jak ruszać

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zacma
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: jak ruszać

Post 25 cze 2009, o 23:02

Witam
Widze ze paru z Was ma pojecie o czym pisze wiec mam pytanko.
Chcialbym sie stac szczesliwym posiadaczem "Imprezki"STI 2005-2008r i nie bylo by problemu gdyby nie multum ogloszen aut z USA.
Czy wszystkie czesci pasuja do wersji Europejskiej a co najwazniejsze czy elektronika jest taka sama czy inna?
Pytam sie bo jezeli ewentualnie cos "sie spsuje" z elektronika lub mechanika to czy nie zostane z raczke w nocniku?( a nie mam zamieru czekac na czesci pol roku czy jakos tak)
Chcialbym autkiem troszke pojezdzic a nie zeby stalo w garazu
Pozdrawiam i z gory dzieki za odp.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 26 cze 2009, o 12:04

Zacma, zdaje sie ze nie ma problemu z serwisowaniem* aut z USA. Calkiem tego sporo w Polsce. Z czesciami jest podobnie.

Pod warunkiem, ze nie bedziesz robic tego w ASO, bo tam (przynajmniej do niedawna) nawet nie mieli katalogu czesci US specow - przy czym mam wrazenie, ze US roznia sie znowu nie tak bardzo od EU.

Zacma
0 gwiazdek

Post 26 cze 2009, o 14:58

remek,
Ja mieszkam w Pile i nie bardzo widzialem tam Salon Subaru wiec moge miec nie lada zagadke jak mi sie cos hmmmm spsuje :-/
A Ty osobiscie gdzie naprawiasz autko? Jest mozliwosc naprawienia subarki gdzies indziej niz w ASO?
Pytam sie bo troszke jezdze ( min 700km/tydzien)
A czy to prawda ze jak sie zrobi remap kompa w Imprezie to wtedy mniej pali (oczywiscie przy spokojnej jezdzie)?
Dzieki i pozdrawiam

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 26 cze 2009, o 15:56

Najbliżej to chyba do Poznania do Kocara będziesz miał...
Dolce far niente ;-)

Zacma
0 gwiazdek

Post 26 cze 2009, o 16:21

FUX,
No wlasnie tego sie obawiam.
Smigac za kazdym razem do Poznania z byle usterka to bedzie maly problem zwlaszcza ze pewnie niektore czesci trzeba bedzie zamowic no i czekac.
Ale mimo to dzieki za odp.
Pozdrawiam

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 26 cze 2009, o 17:01

Zacma - to nie prom kosmiczny ostatecznie - jak masz zaufanego, w miare pedantycznego, mechanika i wiesz, ze drutowal nie bedzie, to tez sobie z wiekszoscia rzeczy pewnie poradzi.
Ale faktem jest, ze tak do pierwszego lepszego mechanika raczej bym nie wstawial, bo druciarstwo sie potem moze pewnie w turbowozkach brzydko zemscic.
Jacek "AMI" Rudowski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 26 cze 2009, o 17:30

Zacma pisze:FUX,
No wlasnie tego sie obawiam.
Smigac za kazdym razem do Poznania z byle usterka to bedzie maly problem zwlaszcza ze pewnie niektore czesci trzeba bedzie zamowic no i czekac.
Ale mimo to dzieki za odp.
Pozdrawiam
Zawsze mozesz coś u carfita lub 4turbo zamówić...
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 26 cze 2009, o 17:55

Zacma pisze: Smigac za kazdym razem do Poznania z byle usterka to bedzie maly problem zwlaszcza ze pewnie niektore czesci trzeba bedzie zamowic no i czekac.

ja śmigam z Kielc do Wawy jak trzeba i też nie jestem szczęśliwy ale wiedziałem przed zakupem Subaraka, że do każdego "serwisu" trzeba doliczyć prawie cały bak paliwa

jednak chyba warto bo
AMI pisze: druciarstwo sie potem moze pewnie w turbowozkach brzydko zemscic.

;-)

Zacma
0 gwiazdek

Post 26 cze 2009, o 19:03

esilon,
Druciarstwo odpada bo w koncu chodzi o moje bezpieczenstwo.
Dzieki wielkie Panowie za odp.
Pozdrawiam

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 26 cze 2009, o 20:52

AMI pisze: le faktem jest, ze tak do pierwszego lepszego mechanika raczej bym nie wstawial, bo druciarstwo sie potem moze pewnie w turbowozkach brzydko zemscic.
Zaryzykuję stwierdzenie, że pierwszy lepszy mechanik nie podejmie się grzebania w boxerze, ba! w subaru ogólnie, bo się zwyczajnie na tym nie zna. Miałam takie 2 przypadki w trasie i pamiętam jak mnie odsyłano to tu, to tam :-> .
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

esilon
6 gwiazdek

Post 26 cze 2009, o 20:56

Doxa pisze: że pierwszy lepszy mechanik nie podejmie się grzebania w boxerze, ba! w subaru ogólnie, bo się zwyczajnie na tym nie zna

no to kiedys jak prawie dwa lata temu robiłem rozpoznanie w Kielcach to moje auto chciało serwisowac dwóch speców, odpadli z konkurekcji jak zapytali czy to diesel

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 26 cze 2009, o 21:14

A to prorocy byli... :whistle:

esilon
6 gwiazdek

Post 26 cze 2009, o 21:42

WiS pisze:A to prorocy byli... :whistle:
to fakt :mrgreen:

ale ja chciałem tylko dobrze ogarniającego temat Subaru mechanika znaleźć :mrgreen:

ale teraz to ASO mamy w Kielcach więc jakby co to blisko :-d

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 26 cze 2009, o 22:20

esilon pisze:ASO
Automatycznie Słone Opłaty

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 26 cze 2009, o 23:08

esilon pisze: ale teraz to ASO
Aaaaaby Subaru Ogarnąć......
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 27 cze 2009, o 05:52

Ale Skubani Oszukują :razz:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 28 cze 2009, o 22:57

Zacma pisze:A czy to prawda ze jak sie zrobi remap kompa w Imprezie to wtedy mniej pali (oczywiscie przy spokojnej jezdzie)?
A czy ktokolwiek używa STi do spokojnej jazdy? Tym bardziej po mapie? :? :o Obrazek

Przy normalnej jeździe pali więcej. ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 29 cze 2009, o 00:00

jarmaj pisze:A czy ktokolwiek używa STi do spokojnej jazdy?
Widziałem takich, co jadąc STI z Mikołajek, pół drogi się kłócili jak jechać by spalił mniej. Myślałem, że ktoś mi grzebnął w Matrixie. :giggle:
czarne jest piękne...

stankiew STI
1 gwiazdka
Auto: Impreza STi 96 JAPAN IMPORT LIKE NEW

Post 30 cze 2009, o 08:05

Witam

chciałem coś dodać co do wersji:
09/96 - 08/97 JDM WRX GC8D48D z silnikiem EJ20K to mapowana jest na 98 oktanów i ma 280 kunia
Jestem w posiadaniu tego modelu i na 100 oktanach ma ponad 300 kunia i nie wiem czy dobrze pamietam ma 352 NM i jest o 5 KG. Problem z tym silnikiem jest taki ze niestety ale bardzo latwo doprowadzic do spalania stukowego na naszym paliwie. Różnica między moim STI a europejskim GT jest naprawde duża.

to taka wzmianka co do jednego postu.

pozdrawaim

kitewinger
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0 XT

Post 5 paź 2009, o 20:10

Czytam i czytam i głupieję.... Wiadomo, że jak rusza się z wysokich obrotów to jak najkrócej półsprzęgło żeby go nie uszkodzić ale jak ruszać w takim bądź razie np w korku ? Przecież w korku, w mieście na co dzień jeżdzę w ten sposób, że albo wogóle ruszanie bez gazu albo max na chwilę 1,5 krpm. Czy mam rozumieć, że w przypadku Subaru jest to błąd?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 5 paź 2009, o 20:19

kitewinger pisze: max na chwilę 1,5 krpm
ja robie tak + szybkie puszczenie sprzegla (ale bez przesady) I dalej ewentualnie tocze sie praktycznie bez gazu. Zeby sie zatrzymac wrzuam luz i hamulec.

Narazie sprzeglo nie strajkuje.

Oczywiscie mowa o korku, bo normalnie hamuje biegami.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 5 paź 2009, o 20:23

W ruszaniu z okolic 1,5k nie ma nic złego, wręcz przeciwnie. Od razu trzeba zasprzęglić bo końca i jazda.
To właśnie starty z wyższych obrotów męczą sprzęgło, bo chwilę musi iść wtedy na półsprzęgle (no chyba, że to strzał ze sprzęgła przy 6k obr ;-)).

fitush
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: wrx 01 tuned by MRT/S&J , rex gt'96 jdm

Post 17 paź 2009, o 05:02

jarmaj pisze:W ruszaniu z okolic 1,5k nie ma nic złego, wręcz przeciwnie. Od razu trzeba zasprzęglić bo końca i jazda.
To właśnie starty z wyższych obrotów męczą sprzęgło, bo chwilę musi iść wtedy na półsprzęgle (no chyba, że to strzał ze sprzęgła przy 6k obr ;-)).
hehe no i wlasnie znalazla sie odpowiedz do tematu po 5 stronach walki czy edm to edm i co na to jdm :lol:
" A REX THAT CAN PULL JESUS OFF THE CROSS" (c) T.H.

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: potForek 2.0X

Post 19 paź 2009, o 12:38

fitush pisze: hehe no i wlasnie znalazla sie odpowiedz do tematu po 5 stronach walki czy edm to edm i co na to jdm :lol:
Coś za coś. Offtopowe pogawędki są fajne ale potem znalezienie konkretnej informacji w długaśnym wątku wymaga sporego samozaparcia ;-)

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: JDM WRX MY97

Post 19 paź 2009, o 13:12

no właśnie jak to jest przy startach z 6 tyś, sprzęgło w podłodze i strzał czy sprzęgło w połowie i strzał?
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96
Obrazek
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

ODPOWIEDZ