instal CB

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L
Polubił: 0
Polubione posty: 0

instal CB

Post 5 lip 2009, o 22:11

Pomocy :wall:
W ciągu ostatniego tygodnia punkciorów mi się nazbierało. Smietnik, kurnik, etc.

W związku z tym pytanie za 10 pkt: gdzie w najpiękniejszym i najfajniejszym mieście RP jest ktoś kto mi tak zamontuje zejebiste CB dobrze i tak że z auta będę mógł sprzęcior przekładać kiedy mi się rzywnie spodoba. :thumb:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: instal CB

Post 5 lip 2009, o 22:25

minimus, jeśli chcesz przekładać to nikt Ci nie zamontuje :razz:
Kup sobie jakieś przyzwoite radyjko z anteną na magnesie, oddaj zestaw do strojenia i po sprawie.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

minimus
5 gwiazdek

Post 5 lip 2009, o 22:30

przyzwoite radio już mam :-)

Chodzi o to, że do dwuch aut musi być.

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 5 lip 2009, o 23:41

minimus pisze: gdzie w najpiękniejszym i najfajniejszym mieście RP jest ktoś kto mi tak zamontuje zejebiste CB dobrze i tak że z auta będę mógł sprzęcior przekładać kiedy mi się rzywnie spodoba.
Pan Witek, w nivette na ul. lotniczej zamontował mi nawigację i zestaw glosnomowiacy tak ze mucha nie siada a do tego na fieldorfa podstemplują Ci, że robota wykonana w autoryzowanym serwisie, jesli wciaz masz gwarancje, to moze sie przydac. Koszt 200 zl. Mysle, ze z CB tez poradzi sobie bez problemu. Robota wykonana bardzo starannie i z odpowiednia dbaloscia zeby niczego nie zarysowac itd. Jesli chcesz na PW podam Ci komórkę do Witka, to zadzwonisz i zapytasz co i jak.

minimus
5 gwiazdek

Post 5 lip 2009, o 23:56

Alek, dzięki. Jakieś wejście już tam mam. Poza tym nie mam ani Subaru, ani gwarancji :whistle:

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 6 lip 2009, o 00:01

minimus pisze: Poza tym nie mam ani Subaru, ani gwarancji

ooooj.... sorry spojrzalem na "OBK MY06" a nie spojrzalem na "kiedys" to znak ze czas isc spac :oops:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 6 lip 2009, o 00:37

Ale co chcesz instalować? Na stałe chcesz mieć zabudowane w aucie?

minimus
5 gwiazdek

Post 6 lip 2009, o 00:46

Azrael, nie, tak zainstalowane, że latać po aucie nie będize, ale jednocześnie w miarę łatwo będzie się dawało wyciągać i wkładać do innego samochodu. Razem z anteną oczywiście.
Genaralnie chodzi o to, że samochody są dwa, radio jedno.

j33mbo
5 gwiazdek

Post 6 lip 2009, o 06:45

ja mam w 2 autach zainstalowane 2 anteny, a przekładam samo radio

kable antenowe mam ładnie schowane,
zasilanie masz zazwyczaj koło kierowcy - zapalniczka, a kabel antenowy musi przejść przez conajmniej pół auta, mnie to denerwowało

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 6 lip 2009, o 06:45

1. CB nie jest lekarstwem na niełapanie punktów.
2. Kup drugą antenę i przekłdaj radio z auta do auta.
Dolce far niente ;-)

minimus
5 gwiazdek

Post 6 lip 2009, o 10:51

Jedna czy dwie anteny to sprawa w tej chwili drugorzędna.

Chodzi mi o to czy możecie mi kogoś w Warszawie polecić kto ten sprzęt zainstaluje, dostroi, etc.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 6 lip 2009, o 10:57

Jeżeli kupujesz nowe i radio i antene tego samego producenta i nic nie kombinujesz z długością kabla, to na 99% nie trzeba nic stroić...
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lip 2009, o 14:16

minimus pisze: Chodzi mi o to czy możecie mi kogoś w Warszawie polecić kto ten sprzęt zainstaluje, dostroi, etc.

http://www.autoradia.pl/
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08

Post 20 lip 2009, o 13:11

Powoli dojrzewam do zakupu CB do mojego OBK.

Pytanie, czy komus udalo sie w jakis sensownym miejscu udalo sie wstawic CB (pomijam lokalizacje pod fotelem, miedzy fotelami, itd)?

Jak to jest w koncu z ta popielniczka (nie mam ESP), ktos sprawdzal ile jest tam miejsca ? Czy ten modul, co jest tam zamontowany da sie przesunac, tak, zeby CB wcisnac (180mm) ?
Pozdrawiam
Marcin

minimus
5 gwiazdek

Post 20 lip 2009, o 13:49

sherif pisze: Jak to jest w koncu z ta popielniczka (nie mam ESP), ktos sprawdzal ile jest tam miejsca ? Czy ten modul, co jest tam zamontowany da sie przesunac, tak, zeby CB wcisnac (180mm) ?
Chce ci się go tak pruć?? Kto go potem kupi? :whistle:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lip 2009, o 13:51

sherif pisze: Pytanie, czy komus udalo sie w jakis sensownym miejscu udalo sie wstawic CB (pomijam lokalizacje pod fotelem, miedzy fotelami, itd)?

Gal ma w schowku w desce w miejscu DVD od nawigacji, a ja w podłokietniku, z tym, że mój to ręczniak Alan 42, niemniej jednak nie mam mu nic do zarzucenia.

sherif
2 gwiazdki

Post 20 lip 2009, o 13:53

minimus pisze: Chce ci się go tak pruć?? Kto go potem kupi? :whistle:

A co tam pruc, trzeba jedynie wypiac /usunac oslone popielniczki, wlasnie ona zaslania otwor, a nie chce tego robic, zanim nie przekonam sie jak gleboko siega wneka/otwor.
Pozdrawiam
Marcin

sherif
2 gwiazdki

Post 20 lip 2009, o 13:59

rrosiak pisze: Gal ma w schowku w desce w miejscu DVD od nawigacji, a ja w podłokietniku, z tym, że mój to ręczniak Alan 42, niemniej jednak nie mam mu nic do zarzucenia.

Tez nad tym msyallem, tyle, ze jest tam dosc plytko :-| i trzeba by jezdzic z otwartym schowkiem, albo jakos kable przeprowadzic dolem.

Myslalem tez nad tym reczniakiem, jak ci sie sprawuje ?

Czy da sie go uzywac z krotkim zasiegiem bez anteny zewn ?
Jade za dwa tyg w dwa samochody do Chorwacji i szukam czegos do komunikacji + ewentualnie radio, ktore potem pracowalo by jako CB.
Dlatego waham sie nad trzema rozwiazaniami: Walkie Talki, ktore moglbym uzyc tylko podczas takich wyjazdow (zas do 2km), przenosne CB, ktore uzylbym teraz nawet bez anteny zewn a potem dokupujac antene zewn sluzyloby jako CB. Czy trzecia opcja odrazu zabudowac CB, tylko jak zwykle z tym Subaru nie ma gdzie go wstawic :-/
Kolega ma CB, problem jest jedynie z mojej strony.
Pozdrawiam
Marcin

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lip 2009, o 14:06

sherif pisze: Tez nad tym msyallem, tyle, ze jest tam dosc plytko i trzeba by jezdzic z otwartym schowkiem, albo jakos kable przeprowadzic dolem.
Gal ma jakiegoś Presidenta i bez problemu mu się zmieścił. Gruszke i zewnętrzny głośnik ma wyprowadzone dołem.
sherif pisze: Myslalem tez nad tym reczniakiem, jak ci sie sprawuje ?
Naprawdę dobrze, wcześniej miałem Unidena 520XL i póki co Alan wypada lepiej, ale teraz mam antenę na stałe, a z Unidenem był magnes.
sherif pisze: Czy da sie go uzywac z krotkim zasiegiem bez anteny zewn ?
Nie próbowałem, ale podejrzewam, że na głównych drogach nie powinno być problemu.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 20 lip 2009, o 14:11

sherif,

Walkie talkie sprawdza się słabo, bo trzeba być naprawdę blisko siebie. Kawałek górki i już nie słychać.
Chce Ci się pruć auto pod ten wyjazd?? :o Nie lepiej wstawić radio między fotel pasażera a tunel (akurat w OBK bardzo ładnie się tam mieści) żeby się w ogóle przekonać czy się tego potrzebuje na stałe?

sherif
2 gwiazdki

Post 20 lip 2009, o 14:39

Konto usunięte pisze: Walkie talkie sprawdza się słabo, bo trzeba być naprawdę blisko siebie. Kawałek górki i już nie słychać.
Chce Ci się pruć auto pod ten wyjazd?? :o Nie lepiej wstawić radio między fotel pasażera a tunel (akurat w OBK bardzo ładnie się tam mieści) żeby się w ogóle przekonać czy się tego potrzebuje na stałe?

Pruc nie chce pod wyjazd, jezeli bym zainstalowal CB to na stale nie tylko na czas wyjazdu, ale by sluzylo mi pozniej wiadomo w jaki celu .. ;-)
W-T jakbym kupil to tylko pod tego typu wyjazdu, z uzyciem raz na rok - dwa :-|.
Do CB mysle, ze bym sie przekonal, ale zlecilbym firmie, zeby zainstalowala, dobra i wystoila sprzet tak, zeby bylo dobre odciecie szumow oraz zeby same auto nie zaklocalo radia. Antene chcialbym miec przytwierdzona na stale w dachu, wiec raczej bylaby ta antena 3-zakresowa.
Myslalem, tez na recznym radyjkiem CB, tak, zeby na szybko uzywac go jako substytut W-T, czyli z zasiegiem na 1-2km, a potem dolozyc mu zewn antene, ale strasznie lubie walajacych sie rzeczy w tym kabli po samochodzie :-|
Pozdrawiam
Marcin

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 20 lip 2009, o 14:42

Po co tak kombinujesz? NIe prościej włożyć sobie CB do auta od czasu do czasu na trasę?

sherif
2 gwiazdki

Post 20 lip 2009, o 14:43

rrosiak pisze: Gal ma jakiegoś Presidenta i bez problemu mu się zmieścił. Gruszke i zewnętrzny głośnik ma wyprowadzone dołem.

Pytanie jak czesto wymagana jest inerakcja z radiem ?
rrosiak pisze: Naprawdę dobrze, wcześniej miałem Unidena 520XL i póki co Alan wypada lepiej, ale teraz mam antenę na stałe, a z Unidenem był magnes.

Jaka masz antenke ? Gdzie trzymasz te radyjo ? Nie walaja ci sie kable po samochodzie :mrgreen: ?
Jak wyglada odciecie szumow w tym radyjku czy da sie je wytoic tak, zeby ich nie bylo slychac gdy nikt nei nadaje ?

Dzieki za info :idea: ;-)
Pozdrawiam
Marcin

sherif
2 gwiazdki

Post 20 lip 2009, o 14:45

Azrael pisze: Po co tak kombinujesz? NIe prościej włożyć sobie CB do auta od czasu do czasu na trasę?

Nie, nie lubie jak mi sie cos wala lub placze, albo radio bedzie na stale albo wcale.
Jezdze jednym samochodem i 90% to trasy.
Pozdrawiam
Marcin

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lip 2009, o 15:55

sherif pisze: Jaka masz antenke ? Gdzie trzymasz te radyjo ? Nie walaja ci sie kable po samochodzie ?

Napisałem przecież wcześniej, że w schowku w podłokietniku, tam mam doprowadzoną instalację. Ponieważ jest to ręczniak, to wszystko jest w gruszce, która w czasie użytkowania spoczywa sobie w dziurze na napoje.
sherif pisze: Jak wyglada odciecie szumow w tym radyjku czy da sie je wytoic tak, zeby ich nie bylo slychac gdy nikt nei nadaje ?
Nie ma w nim zaawansowanych filtrów, ale w trasie można ustawić tak, że nie trzeba kręcić. Gorzej jest w W-wie, bo nawet przy maksymalnie skręconym często się coś przebija.

Jeśli chcesz zobaczyć jak to wyglada i działa to zapraszam.

ODPOWIEDZ