Po Twoim pierwszym poście myślałem, że odpuściłeś. Widzę, że jednak nie - trzymamy kciuki za pozytywne (dla Ciebie oczywiście) rozwiązanie sprawy.Cezar 01 pisze: Mam zabezpieczony cały komplet zespołu sprzegłowego włącznie z sławetnym dwumasem , ale póki co to potrzebny
mi będzie jako dowód w sprawie w procesie sadowym przeciwko Subaru Import Polska Sp. z o.o. oraz Emil Frey Polska
SA , o czym bedę drogich Subarkowiczów na bieżąco informował.
Sprzęgła i dwumasy w Outbackach Boxerach Dieslach
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Re: Sprzęgła i dwumasy w Outbackach Boxerach Dieslach
Cezar 01 pisze: Informacja dla Kolegi , który pyta się o zespół sprzęgłowy na podstawie , którego chciałby wyprodukować zamiennik.
Mam zabezpieczony cały komplet zespołu sprzegłowego włącznie z sławetnym dwumasem , ale póki co to potrzebny
mi będzie jako dowód w sprawie w procesie sadowym przeciwko Subaru Import Polska Sp. z o.o. oraz Emil Frey Polska
SA , o czym bedę drogich Subarkowiczów na bieżąco informował.
Jak pojawi się możliwość jego udostępnienia to chętnie przyjmę. Nasi koledzy z Australii aż palą się żeby zabrać się do pracy nad nowym sprzęgłem i kołem ale tam u nich auto będzie dopiero za rok gdzieś.
A nie można takiego nowego sprzęgła kupić po prostu ?Azrael pisze:...Nasi koledzy z Australii aż palą się żeby zabrać się do pracy nad nowym sprzęgłem i kołem ale tam u nich auto będzie dopiero za rok gdzieś.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Trochę nie rozumiem, co za problem dla tych kangurów po prostu kupić taki nowy zestaw?
Przecież przy kosztach zaprojektowania części i przygotowania oprzyrządowania do jego produkcji, to to są wręcz niezauważalne grosze.
PS Leon ciut szybszy
Przecież przy kosztach zaprojektowania części i przygotowania oprzyrządowania do jego produkcji, to to są wręcz niezauważalne grosze.
PS Leon ciut szybszy

Ostatnio zmieniony 12 lip 2009, o 16:59 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.
leon, można, ale ja aż tak inwestować w sprzęgło do diesla nie mam zamiaru. Te samochody są bardzo drogie w PL i na dłuższą metę nie spodziewam się jakiejś kosmicznej sprzedaży tych sprzęgieł.
jarmaj, myślę że im się nie chce inwestować dopóki u nich nie ma auta na rynku. Mają wystarczająco innych do opracowania.
Poza tym łatwiej chyba zaprojektować coś nowego/lepszzego jak się widzi co się spsuło na podstawie takiego skatowanego zestawu a nie nowego/dobrego.
Widać, które podzespoły stanowią słąbiznę konstrukcji. Przynajmniej tak mi się wydaje
Widać, które podzespoły stanowią słąbiznę konstrukcji. Przynajmniej tak mi się wydaje

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru 

-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
jarmaj pisze: Koło dwumasowe to jeden z największych bull shitów jakie w motoryzacji wymyślono do tej pory.
Kosztuje krocie, pada co chwilę (nie tylko w Subaru), w zasadzie jest tylko po to, żeby klientów doić z pieniędzy.
A że normalne koło spowodowałby awarię skrzyni.... No bez jaj....
Wymieniać i po kłopocie.
Niestety zgadzam sie z Tobą w 100%

- leinad
- 3 gwiazdki
- Auto: impreza wrx,legacy diesel
Trochę dziwnie podchodzą do klienta w Polsce. Ja kupiłem auto w Holandii od dilera, wrx 2001 rok dostałem gwarancję na 6 m-c tzw. BOVAG, po 2 tygodniach zauważyłem, że auto bije na kierownicy w czasie hamowania. Pojechałem do nich i powiedziałem o sytuacji po tygodniu samochód stał w serwisie, a w aucie zostały wymienione wszystkie tarcze i klocki, wszystko w ramach gwarancji
. Miałem też problemy z przyspieszaniem (pisałem już o tym wcześniej) po kilku wizytach w serwisie nie wiedzieli co to jest ale się nie poddawali i mówili, że znowu wezmą auto i to naprawią ( dla JAKO naprawa tego zajęła 30 minut
). Pojechałem do nich powiedzieć co było przyczyną, ile zapłaciłem i zapytałem się o wymianę oleju to od razu powiedzieli mi, że dostanę upust na wymianę ze względu na problemy z autem. Moim zdaniem tak powinna wyglądać relacja klient- sprzedawca.

za dużo wymagaszleinad pisze: Moim zdaniem tak powinna wyglądać relacja klient- sprzedawca.

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

leinad pisze: Moim zdaniem tak powinna wyglądać relacja klient- sprzedawca.
fajnie , ze ktos moze napisac jak to wyglada normalnie

http://www.motofocus.pl/technika,1576,k ... -film.html
jakby ktoś nie wiedział, jak takie koło wygląda to niech kliknie na film po prawej
czy stosowanie tego ustrojstwa w silniku bokser ma w ogóle sens?
jakby ktoś nie wiedział, jak takie koło wygląda to niech kliknie na film po prawej

czy stosowanie tego ustrojstwa w silniku bokser ma w ogóle sens?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
damaz pisze: czy stosowanie tego ustrojstwa w silniku bokser ma w ogóle sens?
Właśnie siedzę sobie w serwisie Adamski i rozmowa zeszla m.in na temat tegoż rozwiązania. Tutaj też twierdzą, że to lipa.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

mały 5150, glowne wymiary trzeba zdjac ze starego.. reszta wedlug uznania, glownie na podstawie doswiadczen danej firmy.. oczywiscie optymalnie bylo by miec rozebrane auto i pomierzyc pary wspolpracujace i samo sprzeglo, ale widziales co pisal Az..
generalnie te sprzegla to jakas kpina, boje sie dac zonie subara.. w miniaku juz kilka razy sprzeglo spalila na jakims podjezdzie do wielopoziomowego parkingu gazujac i depczac sprzeglo jednoczesnie :) TAKIE cos moge zrozumiec jako zabicie sprzegla.. ale pitolenie, ze ktos zle rusza bo to cztery lapy to jakas 'nasza lokalna' interpretacja gospodarki rynkowej i tyle..
generalnie te sprzegla to jakas kpina, boje sie dac zonie subara.. w miniaku juz kilka razy sprzeglo spalila na jakims podjezdzie do wielopoziomowego parkingu gazujac i depczac sprzeglo jednoczesnie :) TAKIE cos moge zrozumiec jako zabicie sprzegla.. ale pitolenie, ze ktos zle rusza bo to cztery lapy to jakas 'nasza lokalna' interpretacja gospodarki rynkowej i tyle..
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Wygląda na to, że jednak w nowych modelach tego nie poprawili:
http://subaru.pl/forum/viewtopic.php?p= ... 386#877824
"W moim wolnossącym Legacy 2.0 od kilku dni, podczas ruszania na zimnym silniku słychać wydobywajacy sie z komory silnikowej dzwięk przypominający świst, ćwierkanie. Zaniepokojony tymi objawami odwiedziłem serwis, w którym poinformowano mnie, że źródłem cwierkająco-świszczącego odgłosu jest koło dwumasowe i jednocześnie zapewniono, że mogę śmiało użytkować pojazd nie zwracając przy tym uwagi na powyższe "hałasy".
Nie do końca ukontentowany hasłem "...ten typ tak ma...." zwracam się o poradę, czy istnieje możliwość wymiany w ramch gwarancji dwumasowego koła na dwumasowe wolne od tej przypadłości lub na jednomasowe ? Czy faktycznie mam się nie frasować, nie niepokoić jeśli opisany dzwięk się nasila? Jak długo można "oddawać się" jeździe przy akompaniamenci koła dwumasowego? "
"W moim wolnossącym Legacy 2.0 od kilku dni, podczas ruszania na zimnym silniku słychać wydobywajacy sie z komory silnikowej dzwięk przypominający świst, ćwierkanie. Zaniepokojony tymi objawami odwiedziłem serwis, w którym poinformowano mnie, że źródłem cwierkająco-świszczącego odgłosu jest koło dwumasowe i jednocześnie zapewniono, że mogę śmiało użytkować pojazd nie zwracając przy tym uwagi na powyższe "hałasy".
Nie do końca ukontentowany hasłem "...ten typ tak ma...." zwracam się o poradę, czy istnieje możliwość wymiany w ramch gwarancji dwumasowego koła na dwumasowe wolne od tej przypadłości lub na jednomasowe ? Czy faktycznie mam się nie frasować, nie niepokoić jeśli opisany dzwięk się nasila? Jak długo można "oddawać się" jeździe przy akompaniamenci koła dwumasowego? "
Za moment coś padnie a Panowie zawodowcy w serwisie powiedzą ,że gwarancji na to niema i trzeba słoiczek z gotówką odkręcić .Godlik pisze: jednocześnie zapewniono, że mogę śmiało użytkować pojazd nie zwracając przy tym uwagi na powyższe "hałasy".
Serwisy

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
mam nadzieję, że ktoś poradzi temu użytkownikowi, żeby oświadczenie o TTTM wziął na piśmie.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Piter 35, takiego importera jak Ty to nigdzie nie ma.
Buhahaha, wtedy przychodzi nagłe otrzeźwienie
damaz pisze: oświadczenie o TTTM wziął na piśmie
Buhahaha, wtedy przychodzi nagłe otrzeźwienie

Konto usunięte pisze: Piter 35, takiego importera jak Ty to nigdzie nie ma.
No ja nie wiem, nie wiem

- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/
- Godlik
- 6 gwiazdek
I jest odpowiedź Działu Technicznego:Godlik pisze: Wygląda na to, że jednak w nowych modelach tego nie poprawili:
http://subaru.pl/forum/viewtopic.php?p=881116#881116
"Witam,
Koło dwumasowe ma za zadanie tłumienie szarpnięć przy złączaniu silnika ze skrzynią biegów, a najczęściej uszkodzeniu ulegają tłumiki hydrauliczne będące elementem tego koła co objawia się piskiem przy załaczaniu sprzęgla. Mając na uwadze satysfakcje klienta naprawa najczęsciej jest przeprowadzana bezpłatnie.
Informacje o zmianie konstrukcji czy przejściu producenta na koła jednomasowe nie są prawdziwe. Istnieje możliwość zmiany zespołu sprzęgłowego z kołem dwumasowym na zespół z kołem jednomasowym."
Ale masz to na piśmie? ;)
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Witam,
mój Outback ma przejechane 13 km, czyli nówka sztuka prosto z salonu, jeszcze niezarejestrowana. Kupowałem go z przekonaniem, że wybieram auto bezawaryjne i całkowicie bezproblemowe i .... nadal mam nadzieję, że tak będzie. Dlatego mocno interesuje mnie jaki jest ciąg dalszy perypetii Tomka. Chciałbym też ustalić jaka jest faktycznie skala zjawiska i czy ewentualnie można zrobić coś, żeby uniknąć takich problemów.
pozdrawiam
mój Outback ma przejechane 13 km, czyli nówka sztuka prosto z salonu, jeszcze niezarejestrowana. Kupowałem go z przekonaniem, że wybieram auto bezawaryjne i całkowicie bezproblemowe i .... nadal mam nadzieję, że tak będzie. Dlatego mocno interesuje mnie jaki jest ciąg dalszy perypetii Tomka. Chciałbym też ustalić jaka jest faktycznie skala zjawiska i czy ewentualnie można zrobić coś, żeby uniknąć takich problemów.
pozdrawiam
Można można... sie nauczyć jeździć trzeba tako rzecze A. Koperdarik pisze:Witam,
pozdrawiam

Reasumując: ci, którzy zepsuli w pierwszych kilku tysiącach przebiegu sprzęgła w boxerdizlach to wyłudzacze, dlatego też jeśli jesteś ex mistrzem rajdów/wyscigów czy tym podobnych rura....
PS
Warto dodatkowo być dilerem Subaru, jest szansa, że uwzględnisz sobie gwarancję.