6xCD a sluchanie mp3 ...

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: SFXT MY14+SI RS MY10
Polubił: 0
Polubione posty: 0

6xCD a sluchanie mp3 ...

Post 15 paź 2009, o 19:45

witam!

mam forka MY06, a w nim radioCD ze zmieniarka na 6CD. mimo iz wyglada ladnie i wogole...to mp3 nie czyta. szukalem juz czegos na forum, ale poza temat TRANSMITEROW nik nie ruszyl. mam wbudowana navigacje a w schowku czytnik DVD, moze cos w te strone ???.

...ktos z kolegow lub kolezanek znalazl na te bolaczke rozwiazanie ???

tomasz

(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Re: 6xCD a sluchanie mp3 ...

Post 15 paź 2009, o 19:50

tadaoando pisze: ktos z kolegow lub kolezanek znalazl na te bolaczke rozwiazanie ???
Tak. Przelotowy wydech od turbo do końca. :evilgrin:
Obrazek

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 15 paź 2009, o 19:53

ARTI, chyba nie zlapalem ...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 15 paź 2009, o 20:16

tadaoando, w sensie, że piękny i głośny wydech sprawi, że radio przestanie Ci być w ogóle potrzebne :giggle:

A bardziej serio, to Tasior_Miedziak testował wypasiony transmitter wpinany w kabel antenowy. I też lipa. Cicho jak diabli to grało. Nie jest znane sensowne rozwiązanie :-(

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 15 paź 2009, o 20:28

Zamiana na nowsze radio? Kupione jakieś po taniości z US-speca (a choćby i z jego wadami).

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 15 paź 2009, o 22:16

witam!

...no, a ta navigacja polaczona jest z calym systemem caraudio !!! nie ma domoroslego lutownika/elekrtyka wsrod kolegow? amoze tylko sftware ???

tomasz

pantomas
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: OBK

Post 17 paź 2009, o 20:58

tadaoando, jeżeli zmieniarka czyta zwykłe CD (czyta?) to może być błąd w strukturze katalogów na płycie - nie mogą być pomieszane mp3 z wav. Niektórych płyt może w ogóle nie czytać, może to zależeć od programu do wypalania. BTW jaki to model?
Farewell, all joys! O Death, come close mine eyes!
More Geese than Swans now live, more Fools than Wise.

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 17 paź 2009, o 22:43

pantomas pisze:tadaoando, jeżeli zmieniarka czyta zwykłe CD (czyta?) to może być błąd w strukturze katalogów na płycie - nie mogą być pomieszane mp3 z wav. Niektórych płyt może w ogóle nie czytać, może to zależeć od programu do wypalania. BTW jaki to model?
Parę wyjaśnień co do cd.
1. płyta cd audio nie ma struktury plików, nie znajdziemy na niej plików wav, tylko indeksy i wskaźniki do utworów.
2. płyta cd audio zawiera to co jest w wav ale zapakowane w bloki z kontrolą błędów i informacjami pomocniczymi, to tak jak nagrać obraz płyty albo z obrazu płyty.
3. mp3 nie jest tym co wav. mp3 jest stratną metodą kompresji dźwięku, do odtworzenia potrzebuje sprzętowego lub programowego dekodera.
4. napęd "tylko CD" nie odczyta mp3 gdyż nie ma dekodera, proces odczytu realizuje sprzętowo.
Teraz o sprzęcie w samochodzie.
radio zapewne Panasonic, mam serwisówkę do Panasonica. Są dwie wersje radia z MP3 i bez. różnice tkwią w zmieniarkach CD które na wyjściu podają analogowy sygnał audio i w oprogramowaniu głównego sterownika. Wydaje mi się że istnieje furtka dla zewnętrznego źródła audio - wejście AUX. Jeśli jest wejście dla sygnału telefonu. Jeśli jest to można jest wykorzystać, ale...
"Ale" polega na tym, że jest ono monofoniczne. Tak naprawdę jest stereo, sygnał jest podawany do obu kanałów wystarczy wyrzucić rezystory rozdzielające sygnał wejściowy na oba kanały i wyprowadzić oddzielnie oba wejścia i podać napięcie przełączające radio na to wejście.
Ale proszę o więcej info na temat radia.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

pantomas
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: OBK

Post 17 paź 2009, o 23:22

gebolp pisze:Parę wyjaśnień co do cd.
Tak, to się zgadza, informacje wziąłem z manuala do OBK, sądziłem, że tu może tkwić przyczyna, ale ...
gebolp pisze:Teraz o sprzęcie w samochodzie.
radio zapewne Panasonic, mam serwisówkę do Panasonica. Są dwie wersje radia z MP3 i bez. różnice tkwią w zmieniarkach CD które na wyjściu podają analogowy sygnał audio i w oprogramowaniu głównego sterownika. Wydaje mi się że istnieje furtka dla zewnętrznego źródła audio - wejście AUX.
No, ba, jeżeli radio nie ma mp3, to dyskusja jest zbędna, pozostaje wykorzystanie zewnętrznego odtwarzacza jak powyżej, choć zrozumiałem, że radio z opisu może, ale nie odtwarza mp3 i tu jest problem
gebolp pisze:Ale proszę o więcej info na temat radia.
Bez tego rzeczywiście ciężko ...
Farewell, all joys! O Death, come close mine eyes!
More Geese than Swans now live, more Fools than Wise.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 18 paź 2009, o 01:44

citan pisze: Zamiana na nowsze radio? Kupione jakieś po taniości z US-speca (a choćby i z jego wadami).

Właśnie! Potwierdzam, że to ładnie grało mp3, a nawet radziło sobie z folderami! :-d W ogóle te hamerykańckie są lepiej wyposażone. :whistle:

BTW, pomyśleć, że głupie tanie, miejskie autka już miewają w standardzie odtwarzanie mp3 z usb, czy zestaw głośnomówiący na bluetooth. :whistle:

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 18 paź 2009, o 11:06

tadaoando, najlepsze IMHO rozwiązanie nazywa się Parrot Mki 9200 - rozwiązuje kilka problemów naraz ;-). Kiedys korzystalem z transmitera ale byly wieczne interferencje

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 paź 2009, o 19:04

witam!

...odpowiadam w foresterze MY07 w wersji full, jest seryjnie montowane radio cd ze zmieniarka na 6cd. nigdy nie mialo i dlatego nie odtwarza mp3. pojawilo sie jednak duzo audiobook-ow i fajnej muzyki ale przegrywanie tego co na jednej plycie mp3 na plyte audio to strata czasu i ...
...mam ipod-a pewnie jak wielu z was i jest na nim ok.8gb muzyji i audiobook-ow stojac w wiecznych korkach chetnie wykozystalbym ten czas na czytani(sluchanie) a nie stresowanie sie i bluzganie w tym upatrujac szanse na niezwariowanie w stolicy...

pozdrawiam tomasz

ODPOWIEDZ