Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 mar 2009, o 21:22

Chlejadowe bułki świnki :-)

Składniki na ciasto drożdżowe:

* 400 g mąki pszennej
* 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
* 1 jajko
* 200 ml naturalnego jogurtu
* 100 ml ciepłego mleka
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (można to zrobić w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Składniki na ciasto maślane:

* 150 g mąki
* 100 g masła

Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.

Nadzienie (ja pominęłam) - dowolne, np. pieczarki z cebulką + ser (jak na pizzę), masa marcepanowa z orzeszkami.

Ponadto:

* 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
* 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania

Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp.,(pamiętajac by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku).

Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.

Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek (zależy od wielkości).

Przepis stąd http://mojewypieki.blox.pl/2009/03/Buleczki-swinki.html - ale wklejam tekst jakby tamta strona umarła.


Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 mar 2009, o 21:26

inquiz, cos nadawałeś o serze plesniowym...
Jaki, ile, itd.
Dolce far niente ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 mar 2009, o 21:41

FUX, ja dałem dorblu, można dać rokpola albo inny twardy, ciasto jest bardzo neutralne kapusta z grzybami też przejdzie.
jedna uwaga - ciasto bardzo szybko rośnie więc wszystko trzeba mieć przygotowane wcześniej.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 200 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 kwie 2009, o 12:53

;-)

Przepis na szarlotkę dla facetów:

1. Z lodówki weź 10 jajek, połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę,
następnym razem uważaj!

2. Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je
o brzeg naczynia.

3. Wytrzyj podłogę, następnym razem bardziej uważaj!
W naczyniu mamy 5 żółtek.

4. Weź mikser i wstaw do niego skrzydełka i zacznij ubijać jajka.

5. Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij
ubijać.

6. Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały 2 żółtka, dokładnie tyle
potrzeba na szarlotkę.

7. Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią, będziemy
dodawać mąkę.
8. Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg
zbierz z powrotem do torebki.

9. Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do
miksowania.

10. Weź szybciutko prysznic!

11. Weź 4 jabłka i ostry nóż.

12. Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij
obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk!

13. Potnij jabłka w kostkę pamiętając, że potrzebujemy 2 jabłka, więc nie
wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i środkowy.

14. Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z ciastem,
pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą.

15. Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę, bo
jak zaschnie to nie domyjesz!

16. Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika.

17. Po godzinie jeśli nie widać żadnych zmian włącz piekarnik.

18. Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! Otwórz okno i piekarnik.

Wesołych Świąt !!!!!!!
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kraków
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 312 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 kwie 2009, o 17:51

rrosiak, piękne! Chyba dałbym radę :-d

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 kwie 2009, o 12:17

rrosiak, też wczoraj dostałem ten przepis, złośliwcy jacyś :whistle:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 cze 2009, o 01:57

Na prośbę Lucka wrzucam przepis na truskawki z chili i przy okazji inne warianty co je dzisiaj produkujemy:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 cze 2009, o 01:59

Na prośbę Lucka wrzucam przepis na truskawki z chili i przy okazji inne warianty co je dzisiaj produkujemy:

CHUTNEY TRUSKAWKOWY

1 kg truskawek,
3 pomarancze,
1 czerwona papryka,
2 papryczki chilli,
5 ziaren ziela ang., pol lyzeczki ziaren pieprzu, 2 liscie laurowe, lyzeczka chilli w proszku, 4 lyzki cukru, żelfix 3:1 (Dr. Oetker)

Czastki pomaranczy (bez bialych blonek) drobno pokroic, papryke pokroic w kostke, papryczki chilli przekroic na polowe i ostrym nozem zeskrobac miąższ, całość drobno pokroić. Wszystko przelozyc do garnka, dodac ziele, pieprz, liscie l., chilli w proszku i cukier, wsypac żelfix. Zagotowac, i mieszajac gotowac jeszcze 3 min. Zestawic z ognia i mieszac do zaniku piany. Goracym chutneyem napelnic po brzegi sloiki, zakrecic i ustawic do gory dnem.

Konfitura truskawkowo-imbirowa

950 g truskawek
100 g świeżego imbiru
1 kg cukru żelującego DIAMANT 1:1

Truskawki umyć, usunąć z nich listki i szypułki, a następnie dobrze rozgnieść. Imbir obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Truskawki dobrze wymieszać z imbirem oraz cukrem żelującym DIAMANT 1:1 i nie przestając mieszać doprowadzić do wrzenia. Gotować 4 minuty, a następnie jeszcze gorącą konfiturą napełnić słoiki i natychmiast zamknąć.

Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem

1 kg truskawek
2 dag zielonego pieprzu
skórka obrana z 2 cytryn
35 dag cukru żelującego
70 dag cukru

Umyte i osączone truskawki obierz z szypułek, zasyp cukrem (zwykłym, nie żelującym) i odstaw. Gdy puszczą sok - zlej go i zagotuj z zielonym pieprzem. Takim syropem zalej truskawki, zagotuj i odstaw na 5 minut. Ponownie zlej powstały syrop, a do owoców dodaj cukieer żelujący i skórkę cytrynową, bardzo ostrożnie wymieszaj, aby truskawki się nie rozpadły. Znowu zalej truskawki i gotuj je 3-5 minut. Wyjmij skórkę, a konfitury odstaw do następnego dnia. Ponownie ją zagotuj i gorącą przełóż do wyparzonych słoików.
1 kg truskawek
1 kg cukru
1/4 szkl. zielonego pieprzu
Wszystko razem wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 - 4 min na bardzo wolnym ogniu. Od razu przekładać do gorących słoików i zakręcać.


KONFITURY Z TRUSKAWEK I KIWI

75 dag truskawek bez szypułek (mogą być mrożone),
25 dag kiwi (waga obranych ze skórki owoców),
łyżka marynowanego zielonego pieprzu,
skórka z połowy cytryny, opakowanie środka żelującego,
1,2 kg cukru.
Przygotowanie: truskawki umyć, osączyć, przebrać, usunąć szypułki, odważyć 75 dag owoców. Kiwi umyć, osuszyć, obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, odważyć 25 dag. Przygotowane owoce i zielony pieprz wsypać do rondla, delikatnie zgnieść, dodać skórkę z cytryny. Środek żelujący wymieszać z 2 łyżkami cukru i dodać do owoców. Masę podgrzewać na dużym ogniu, stale mieszając, aż zacznie wrzeć. Ewentualne grudki środka żelującego dokładnie rozetrzeć. Do wrzącej masy dosypać pozostały cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Wyjąć skórkę cytrynową. Konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić.
Konfitura truskawkowa
1 kg truskawek
sok z 1 cytryny
5 gwiazdek anyżu
1 szczypta szarego pieprzu (dałam czarny)
700 g cukru (można dać mniej)
Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół. Pokropić sokiem z cytryny i posypac 50 g cukru. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Następnie owoce osączyć.
Do dużego rondla o grubym dnie przełożyc truskawki i pozostały cukier, dodać anyż i pieprz. Gotować 45 minut na małym ogniu, uważając by owoce się nie przypaliły.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoików (ja nakładam do gorących). Zamkną i odwrócić do góry dnem. Kiedy konfitura wystygnie, słoiki znowu odwrócić. Przechowywać w lodówce
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 lip 2009, o 21:40

Wedle życzenia przepis na sałatkę

- papryka kolorowa
- pomidory
- ogórek małosolny
- seler naciowy
- sałata lodowa
- cebula czerwona
- jajka
- biała kiełbasa ( tu poza kiełbasą można eksperymentować na pewno dodanie troszkę salami czy kiełbasy węgierskiej bądź chorizo nie zepsuje sałatki)
- pieprz ziołowy
Sałatki nie solimy

Sos
- jogurt
- majonez

- bazylia
- zioła prowansalskie
- pieprz ,sól

Z sosem można według gustu . Można zrobić z świeżą miętą , kolendrą, bazylią ,czosnkiem .....
Jak ktoś nie lubi majonezu lub jogurtu można sałatkę polać oliwą z oliwek dodać troszkę octu balsamicznego .
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: z Damaziowa
Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 39 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2009, o 12:43

Kruszyn, a kroisz raczej grubo czy na drobnicę?
Bo niestety nie miałam okazji oglądania oryginału. :-(
damazie chodzą parami

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Gliwice/Warszawa
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2009, o 17:10

Damazia kroi na takie małe kruszynki :mrgreen:



A tak poważnie to na dość duże kawałki :-)

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: z Damaziowa
Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 39 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2009, o 17:12

wszystko jasne! :-)
damazie chodzą parami

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2009, o 17:30

damazia, jak kto lubi . Jajko na sześć czy osiem części ,kiełbasę na pół talarki a warzywa podobnie.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: z Damaziowa
Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 39 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2009, o 18:00

Kruszyn, dzięki. Dobrze wyczułam twe intencje. Pokroiłam zgodnie z przepisem. ;-)

I....wprowadziłam drobną modyfikację :oops: , bo nie miałam żadnego z mięsek wymienionych w przepisie.
I nie chciało mi się iść do sklepu. Zwłaszcza, że panie w osiedlowym "samie" baranieją na słowo "czioriso" (uwielbiam je podpuszczać... :giggle: ).
Wrzuciłam zatem chrupiący zesmażony boczek. Trochę to mniej dietetyczne, ale wyszło pyszne. Następnym razem się poprawię.
Pewnie nie doprawiłam też tak samo jak Ty, bo co ręka kucharza to inny smak, ale tak czy inaczej sosik pierwsza klasa! :thumb:
Czekam na Damazia. Ciekawe co powie?
:razz:
damazie chodzą parami

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z Damaziowa
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2009, o 19:36

mmmmniam

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 lip 2009, o 15:45

Kruszyn pisze: Wedle życzenia przepis na sałatkę
Kruszyn, no ja Cię proszę... ;-)
To jest przepis dla amatorów? :roll:
A ile czego? I co z tym zrobić zanim się zje?
Biała kiełbasa parzona, tak?

Napisz proszę dokładnie, co tam było w sobotę na talerzu :mrgreen:

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: WAW
Auto: Forek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 lip 2009, o 17:09

Dido, to tylko wersja DEMO była. Aby otrzymać kompletną recepturę, wyślij SMS o treści SALATKA...
fitter happier more productive

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 lip 2009, o 21:40

srnk, :thumb:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 lip 2009, o 21:47

Dido, sałatki są dla amatorów na oko trzeba robić :mrgreen: . Dodajesz jak lubisz ,kiełbasa sparzona oczywiście.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lip 2009, o 17:23

Kruszyn pisze: sałatki są dla amatorów na oko trzeba robić :mrgreen:
Kruszyn, bierzesz jajka na oko??? :-d
Toż to czyste zawodowstwo :mrgreen:
Chyba nie mam szans zrobić tej sałatki ;-(
Kruszyn pisze: Dodajesz jak lubisz
No właśnie polubiłam taką jak Ty zrobiłeś a nie zdążyłam policzyć składników :wall:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lip 2009, o 21:28

Dido, następnym razem będę robił z laptopem i aparatem fotograficznym :mrgreen:
A jajka były cztery na tym półmisku.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lip 2009, o 21:31

Nie to żebym się czepiał ale damazia jakoś potrafiła zrobić :whistle:

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Włochy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lip 2009, o 23:11

Kruszyn pisze:Dido, następnym razem będę robił z laptopem i aparatem fotograficznym :mrgreen:
Przypominam o pomyśle! :idea:
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 lip 2009, o 02:10

devlin, już jednego widza byśmy mieli :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: z Damaziowa
Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 39 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 lip 2009, o 22:43

Dido pisze: bierzesz jajka na oko??? :-d
Konto usunięte pisze:Nie to żebym się czepiał ale damazia jakoś potrafiła zrobić :whistle:
czy powinnam czytać razem te dwa posty? :oops:



:mrgreen:
damazie chodzą parami

ODPOWIEDZ