Ostatnio robiłem gulasz (zainspirowany zupą gulaszową Vibka ):
-cztery ładne duże papryki (zielona, żółta,dwie czerwone)
-sześć cebul trzy w grubą kostkę trzy w piórka
-paczka słodkiej papryki
-peperoncino (według uznania może być ostra papryka lub czuszka )
-pieczarki 50-70 dkg
-1/2kg wieprzowiny lub wołowiny według uznania ( użyłem steków z łopatki bo takie miałem w lodówce)
-puszka pomidorów krojonych (używam firmy Cirio)
-pół litra rosołu
-troszkę słoniny ,wina i czosnku
Słoninę wrzucić do garnka przesmażyć dodać cebulę pokrojoną w piórka i na wolnym ogniu przeszklić. Mięso pokroić na kawałki (2-3 cm) przesmażyć i dorzucić do garnka z cebulą. Pieczarki pokroić przesmażyć i do gara. Dolać wino dodać czosnek,peperoncino zalać bulionem i dusić. Resztę cebuli przesmażyć na patelni wyłączyć gaz i dodać słodką paprykę , wymieszać (już nie przesmażać bo będzie gorzka) dodać do mięsa porzucić odsączone pomidory .Paprykę pokroić w kostkę (2cm) dodać jak mięso będzie już prawie miękkie . I gulasz gotowy (najlepszy z dwa dni później) . Jak nie wyszedł gęsty można dać zasmażkę lub (sztuczka) dolać troszkę wody z gotowanego makaronu .
Ja podawałem z makaronem Barilly Casarecce .