Zamienić Subaru na Audi ?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Zamienić Subaru na Audi ?
No bo jak tam (do 4t) w zeszły piętek zajechałem jakimś służbowym klekotem (Vectra diesel v6) to mnie Łukasz wyśmiał... 

jarmaj, nie jeżdżę żadnym OOOO
Mamy po prostu zabawkę do dodawania koni w OOOO i podobnych i sobie dodajemy jak ktoś chce. W Vectrach w klekocie też 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
A tak swoją droga to ciekaw bym był efektów.Azrael pisze:W Vectrach w klekocie też
Bo te 3.0 w tej Vectrze może nie powala parmetrami na kolana, ale jeździć się całkiem sprawnie już da. Ciekawe jak by wyglądało po mapie.
Azrael a dodajecie koni do klekotów subaru? Jesli tak, to jak jest pozniej z gwarancją SIPu?
jarmaj pisze: Poszła w buraki....

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
A ja zamieniłem w drugą stronę. Miałem A4 2,5TDI Tiptronic Quatro. Co do kosztów to rozrząd 2,2tyś poza ASO ale na dobrych częsciach, padł sterownik pompy 3.3tyś. W środku ładnie ale jazda bez atrakcji przy spalaniu 10l w trasie i 12,5 w mieście, normalnie dynamicznie się poruszając. Przy tym silniku ten automat morduje trochę przyjemność jaką powinno się mieć z Quatro, chyba ze popada deszcz lub śnieg:). Dla mnie jakoś smutno i nie tanio.
nie rób tego
Audi to śmietnik ...... no chyba,że RS4/6

Audi to śmietnik ...... no chyba,że RS4/6

Wyjazdy integracyjne dla firm ----> http://www.ENJOYIT.pl
http://WWW.08PSS.PL zapraszamy również http://www.08PSS.fora.pl
w ofercie m.in. AUTO DETALING, SAMCO, FUJITA, P2R, MAGNAFLOW, CAT CAMS

http://WWW.08PSS.PL zapraszamy również http://www.08PSS.fora.pl
w ofercie m.in. AUTO DETALING, SAMCO, FUJITA, P2R, MAGNAFLOW, CAT CAMS

Może i śmietnik, ale jak w nim siedzisz, to przynajmniej nie masz wrażenia, że wnętrze zrobili ze tego, co znaleźli na śmietniku :PPP
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Ti Ci sie udało...ky pisze:Może i śmietnik, ale jak w nim siedzisz, to przynajmniej nie masz wrażenia, że wnętrze zrobili ze tego, co znaleźli na śmietniku :PPP
r.

Dolce far niente 

Trafione w sedno sprawy! Nic tak nie denerwuje jak skrzypienie rocznego auta. Albo spod szyby a teraz doszły słupki centralne. Napierdzielają aż chce się wysiąść. Możnaby pomyśleć, że Legac będzie dopracowany po tylu latach produkcji, ale gdzie tam. Sam się zastanawiam nad zmianą auta czasami... może BMW?FUX pisze:Ti Ci sie udało...ky pisze:Może i śmietnik, ale jak w nim siedzisz, to przynajmniej nie masz wrażenia, że wnętrze zrobili ze tego, co znaleźli na śmietniku :PPP
r.
Już widze miny użytkowników nowego modelu...

gzyp1 pisze: Sam się zastanawiam nad zmianą auta czasami... może BMW?

Dobre...
Tam plastiki nie trzeszczą...
Dolce far niente 

FUX pisze:
Dobre...
Tam plastiki nie trzeszczą...
W sporo starszych BMW czy Audi nie trzeszczą ani w połowie tak jak w moim prawie nowym Legacu

nie wiem czy ja akurat pomogę ale byłem/jestem kierownikiem RS4/VW/STI
żeby nie przynudzać:
jeżeli chcesz kupić coś dla rodziny szosowego, kup audi TDI quattro
jeżeli dla siebie po zakrętach to kup evo ;) żartowałem - oczywiście kup inne/zostań przy swoim subaru
koszty serwisowe - moim zdaniem - są mniejsze w przypadku Audi/VW
żeby nie przynudzać:
jeżeli chcesz kupić coś dla rodziny szosowego, kup audi TDI quattro
jeżeli dla siebie po zakrętach to kup evo ;) żartowałem - oczywiście kup inne/zostań przy swoim subaru
zapraszam na 1/4 mili http://www.sss.org.pl i drift http://www.sdc.org.pl
oz pisze: jeżeli chcesz kupić coś dla rodziny szosowego, kup audi TDI quattro
Dzięki, to jest niezła myśl. Ale zaczekam aż skończy się kryzys i takie audi wybiorę na służbowe

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
W ostatnim Auto Świecie (nr 25 z 15 czerwca) jest artykuł o używanym A6 2.5TDI quattro z lat 1997-2004. Piszą, że największe problemy może sprawiać właśnie silnik:So What! pisze: Słyszałem, że silniki 2,5 TDI były bardzo awaryjne. Nie wiem tylko, czy wszystkie.
"(...) Jednostka 1.9TDI jest jak najbardziej udana, ale w tym modelu trudno osiągalna. Natomiast motor 2.5 TDI może przysporzyć dużych wydatków, zwłaszcza że większość Audi A6 z lat 1997-2004 ma dość duży przebieg. Przede wszystkim ścierają się krzywki wałków rozrządu, w wyniku czego silnik traci moc, kopci, pracuje nierówno. Dzieje się to zazwyczaj w egzemplarzach z przebiegiem 200-250 tys.km, a koszty naprawy sięgają 4 tys.zł"
Z innych częstych problemów/kosztów (skracam, bo nie chce mi się przepisywać):
- pompa wtryskowa; naprawa od 1-4 kPLN, w zależności od usterki (nowa w ASO 6566, pod warunkiem oddania starej; zamienniki od 7324 PLN)
- rozrząd co 120 kkm (2-3 kPLN poza ASO)
- przednie zawieszenie wymaga remontu co kilkadziesiąt kkm (przy wykorzystaniu oryginalnych części ~5 kPLN; zamienników, od 1,5 kPLN ale niższa trwałość), przy jednym ze zdjęć jest podpis, który mówi o naprawach nawet co 10 kkm...
Chwalony za trwałość jest za to napęd 4x4 i układ wydechowy
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Rozrząd 2-3 kPLN ? Hmm, zadałem pytanie na forum Audi i do A4 z 1,9TDI mówią o koszcie do 1000 zł (na oryginalnych częściach), zresztą ojciec jeździ A3 z takim slinikiem i nie płącił więcej niż 700 zł za to. CZyżby do silnika 2,5TDI koszty były 2,3 razy wyższe ??
Fakt, że jak szukałem to większość quattro jest z tym silnikiem 2,5TDI.
No nic, jeszcze kilka tygodni i podejmuję decyzję albo A4 TDI albo Forek S-Turbo
Fakt, że jak szukałem to większość quattro jest z tym silnikiem 2,5TDI.
No nic, jeszcze kilka tygodni i podejmuję decyzję albo A4 TDI albo Forek S-Turbo

pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Najwyraźniej do 2.5 TDI jest droższyGrzegorz pisze: Rozrząd 2-3 kPLN ?

Grzegorz pisze: Problem typu, i chciałaby i się boi ...
Jako, że przyszedł czas wymiany niektórych rzeczy w foresterze rzuciłem na forum domowym pewne kwoty zbliżających się wydatków, i żona się lekko przeraziła, że trzeba będzie tyle zapłacić np. za wymianę rozrządu bo przecież do starej corsy to rozrząd kosztował 120 zł albo perspektywa zakupu amortyzatorów na tył za jakieś kosmiczne pieniądze. No i zacząłem się zastanawiać, że właściwie ma rację bo po cholerę mam tyle płacić jeśli może np. w jakimś Audi kombi z podobnego rocznika mam to samo, czyli napęd na 4 koła, podobny, a może większy bagażnik, bardziej komfortowe wnętrze(chociaż to akurat jest najmniej istotne), niskie zużycie paliwa jeśli tdi a koszt eksploatacji będzie o wiele niższy (ale czy na pewno ?), przyspieszenia lepsze niż w tym mułowatym czołgu.
TO pewnie jest pytanie na forum Audi ale co mi szkodzi..
Jak wyglądają koszty eksploatacji takiej np. A4 TDI z napędem na 4 koła ? Rozrząd, amortyzatory, sprzęgło, hamulce inne ?
Czy tam jest stały napęd czy też Haldex czy różnie w zależności od rocznika, modelu, a jeśli różnie to po czym je rozpoznać ?
Nie wiem cholera co zrobić, bo troszkę mi się znudził ten samochód jak każdy poprzedni, a trochę się żżyłem z tą maszynką jeśli tak w ogóle można powiedzieć, czyli jakiś taki paradoks.
Właściwie to oczekuję, że może ktoś z was miał podobny dylemat i zamienił wolnossące Subaru na jakiegoś wypasionego TDI i napisze czy żałuje czy też nie.
Audi w przeciienstwie do wiekszosci aut z grupy VAG jak np VW maja napedy quattro typu torsen i jest tostaly naped.
Bardzo czesto w testach jest porownywany m.in do Subaru.
Jezeli myslisz o A4 to lepiej poszukac silnika 1.9 TDI, jest w miare bezawaryjny. Jednostki 2.5 do 2004 roku mialy problem z glowicami, m.in z wycierajacymi sie walkami rozrzadu. Jezeli juz to trzeba szukac aut od 2004, czyli po modyfikacji silnika.
Wg moich obserwacji taka A4 bedzie znacznie tansza w eksploatacji niz Subaru i nikt mnie nie przekona ze czynnosci serwisowe typu wymiana rozrzadu w przypadku Subaru sa tansze

Wracaja do problematyki to moga byc problemy z zawieszeniem, ale i tutaj Subaru nie jest takie swietne

Srodek i wyposazenie mysle ze w Audi jest znacznie lepsze/bogatsze.
Ja jak w koncu sie zbiore na zmiane samochodu to bede wlasnie celowal w A4 lub ewentulnie Accorda

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
sherif pisze: Audi w przeciienstwie do wiekszosci aut z grupy VAG jak np VW maja napedy quattro typu torsen i jest tostaly naped.
Bardzo czesto w testach jest porownywany m.in do Subaru.
Już wyżej było napisane że jest inaczej.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
sherif pisze: Audi w przeciienstwie do wiekszosci aut z grupy VAG jak np VW maja napedy quattro typu torsen i jest tostaly naped.
To nie zależy od marki a od zamontowania silnika (wzdłużnie - Torsen, poprzecznie - Haldexy różnej maści).
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Niekoniecznie, zalezy to takze od modelu jak i silnika. Dla przykladu:Azrael pisze: Już wyżej było napisane że jest inaczej.
"Silnik jest we wszystkich większych modelach Audi, począwszy od A4, umieszczony z przodu podłużnie i napędza przednią oś. Mało skomplikowaną tylną oś ze skrętną belką w modelach A4 quattro zamieniono na zmodernizowaną konstrukcję i dodany został także międzyosiowy dyferencjał Torsen"
http://www.roadlook.pl/uzywane/audi-a4- ... j-ery.html
Nowe modele oraz AFAIR 1.9 PD maja tez torsena.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Chloru pisze: To nie zależy od marki a od zamontowania silnika (wzdłużnie - Torsen, poprzecznie - Haldexy różnej maści).
Na jedno wychodzi, ze a ze roznie z ulozeniem silnikow bylo, dlatego mozna to wiazac z modelami..
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
sherif pisze:
Wracaja do problematyki to moga byc problemy z zawieszeniem, ale i tutaj Subaru nie jest takie swietne.
Jak nie jest jak jest?