Wysoka temperatura silnika a zużycie oleju i paliwa

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
raven
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza STI
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wysoka temperatura silnika a zużycie oleju i paliwa

Post 17 lip 2009, o 14:53

Jeżdżę STI z 06 r i wiem ,że te silniki /2,5/ strasznie sie nagrzewają.Zaobserwowałem ,że zimą kiedy temperatury są niskie auto mniej pali i zmniejsza sie zużycie oleju.Wiem ,że troche to dziwnie brzmi ale w ciągu roku przejechałem nim 37 tys km i wydaje mi się ,że moje obserwacje są raczej precyzyjne.Czy zastosowanie bandaży termoizolacyjnych na kolektorach jest w stanie obniżyc temperaturę " pod maską" i to znacznie czy jest to tylko kolejny bajer na zasadzie "a ja mam zaje...tuning".Prosze o komentarze i porady czy zastosowanie bandaży ma sens a jeżeli tak to jakich,czy bandaże za ok 150 zyla za 10m /allegro/ ma sens czy sfajczą sie one po 3km jazdy i jeszcze narobią wstydu i kłopotu...pozdrawiam raven

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Re: Wysoka temperatura silnika a zużycie oleju i paliwa

Post 17 lip 2009, o 15:14

Dobre pytanie.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 17 lip 2009, o 15:47

raven, jak masz "gołe" aftermarketowe rury (w zasadzie up/downpipe) jako wydech to potwierdzam, robi się cieplej pod maską w stosunku do serii, która ma osłony. twardych danych brak...

raven
0 gwiazdek

Post 17 lip 2009, o 16:28

Mam najzwyklejszą serię a i tak można jaja smażyc ......interesuje mnie czy ktoś ma założone bandaże i czy to coś daje...

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 17 lip 2009, o 18:15

Jakoś nie wydaje mi się, żeby ciepło pod maską mogło mieć wpływ na spalanie i branie oleju. Przecież istotna jest temperatura wewnątrz silnika, a jak ta nie rośnie (chyba że rośnie, to czas zabrać się za remont silnika), to silnik pracuje tak samo.

Myślę że większe spalanie i zużycie oleju bierze się po prostu z tego, że latem się dużo szybciej jeździ. Lepsze opony, sucha nawierzchnia i tyle.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 17 lip 2009, o 18:32

Może po prostu pękł tłok jak to w 2.5T ma w zwyczaju.

Przemeq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Plejady Plakietka STI'06 i Spuścizna Turbo '94

Post 17 lip 2009, o 18:51

Ja bym się raczej skłaniał ku tej wersji:
Myślę że większe spalanie i zużycie oleju bierze się po prostu z tego, że latem się dużo szybciej jeździ. Lepsze opony, sucha nawierzchnia i tyle.

niż ku poniższej:
Może po prostu pękł tłok jak to w 2.5T ma w zwyczaju.

Chociaż są np. w Warszawie trójkąty bermudzkie, w których pękanie tłoków występuje dużo częściej, niż gdzie indziej. Jeden taki jest w jej południowej części :giggle: :giggle: :giggle:.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 17 lip 2009, o 19:07

Przemeq pisze: Chociaż są np. w Warszawie trójkąty bermudzkie, w których pękanie tłoków występuje dużo częściej, niż gdzie indziej. Jeden taki jest w jej południowej części :giggle: :giggle: :giggle:.
W Warszawie też podobno występują trójkąty bermudzkie, w których wydmuchiwanie uszczelek występuje dużo częściej :giggle: :giggle: :giggle: , ale te są bardziej na północnym zachodzie.

raven
0 gwiazdek

Post 18 lip 2009, o 12:28

Z tłokiem raczej wszystko wporządku,samochód jest przebadany,przesprawdzany...itp.Temp.wewnatrz silnika jest ok nic sie nie dzieje...chodzi na pełnej mocy i nie ma problemów z silnikiem...poprostu chodzi mi o temp pod maska ale jak czytam forum to podobno ten typ tak ma ...a jeżeli chodzi o olej i spalanie to pewnie macie racje ,że lato i sucha nawirzchnia pozwalaja ostrzej pojeździc i tego sie poprostu nie zauważa ...mimo wszystko dzięki za porady ....rozumiem ,ze z bandażami dalej nic nie wiemy... :->

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat
Polubione posty: 1 raz

Post 20 lip 2009, o 00:56

raven pisze: ....rozumiem ,ze z bandażami dalej nic nie wiemy...
Od razu nie wiemy - jak sie skaleczyłem w rękę to pomogły. Niestety na ból głowy bandażowanie nie pomaga.

ODPOWIEDZ