Zauważ, że dawny most "Cesarski" nazywa się teraz "Grunwaldzki".

Mnie najbardziej dobija "Rondo Regana", jakby to wybitnych Polaków nie było.

Ja tylko czekam, aż coś będzie pod nazwą Michaela Jacksona.Witek pisze: Mnie najbardziej dobija "Rondo Regana", jakby to wybitnych Polaków nie było.
Baficzka pisze: Np. jakaś obwodnica - będzie można mówić "pojadę dżeksonką"... ;|
Mnie dobijają głupie zmiany nazw.Witek pisze:kajot, nazwa ściśle wiąże się z powstaniem hali, która została wybudowana na "Wystawę Stulecia" czy coś takiego.
Zauważ, że dawny most "Cesarski" nazywa się teraz "Grunwaldzki".![]()
Mnie najbardziej dobija "Rondo Regana", jakby to wybitnych Polaków nie było.
kajot pisze: W zasadzie są tu dwie grupy:
1. Patriotyczne (zmiana nazwy ronda w Warszawie Babka->Zgruowania AK Radosław).
Konto usunięte pisze: Władymira Komarowa -> Wołoska
Konto usunięte pisze: zmiany ze skrajności w skrajność
1. Czym on zasłużony?Konto usunięte pisze: michal, a co tu kontrowersyjnego
kajot pisze: A przecież i tak wiadomo, że Wrocek to Nowy Lwów![]()
Po pierwsze, jakaś głupia posłanka wypaliła z takim pomysłem, "bo w UE nazwa Breslau jest lepiej znana" (myślę, że by ją ukamienowali), po drugie, wrócą?! Pierwszym państwem do jakiego dołączył Wrocław, było Państwo Polskie, więc tak jak z Halą, wrócili do pierwszej nazwy. Swoją drogą, "Hala Stulecia" jest bardziej neutralna niż "Ludowa".kajot pisze: To jeszcze niech przywrócą Breslau i będzie git.
WiS pisze: No ja przepraszam, jeśli nazwa odwołująca się do polskiej tradycji wojskowej to dla kogoś "skrajność" symetryczna z czczeniem symboli okupacji i/lub reżimu ewidentnie zbrodniczego, to... to ja wstępnie wolę przyjąć, że mamy do czynienia z nieporozumieniem, wywołanym przez przemęczenie, upał i inne takie.
![]()
Naprawdę uważasz, że po obu stronach są "skrajności"...? Dla mnie to, co po prawej - jest akurat normalne.Konto usunięte pisze: zmiany ze skrajności w skrajność (chyba na zasadzie odreagowania ):
Rewolucji Październikowej -> Prymasa Tysiąclecia
Nadieżdy Krupskiej -> Batalionu "Pięść"
Nowotki -> Andersa
Możnaby, oczywiście.Konto usunięte pisze: Tak jakby nie można było zamienić "Rewolucji Październikowej" na np. "Zachodzącego słońca".
To nie jest takie proste.Konto usunięte pisze: batalion Pięść, mimo ogromnego szacunku do bohaterów Powstania, bardziej mi się kojarzy z totalnym brakiem uzbrojenia, z brakiem dowództwa, czy wreszcie z brakiem wyobraźni najwyższego dowództwa AK.
WiS pisze: "Pełczyńskiego" (pewnie też ma ulicę gdzieś w Wawie)
Akcja-reakcja.Konto usunięte pisze: Zawsze tylko podziały i podziały. Ogień i woda.
WiS pisze: Za flaszkę rumu - mogę dopracować szczegóły i rozbudować co-nieco ten panegiryk...![]()
![]()