Piękny dzień dziś mamy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Piękny dzień dziś mamy
jarmaj, oczywiście życzę Ci tego z całego serca. Ale oprócz Times'a nikt tego kurcze nie pisze. Wszyscy od rana trąbią, że jednak Magna z ruskimi...
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Cholera........ Nawet Times zmienił już zdanie..........
A przez chwilę było tak fajnie, a teraz trzeba za robotą się rozglądać......

A przez chwilę było tak fajnie, a teraz trzeba za robotą się rozglądać......
Właśnie zacząłem weekend ,robię carpaccio napoje % się chłodzą 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Kruszyn, znaczy się spota jakiegoś organizujesz?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Konto usunięte pisze: jednak Magna
Nie narzekaj, syrop klonowy nie jest zły - w porównaniu z golnką i piwem...jarmaj pisze: było tak fajnie, a teraz trzeba za robotą się rozglądać......

...a jeśli jeszcze:
...czyli dobrze rozcieńczony wódką, to już całkiem-całkiemKonto usunięte pisze: Magna z ruskimi...

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
WiS pisze:
Nie narzekaj, syrop klonowy nie jest zły - w porównaniu z golnką i piwem...![]()
Niestety to oznacza dla zakładu w Gliwicach zmniejszenie produkcji/zwolnienia/obniżkę wynagrodzeń/zamknięcie zakładu. Może być każde z osobna, albo wszystkie po kolei.
inquiz pisze: Kruszyn, znaczy się spota jakiegoś organizujesz?
Nie organizuje, ale czemu się nie napić

- WiS
- 6 gwiazdek
Oups, sorry w takim razie za frywolny ton...jarmaj pisze: Niestety to oznacza
Ale spox, po pierwsze jeszcze Cię Kanadyjczycy nie zredukowali; po drugie fachowiec sobie zawsze jakoś na rynku poradzi - a może w nowej robocie będziesz miał więcej luzu i czasu na Chlejady

Trzeba się przyzwyczaić - ja miałem w życiu już prawie dziesięć "prac" (w sensie "pierwszy etat", fuch nie licząc) - i każda jakoś tam była fajniejsza od poprzedniej... Teraz - po czterech latach w jednym miejscu - już mnie tyłek swędzi

Piję za Twoje zdrowie i powodzenie - będzie dobrze

jarmaj, będziesz po części pracownikiem Kanady i Rosji 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Niemiec i Rosji. Magna tak w sumie to z nazwy jest Kanadyjska firma. Kierowana w dużym stopniu przez Niemców i bardzo proniemiecka.Kruszyn pisze:Kanady i Rosji
jarmaj pisze: Niemiec i Rosji
Nie rób dla niemca

- WiS
- 6 gwiazdek
To prawie jak niejaki Uljanow, Władimir Iljicz, pseudo operacyjne "Lenin"jarmaj pisze: Niemiec i Rosji.

To, co mnie wkurza w tych przypadkach, to zamykanie zakładów, o których sami właściciele przyznają, że utrzymują najwyższą jakość w grupie. Ale taka jest polityka. Marnym, ale zawsze pocieszeniem jest to, że obniżenie jakości potem wraca jak bumerang i kopie w dupala...jarmaj pisze: Niestety to oznacza dla zakładu w Gliwicach zmniejszenie produkcji/zwolnienia/obniżkę wynagrodzeń/zamknięcie zakładu.
r.
PS. Celowo nie wspominam o kosztach pracy, bo tu się nieźle pozmieniało -- mój kolega dyrektoruje w małej polskiej firmie, która żyje z budowania linii przesyłowych w Niemczech. Ostatnio przenieśli firmę do Niemiec, bo łatwiej prowadzić działalność i zaczęli się rozglądać za lokalnymi pracownikami, bo naszym już się nie chce wyjeżdżać za stawki, za które gotowi są pracować lokalesi.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
ky pisze:Celowo nie wspominam o kosztach pracy, bo tu się nieźle pozmieniało
Ogólny koszt, nie tylko pracy, wytworzenia samochodu w Gliwicach to jest około 40% tego, co w fabrykach niemieckich. Niemieckie fabryki są najdroższe w Europie. Zakłady w Hiszpani, Belgii i UK są tańsze. Jak chodzi o Opla oczywiście.
Ja tak ogólnie, żeby pokazać, że to nie zawsze jest regułą.
r.
r.
Wygląda na to, że tym razem bumerang będzie bardziej wredny:ky pisze: Marnym, ale zawsze pocieszeniem jest to, że obniżenie jakości potem wraca jak bumerang i kopie w dupala...
[podkreślenie moje]IAR pisze: Gospodarka
Niemcy-Rosja-Opel-pomoc
Poniedziałek, 14 września 2009
Część sumy, którą Niemcy zamierzają wesprzeć sprzedaż Opla kanadyjskiemu konsorcjum Magna, ma trafić do Rosji. Tak twierdzi niemiecki ekspert Dirk Pfeil (czyt. pfajl), który w zarządzie powierniczym spółki reprezentuje niemieckie kraje związkowe. Pfeil powiedział dziennikowi "Frankfurter Allgemeine Zeitung", że koncepcja Magny, za którą stoi kapitał rosyjskiego banku państwowego Sbierbank, przewiduje, iż z kwoty 4,5 miliarda euro kredytu dla Opla 600 milionów ma zostać przeznaczonych na modernizację rosyjskiego przemysłu samochodowego. Zdaniem eksperta, oznacza to na dłuższą metę transfer niemieckich technologii do Rosji i w konsekwencji - groźbę likwidacji miejsc pracy w Niemczech. Dlatego Pfeil w ubiegłym tygodniu wstrzymał się od głosu podczas głosowania nad sprzedażą Opla Magnie i Sbierbankowi. Niemiecki rząd chce kwotę 4,5 miliarda euro poręczeń kredytowych dla Opla podzielić między kraje, w których znajdują się zakłady firmy. Jeden z nich działa w Gliwicach.
IAR/M.Wiśniewski,Berlin/dabr
r.
Od jutra tydzień na urlopie

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
czyli pora, żeby porozmawiać z jako ?jarmaj pisze:Niestety to oznacza dla zakładu w Gliwicach zmniejszenie produkcji/zwolnienia/obniżkę wynagrodzeń/zamknięcie zakładu. Może być każde z osobna, albo wszystkie po kolei.

A w sprawie tego przejęcia Opla niepokoi mnie, że ten rosyjski partner nazywa się Zbir-Bank...
coś w tym musi być...

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Mowy nie ma. To już prędzej na Malucha się przesiądęgootek pisze:czyli pora, żeby porozmawiać z jako ?

A jak tam Jarek nastroje u załogi 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
no i co Ci to da?jarmaj pisze:To już prędzej na Malucha się przesiądę
pod Twoją nogą maluch weźmie jakieś 9-10 l/100km...
(przy 24 koniach mocy....)
nie wiem, czy warto

Ale bębny dłużej wytrzymają... i nie będą piszczeć przeraźliwie.gootek pisze: pod Twoją nogą maluch weźmie jakieś 9-10 l/100km...

No wiesz, zawsze można stiuningowaćgootek pisze:jarmaj pisze: pod Twoją nogą maluch weźmie jakieś 9-10 l/100km...
(przy 24 koniach mocy....)
nie wiem, czy warto

Wtedy będzie chlał tyle, co w tej chwili Subarak? I będzie miał jeszcze krótsze przebiegi międzynaprawcze? ;)maf1 pisze: No wiesz, zawsze można stiuningować![]()
![]()
r.