Przegląd w Warszawie

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przegląd w Warszawie

Post 13 paź 2009, o 19:53

Azrael pisze:Boombastic, jak z awarią termometru to jedź do Dawoja i mów że chcesz żeby Hubert zajrzał.
Z tego co czytałem to pojawiały się już takie problemy. U mnie termometr padł w czasie wakacji. Po wyjeździe z garazu podzmeinego temperatura albo nie rosła wcale, albo minimalnie. Jak był upał 30 stopni to ja miałem na wyświetlaczu 16. Teraz jak się zrobiło chłodniej to w dół już pokazuje prawidłowo.
Troche to dziwnie, bo jakby był zrypany czujnik to pokazywałby ciągle zły odczyt. A dzisiaj akurat przelatywałem przez Łomianki.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 13 paź 2009, o 20:19

Boombastic pisze: Z tego co czytałem to pojawiały się już takie problemy. U mnie termometr padł w czasie wakacji. Po wyjeździe z garazu podzmeinego temperatura albo nie rosła wcale, albo minimalnie. Jak był upał 30 stopni to ja miałem na wyświetlaczu 16. Teraz jak się zrobiło chłodniej to w dół już pokazuje prawidłowo.
Troche to dziwnie, bo jakby był zrypany czujnik to pokazywałby ciągle zły odczyt. A dzisiaj akurat przelatywałem przez Łomianki.
Moim zdaniem nic Ci się nie zrypało. Ten termometr po prostu tak ma - bardzo duża bezwładność. Mam to samo w Legacy. Parkowanie w garażu podziemnym praktycznie uniemożliwia korzystanie z termometru. Latem jest tak jak piszesz - potrzeba baaardzo dużo czasu (kilkadziesiąt km trasy), żeby temperatura wzrosła do faktycznej wartości. Spada szybko (widać to np. rano po przekręceniu kluczyka, kiedy dzień wcześniej na zewnątrz było b.ciepło).
Pytałem kiedyś o to w serwisie w Białymstoku i powiedzieli mi, że TTTM. (oczywiście nie musi to być prawdą, daj znać jeżeli uda Ci się z tym uporać)

Boombastic
4 gwiazdki

Post 15 paź 2009, o 12:35

Godlik pisze: Moim zdaniem nic Ci się nie zrypało. Ten termometr po prostu tak ma - bardzo duża bezwładność. Mam to samo w Legacy. Parkowanie w garażu podziemnym praktycznie uniemożliwia korzystanie z termometru. Latem jest tak jak piszesz - potrzeba baaardzo dużo czasu (kilkadziesiąt km trasy), żeby temperatura wzrosła do faktycznej wartości. Spada szybko (widać to np. rano po przekręceniu kluczyka, kiedy dzień wcześniej na zewnątrz było b.ciepło).
Pytałem kiedyś o to w serwisie w Białymstoku i powiedzieli mi, że TTTM. (oczywiście nie musi to być prawdą, daj znać jeżeli uda Ci się z tym uporać)
Niestety jest to kłamstwo wciskane przez niekompetentnych mechaników. Auto mam od nowości i termometr był sprawny, a bezwładność nie aż tak duża. Po wyjeździe z garażu podziemnego temperatura rosła w tempie jeden stopień na kilkanaście/kilkadziesiąt sekund i pokazywał w miare aktualną temperaturę. Po upływie 1,5 roku od zakupu nie rośnie wcale, nawet jak auto stoi na pełnym słońcu to pokazuje 16-17 stopni.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 15 paź 2009, o 13:04

objawy jakby kabel do czujnika temperatury był gdzieś przetarty.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 15 paź 2009, o 13:24

Boombastic, nie do końca kłamstwo bo orpgoramowanie tego czujnika jest dośc specyficzne, jak poczytasz dokumentację to się okazuje że np. jak wyjedizesz z garażu i stanies zw korku to może nigdy nie zmienić wartości (zasadniczo zmienia wartości przy dużej niezgodności wskazania z sygnałem tylko powyżej chyba 40 czy 50km/h).

robanio007
2 gwiazdki
Auto: Niebieski Robur

Post 15 paź 2009, o 21:45

Witam,mam pytanko a gdzie się udać jak już nie mam Subka na gwarancji(2005 rok).
Pierwszy przegląd zaraz po kupnie zrobiłem u Adamskiego (pracuję w Łomiankach no i kolega mnie zaanonsował),czyli wzystkie filtry,płyny oleje geomatria itd itp.
Wracając do pytania macie może swoich fachowców np.tylko od Subka,.czy pozostaje mi mister Adamski?
Pzdr Piter Vel Robanio :mrgreen:
...oleewam to,lubie te robote.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Post 15 paź 2009, o 21:47

robanio007, zajrzyj do katalogu firm, na pewno coś znajdziesz :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Boombastic
4 gwiazdki

Post 16 paź 2009, o 12:48

Azrael pisze:Boombastic, nie do końca kłamstwo bo orpgoramowanie tego czujnika jest dośc specyficzne, jak poczytasz dokumentację to się okazuje że np. jak wyjedizesz z garażu i stanies zw korku to może nigdy nie zmienić wartości (zasadniczo zmienia wartości przy dużej niezgodności wskazania z sygnałem tylko powyżej chyba 40 czy 50km/h).
Ale warunki użytkowania auta się nie zmieniły. Zmieniłem jeden garaż podziemny na drugi oddalony o 200 m, wyjeżdżam na tą samą drogę, temperatura w garażach podobna. Awaria pojawiła się po 3 miesiącach od zmiany garażu i nie ma znaczenia fakt, że auto stało również przez pół dnia na dworze lub przejechało 700 km po Polsce. Ciągle wskazanie było złe. Jak coś mogło działac prawidłowo i nagle ni z tego ni z owego nie zmieniając nic w aucie przestało działać dobrze i to jeszcze tak głupio że w góre nie działa, działa tylko w dół. Przecież to nie jest normalne i oprogramowanie czujnika musiałoby być robione przez Microsoft bym uznał, że to jest normalne.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 16 paź 2009, o 12:49

Zapewne się zepsuło, one dość czesto padają z tego co wiem.

Boombastic
4 gwiazdki

Post 10 sty 2010, o 15:34

robanio007 pisze:Witam,mam pytanko a gdzie się udać jak już nie mam Subka na gwarancji(2005 rok).
Pierwszy przegląd zaraz po kupnie zrobiłem u Adamskiego (pracuję w Łomiankach no i kolega mnie zaanonsował),czyli wzystkie filtry,płyny oleje geomatria itd itp.
Wracając do pytania macie może swoich fachowców np.tylko od Subka,.czy pozostaje mi mister Adamski?
Pzdr Piter Vel Robanio :mrgreen:
Byłem z końcem roku na przeglądzie u pana Adamskiego. Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony. Obsługa miła i bezproblemowa (oprócz kilku prób dowiedzenia się czy pracują między świętami a nowym rokiem), poczekalnia wyposażona w kompa z netem, tv, barkiem kawowym co jest dosyć ważne, bo jesteśmy pośrodku niczego, a musiałem czekać ok. 3 godzin na duży przegląd Forka. Salę serwisu widać przez duże okno i w każdej chwili można na nią wejść i pozawracać 4 litery mechanikom (a nie jak u innych gdzie auto znika z pola widzenia). Auto dostałem wymyte w środku i na zewnątrz (co także nie jest standardem w serwisach Subaru, panie Koper). Podwozie auta zostało doczyszczone po moich wojażach po błocie, dostałem poradę by jednak przy takich jazdach zainwestować w płyty ochraniające silnik i tylny dyfer by ich nie uszkodzić.
No i czekam teraz na pierwszą naprawę gwarancyjną - czujnik temperatury jednak jest uszkodzony, poniżej 16 st. pokazuje dobrze, powyżej już nie. Zobaczymy co SIP powie na eurogwarancję.
Cena przeglądu raczej standardowa, miałem własny olej no nie chciałem Castrola.

pusiormd
2 gwiazdki
Auto: forester xt

Post 21 sty 2010, o 17:04

a gdzie taki czujnik sie znajduje??

Boombastic
4 gwiazdki

Post 9 mar 2010, o 13:24

No i czujnik temperatury został wymieniony na gwarancji. Na razie pokazuje dobrze. Najśmieszniejsze jest to, że ten co przyszedł pierwotnie na wymianę podobno pochodził z wadliwej serii i musiałem czekać na kolejny. Przy okazji zamontowałem płyte alu pod silnikiem.

bpil
0 gwiazdek
Auto: impreza R 2006

Post 28 sty 2011, o 20:57

Możecie polecić dobry serwis w Warszawie poza ASO na zrobienie przegladu w imprezie. Płyny, olej, klocki, filtry + ogolna inspekcja.
Pomóżcie,

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 28 sty 2011, o 21:00

4Turbo
Bajeczna
Jarek-Józefów
Jutrzenki

i pewnie jeszcze kilka innych. Namiarów szukaj w "Katalogu Firm", tu na forum.

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GT
Polubione posty: 2 razy

Post 29 sty 2011, o 15:25

bpil pisze: Możecie polecić dobry serwis w Warszawie poza ASO na zrobienie przegladu w imprezie.
Sprawdz ceny w ASO bo z tego co wiem moze byc taniej :idea: ceny przegladow na stronie http://www.subaru.pl

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 29 sty 2011, o 15:38

ASO Koper :evilgrin:

Po avatarze widać, że robią w olejach :mrgreen:

ODPOWIEDZ