RacjaMarko Rally pisze:Według załączonego obrazka nie jest to rondo ponieważ nie ma znaku C-12 "ruch okrężny"![]()

przed wjazdem przynajmniej od Powazek jest znak - " ruch okrezny"Marko Rally pisze:Według załączonego obrazka nie jest to rondo ponieważ nie ma znaku C-12 "ruch okrężny"gruby pisze:Chodzi mi o to - czy Babka, to jeszcze rondo (z tymi nowymi pasami).ale zaufaliśmy autorowi i przyjęliśmy że jest to rondo. Przecież ma prawo jazdy to wie. A pasy czy są nowe czy stare nie mają na to wpływu. Ja wolę jak są nowe, bo lepiej je widać
A co ja Cię będę poprawiał, ja jestem tylko teoretykiemMarko Rally pisze:Jak za dużo namącę to mnie Paweł popraw![]()
Marko Rally pisze:Ma się tak, że linie nie mają nic wspólnego z tym znakiem.
Chodzi mi o wjeżdżających na rondo prawym pasem i mających zamiar pojechać prosto. Wg namalowanych lini tacy zawodnicy będą zmuszeni przynajmniej do dwukrotnej zmiany pasa, np. jadący prawym pasem Jana Pawła i chcący jechać dalej prosto, będzie musiał ustąpic pierwszeństwa zjeżdżającym w Słomińskiego (lub w Okopową, w zależnośći od kierunku jazdy).Marko Rally pisze:Co to są pasy z pierwszeństwem ? gdzie tam masz takie coś ? Jadący prawym pasem będzie miał pierwszeństwo i przez nic nie musi się przebijać.
Cwaniaczek się znalazł. Wcześniej sam nie zauważył strzałek kierunkowych i przepisy zacytował, ale szybko sie poprawiłMarko Rally pisze:Według załączonego obrazka nie jest to rondo ponieważ nie ma znaku C-12 "ruch okrężny"
Faktycznie linie może trochę niefortunnie namalowane (tak jest naprawdę czy ten obrazek jest niekompletny?) bo brakuje mi jeszcze malutkich linii przerywanych prowadzących prosto ale nie jest to problem, te linie nie zmuszają Cię do opuszczenia ronda (zgodnie z ich malowaniem) a że kierunku jazdy nie zmieniasz to moim zdaniem kierunkowskazów włączać nie trzeba - po prostu jedziesz tak długo aż będziesz chciał zjechać z ronda i wtedy wrzucasz kierunkowskaz.rrosiak pisze:Wg namalowanych lini tacy zawodnicy będą zmuszeni przynajmniej do dwukrotnej zmiany pasa
Na załączonym obrazku linie są źle namalowane. Nie sądzę aby taki błąd istniał w rzeczywistości, zakładam więc iż to bład tylko na rysunku.rrosiak pisze:Chodzi mi o wjeżdżających na rondo prawym pasem i mających zamiar pojechać prosto. Wg namalowanych lini tacy zawodnicy będą zmuszeni do dwukrotnej zmiany pasa, np. jadący prawym pasem Jana Pawła i chcący jechać dalej prosto, będzie musiał ustąpic pierwszeństwa zjeżdżającym w Słomińskiego.
W rzeczywistości też tak wyglądają :-DMarko Rally pisze:Na załączonym obrazku linie są źle namalowane.
fajny arytkul.rrosiak pisze:I wszystko jasne (instrukcja na końcu artykułu), ale blacharze będą mieli co robić![]()
http://www.rp.pl/artykul/91812.html
Oczywiście pozwolę sobie nie zgodzić się z tą instrukcją.rrosiak pisze:I wszystko jasne (instrukcja na końcu artykułu)
pasa nie zmienia, ale zmienia kierunek jazdy. Jadąc w ruchu okrężnym nie zmieniam kierunku - jadę jak nakazuje znak C-12, opuszczając rondo - zmieniam kierunek jazdy i nie ma takiego przepisu, który w tym przypadku daje mi pierwszeństwo.damaz pisze: pojazd opuszczający rondo porusza się wytyczonym pasem ruchu i go nie zmienia.
Ale nadal sie poruszasz swoim pasem, a ten z prawej ma linię ciągłą.Marko Rally pisze:opuszczając rondo - zmieniam kierunek jazdy i nie ma takiego przepisu, który w tym przypadku daje mi pierwszeństwo.
Konto usunięte pisze:Może wydzielimy wątek "Rondo Babka"? Od razu z linkiem do "kupię części blacharskie"