Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 sie 2009, o 11:03

Takie cóś sobie do domu zanabyliśmy...

Tefal GC3001

Obrazek


Dzieciaki sa zachwycone robieniem tostów, my szybkością upieczenia mięska, ryb, cukinii i innych takich.
Tempo przygotowania posilków blyskawiczne.

Nic się nie przykleja. Obie części pokryte teflonem, więc tluszczyk zbędny. Można opiekac, można grillować.
Najlepiej ustawić pod okapem z wyciągiem.

Polecam.


Dolce far niente ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z Damaziowa
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 18 wrz 2009, o 15:44

refleksja na weekend:

znajomy przywiózł wiejską kiełbasę ze wsi. robiona na własny użytek. wymieszana wieprzowina z wołowiną. no po prostu "cymes".

tylko że... jakoś średnio wchodziła.

wolę przemysłowo robioną przez Morliny kiełbasę "Mazurską", która nawet nie udaje pseudowiejskich wyrobów z różnych "Krednesów Krakowskich" itp.



czy już jestem miejskim mutantem?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 18 wrz 2009, o 16:57

damaz pisze: czy już jestem miejskim mutantem?
Raczej masarz był bez kwalifikacji... ;-)
Dolce far niente ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 00:34

damaz pisze: wolę przemysłowo robioną przez Morliny kiełbasę "Mazurską", która nawet nie udaje pseudowiejskich wyrobów z różnych "Krednesów Krakowskich" itp.
a to pachnie mieszczuchem pełną gębą, może jeszcze taka różowa szyneczka :evilgrin:
ale faktycznie z rzeźnikami to różnie bywa, jak zamawiam to dla nas wyroby są robione inaczej niż na typowy handel. Jak ktoś robi prawie przemysłowo to musi trochę podgonić statystykę.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: z Damaziowa
Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 39 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 15:16

No to gdzie dziś kupić detalicznie dobrą łędlinkę w Wawie? Krakowski Kredens zszedł już na psy... a miał taką dobrą wędzona polędwiczkę, a teraz to jakaś chabanina wędzona na denaturacie. Fu! Wszędzie mięsiwo jest oślizgłe, śmierdzące i nie dobre. Niestety nie mamy z Damaziem krewnych na wsi. ;-(
damazie chodzą parami

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 16:16

damazia, troszkę "saskersowo" :

wędliny ,nabiał itp :
http://www.specjalwiejski.pl/index.php

jak jagnięcine ,baraninę to :
http://boucherie.fm.interia.pl/index.html

jak coś węgierskiego to :
http://www.papryka-salami.pl/

Oczywiście jak będziesz na kępie to koniecznie Efez kebab róg Zwycięzców i Francuskiej.

A wieczorem niech damaz uszczupli troszkę portfel i do Passe Partout

http://www.passepartout.pl/jak.htm
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: z Damaziowa
Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 39 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 18:16

Kruszyn, dzięki! Jadę zatem w przyszłym tygodniu zwiedzać Saską Kępę!
Biedny mój portfel...
damazie chodzą parami

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 18:58

damazia, z tym zwiedzaniem to przesada się bo wszystko w promieniu 500 m :mrgreen:
Na Francuskiej masz jeszcze pizzerie Renesans . Pizza jednym smakuje drugim nie koniecznie ,ale są tam chyba najlepsze kurczaki z rożna, mergezy oraz sosy chyba Ci znane z imprez grillowych. :mrgreen:
Nowością jest na kępie Café Baobab. Nie byłem ale słyszałem bardzo dobre opinie od znajomych.
Tu opinie klientów:
http://www.gastronauci.pl/6059-cafe-baobab-warszawa

Na dokończenie portfela sklep z winami Dyspensa ...Francuska 48 (dobre bąbelki mają) :evilgrin:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 19:12

Kruszyn, vibowit zabroni mi zaraz czytać forum :mrgreen:
My dzisiaj byliśmy w "restauracji" w Kiełpinie :-d
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 19:17

liwit, boi się o portfel :?:
Już widzę jak się go posłuchałaś :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: z Damaziowa
Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 39 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 19:43

Kruszyn pisze:damazia, z tym zwiedzaniem to przesada się bo wszystko w promieniu 500 m :mrgreen:
No to wezmę subaru! :-d
liwit pisze:Kruszyn, vibowit zabroni mi zaraz czytać forum :mrgreen:
damaź już jęczy. :giggle:
Chyba go wyciągnę na krem z batatów. Może przestanie... :whistle:


A tak BTW była kiedyś na Saskiej Kępie knajpa o nazwie chyba "Konstantynopol" i chyba tego samego właściciela co Efez. Już jej nie ma. Podawali tam pyszne danie zwane bodaj "przysmak sułtana" czy jakoś tak. Cienkie polędwiczki wołowe w ostrym sosie pomidorowym. Delikatne i kruche. I do tego zimny ajran. Mniam.
damazie chodzą parami

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 20:00

damazia pisze: A tak BTW była kiedyś na Saskiej Kępie knajpa o nazwie chyba "Konstantynopol"

A nie Istambuł :?:

Widzę ,że podpadam mężom koleżanek .... :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: z Damaziowa
Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 39 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 20:38

Kruszyn pisze:
A nie Istambuł :?:
Tak! Oczywiście.
Kruszyn pisze: Widzę ,że podpadam mężom koleżanek .... :giggle:
Jak zapodam do piwka p r a w d z i w e węgierskie salami z polecanego przez Ciebie sklepiku, nie będzie marudzenia. :giggle:
damazie chodzą parami

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 20:42

Kruszyn pisze:Widzę ,że podpadam mężom koleżanek .... :giggle:
Kruszyn, Luuuz.
Jeśli o mnie chodzi, to śmiało możesz zabrać dziewczyny na obiad. :mrgreen:
czarne jest piękne...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 20:49

vibowit, tylko pamiętaj dać żonie kartę kredytową...z pinem :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z Damaziowa
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 21:01

vibowit pisze:Jeśli o mnie chodzi, to śmiało możesz zabrać dziewczyny na obiad. :mrgreen:
ja też nie widzę przeciwwskazań :whistle:


:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:



Kruszyn pisze:vibowit, tylko pamiętaj dać żonie kartę kredytową
:o
no co ty !? przecież na taxi kieszonkowe jej wystarczy

a potem to już będzie pod opieką dżentylmena :razz:


:giggle:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 21:55

Żebyście później nie żałowali tylko .... :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2009, o 23:59

cholera, mam dwa plasterki sera i koncowke jakiejs szynki zasne w meczarniach przez Was. :wall:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 wrz 2009, o 00:19

Remek na sen :mrgreen:
Załączniki
7.jpg
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 wrz 2009, o 00:42

remek pisze: zasne w meczarniach przez Was.
Odrobina Camemberta, odrobina Gorgonzoli i dużo Gruzina - pozwala zasnąć mimo wszystko komfortowo :whistle: :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 wrz 2009, o 04:26

Ostatnio robiłem gulasz (zainspirowany zupą gulaszową Vibka ):

-cztery ładne duże papryki (zielona, żółta,dwie czerwone)
-sześć cebul trzy w grubą kostkę trzy w piórka
-paczka słodkiej papryki
-peperoncino (według uznania może być ostra papryka lub czuszka ) :evilgrin:
-pieczarki 50-70 dkg
-1/2kg wieprzowiny lub wołowiny według uznania ( użyłem steków z łopatki bo takie miałem w lodówce)
-puszka pomidorów krojonych (używam firmy Cirio)
-pół litra rosołu
-troszkę słoniny ,wina i czosnku

Słoninę wrzucić do garnka przesmażyć dodać cebulę pokrojoną w piórka i na wolnym ogniu przeszklić. Mięso pokroić na kawałki (2-3 cm) przesmażyć i dorzucić do garnka z cebulą. Pieczarki pokroić przesmażyć i do gara. Dolać wino dodać czosnek,peperoncino zalać bulionem i dusić. Resztę cebuli przesmażyć na patelni wyłączyć gaz i dodać słodką paprykę , wymieszać (już nie przesmażać bo będzie gorzka) dodać do mięsa porzucić odsączone pomidory .Paprykę pokroić w kostkę (2cm) dodać jak mięso będzie już prawie miękkie . I gulasz gotowy (najlepszy z dwa dni później) . Jak nie wyszedł gęsty można dać zasmażkę lub (sztuczka) dolać troszkę wody z gotowanego makaronu .
Ja podawałem z makaronem Barilly Casarecce .
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 wrz 2009, o 08:22

Dobrze, że czytam to po śniadaniu, bo inaczej bym komuś "kosę wsadził" :razz: Kruszynko jeśli tylko będę się wybierał do Stolycy to wierz mi, zabierzesz mnie na kulinarną wycieczkę ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 wrz 2009, o 09:22

WiS pisze: Odrobina Camemberta, odrobina Gorgonzoli i dużo Gruzina - pozwala zasnąć mimo wszystko komfortowo :whistle: :mrgreen:
sadysci. Barbie pojechala remontowac wiec mam kawalerskie mode on. Poluje na miescie.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 wrz 2009, o 12:19

remek pisze:
WiS pisze: Odrobina Camemberta, odrobina Gorgonzoli i dużo Gruzina - pozwala zasnąć mimo wszystko komfortowo :whistle: :mrgreen:
sadysci. Barbie pojechala remontowac wiec mam kawalerskie mode on. Poluje na miescie.
I w związku z tym jedzie dziś na obiad do rodziców na domowego schabowego z ziemniaczkiem :whistle:
:evilgrin:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 wrz 2009, o 12:24

Kruszyn pisze:Ostatnio robiłem gulasz (zainspirowany zupą gulaszową Vibka ).
A my wczoraj robiliśmy placki po węgiersku. Gulasz tym razem był robiony na węgierskich pastach paprykowych, które sprezentował nam Gal. Robiliśmy tylko dla siebie, więc było nieco ostrzej niż w zupie. :evilgrin:
czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ