Reflektory Outback

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
luki266
1 gwiazdka
Auto: Subaru Outback
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Reflektory Outback

Post 11 sie 2008, o 22:57

Witam
Czy istnieją jakieś zamienniki do Subaru Outback MY2001 reflektorów. Szukam po sieci, ale nie mogę się natknąć. Moję będą kwalifikowały się do wymiany lada moment.
Z góry dziękuję za pomoc.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Re: Reflektory Outback

Post 11 sie 2008, o 23:01

Dlaczego lada moment będziesz musiał wymienić reflektory? Szkła Ci matowieją?

Może kupisz używane?

luki266
1 gwiazdka

Post 11 sie 2008, o 23:04

Słabo świecą. Masz na sprzedaż? Chodzi mi oczywiście o europejskie.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 11 sie 2008, o 23:15

Rozumiem, że chcesz zamienić "zwykłe" reflektory na soczewkowe HID ("ksenony")?

luki266
1 gwiazdka

Post 11 sie 2008, o 23:18

Jakiekolwiek, byleby świeciły lepiej :)
Może po prostu mniej zużyte. Coś gdzieś słyszałem (czytałem), że przerabia się zwykłe na soczewkowe. Natknąłem się na taka stronkę w sieci.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 14 sie 2008, o 01:01

luki266 pisze: Jakiekolwiek, byleby świeciły lepiej :)
ee, nie martw się i tak zapewne masz lepiej, jak jadę w nocy to skręcam jak usłyszę zgrzyt zgniatanego metalu
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 14 sie 2008, o 07:58

na allegro oglaszali sie kiedys spece o przerabiania klasycznych luster na soczewki z zenonem.
co prawda mam MY 2005 i wrzucenie setu hid z avensis bylo banalne, ale zaskoczylo mnie jedno:
hidy hidom nie rowne. jechalem ostatnio audi a6 2004 z fabrycznymi zenkami i swiecily polowe slabiej od moich.
dodam, ze moje nie raza, pieknie odcinaja linie swiatlo/cien, sa zamocowane jak oryginaly, balasty w miejscach montazowych pod reflektorem itp.
jesli sporo jezdzicie rowniez noca poza oswietlonymi miastami - hid na liscie przerobek nr1.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 14 sie 2008, o 13:58

Ten człowiek robi ładne przeróbki na ksenon/biksenon na soczewkach z MLa -> http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=4798271. W dwóch autach działają zacnie.

Nowe lampy do legasia 04-06 możesz też kupić w podróbie - producent Abakus, nie miałem do czynienia więc się nie wypowiadam na temat jakości (numer części 220-1107-1 i 220-1107-2).

dzibi
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Chrysler Grand Voyager 3.3

Post 14 sie 2008, o 14:11

srpawdź tutaj czy nie mają:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=415422745
sprzedają całkiem nowe reflektory (zamienniki) i szybko mi wysłali, 230zł za sztukę to nie jest zła cena, a wyglądają praktycznie tak samo jak oryginały :-)
savoir vivre szachisty:
Dżentelmen nie mówi "szachuje", tylko "ciszej panowie"
http://pl.youtube.com/watch?v=rs-jAImScms

bronx
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: OBK MY'06US

Post 26 wrz 2009, o 11:34

Czy ktoś próbował zainstalować w Outbacku USA 2005> lampy europejskie ? - czm się różnią : kształtem, uchwytami, czy ewentualnie podchodzą razem z wymianą grila?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 26 wrz 2009, o 11:50

Strzelam że mechanicznie będzie wszystko pasowało, elektryka będzie problemem lekkim. Ale to strzał.

bronx
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 26 wrz 2009, o 11:55

Taki strzałł to za mało, żeby ryzykować dość dużą kasę nawet jeśli chodzi o zamienniki.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 26 wrz 2009, o 20:41

bronx, strasznie miłyś i sympatycznyś do kogoś kto chce Ci pomóc.

bronx
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 27 wrz 2009, o 09:40

Azrael. Wielkie Sorry - jeśli tak wyszło, ale oczekiwałem bardziej konkretnej odpowiedzi. Tak na oko to sam widzę, że chyba by pasowały, ale słyszałem opinie, że nie pasują - stąd moje pytanie , czy ktoś może próbował takiej zamiany ?;-(

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 27 wrz 2009, o 11:46

Ja pisze na podstawie moich doświadczeń z takimi operacjami winnych modelach Subaru, niestety Legacy/OBK jest o tyle nietypowe że jest produkowane w USA i może się różnić od produkowanych w Japonii.

sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08

Post 27 wrz 2009, o 12:29

bronx pisze: Azrael. Wielkie Sorry - jeśli tak wyszło, ale oczekiwałem bardziej konkretnej odpowiedzi. Tak na oko to sam widzę, że chyba by pasowały, ale słyszałem opinie, że nie pasują - stąd moje pytanie , czy ktoś może próbował takiej zamiany ?;-(
grille sa te same (w pewnych przedzialach modelowych), wiec jest szansa ze pasowac beda.
Zadzwon do kogos kto handluje czesciami do Subaru (np do Otwocka) i sie dopytaj, oni beda wiedziec.

Tak sobie przypomnialem, ze kiedys w komisie widzialem wersje US z reflektorami od EU, ale nie wiem czy ktos cos przerabial.
Pozdrawiam
Marcin

sherif
2 gwiazdki

Post 27 wrz 2009, o 12:31

gregski pisze: na allegro oglaszali sie kiedys spece o przerabiania klasycznych luster na soczewki z zenonem.
co prawda mam MY 2005 i wrzucenie setu hid z avensis bylo banalne, ale zaskoczylo mnie jedno:
hidy hidom nie rowne. jechalem ostatnio audi a6 2004 z fabrycznymi zenkami i swiecily polowe slabiej od moich.
dodam, ze moje nie raza, pieknie odcinaja linie swiatlo/cien, sa zamocowane jak oryginaly, balasty w miejscach montazowych pod reflektorem itp.
jesli sporo jezdzicie rowniez noca poza oswietlonymi miastami - hid na liscie przerobek nr1.
Mozesz cos wiecej napisac ? Sam je zakladales ? jak dopasowales "sety" ?
Cos wykombinowales ze spryskami ?
Na przegladach/z policja nie miales problemow ?
Pozdrawiam
Marcin

gregski
6 gwiazdek

Post 6 paź 2009, o 09:13

sherif, spryskow nie mam, na przeglad zaloze zarowki bo to chwila roboty.. linkowalem juz do goscia u ktorego kupilem set, przetwornica DENSO, palniki Philipsa. Calosc plug&play. Jak chcesz zrobic by bylo idealnie to wyjmujesz reflektor i montujesz przetwornice napiecia pod reflektorem w miejscu do tego przeznaczonym. Podstawa to dobre ustawienie swiatel i swiadome uzywanie.. Recznie wyjezdzajac z gorki jestes w stan ie je szybciej opuscic (wczeniej) niz uklad regulujacy automatycznie ktory ma w subaru duza bezwladnosc. No i przy kazdym postoju je czszcze, by swiatlo sie nie zalamywalo na zabrudzeniach i nie razilo innych.
Jest co najmniej 2x lepiej... a ja kilka razy dziennie smigam do domu przez las pelen zwierzakow (rodzaj rezerwatu) wiec ma to dla mnie ogromne znaczenie.
pozdrawiam

sherif
2 gwiazdki

Post 6 paź 2009, o 11:20

gregski pisze: sherif, spryskow nie mam, na przeglad zaloze zarowki bo to chwila roboty.. linkowalem juz do goscia u ktorego kupilem set, przetwornica DENSO, palniki Philipsa. Calosc plug&play. Jak chcesz zrobic by bylo idealnie to wyjmujesz reflektor i montujesz przetwornice napiecia pod reflektorem w miejscu do tego przeznaczonym. Podstawa to dobre ustawienie swiatel i swiadome uzywanie.. Recznie wyjezdzajac z gorki jestes w stan ie je szybciej opuscic (wczeniej) niz uklad regulujacy automatycznie ktory ma w subaru duza bezwladnosc. No i przy kazdym postoju je czszcze, by swiatlo sie nie zalamywalo na zabrudzeniach i nie razilo innych.
Jest co najmniej 2x lepiej... a ja kilka razy dziennie smigam do domu przez las pelen zwierzakow (rodzaj rezerwatu) wiec ma to dla mnie ogromne znaczenie.
pozdrawiam

Dzieki za odzew !

Niby mowi sie, ze w OBK sa calkiem niezle refelktory, ale ... na razie badam temat ;-)
Kupowales te sety w PL, jezeli tak, mozesz mi podeslac namiar na goscia ? Instalowales sam ?
Te miejsce, jest dokladnie pod reflektorem, na jego zewnetrznej stronie ? Jest to miejsce w jakis sposob charakterystyczne ?
Nie miales problemow z policja ? Barwa swiatla nie rzuca sie bardziej w oczy (ile ma K ?) ?
Co co standardowego ukld, myslisz ze jest on dynamiczny i reaguje na nierownosci ? W niektorych autach jest jedynie automatyka poziomowania swiatel wzgledem obciazenia, czyli zastepienie regulacji recznej. Myslalem nad zapodaniem calych reflektorow od nowego modelu, ale inny jest zderzak, wiec odpada.
Pozdrawiam
Marcin

Fala
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: OBK H6 3.0 / GT / 328iA / TT Roadster / Habana Custom / 855 T5 / 900se turbo cabrio / Legacy CVT
Polubił: 4 razy

Post 6 paź 2009, o 11:37

bronx pisze:Czy ktoś próbował zainstalować w Outbacku USA 2005> lampy europejskie ? - czm się różnią : kształtem, uchwytami, czy ewentualnie podchodzą razem z wymianą grila?
Ja mam w US OBKu 2005 lampy od EU - jedyna różnica = brak regulacji wysokości (patent w USA nieznany...?)
Przeróbka instalacji elektr (a dokładniej gniazda o ile dobrze pamiętam) ale mocowania takie same.
Obrazek

NAJLEPSZA OLIWA Z OLIWEK Z KRETY! <-- wyszukaj na FB

gregski
6 gwiazdek

Post 6 paź 2009, o 14:56

sherif pisze: Te miejsce, jest dokladnie pod reflektorem, na jego zewnetrznej stronie ? Jest to miejsce w jakis sposob charakterystyczne ?
tak, jest ramka pod balast i mocowania wkretow
sherif pisze: Co co standardowego ukld, myslisz ze jest on dynamiczny i reaguje na nierownosci ? W niektorych autach jest jedynie automatyka poziomowania swiatel wzgledem obciazenia, czyli zastepienie regulacji recznej.

mialem nadzieje.. bo przeciez za poziomowanie obciazenia odpowiedzialne sa nivomaty ktore dzialaja doskonale w OBKu
sherif pisze: Niby mowi sie, ze w OBK sa calkiem niezle refelktory, ale ... na razie badam temat

bo ma, ale z HID sa 2x lepsze ..
sherif pisze: Kupowales te sety w PL, jezeli tak, mozesz mi podeslac namiar na goscia ? Instalowales sam ?
instalowalem sam, jak mowilem plug&play.

kupowalem tutaj bo podzespoly sa firmowe.. :
http://www.allegro.pl/item745258777_xen ... denso.html

kolor jak w oryginale - 4300 K, przy okazji najmniej niebieska i najwydaniejsza barwa

gregski
6 gwiazdek

Post 6 paź 2009, o 14:57

przy okazji: Fala, podziekowalem Ci juz za namiar na plyty pod silnik?
jezdzy z plyta od poczatku roku.. ;) plyte musialem podciac pod wydech, ale generalnie pasuje ;)
thx :!:

Fala
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: OBK H6 3.0 / GT / 328iA / TT Roadster / Habana Custom / 855 T5 / 900se turbo cabrio / Legacy CVT
Polubił: 4 razy

Post 6 paź 2009, o 15:59

gregski pisze:przy okazji: Fala, podziekowalem Ci juz za namiar na plyty pod silnik?
jezdzy z plyta od poczatku roku.. ;) plyte musialem podciac pod wydech, ale generalnie pasuje ;)
thx :!:
No ba - widać, że podziękowałeś :D
Ja mam nowszą wersję płyty ( Pan się 'zapgrejdował') - pasuje plug&play do h4 i h6 i b9 ;)
PZDR!
Obrazek

NAJLEPSZA OLIWA Z OLIWEK Z KRETY! <-- wyszukaj na FB

sherif
2 gwiazdki

Post 6 paź 2009, o 23:37

gregski pisze: kupowalem tutaj bo podzespoly sa firmowe.. :
http://www.allegro.pl/item745258777_xen ... denso.html

kolor jak w oryginale - 4300 K, przy okazji najmniej niebieska i najwydaniejsza barwa

Dzieki, za info, rozeznam temat, mam jeden stary reflektor to popatrze jak sie to montuje.
Rozumiem, ze wg Ciebie warto doplacic do firmowego zestawu, pytam po spotkalem sie tez z opiniami, ze szkoda przeplacac i tak wszystko chinskie :mrgreen:
Swoja droga ciekaw jestem, dlaczego reflektor soczewkowy jaki jest w OBK i byl przewidziany pod xenony (chyba ze te miejsce to przypadek) nie ma oznaczen homol. zarnikow. ..
Pozdrawiam
Marcin

ODPOWIEDZ