Wybór domeny - poradźcie laikowi
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Wybór domeny - poradźcie laikowi
Pytanie do znawców problemu.
Gdzie najlepiej rejestrować domenę (home.pl - ?) i jakie rozszerzenia polecacie?
Chodzi mi głównie o łatwość dobrego pozycjonowania później i ewentualne ograniczenia techniczne w użytkowaniu... W grę wchodzą przede wszystkim: .info, .net, .eu, ewentualnie info.pl i net.pl.
Muszę szybko podjąć pewne decyzje...
Gdzie najlepiej rejestrować domenę (home.pl - ?) i jakie rozszerzenia polecacie?
Chodzi mi głównie o łatwość dobrego pozycjonowania później i ewentualne ograniczenia techniczne w użytkowaniu... W grę wchodzą przede wszystkim: .info, .net, .eu, ewentualnie info.pl i net.pl.
Muszę szybko podjąć pewne decyzje...
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Re: Wybór domeny - poradźcie laikowi
WiS, ja mam dobre doświadczenia z directnic.com
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- WiS
- 6 gwiazdek
Dobra, to wybór usługodawcy już mam 
A coś o rozszerzeniach? Pomiędzy w/w są jakieś istotne różnice w funkcjonalności? Czy to tylko kwestia gustu?

A coś o rozszerzeniach? Pomiędzy w/w są jakieś istotne różnice w funkcjonalności? Czy to tylko kwestia gustu?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
WiS, to pewnie zależy od tego czy chcesz, żeby przedsięwzięcie miało zasięg globalny czy lokalny
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Zarejestruj byle gdzie byle za granica. Przede wszystkim taniej. Polska pod tym wzgledem to jeszcze niestety zdzierstwo.
- WiS
- 6 gwiazdek
Dzięki 
Tasior_Miedziak, ale koszty są problemem pomijalnie małym. Na jakości obsługi mi zależy, na bezpieczeństwie i na wygodzie.
Konto usunięte, to akurat wiem, czym się różni pl od eu i np. com...
Przypomnę, o co pytam:

Tasior_Miedziak, ale koszty są problemem pomijalnie małym. Na jakości obsługi mi zależy, na bezpieczeństwie i na wygodzie.
Konto usunięte, to akurat wiem, czym się różni pl od eu i np. com...

Przypomnę, o co pytam:
WiS pisze: Chodzi mi głównie o łatwość dobrego pozycjonowania później i ewentualne ograniczenia techniczne w użytkowaniu... W grę wchodzą przede wszystkim: .info, .net, .eu, ewentualnie info.pl i net.pl.
WiS pisze: coś o rozszerzeniach? Pomiędzy w/w są jakieś istotne różnice w funkcjonalności? Czy to tylko kwestia gustu?
WiS, funkcjonalnie to różni się tylko .biz od reszty bo trzeba ją kupować na 2 lata. Poza tym wszystkie domeny "obsługuje" się identycznie. Wybór końcówki zależy wyłącznie od widzimisię oraz od tego, kim jest Twoja grupa docelowa. Jeśli chodzi o strefę polską, to najlepiej sprawdza się .pl - taki adres ludzie wpisują odruchowo i najłatwiej się zapamiętuje. Myślę, że z zaproponowanych przez Ciebie .eu jest opcją którą można najłatwiej zapamiętać i tą bym wybrała. .info i .net to rzadkość, więc trzeba się liczyć że część odbiorców chcąca trafić na Twoją stronę nie zapamięta tego adresu dokładnie i trafi gdzieś indziej, bo wpisze inną końcówkę.
- WiS
- 6 gwiazdek
A, czyli jednak - tylko marketing.
Tak podejrzewałem, ale chciałem mieć pewność.
Dzięki wielkie!

Dzięki wielkie!
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
barbie, a adrem.chloru.net to co ? A wiem... niszowi jesteśmy
P.S. Wysrał sie primary DNS, będę musiał zmigrować na freedns.sgh.waw.pl. Dawno temu to planowałem

P.S. Wysrał sie primary DNS, będę musiał zmigrować na freedns.sgh.waw.pl. Dawno temu to planowałem

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Odpuść. Nie wnikając w szczegóły techniczne, to swego czasu przez kilkadziesiąt godzin strzelając na theforum, strzelaliśmy w powietrze dzięki temu, że infrastruktura zarządzająca homenetu nie przewiduje pewnych, podstawowych dla sprawnego zarządzania domenami, czynności.WiS pisze: Gdzie najlepiej rejestrować domenę (home.pl - ?)
Znaczy TLD (top level domain)? Wszystkie znane. Podstawowym błędem jest wykupienie jednej domeny, np. w domenie pl., po czym okazuje się, że konkurencja podkupuje nam com.pl. czy inny org. i jesteśmy w zadku (podszywanie się, czarny PR, itp). Ja bym wziął .pl, com.pl, org.pl, net.pl, com., org. i net., a jeśli kasy jest więcej to znajdą się jeszcze różne bizy, info, różne tv. i inne. Czasami też warto kupić popularne ,,litrówki''.WiS pisze: i jakie rozszerzenia polecacie?
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
CO do rejestracji i przyzwoitej obsługi klienta to z home przeszliśmy do AZ.pl, serwer teraz wisi w ovh i na razie wystarcza. A ky ma rację co do zapupu kompletu domen, przekonałem się o tym kiedyś osobiście że trzeba brać pakiet.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
ky pisze: Znaczy TLD (top level domain)? Wszystkie znane. Podstawowym błędem jest wykupienie jednej domeny, np. w domenie pl., po czym okazuje się, że konkurencja podkupuje nam com.pl. czy inny org. i jesteśmy w zadku (podszywanie się, czarny PR, itp). Ja bym wziął .pl, com.pl, org.pl, net.pl, com., org. i net., a jeśli kasy jest więcej to znajdą się jeszcze różne bizy, info, różne tv. i inne. Czasami też warto kupić popularne ,,litrówki''.
Czy to nie przeczy idei? Po to wprowadzono domeny funkcjonalne, żeby każdy znalazł swoje miejsce bez konieczności wykupywanie wszystkich rozszerzeń.
- WiS
- 6 gwiazdek
Owszeminquiz pisze: ky ma rację co do zapupu kompletu domen,

Przeczy, ale cóż poradzić...Konto usunięte pisze: Czy to nie przeczy idei?

Ciekawostka: niektóre domeny są pokazywane przez home.pl jako wolne, a przez etop czy eurodns jako zajęte, albo odwrotnie.
Niedoskonałość ludzi, sprzętu, czy procedur...?
WiS, wolność domen najlepiej sprawdzać na http://www.whois.pl (nask czyli rejestr krajowy)
Przeczy. Ale będziesz miał w nosie idee, jak konkurencja zacznie Ci podbierać klientów albo robić czarny PR za pomocą domen w innych TLD. Zresztą nie łudźmy się, idee już dawno zostały odłożone na samo dno skrzyni, liczy się tylko kasa.Konto usunięte pisze: Czy to nie przeczy idei?
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- WiS
- 6 gwiazdek
michal et consortes, dzięki
.
Pierwszy etap projektu za mną, ciągiem dalszym pochwalę się w stosownej chwili

Pierwszy etap projektu za mną, ciągiem dalszym pochwalę się w stosownej chwili