Na kupującego, czy importera?Konto usunięte pisze: Wiesz Szymon, jeśli by ten podstawowy zestaw lego kosztował tysiaka... to można by spokojnie popatrzeć z politowaniem![]()
"Cenowa schizofrenia"
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Re: "Cenowa schizofrenia"
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Ja bym na obydwu zerknąłSo What! pisze:Na kupującego, czy importera?Konto usunięte pisze: Wiesz Szymon, jeśli by ten podstawowy zestaw lego kosztował tysiaka... to można by spokojnie popatrzeć z politowaniem![]()

Tyle tylko, że ja życzę SIPowi jak najlepiej, mając nadzieję, że gdy zacznie dzięki dieslom sprzedawać trochę więcej autek to wreszcie sie zacznie zachowywać jak prawdziwy importer a nie jak rozkapryszony dzieciak co się obraża na ludzi, którzy wydali kupę kasy na swoje, często wymarzone, subaraki.
Co do różnic pomiędzy klockami, to za 220000 za OBK H6 mozna mieć BMW 335i audi jakie tam chcesz,mercedesa, VOLVO itd. nie w tym rzecz, tylko który z tych wozów to cobi a który lego bo ja już nie wiem. (swoją drogą, nie wiedzieć jak, cobi ma licencję mc larena). Podobnie rzecz się ma z dieslem za 185000 zł., gdzie za 150000 zł. możesz mieć audi Q5 2.0 tdi.
Nie chcę narzekać na same auta, czy też ich porównywać, ale na fakt, że czyniąc swoje samochody de facto niesprzedawalnymi (np STI - 240000,= Lancer Evo X (170000)+koszt przeglądów i paliwa w 5latach jazdy ) zamiast zarabiać na sprzedaży trzeba będzie rekompensować straty kosztem dotychczasowych posiadaczy (polecam forumowe wątki o gwarancjach).
Co do różnic pomiędzy klockami, to za 220000 za OBK H6 mozna mieć BMW 335i audi jakie tam chcesz,mercedesa, VOLVO itd. nie w tym rzecz, tylko który z tych wozów to cobi a który lego bo ja już nie wiem. (swoją drogą, nie wiedzieć jak, cobi ma licencję mc larena). Podobnie rzecz się ma z dieslem za 185000 zł., gdzie za 150000 zł. możesz mieć audi Q5 2.0 tdi.
Nie chcę narzekać na same auta, czy też ich porównywać, ale na fakt, że czyniąc swoje samochody de facto niesprzedawalnymi (np STI - 240000,= Lancer Evo X (170000)+koszt przeglądów i paliwa w 5latach jazdy ) zamiast zarabiać na sprzedaży trzeba będzie rekompensować straty kosztem dotychczasowych posiadaczy (polecam forumowe wątki o gwarancjach).
ja tam widzę plusy tych wysokich cen nowych subaru:
1) nie ma takiej presji w dół na ceny używanych subaru ze strony coraz tańszych aut z salonu (jak to było w zeszłym roku)
2) być może uda mi się przy tych cenach, nie stracić dużo przy odsprzedaży
3) nie będzie tłoku w serwisach (w 2008 czasem była kolejka, bo dostawę nowych dozbrajali..., choć nie wiadomo co będzie za 2 lata gdy zaczną się wymiany filtrów cząstek w dieslach)
osobiście - wybrałe subaru, bo nie dbam co inni o mnie myślą. :) umówmy się, że można znaleźć parę innych powszechnie uznawanych za bardziej funkcjonalne, ekonomiczne, warte swej ceny aut :)
Coż, zakup subaru chyba nigdy nie był zimnym, wyrachowanym, księgowym uzasadnionym wyborem :) Dzięki Bogu, do tego jest opel i skoda
1) nie ma takiej presji w dół na ceny używanych subaru ze strony coraz tańszych aut z salonu (jak to było w zeszłym roku)
2) być może uda mi się przy tych cenach, nie stracić dużo przy odsprzedaży
3) nie będzie tłoku w serwisach (w 2008 czasem była kolejka, bo dostawę nowych dozbrajali..., choć nie wiadomo co będzie za 2 lata gdy zaczną się wymiany filtrów cząstek w dieslach)
przy obecnych cenach ja spotykam się raczej ze śmieszną reakcją, że "gościu ma gest/kasę/zachcianki". faktem jest, że obecne ceny zwłaszcza imprezy są przesadzone (dlatego żonie kupiłem lancera)pkh pisze: jeśli już odpowiem to wzrok pytającego "mówi" mi że ze mnie palant
osobiście - wybrałe subaru, bo nie dbam co inni o mnie myślą. :) umówmy się, że można znaleźć parę innych powszechnie uznawanych za bardziej funkcjonalne, ekonomiczne, warte swej ceny aut :)
Coż, zakup subaru chyba nigdy nie był zimnym, wyrachowanym, księgowym uzasadnionym wyborem :) Dzięki Bogu, do tego jest opel i skoda

OK, ale w ten sposób można być dumnym z zakupu wiadra wody za 100 000 zł.mariuga pisze:przy obecnych cenach ja spotykam się raczej ze śmieszną reakcją, że "gościu ma gest/kasę/zachcianki".
Nie chodzi też o samo narzekanie (w szczególności na auta) tylko o stwierdzenie że SIP nie ma żadnej polityki, która mogła by nam wszystkim ulżyć, niestety dane ze sprzedaży z zeszłego (jak zwykle rekordowego) roku spowodują, że dzięki uzyskanym dochodom znowu będzie mozna przetwać trudne czasy, tyle tylko, że ja i inni będziemy płacić jak za zboże za części, na które będziemy czekać w nieskończoność. Zauważ, że żaden inny dealer/importer nie przekłada w tak bezpośredni sposób cen samochodów i cześci na wartości wynikajace z róznic kursów - a to tylko daltego, że inwestuje.
Nie wiedząc czemu przegląd za Odrą jest tańszy niż w Polsce.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
pkh pisze: części, na które będziemy czekać w nieskończoność
To jest realny problem - nie rozumiem, dlaczego nie można utrzymywać magazynu? Czy np. w Niemczech też tyle się czeka na części?
pkh pisze: Zauważ, że żaden inny dealer/importer nie przekłada w tak bezpośredni sposób cen samochodów i cześci na wartości wynikajace z róznic kursów - a to tylko daltego, że inwestuje.
Nasz też inwestuje - w siebie a nie w rynek

pkh pisze: przegląd za Odrą jest tańszy niż w Polsce
A to akurat dotyczy wielu marek.
bo to kosztuje. Musisz te części kupić i one potem leżą i czekają aż ktoś je w końcu zamówi i za nie zapłaci. W Niemczech rynek jest większy i części szybciej schodzą. Zapewne.Konto usunięte pisze: To jest realny problem - nie rozumiem, dlaczego nie można utrzymywać magazynu? Czy np. w Niemczech też tyle się czeka na części?
SIP nie bieże na siebie żadnych ryzyk, ani tych wynikających z różnic kursowych za nowe samochody, ani za wypełnianie magazynu częściami. W sumie im sie nie dziwie. Za mali są na to. Co inego wielkie koncerny. Dla nich strata 100 mln euro w te czy we wte nie ma już znaczenia.

minimus pisze: W Niemczech rynek jest większy i części szybciej schodzą. Zapewne.
nie czuje tego.. w brandenburgii subaru policzysz na palcach jednej reki..
no prawie.. ale i tak nie ma porownania z W-wa...
tam tego jak psow..
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
nie znam statystyk, ale nie chce mi sie wierzyć żeby IV Rzesza była mniejszym rynkiem niż RP na... cokolwiek. Zresztą Japończycy czują respekt do Niemców już od XIX wiekugregski pisze: nie czuje tego.. w brandenburgii subaru policzysz na palcach jednej reki..
no prawie.. ale i tak nie ma porownania z W-wa...
tam tego jak psow..

oj tam, nie ma co się oglądać na opinie innych - dla jednych to będzie "och" a dla drugich "ech".pkh pisze: OK, ale w ten sposób można być dumnym z zakupu wiadra wody za 100 000 zł.
fakt, że utrzymywanie cen w euro psuje rynek SIP - zwłaszcza przy takich skokach, jak w ostatnim roku (dla jednych klientów to była okazja, ale dla starych bolesna wtopa). Nie bronię SIP, ale podejrzewam, że są jednak za mali kapitałowo, żeby zabezpieczyć się odpowiednio. W koncu to importer nie przedstawiciel jak Skoda, Renault, czy Fiat, więc nie ma co liczyć na ew. finansowe wsparcie centrali.
Wpływu kursu na ceny części szczęsliwie nie miałem okazji odczuć - porównując je np. z Fordem czy Nissanem, okazuje się, że koło zamachowe, tarcze, czy katalizator kosztują podobnie.
Fakt jednak, że obecne ceny aut Subaru tracą kontakt z rynkiem. I szkoda rzeczywiscie, że za tymi cenami nie idą (w widoczny sposób) inwestycje w rynek (przede wszystkim sieć ASO i szkolenia serwisu).
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
gregski pisze: kilka dni
No właśnie, a kropka jest pełna wściekłych ludzi którzy czekają i po kilka miesięcy na jakieś pierdoły...
Taki magazyn, o ile się dobrze orientuję znajduje się w ATZ (ASO Ford i Subaru) w Łodzi. Pytanie jak jest zaopatrzony.Konto usunięte pisze: To jest realny problem - nie rozumiem, dlaczego nie można utrzymywać magazynu?
PS. Tam też znajduje się sklepik subaru.
- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
- Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
- Polubił: 1 raz
skoro o cenach i schizofrenii mowa...
nas zdiler ma specjalne "czerwcowe ceny"
http://www.subaru.lt/index.php?id=963
Lanos STI (full opcja) w tym miesiacu cu to niecale 32k EUR (dokladnie 31829 EUR wg. oficlajnego kursu)
jak ktos ma w planach Lanosa, to spieszcie sie, moze jeszcze zdazycie sie zalapac
ja rozumiem, ze w LT i PL roznia sie podatki, etc., ale roznica 20k EUR w przypadku auta o takiej cenie (nie mowimy przeciez o autach kosztujacych np. ok. 500000 EUR) powala na kolana...

nas zdiler ma specjalne "czerwcowe ceny"

Lanos STI (full opcja) w tym miesiacu cu to niecale 32k EUR (dokladnie 31829 EUR wg. oficlajnego kursu)
jak ktos ma w planach Lanosa, to spieszcie sie, moze jeszcze zdazycie sie zalapac

ja rozumiem, ze w LT i PL roznia sie podatki, etc., ale roznica 20k EUR w przypadku auta o takiej cenie (nie mowimy przeciez o autach kosztujacych np. ok. 500000 EUR) powala na kolana...

Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
ale u Was bije sie dwoch dilerow o 'calych 5'eddie_gt4 pisze:
ja rozumiem, ze w LT i PL roznia sie podatki, etc., ale roznica 20k EUR w przypadku auta o takiej cenie (nie mowimy przeciez o autach kosztujacych np. ok. 500000 EUR) powala na kolana...![]()

a w Polsce sie do salonow bylekogo nie wpuszcza, tak mowili

- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
1. diler jest juz tylko jedenremek pisze:ale u Was bije sie dwoch dilerow o 'calych 5'eddie_gt4 pisze:
ja rozumiem, ze w LT i PL roznia sie podatki, etc., ale roznica 20k EUR w przypadku auta o takiej cenie (nie mowimy przeciez o autach kosztujacych np. ok. 500000 EUR) powala na kolana...![]()
klientow to doplacaja i doplacaja i tak chyba 4 rok doplacaja
![]()
a w Polsce sie do salonow bylekogo nie wpuszcza, tak mowili

2. statystyk nie znam, ale jestem gotow sie zalozyc (patrzac na ilosc tych aut na naszych ulicach), ze nasz diler "bijacy sie o 5 klientow" w ciagu ostatnich kilu lat sprzedal podobna ilosc STI'ajow i WRX'ow co SIP w tym samym okresie

3. i tak najwazniejsze, ze u nas maja z czego "dokladac do interesu"

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
wlasciwe pytanie to nie z kim, a z czym... z KRYZYSEMremek pisze: (...) ciekawe z kim sie tlucze teraz ten diler

ludziska nie chca u nas kupowac nowych aut (nie tylko Subarakow) nawet w promocyjnych cenach... jedyna nadzieja tu klienci z PL

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
ale u nas nie ma kryzysu. STi kosztuje 50kEeddie_gt4 pisze: jedyna nadzieja tu klienci z PL![]()
![]()
![]()

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
remek pisze: STi kosztuje 50kE
Ależ panie kolego, cennik zaczyna się od 52 kE, a wypada kupić taką za 57 kE (plus lakier 0.4 kE). Proszę nie zaniżać cen, to może doprowadzić do niebezpiecznego rozrostu firmowej sieci sprzedaży!
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
a to przepraszamKonto usunięte pisze:
Ależ panie kolego, cennik zaczyna się od 52 kE, a wypada kupić taką za 57 kE (plus lakier 0.4 kE). Proszę nie zaniżać cen, to może doprowadzić do niebezpiecznego rozrostu firmowej sieci sprzedaży!