

vibowit pisze: przebicie się przez Grota to nie jest bajka nawet w wakacje, a tam będzie udawał się jarmaj.
dlatego właśnie godziny są ważne. okolice 13 -> dzień powszedni -> czerwiec -> da się przemknąć. o 15 nie da się.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 15 cze 2009, o 06:36

jarmaj pisze: No właśnie różnie bywa. Pamiętam kiedyś wracałem z Rajdu Warszawskiego z okolic Płońska właśnie przez Błonie, to praktycznie cały czas w korku się jechało/stało...

W Błoniu czasem się stoi bardzo długo na wyjeździe na trasę poznańską. Aby temu zapobiec - jadąc od strony Grodziska Maz, za kościołem od razu w prawo, trzymasz się głównej drogi robiąc 3 zakręty pod kątem 90 stopni i wypadasz na drugim wyjeździe, gdzie nie ma śladu ani pół tira ani korka.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 15 cze 2009, o 11:32

jarmaj, w środku dnia raczej bym nie kombinował tylko jechał przez Warszawę. Za to później nie wiem jak zamierzasz jechać, ja bym polecał trasę przez Radzymin, Wyszków (nowa obwodnica) potem do Ostrowi Mazowieckiej, tam skręt na Łomżę i potem prosto do Kisielnicy, tam skręt na Kolno i Pisz i potem dalej (jak do Mikołajek to przez Ruciane - Nida chyba).

Zaletą tej trasy są długie niezabudowane odcinki (Wyszków - Ostrów Mazowiecka, Ostrów Mazowiecka - Łomża, Kolno - Pisz, Snopki - Ruciane-Nida). Trasa przez Ostrołękę ma tendencje do zapychania się. Inna rzecz, że na tej trasie może być trochę ciężarówek (przynajmniej na odcinku do OM), ale to chyba nie jest duża przeszkoda ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 cze 2009, o 10:22

mały update opinii :evilgrin:

wczoraj (no dobra, padało, a to sporo może zmienić) byłem na Okęciu i wracałem na Bielany. czyli zrobiłem z grubsza to, o co pyta jarmaj. w godzinach 12 (tam) i 15.00 (z powrotem). nie będę pisał, że specjalnie dla kolegi, bo jednak byłaby to nadinterpretacja. 8-). anyway, przejażdżka wymusiła zmianę rekomendacji na:

jarmaj, ZA WSZELKĄ CENĘ OMIJAJ WARSZAWĘ :!:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 17 cze 2009, o 11:16

damaz pisze:jarmaj, ZA WSZELKĄ CENĘ OMIJAJ WARSZAWĘ :!:
Dodam, że droga z Błonia do Nowego Dworu jest równa i kręta, dalej zresztą też jest dość przyjemnie. 8-)
czarne jest piękne...

jarmaj
6 gwiazdek

Post 17 cze 2009, o 11:48

vibowit pisze:
damaz pisze:jarmaj, ZA WSZELKĄ CENĘ OMIJAJ WARSZAWĘ :!:
Dodam, że droga z Błonia do Nowego Dworu jest równa i kręta, dalej zresztą też jest dość przyjemnie. 8-)
Dzieki wszystkim za rady. :-)

Postanowione więc, W-wę omijam łukiem przez Błonie.

A potem to chyba tak jak Funky radzi

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 17 cze 2009, o 17:59

jarmaj, tak jest, tak jak Funky pisał jest optymalnie
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 cze 2009, o 14:42

Którędy z Warszawy do Ciechocinka? Wyjazd jutro (niedziela) po południu.
Garmin sugeruje "7" aż do Płońska, później na Płock, Włocławek.
http://maps.google.com/maps?f=d&source= ... e=UTF8&z=9

Z kolei Google Maps sugeruje skręcić na Płock już w okolicy Nowego Dworu Mazowieckiego:
http://maps.google.com/maps?f=d&source= ... e=UTF8&z=9

Która trasa będzie lepsza? A może jeszcze inaczej? Start z południa Warszawy (Wilanów).

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 20 cze 2009, o 20:22

Godlik, normalnie odbijasz w okolicy Nowego Dworu, ale aktualnie na tej drodze są dość upierdliwe roboty, więc w drodze wyjątku przez Płońsk. Możesz jeszcze spróbować przez Kampinos do Sochaczewa i dalej na Płock (bardzo przyjemna trasa).
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 21 cze 2009, o 16:01

Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 cze 2009, o 21:53

vicu pisze: :thumb:
Dzięki, na forum zawsze można liczyć :mrgreen:
Byłem i już nawet wróciłem. Z Warszawy wystartowałem o 14, z powrotem zameldowałem się o 21. Pojechałem tą drugą trasą z mojego posta. Dzisiaj był luz, więc jechało się całkiem przyjemnie. Przytkało się tylko trochę w Łomiankach.
Legaś mnie zaskoczył, bo mimo iż nie jechałem jak emeryt, z włączoną klimą spalił zaledwie 7,6.

ODPOWIEDZ