Problem z dobraniem amortyzatorów

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Problem z dobraniem amortyzatorów

Post 17 cze 2009, o 11:22

Jestem nowy na forum więc serdecznie wszystkich witam i jednocześnie proszę o trochę wyrozumiałości gdyż pomimo częstego zaglądania tu, nadal jestem laikiem.

3 miesiące temu zamieniłem mojego wysłużonego SI 1,6l na WRX w wersji kombi z 2001r, spełniając jednocześnie swoje marzenie. Cieszę się każdego dnia jak dzieciak który dostał upragnioną zabawkę ale niestety nasze zabaweczki bywają kosztowne i moja właśnie taka zaczyna być.
Auto było sprowadzone ze Szwajcarii w 2008roku a poprzedni właściciel niewiele nim pojeździł gdyż był to dla niego samochód na weekendy, na co dzień używał samochodu służbowego. Auto kupiłem w bardzo dobrym stanie technicznym z wyjątkiem amortyzatorów których wady wyszły w trakcie badania technicznego w serwisie. Okazało się że przednie mają wydajność ok 80%, tył lewy ok 70% a tył prawy jedynie 10%. Dodam ze właściciel w Szwajcarii zainwestował trochę w zawieszenie i zamontował tam sportowy KIT firmy KW. Po długich poszukiwaniach przedstawicie KW na Polskę uzyskał od producenta informacje że moje amortyzatory zostały rozpoznane (mieli problem z numerami części) i że nowe kosztują 1300-1400zł za sztukę.
Stoję więc przed dylematem :
1. kupić nowy zestaw dedykowany fabrycznie do mojego modelu na wszystkie 4 koła np. firmy Kayaba + mocowania i sprężyny ?
2. kupić 2 amortyzatory na tył KW, ze świadomością że za chwilę posypie się przód i będzie trzeba kupić kolejne 2 amory ?
3. kupić nowy KIT ? Widziałem zestaw K-SPORT dedykowany do WRX i STI , czy może ktoś się wypowiedzieć na temat tej firmy?
4. kombinować z regeneracją starych amorów, chociaż podobno KW nie da się regenerować ale dla pewności w sobotę jadę do H.Błońskiego w Zielonce poleconego mi jako specjalistę od zawieszeń i regeneracji amorów.
Dodam że obecne ustawienie zawieszenia nie nadaje się na Polskie drogi. Jest za nisko i bardzo sztywno :( a regulacja tego modelu KW jest tylko wysokości a nie twardości, dlatego rozpatruję zakup nowego KITU i regulację odrobinę wyżej i bardziej miękko.

Innych problemów z samochodem jak na razie nie mam, może poza delikatnie brzęczącym układem wydechowym w okolicach kata po którym została chyba tylko obudowa bo lambda robi Check, wydech jest zmieniony z fabrycznego na Remusa od rury z katami. W serwisie powiedzieli mi że trzeba zrobić obejście żeby sondy nie sygnalizowały błędu. Ktoś wie jak się z tym uporać? Planuję też pozbyć się fabrycznego kolektora i rur z katami czy tym co po nich zostało i całkowicie odblokować wydech. W planach kolejne przeróbki ale na spokojnie. Najpierw muszę się uporać z zawieszeniem.

Pozdrawiam,

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Problem z dobraniem amortyzatorów

Post 17 cze 2009, o 11:41

1. K-sport/D2 zapomnij, nie na drogę.

2. Skoro zawieszenie obecne się nie nadaje to dlaczego rozważasz zakup dwóch amortyzatorów do niego?

3. Procentowym wskazaniom testerów amortyzatorów nie ufałbym za grosz.

4. Z naprawą amortyzatorów sprawa jest prosta - są amortyzatory przeznaczone do naprawiania, są takie które nie są, jeżeli nie są to tego nie rób.

5. Jest dużo zupełnie nadających się na nasze drogi opcji zawieszeniowych. Nie chcę tu pisać co konkretnie bo się okażę zaraz ze komercję uprawiam, ale może być to zarówno zamiennik serii jak i regulowane zawieszenie z sensownej twardości sprężynami.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 17 cze 2009, o 11:51

Azrael, to napisz od razu, czy jest sens wkładać do GT AGXy na seryjne sprężyny, czy lepiej od razu założyć np. Eibach ProKit?
czarne jest piękne...

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 cze 2009, o 11:52

Dzięki Azrael,

ad1 - dlaczego się nie nadają K-SPORT w wersji street? Piszą że jest pełna regulacja, twardości i wysokości.
ad2 - rozpatruje bo tak sobie mysle ze jak juz ktos zainwestowal tyle kasy w to auto to szkoda by bylo wracac do ustawien fabrycznych
ad3 - OK
ad4 - pojadę, obejrzą i będę miał pewność czy do regeneracji czy nie.
ad5 - twardosc to tylko kwestia sprężyn? Jakie są te opcje? Tylko błagam nie polecaj mi KITu powyżej 5000pln bo nie dam rady :(

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 17 cze 2009, o 11:57

K-sport jest za twardy na ulicę (ponoć, nie używałem)

W okolicy 5tyś polecić można Tein Super Street. Tylko zależy, co uważasz za za twarde, a co jeszcze nie. Musiałbyś się przejachć.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 cze 2009, o 12:02

http://www.sklep.tgauto.pl/p/pl/351/k-s ... 97~02.html

przyznam że cena dość zachęcająca, poza tym są dedykowane na ulicę. Tylko producent chyba nie wie jakie tu mamy ulice i drogi :x

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 cze 2009, o 12:25

vibowit pisze: Azrael, to napisz od razu, czy jest sens wkładać do GT AGXy na seryjne sprężyny, czy lepiej od razu założyć np. Eibach ProKit?

Moim zdaniem sprężyny obniżające nie mają żadnego sensu w naszych warunkach.

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 cze 2009, o 12:30

freediver pisze:
ad1 - dlaczego się nie nadają K-SPORT w wersji street? Piszą że jest pełna regulacja, twardości i wysokości.

Żywotność w polskich warunkach jest bardzo krótka. Po prostu nie jest to zawieszenie przystosowane do takich dziur. To bardzo tani zestaw pomyślany w dodatku na równe drogi.
freediver pisze: ad2 - rozpatruje bo tak sobie mysle ze jak juz ktos zainwestowal tyle kasy w to auto to szkoda by bylo wracac do ustawien fabrycznych

Ale dlaczego ma jeździć gorzej niż seria? Jeżlei dobrze identyfikuję taki kit KW to to niema nic wspólnego z szybką jazdą w naszych warunkach.
freediver pisze: ad4 - pojadę, obejrzą i będę miał pewność czy do regeneracji czy nie.
Panowie Henie którzy "regenerują" amortyzatory, "regenerują" wszystko, gazowe, olejowe, wysokociśnieniowe, nie wnikając w technologię produkcji i zasadę dzia~łania, profesjonalny serwis amortyzatorów to trochę co innego. W Polsce z tego co wiem da się przeserwisować Bilsteina, Proflexa i Ohlinsa, może będzie się dało JRZ niedługo.
freediver pisze: ad5 - twardosc to tylko kwestia sprężyn? Jakie są te opcje? Tylko błagam nie polecaj mi KITu powyżej 5000pln bo nie dam rady :(

"Twardość" to skomplikowane zagadnienie. Właściwe sprężyny to podstawa (prawie każdy tani kit ma dużo za twarde, dzięki czemu się wydaje "sportowy"), tłumienie też wpływa na odczucie komfortu, ale sprężyny to podstawa.

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 cze 2009, o 12:31

jarmaj pisze: W okolicy 5tyś polecić można Tein Super Street. Tylko zależy, co uważasz za za twarde, a co jeszcze nie. Musiałbyś się przejachć.

Super street bez top mountów kosztuje poniżej 4 tys. Na ulicę to chyba najlepszy wybór jak ktoś nie potrzebuje regulowanych top mountów i chce mieć komfort. Oczywiście tutaj trzeba by doliczyć seryjne mocowania.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 17 cze 2009, o 12:34

podmienili nam Aza :?

:mrgreen:

freediver, KYB AGX komplet mozesz kupic za okolo 2k pln. Z 4 stopniowa regulacja.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 cze 2009, o 12:38

seryjny zestaw bez regulacji wyjdzie drożej niż ten KIT K-SPORT, sprawdzałem ceny.
Mam wrażenie że już nic bardziej twardego nie może być od tych które mam obecnie więc każda zmiana zawieszenia będzie dla mnie zbawieniem. Kolesie z KW potwierdzili że mam bardzo sztywny KIT na autostrady i tor, więc zakładam że wersja Street K-SPORT lub TEIN będzie lepsza. Kwestia jak to sprawdzić przed kupnem. Nie mam takiej możliwości więc jest ryzyko.
Tak czy inaczej dzięki za rady.
A z tą kontrolką palącą się przez modyfikację wydechu da się coś zrobić żeby się nie świeciła?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 17 cze 2009, o 12:42

freediver pisze:Kwestia jak to sprawdzić przed kupnem. Nie mam takiej możliwości więc jest ryzyko.
Kilku forumowiczów jeździ na Teinie więc możesz poprosić, by Cię przewieźli i zobaczysz jak to wygląda.
freediver pisze:A z tą kontrolką palącą się przez modyfikację wydechu da się coś zrobić żeby się nie świeciła?
Remap lekiem na Twe problemy.
czarne jest piękne...

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 cze 2009, o 12:43

remek pisze: freediver, KYB AGX komplet mozesz kupic za okolo 2k pln. Z 4 stopniowa regulacja.

+ sprężyny,miski górne spręzyn + top mounty

Poza tym AGXy są skaczące, nie każdemu się podobają,ja nie przepadam.
freediver pisze: seryjny zestaw bez regulacji wyjdzie drożej niż ten KIT K-SPORT, sprawdzałem ceny.

Ale zadziała lepiej.
freediver pisze: Mam wrażenie że już nic bardziej twardego nie może być od tych które mam obecnie więc każda zmiana zawieszenia będzie dla mnie zbawieniem. Kolesie z KW potwierdzili że mam bardzo sztywny KIT na autostrady i tor, więc zakładam że wersja Street K-SPORT lub TEIN będzie lepsza. Kwestia jak to sprawdzić przed kupnem.

Conajmenij kilku forumowiczów ma Teina, można się przejechać.
freediver pisze: A z tą kontrolką palącą się przez modyfikację wydechu da się coś zrobić żeby się nie świeciła?

Ciężko stwierdzić nie znając błędu, ale jeżeli to błąd nieskutecznego katalizatora albo każdy inny tego typu to w Subaru się go bezproblemowo wyłącza programowo bez kombinowania.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 cze 2009, o 12:43

remek, same amory tak - 2000pln ale bez regulacji. Szukałem tego w różnych miejscach w polsce więc znam ceny KYB. Do tego dolicz mocowania i sprężyny, razem ponad 4000.

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 cze 2009, o 12:44

vibowit pisze: Remap lekiem na Twe problemy.

Nie musi być konieczny zeby akurat to rozwiązać ale remap leczy wiele innych problemów.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 17 cze 2009, o 12:47

Azrael pisze:
jarmaj pisze: W okolicy 5tyś polecić można Tein Super Street. Tylko zależy, co uważasz za za twarde, a co jeszcze nie. Musiałbyś się przejachć.

Super street bez top mountów kosztuje poniżej 4 tys. Na ulicę to chyba najlepszy wybór jak ktoś nie potrzebuje regulowanych top mountów i chce mieć komfort. Oczywiście tutaj trzeba by doliczyć seryjne mocowania.
Ale akurat za top mounty moim zdaniem warto zapłacić.

Z tym komfortem to też bym nie przesadzał. Dla 90% moich znajomych (niekoniecznie pasjonujących się samochodami ;-) ) to jest jakieś piramidalne nieporozumienie wkładać coś takiego do samochodu. :mrgreen:

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 cze 2009, o 12:52

Boję się wrócić do seryjnych ustawień bo też nie chcę zbyt miękkiego zawieszenia. raczej przemyślę Tein lub K-sport.
Co do CHECK to komp w serwisie potwierdził błąd kata. Ile kosztuje skasowanie tego i gdzie to zrobić?

jarmaj
6 gwiazdek

Post 17 cze 2009, o 12:59

Najlepiej przejedź się z kimś kto ma takie zawieszenie. Jak jesteś z okolic Ślaska to możemy się umówić.
Jak W-wa, to też się tam ktoś z Teinem znajdzie.

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 cze 2009, o 13:01

freediver pisze: raczej przemyślę Tein lub K-sport.

Daj sobie spokój z K-sport, moja dobra rada.
freediver pisze: Co do CHECK to komp w serwisie potwierdził błąd kata. Ile kosztuje skasowanie tego i gdzie to zrobić?

Pytanie jaki konkretnie błąd wyskoczył i czy to nie jest coś rzeczywistego. Błędów ekologii jest z kilkanaście. Każdy błąd można trwale wyłączyć. Przynajmienj u nas mozna, w ASO nie można, w innych firmach które mapują Subaraki pewnie też można.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 cze 2009, o 13:01

jestem z Warszawy. Gdzie pytać, na forum ogólnym??

jarmaj
6 gwiazdek

Post 17 cze 2009, o 13:07

No to jak W-wa, to zagadnij np do mały 5150, on jeździ na Tein SS.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 cze 2009, o 13:13

OK dzięki za wszelkie info.

Azrael to ile będzie mnie kosztować pozbycie się tej pomarańczowej kontrolki?

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 cze 2009, o 13:16

freediver, nie wiem, to pytanie do serwisu, ale sądzę ze coś w przedziale 150-250

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 cze 2009, o 13:31

acha, czyli tym razem OK bo już się doszukiwałem dodatkowego 0 po kwotach które podałeś ;)

Dzięki !!!

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 17 cze 2009, o 14:22

Azrael pisze: Poza tym AGXy są skaczące

Co to znaczy?

ODPOWIEDZ