citan pisze:
O E90 nie wiem nic, może ktoś coś podpowie?
Uzywam E90 od kilku tygodni i jestem bardzo zadowolony (wlasnie pisze z niej tego posta). Jedynym minusem moze byc w przypadku tego telefonu waga i rozmiar. Mi to nie przeszkadza, bo lubie takie cegly (wczesniej uzywalem Nokii 9300).
Do plusow zaliczylbym:
- szybkosc dzialania (nic mnie bardziej nie wkurza niz chwila 'zastanowienia' po wcisnieciu jakiegos klawisza, albo czekanie na wejscie do menu)
- wygodna wewnetrzna klawiatura (podswietlana!). Super sprawa do pisania SMSow i maili.
- jak to pisza w Auto Swiecie :) wysoka jakosc tworzyw i spasowania elementow, 9300 to przy tym tani plastik
- duzy wyswietlacz z dobra rozdzielczoscia, fajnie sie na tym oglada internet, zdjecia
- aparat 3,2 MP z autofokusem i funkcja nagrywania filmow. Lustrzanki nie zastapi, ale robi calkiem niezle zdjecia
- bateria wystarcza na kilka dni (rozmowy, sporo internetu)
- wbudowany GPS. Troche trzeba czekac na zlapanie sygnalu, ale pozniej go nie gubi. Mam Garmina Mobile XT z GPMapa (mapa Polski) i nawigacja bardzo sprawnie dziala (tu przydaje sie szeroki wewnetrzny ekran; ale zaleta jest tez to, ze nawigacje i jak i inne aplikacje mozna uruchomic i wyswietlac na tym malym, zewnetrznym i nie ma potrzeby rozkladania telefonu)
- do przegladania internetu uzywam Opery Mini, dziala szybko nawet przy slabym sygnale (tu, gdzie teraz jestem nie ma nawet EDGE'a, nie mowiac juz o 3G), no i zmniejsza strony oszczedzajac dane. Wbudowana przegladarka dziala powoli i pozera ogromne ilosci danych.
- Symbian pozwala na instalowanie roznych aplikacji (na forach symbianowych jest tego sporo), dziala GG, Skype, Google Talk.
- mozna zainstalowac i grac w Quake'a :)
- system jest stabilny, mimo instalacji wielu smieci, robienia kilku rzeczy na raz, nigdy mi sie nie zawiesil
Jest slot kart Micro SD, niestety nie mozna ladowac telefonu przez USB (tego akurat nie rozumiem, powinno to byc naturalne po podlaczeniu do kompa).
Obszerny test E90 czytalem kiedys na
http://www.gsmonline.pl, na pewno jest w archiwum.
Na forach sygnalizuja jeden problem - przy zamknietej obudowie klawiatura dotyka do ekranu i podobno go rysuje. z tego, co pisza, wyeliminowano to w nowszych wersjach. U mnie tez to jest - na ekranie widac slady odcisnietych klawiszy, ale rys nie zauwazylem... Podobno Nokia wymienia klawiatury na gwarancji.
Gdyby byly jeszcze jakies pytania, postaram sie odpowiedziec.
HTC nigdy nie mialem w reku, nie wiem nawet jak wyglada :)