Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
-
Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Hej,
mam antenę CB z podstawą magnetyczną. Forek na dachu ma takie jakieś śmieszne "szyny", "wypustki" czy jak to nazwać (nie chodzi o relingi, tylko te "fabryczne pofałdowania") - no wiecie o co chodzi

o takie coś
http://allegro.pl/item699507997_subaru_ ... ml#gallery
Podstawa magnetyczna anteny nie mieści się miedzy tymi "szynami", więc montowałem ją po skosie - 3/4 na płaskim dachu 1/4 na tej "szynie". Nie jechałem jeszcze w trasie z tak zamontowaną anteną - ktoś to testował? Wytrzyma i nie odpadnie , czy lepiej wrzucić to gdzieś na płasko w okolice szyberdachu ?
PZDR
Niedźwiedź
-
Alek
- 2 gwiazdki
- Auto: Legaś klekot
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
lepiej na płasko koło szyber albo kupić antenę z mniejszą podstawą. Tak jest za duże ryzyko że antenę zdmuchnie w czasie jazdy i przyk.... w szybę
Alek
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
14 razy
-
Polubione posty:
19 razy
A koło szybra się nie zmieści? Mnie też niestety magnesówka nie chciała wejść i dlatego założyłem antenę na klapę bagażnika
Moim zdaniem magnesówka pół na wytłoczeniu, a pół w dołku trzyma na jakieś 40%. Za duże ryzyko odpadnięcia.
Konto usunięte
-
Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Konto usunięte pisze:
na wytłoczeniu
o widzisz - to jest to słowo

a ja kombinuję z szynami, wypustkami, pofałdowaniami...
Koło szybra się zmieści, no worries, wtedy tylko szyba się śmiesznie wygina przez kabel, ale będzie ok.
Niedźwiedź
-
citan
- 5 gwiazdek
- Auto: japońskie
-
Polubił:
41 razy
-
Polubione posty:
14 razy
I to, że nie ma pełnej styczności z dachem może mieć wpływ na zakłócenia. Tzn. widziałem, że magnesówki podklejane są folią aluminiową i na to dopiero guma idzie, więc chyba styczność ma znaczenie.
citan
-
inquiz
- 6 gwiazdek
- Auto: pojazd wolnobieżny
-
Polubił:
421 razy
-
Polubione posty:
361 razy
Jak masz używać magnesówki to może lepiej uchwyt na reling + antena na motylek? Czas demontażu niewiele dłuższy a za to pewnie się trzyma, kabel na stałe schowasz a i lakieru nie niszczysz.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
inquiz
-
tixam
- 0 gwiazdek
- Auto: Forester 2.0
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
inquiz pisze:Jak masz używać magnesówki to może lepiej uchwyt na reling + antena na motylek? Czas demontażu niewiele dłuższy a za to pewnie się trzyma, kabel na stałe schowasz a i lakieru nie niszczysz.
Qrcze - myślę właśnie o takim zamocowaniu, tyle tylko że antena powinna mieć styczność z "masą", a te relingii (fragment z otworami) wyglądają na 100% plastik, więc trzebabby jakiś dodatkowy drut. chyba najprędzej lutniem łapę do klapy bag.
tixam