Polityka cenowa SIP

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Polityka cenowa SIP

Post 14 lip 2009, o 15:10

gootek pisze: Zgoda, że Multivan jest bardzo praktyczny i że może mieć 4motion, ale nie oswoiłem się z myślą o tym, żeby kupić coś co wygląda jak Transporter. Będę musiał się z tym jeszcze przespać.

To może w ogóle Viano? Są strasznie wypasione wersje.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 lip 2009, o 15:12

gregski, jest jeden problem...
gootek pisze: wygląda jak Transporter
:giggle: i to nie jest jedyna wada. Fama niesie sie nawet gdzieś na forum, że motory sa na pompkach, są głośne, 2.5l padają, środek wygląda jak Transporter.

Z dostawczaka busa czy vana nie da sie zrobić.

Niestety....
T4 Caravelle za pasażera potelepałem sie w cro i RP. Zachwytu nie wzbudził żadnego. Nadal jedziesz dostawczakiem... :-|
Dolce far niente ;-)

Gość
5 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 14 lip 2009, o 15:16

Azrael pisze:To może w ogóle Viano? Są strasznie wypasione wersje.
Azrael,
myślałem, że to forum grupuje fanów japońskiej techniki....
a tu takie propozycje :roll:

:mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 15:21

gootek, ostatnio zrobiłem 4000km w 4 dni Sprinterem i ogólnie sporo jeżdżę Sprinterami i jestem pod wielkim wrażeniem tego auta - osobowe Mercedesy to porażka, ale te większe robią wrażenie.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 15:24

Azrael pisze:gootek, ostatnio zrobiłem 4000km w 4 dni Sprinterem i ogólnie sporo jeżdżę Sprinterami i jestem pod wielkim wrażeniem tego auta - osobowe Mercedesy to porażka, ale te większe robią wrażenie.
A tzw. czasookres wizytowania serwisów?
Porównywalny z Alfą? :giggle:
Dolce far niente ;-)

Gość
5 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 15:27

Azrael pisze:gootek, ostatnio zrobiłem 4000km w 4 dni Sprinterem i ogólnie sporo jeżdżę Sprinterami i jestem pod wielkim wrażeniem tego auta - osobowe Mercedesy to porażka, ale te większe robią wrażenie.
Azrael,
ja Ci wierze, że Sprinter to dobra blaszanka...
może najlepsza na rynku.

Ale chciałbym, żebyś miał okazję przejechać się jeszcze Hondą Odyseey - też dystans 4000 km w 4 dni i żebyś mi wtedy (tak z ręką na sercu ;-) ) napisał, którym autem Ci się fajniej jeździło.

:->

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 14 lip 2009, o 15:42

Azrael i niestety nieporownywalne pod wzgledem usterkowosci. Viano to krol ostatniego miejsca we wszystkich mozliwych statystykach, teraz sie troche podciagneli, ale zle o mercu moge pisac sporo, bo wspolpracuje z ludzmi ktorzy przeszli do nas z mercedesa.
nie chce mi sie rozwodzic tutaj o multivanie, jego niezawodnosci.. i image w polsce.
2,5 TDI w T4 to R5 nie mylic z 2,5 V6!!!!
absolutnie niezniszczalny, niewysilony silnik.

ale goocio zdaje sie chce cos duzego i sprawnego w trasie, a element podrozniczy i spanie w aucie raczej odpada wiec vany...
patrzac na moc i pojemnosc patrz tez na wage.. galaxy nie jest ciezki i te jego niutonometry podobno daja rade, do tego budzetowo przystepny. nie wiem tylko jaki tam maja automat, ford cos kombinowal z alternatywa dla DSG wiec moze i jest zautomatyzowany dwusprzeglowy manual.. no i kierowca powinien miec sporo miejsca..

a propo's forda, komentowano na forum focusa RS? cala prasa tego swiata sie nad ta przednionapedowka zachwyca.. w top gear nawet pisali, ze jego fwd http://www.quaife.co.uk/ lepsze niz 4wd w subaru ! :-)
mnie sie troche wierzyc nie chce.. sam silnik 2,5 20V DOHC znam doskonale z volvo, mialem jego 3 litrowa wersje bez turbo w volvo kiedys.. stara dobra sprawdzona benzynowka ktora robila w volvo 850 na taxi w skandynawii ogromne przebiegi..
http://sv.wikipedia.org/wiki/B5254

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 15:44

gregski pisze: a propo's forda, komentowano na forum focusa RS? cala prasa tego swiata sie nad ta przednionapedowka zachwyca.. w top gear nawet pisali, ze jego fwd lepsze niz 4wd w subaru ! :-)

Jeździłem, robi wrażenie. Jak pojeżdżę szybko dotartym to powiem jak duże.

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 15:45

gregski pisze: Azrael i niestety nieporownywalne pod wzgledem usterkowosci. Viano to krol ostatniego miejsca we wszystkich mozliwych statystykach, teraz sie troche podciagneli, ale zle o mercu moge pisac sporo, bo wspolpracuje z ludzmi ktorzy przeszli do nas z mercedesa.

A to nie wiedziałem, przepraszam. Sprinter tylko podpora wału do 60kkm.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 15:46

gregski pisze: 2,5 TDI w T4 to R5 nie mylic z 2,5 V6!!!!
absolutnie niezniszczalny, niewysilony silnik
O właśnie! teraz sobie przypominam, że to Ty pisałeś...
A za jakie Geld roczny/dwuletni w wypasie jest w Niemczech dostępny, bo zdaje się, że przy imporcie na osobe prywatną Vatu i akcyzy nie trzeba płacić, tak?
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 14 lip 2009, o 15:56

FUX, nie wiem, looknij w mobile.de, ale to generalnie bardzo drogie i kiepskie(choc najlepsze w klasie) w zakretach auto. dla pasjonatow podrozy, duzych rodzin - 3-5 dzieciakow - idealne.

linkowalem juz kiedys mojego t4..
http://picasaweb.google.com/grzegorz.le ... _HD_86G8wE#

calkiem przecietna wersja, z jakotakim wyposazeniem (webasto, automat, klima zwykla) - poszedl za 55k pln - 9 letni z przebiegiem 340 kkm ! widzialem egzemplarze z przebiegami ponad milion km. masakra..
sprzedaj dowolne 9letnie subaru za tyle.. czas weryfikuje wartosc auta..

[img]http://lh4.ggpht.com/_PzsrNtrlE9o/Rr2ic ... C_0518.JPG[/img]

ale tak jak mowie: dla pasjonatow podrozy, to auto troche okresla tutaj twoj liajfstajl.. lub ludzi ktorzy woza (w tym przypadku koles zwozil antyki z europy do polski) no i dla serferow..

mnie ten samochod zmeczyl wlasnie zachowaniem w zakretach. no i bujal sie tylko do 160 km/h choc dzisiejsze T5 jezdza po autobahnach ponad 200 km/h..

ot ciekawsotka z innego swiata ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 14 lip 2009, o 15:58

Azrael pisze:ky, :lol: A Honda Odyssey ładna?
Ładna jak na coś, w czym kasuje się bilety :P

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 16:18

gregski,
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1

A to będzie indywidualny import?
Dolce far niente ;-)

Gość
5 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 23:13

gregski pisze:mnie ten samochod zmeczyl wlasnie zachowaniem w zakretach. no i bujal sie tylko do 160 km/h choc dzisiejsze T5 jezdza po autobahnach ponad 200 km/h..

ot ciekawsotka z innego swiata ;-)
Ja pamiętam z moich wyjazdów do Niemiec tak mniej więcej 15 lat temu, że na autobahnach spotykałem różne takie Transportery czy Caravelle jeżdżące ponad 200 km/h.
Były różne takie wersje i modyfikacje, np:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... abNumber=1
Zawsze się wtedy zastanawiałem jak często taki gość tankuje, biorąc pod uwagę aerodynamikę jego sprzętu.
:giggle:
FUX pisze:A to będzie indywidualny import?
To w ogłoszeniu to jest MY'09, w dobrej specyfikacji EX-L.
W najlepszej specyfikacji dochodzi jeszcze nawigacja sat, DVD dla pasażerów, jeszcze lepsze audio, sensory parkowania (przód, tył) i takie tam...
Ja osobiście oglądałem i jeździłem poprzednim rokiem modelowym, który się od tego kosmetycznie różni.
Ale właśnie w takiej pełnej wersji. Naprawdę przyjemne wrażenia.

Z tego ogłoszenia wynika, że auto już jest po odprawie importowej w Niemczech.
Czyli jeśli go sprowadzisz do PL, to tak jakby to był zakup wewnątrzwspólnotowy.
Tak mi się przynajmniej wydaje.
:->

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2009, o 07:15

Tzn. bez akcyzy, vatu, tak?
Dolce far niente ;-)

Gość
5 gwiazdek

Post 15 lip 2009, o 08:11

FUX pisze:Tzn. bez akcyzy, vatu, tak?
Wydaje mi się, że w tą cenę już jest wkalkulowany VAT, tyle że niemiecki.

A tak w ogóle to wybrałeś piękny egzemplarz, ale jednak drogi.
W przypadku auta a USA, bez gwarancji, ja osobiście rozglądałbym się za czymś koło 100 tys. zł maksymalnie.
O choćby coś takiego:
http://otomoto.pl/honda-odyssey-C9169385.html

I ten egzemplarz jest zachęcający, chociaż w uboższej specyfikacji:
http://otomoto.pl/honda-odyssey-ex-C7671400.html
Sprzedający pisze, że: "pełne wyposażenie za wyjątkiem skóry, nawigacji i dvd. Po prostu użytkownik w stanach nie znosi skóry w samochodzie." Trochę mnie bawi gdy czytam takie opisy... :giggle:
Nie dzwoniłem do gościa, ale nie zdziwiłbym się, gdyby w tym samochodzie nie było elektrycznego otwierania i zamykania rozsuwanych drzwi i jeszcze paru innych funkcji, bo to po prostu tańsza wersja...
a nie żadna alergia na skórę.
:lol:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 15 lip 2009, o 12:01

Pamiętajcie jednak, że nikt wam nie sprzeda auta netto jesli jesteście osobą prywatną :idea:

ODPOWIEDZ