Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
-
Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
-
Polubił:
19 razy
-
Polubione posty:
83 razy
Czyli instrukcja obsługi dla początkującego potrzebna
No właśnie. Na pewno część z Was kupowała coś na ebayu. Podzielcie się doświadczeniami. Jak wygląda cały proces?
Chętnie kupiłbym jakąś pierdółkę do GTka, ale kompletnie nie wiem jak to działa. Z Allegro sobie radzę, ale w związku z tym, że przesyłka byłaby za granicę, tu chyba jest trudniej.
Na pewno muszę się najpierw zarejestrować. Wybieram, kupuję i co dalej? Jak dokonać płatności? Czy do takiej przesyłki (z UK) doliczane są jakieś opłaty (akcyza, VAT)?
Dzięki za info
Godlik
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
14 razy
-
Polubione posty:
19 razy
Nie jestem pewien, czy nie potrzebujesz adresu w UK, żeby się zarejestrować na ebay.co.uk. Jak tam kupowałem kiedyś łódki, to prosiłem znajomego z UK, żeby się podzielił adresem stacjonarnym i numerem telefonu.
Konto usunięte
-
WRC fan
- Moderator
-
Polubił:
8 razy
-
Polubione posty:
10 razy
A czasem nie jest tak, że będąc na polskim ebay-u równocześnie jesteś użytkownikiem wszystkich istniejących ebay-ów ?
WRC fan
-
Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
-
Polubił:
19 razy
-
Polubione posty:
83 razy
WRC fan pisze:
A czasem nie jest tak, że będąc na polskim ebay-u równocześnie jesteś użytkownikiem wszystkich istniejących ebay-ów ?
Chyba tak jest. Bo właśnie się zarejestrowałem na polskim i bez problemu zalogowałem na co.uk
Godlik
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
14 razy
-
Polubione posty:
19 razy
ale jak będziesz chciał coś zalicytować na UK (być może w aukcjach UK-only), to będzie jakiś problem. Wiem, że specjalnie, zakładałem drugie konto z adresem w UK.
Może jest tak, że każdy może licytować w aukcjach z dostawą gdziekolwiek. A jak dostawa tylko na terenie UK, to wtedy trzeba mieć adres tam. Pewnie właśnie tak jest. Sorki, że namieszałem.
Konto usunięte
-
WRC fan
- Moderator
-
Polubił:
8 razy
-
Polubione posty:
10 razy
Konto usunięte pisze:
Może jest tak, że każdy może licytować w aukcjach z dostawą gdziekolwiek. A jak dostawa tylko na terenie UK, to wtedy trzeba mieć adres tam. Pewnie właśnie tak jest.
O właśnie - tak też mi się wydawało :)
WRC fan
-
inquiz
- 6 gwiazdek
- Auto: pojazd wolnobieżny
-
Polubił:
421 razy
-
Polubione posty:
361 razy
Godlik, jak duże to pierdółki?
Rejestracja w jednym kraju działa na wszystkich wersjach językowych, ja robiłem zakupy w US, UK, DE, FR i ES na tym samym loginie. Dodatkowo zarejestrować się musisz w paypal - większość transakcji w UK idzie przez paypal, w DE czy FR już przelewy i przekazy pocztowe także są dość popularne.
Problemy są 2 - skoro jesteś nowy to brak komentarzy a w UK takim kupującym często usuwane są oferty, no i wysyłka.
Najprościej poszukać kogoś na miejscu (najlepiej Londyn i okolice) do kogo będzie można wysyłać paczki. Paczka do PL do 10 kg kosztuje 15 GBP (mówimy o polskich busach) Jeżeli bierzesz normalną przesyłkę to koniecznie z trackingiem no i koszty możesz policzyć na parcelforce.com.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
inquiz
-
AMI
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
Wiekszosc rzeczy juz powiedziana zostala.
Co do wysylek itp. - po prostu, nie kazdy chce wysylac wszedzie - warto wowczas ewentualnie, jesli bardzo nam zalezy, zapytac sprzedajacego, czy
bedzie chcial wyslac za granice.
Z reguly problemu nie ma - ale nie kazdy chce i tyle.
Warto sobie zalozyc konto na paypalu dla wygody w platnosciach.
Co do kosztow przesylek - naprawde bywaja bardzo rozne.
Ja za przeslanie turbo z kolektorami i downpipem oraz miska olejowa zaplacilem u jednego czlowieka 30Ł. A troche kilogramow bylo.
Ale czasem przeslanie byle 3kilogramowej pierdolki moze kosztowac np. 25Ł
Duzo zalezy od tego jaka droga paczki sa wysylane i jaka umowe ma sprzedawca z kurierem.
Prywatni raczej korzystaja z Parcel Force, czyli Royal Mail w sumie - nie jest najtaniej... ale dziala.
Pozdrawiam
Jacek "AMI" Rudowski
AMI
-
tadeklodz
- 2 gwiazdki
- Auto: forester my09
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
sprzedający naogół pisze czy sprzedaje do UE czy tylko na swój kraj , czasami cały świat. Koszty przesyłki są znaczne. Koszty przelewu też. PayPal zmniejsza znacznie koszty zapłaty ale trzeba mieć kartę kredytową. Z UE rzeczy "idą" bez cła i akcyzy ,vatu.Chyba że cały samochód. Dobrze jest spojrzeć na "przeszłość" sprzedawcy t.zn. ilość i jakość komentarzy. Mam doświadczenia tylko z Niemiec ale tylko dobre. Kilka rzeczy kupiłem i mimo kosztów transportu wyszło taniej niż w Polsce nawet o dziwo lampka do roweru. Niektórych rzeczy nie można kupić w Polsce aw Niemczech i owszem.
tadeklodz
-
owoc666
- 5 gwiazdek
- Auto: było STi '05
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Godlik pisze:
Czy do takiej przesyłki (z UK) doliczane są jakieś opłaty (akcyza, VAT)?
A jeśli byś kupował w sklepie, to VAT nawet można odliczyć ;)
411KM @ 575Nm
owoc666
-
inquiz
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
421 razy
-
Polubione posty:
361 razy
tadeklodz pisze:
PayPal zmniejsza znacznie koszty zapłaty ale trzeba mieć kartę kredytową
Teraz można zrobić przelew na konto paypal, opłaca się jak dwukrotnie przeliczana jest waluta, z GBP na EUR lub USD a następnie na PLN. Dodatkowo jak się ma konto w mbanku to można zamówić specjalną kartę do płatności internetowych i nie ma obawy że coś z konta ponadplanowo ubędzie.
Niestety nadal największym problemem jest korzystanie z poczty polskiej - wszelkie dotychczasowe problemy były związane z jej pośrednictwem dlatego ważne jest śledzenie przesyłki. Royalmail np. odpowiadał mi na reklamacje napisane przez zwykły formularz na stronie w ciągu kilkunastu godzin a u nas wiadomo.
Jeżeli chodzi o UK to zdarza się że podany koszt przesyłki jest "na oko" i przy wysyłce do Polski czasami chcą dopłaty. Ale to zdarzało mi się tylko przy prywatnych sprzedających.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
inquiz
-
vicu
- 5 gwiazdek
- Auto: OBK
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Godlik, jeśli chcesz coś z UK to daj znać na PW. Jestem na miejscu i używam ebay'a na bieżąco. Jakbyś miał problemy z wysyłką do Polski to mogę kupić na miejscu i Ci wysłać kurierem.
PS. Świniaki doszły, dziękuję.

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson
vicu
-
Godlik
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
19 razy
-
Polubione posty:
83 razy
Dzięki wszystkim za cenne opinie. Przydadzą się.
A jeśli chodzi o pierdółki to myślałem, żeby sprawić swojemu GTekowi jakieś rozpórki, czy cós...

Godlik
-
inquiz
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
421 razy
-
Polubione posty:
361 razy
Godlik pisze:
A jeśli chodzi o pierdółki to myślałem, żeby sprawić swojemu GTekowi jakieś rozpórki, czy cós...
No to w takim razie propozycja
vicu jest najlepsza, możesz na spokojnie pozamawiać wszystko co potrzeba i później jednym transportem podesłać, na przesyłce sporo zaoszczędzisz.
Živela Jugoslavija!
inquiz
-
Bilex
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
16 razy
-
Polubione posty:
273 razy
Fajne jest to, że PayPal rozwiązuje problemy między użytkownikami.
Miałem ostatnio taką sytuację - kupiłem, przelałem hajs i nie mogłem się doczekać.
Sklep gdzieś w Irlandii olewał maile a jak zadzwoniłem to dowiedziałem się, że handlowiec, który zajmuje się moim zamówieniem akurat jest zajęty ale zaraz oddzwoni... oczywiście nie oddzwonił...
Zgłosiłem w PayPalu spór i natychmiast państwo irlandyczkowie się odezwali, że oczywiście oddają pieniądze, nie ma sprawy...
Także polecam PayPala

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
Bilex
-
vibowit
- 6 gwiazdek
- Auto: szkoda
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Godlik, widzę, że nówka omp to koszt 73 funty + przesyłka do Polski 30 funtów.
Trzeba było kupować 3 miesiące temu.

czarne jest piękne...
vibowit
-
Godlik
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
19 razy
-
Polubione posty:
83 razy
vibowit pisze:
Trzeba było kupować 3 miesiące temu.
To fakt...
Ale oj tam od razu OMP... Myślałem o jakiejś używce, albo innym pasztecie

Przecież mi to tylko do podniesienia współczynnika lansu potrzebne

Godlik
-
AMI
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
No z tym paypalem to roznie bywa - bo moze byc np. tak, ze sprzedajacy zgarnie po swojej stronie kase i paypal nie ma z czego wycofac wplaty...
i jest grubsza jazda...
Ale optymista trzeba byc.
Jacek "AMI" Rudowski
AMI
-
vibowit
- 6 gwiazdek
- Auto: szkoda
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Godlik pisze:Przecież mi to tylko do podniesienia współczynnika lansu potrzebne

Cicho. Wczoraj, pół wieczora tłumaczyłem żonie jak niezbędny ten element jest dla poprawy bezpieczeństwa itd...

czarne jest piękne...
vibowit
-
vicu
- 5 gwiazdek
- Auto: OBK
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
AMI pisze:No z tym paypalem to roznie bywa - bo moze byc np. tak, ze sprzedajacy zgarnie po swojej stronie kase i paypal nie ma z czego wycofac wplaty...
i jest grubsza jazda...
Ale optymista trzeba byc.
To akurat nie ma znaczenia, bo wtedy paypal sciaga kase z konta delikwenta. Kazda tranzakcja jest ubezpieczona. Kupowalem laptopa w grudniu, sprzedawca sie nie odzywal zupelnie. Zglosilem to w PayPalu i po niecalym miesiacu mialem kase spowrotem na koncie. Opisywalem to swego czasu w Cos niedobrego.
"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson
vicu
-
Godlik
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
19 razy
-
Polubione posty:
83 razy
vibowit pisze:
Cicho. Wczoraj, pół wieczora tłumaczyłem żonie jak niezbędny ten element jest dla poprawy bezpieczeństwa itd...
Raczej, żeby się buda ze starości nie rozlazła

No ale fakt, bezpieczeństwo też
Na razie znalazłem w Polsce jakiś totalny pasztet (góra przód/tył). Ale ma róziowe końcóweczki. Chyba podjadę do gościa przymierzyć.
Godlik
-
srnk
- 3 gwiazdki
- Auto: Forek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
Godlik pisze:róziowe końcóweczki
Te z różowymi to do Subarbie są

fitter happier more productive
srnk
-
AMI
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
vicu pisze:
To akurat nie ma znaczenia, bo wtedy paypal sciaga kase z konta delikwenta.
Zakladajac, ze ma z czego sciagnac.
Z pustego i Salomon nie naleje, a przekretasow nie brakuje.
A jesli nie wierzysz, to moge Cie zapoznac ze znajomym, ktory dal sie wycyckac na zakupie turbo i teraz sie z Policja wozi juz, bo paypal nie dal rady : ma pan racje, ale sorry, nie mamy z czego sciagnac.
Jacek "AMI" Rudowski
AMI
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
14 razy
-
Polubione posty:
19 razy
Się podepnę. Czy ktoś sprzedaje coś na międzynarodowym ebay-u i korzysta z płatności paypal?
Jak w praktyce wychodzi czasowo przelew z paypala do polskiego banku? Jakie są kursy używane przy przeliczeniach? Czy faktycznie przelewy powyżej 500zł są bezpłatne i bezprowizyjne?
Konto usunięte
-
gregski
- 6 gwiazdek
- Auto: Mammut
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
5 razy
Konto usunięte, ja tylko place za zakupy paypalem.. i nie tylko na ebayu.. a dokladnie obciazam karte kredytowa .. nigdy nie mialem problemu, wsjo miodzio. (no moze oprocz dyskusji z zoneczka dlaczego znow tyle kasy wydalem na kabelki i inne zabawki)
gregski