Legacy 09 - to by bylo na tyle...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Legacy 09 - to by bylo na tyle...

Post 20 paź 2009, o 17:49

gregski, a gdyby legasia w wersji 2 lub 3 drzwiowej wyprodukowali to byś kupił ? patrząc jak subaru zapatruje sie na inne marki to może tylko kwestia czasu

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Post 20 paź 2009, o 17:49

esilon, moze jakies slabe opony mial? :giggle:
oczywiscie pozimu halasu tez nie ma co porownywac, tam jest sporo ciszej.
u Ciebie ten szum zaglusza silnik :giggle: i o to cho :giggle:

gregski
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 17:50

esilon, ale po co 2-3 drzwi? ja pisalem o q5 nie a5 ;)
pytasz mnie co bym kupil po OBKu?
problem w tym, ze nie stac mnie na utrzymanie tylu aut ile bym chcial miec...
i zawsze to bedzie kompromis. OBK nie jest turbo ani h6 bo za duzo by palil.
nie jest tez impreza, landcruiserem v8, gklasse i 911.
ale z drugiej strony da sie nim poszalec na lotnisku, wjade w pole co lubie oraz ekonomicznie pokonam kilometry przy 160-180 kmh.
w dodatku odpukac NIC sie nie popsulo od momentu kupna, a przejechalem nim przez prawie dwa lata ponad 70 kkm.
dlatego nie zmieniam na razie, a jak przyjdzie zmienic to bedzie klopot... bo nowy OBK mi nie podchodzi...
zobaczymy.

esilon
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 17:53

gregski pisze: moze jakies slabe opony mial?

nie wiem czy słabe ale szerokie są na pewno
gregski pisze: u Ciebie ten szum zaglusza silnik
plus wydech :-)

czekam na info o legacy kupe :-)

a wogóle to ciekawe jak będzie z tym silnikiem 2,5 w legacy GT, zmodernizowany czy też jako silnik roku(jakiegośtam) pozostanie bez zmian bo idealny :->

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 20 paź 2009, o 17:54

gregski pisze: no wlasnie seryjne niestety nie...

Jak nie jak tak? Równo 36m to prawie35 :-p
gregski pisze: w dodatku ciasny...

Podałeś kryteria przyśpieszania vmax i drogi hamowania oraz napisałeś, że seryjne STi ich nie spełnia. Ja podałem Ci, że STi z 2001 roku je wręcz przewyższa. :roll: A że ciasne... do jakiej ty pracy auto potrzebujesz? Przewozisz cegłówki na czas? :o Fajna praca. :mrgreen:
Zresztą to Ty porównałeś z STi, a ja tylko korzystając ze swoich ochłapów wiedzy zauważyłem, że się mylisz. Proszę przy użyciu fikcyjnych danych nie deprecjonować mojego najulubieńszego auta. :razz:

esilon
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 17:56

gregu,

zapotrzebowanie na ilośc drzwi w samochodzie spada wraz z "dojrzewaniem" kierowcy :-)

w trakcie wstepnych przemysleń mysleli o podobnych reflektorach jak w koncepcie Toybaru

http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... N%26um%3D1

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 18:02

esilon pisze:
zapotrzebowanie na ilośc drzwi w samochodzie spada wraz z "dojrzewaniem" kierowcy :-)

Czyli za jakiś czas Fux kupi sobie bmw Isettę? Super! :giggle:

gregski
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 18:21

Witek pisze: odałeś kryteria przyśpieszania vmax i drogi hamowania oraz napisałeś, że seryjne STi ich nie spełnia. Ja podałem Ci, że STi z 2001 roku je wręcz przewyższa. :roll: A że ciasne... do jakiej ty pracy auto potrzebujesz?

chodzilo o hamulunek. generalnie Witus mam wrazenie, ze Ty bardziej erotoman gawedziarz niz praktyk jestes..
my tu mowimy o przebiegach w tysiacach kilometrow autem, nie setkach na rowerze ;-)
zapytaj uczestnikow szkolenia w ostatni weekend czy zmiescil bym sie do imprezy, to Ci odpowiedza :lol: widzieli mnie prawidlowo ustawionego w OBKu :giggle:
poza tym gootek nie kupi sobie na firme 8 letniej imprezy STI bo by mu wystarczyla na pol roku :mrgreen:
ja tez bym chcial starego STIaja.. tak jak chcial bym 6 miesiecy urlopu w roku, karte kredytowa ktora bedzie splacal ktos za mnie czy kilka tak wspanialych zon jak moja obecna :-)
ale zejdzmy juz prosze na ziemie i pogadajmy o aucie na codzien do jezdzenia, nie o zajebistych zabawkach na tor.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 19:06

gregski pisze:
ale zejdzmy juz prosze na ziemie i pogadajmy o aucie na codzien do jezdzenia, nie o zajebistych zabawkach na tor.

Ale Impreza WRX czy STi to są zajebiste auta do jeżdżenia na co dzień. Jeśli ktoś robi poniżej 20kkm rocznie po trudnych polskich drogach. :razz:

gregski pisze: chodzilo o hamulunek.

I różnica wynosi 1 metr! 100 cm. Różnica przy 6 sek. jednej przy przyśpieszeniu jest duuużo większa niż 1 metra przy 35. Poza tym, jeśli o hamowaniu mowa, ważne ile takich hamowań wytrzyma jeden, a ile drugi hamulec. Ja nie mam pojęcia.

generalnie Witus mam wrazenie, ze Ty bardziej erotoman gawedziarz niz praktyk jestes..

Nie. Nie lubię jak ktoś wciska ciemnoty o Imprezie gloryfikując niemiecką ubertechnik. :razz:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 20 paź 2009, o 20:47

Czas, aby kilka rzeczy uporządkować:
1. Subaru Legacy/OBK nie spełnia kryteriow, skłaniających nas do zakupu (piszę o sobie i gregskim). Jest brzydki, drogi, podatny na ogromny spadek wartości, wolny, paliwożerny, kiepsko wykończony, nie posiada szybkiej, automatycznej skrzyni biegów, serwis w RP robi, co może, aby wywinąć się z płacenia za niedoróbki (koła dwumasowe, stukające przekładnie, gnące się tarcze, urywajace korki wlewu paliwa, przeciekające reflektory, etc.).
2. Zerkamy na inne marki dlatego, że liczba minusów jest mniejsza. Nie znamy awaryjności OOOO i śmigieł i jest to po prawdzie jedyny mankament.
3. Forsowany przez Witka zakup 6-8 letniego auta jest dla mnie nietrafiony. Ja potrzebuję auta do jeżdżenia, na wakacje, przewieżć wygodnie rodzinę i do pracy, a nie do lansowania sie się na Solnym. Witek, bez urazy, ja mam inną optykę na życie, niż Ty. Dzieli nas ca. z 15-20 lat i Twoim priorytetem jest lans, impreza i szukanie miejsca, gdzie mozna poimprezować, pędzel zamoczyć bez szczególnie dokuczliwych konsekwencji na przyszlość. Tak po prawdzie, to dorosłe życie jest dopiero przed Tobą i uwierz, że oprócz fury za 100kpln sa jeszcze baaaaardziej przyjemne rzeczy na świecie. Ty nie przekonasz mnie, ja Ciebie i niech każdy zostanie przy swoim....
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 200 razy

Post 20 paź 2009, o 20:52

FUX do Witka pisze: Twoim priorytetem jest lans, impreza i szukanie miejsca, gdzie mozna poimprezować i pędzel zamoczyć bez szczególnie dokuczliwych konsekwencji na przyszlość
No to niezłe świadectwo Witkowi wystawiłeś :giggle:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 20 paź 2009, o 21:02

rrosiak pisze:
FUX do Witka pisze: Twoim priorytetem jest lans, impreza i szukanie miejsca, gdzie mozna poimprezować i pędzel zamoczyć bez szczególnie dokuczliwych konsekwencji na przyszlość
No to niezłe świadectwo Witkowi wystawiłeś :giggle:

Fux brałeś coś czy piłeś :?: :giggle:
W każdym razie marny z Ciebie psycholog :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 21:08

Kruszyn pisze: Fux brałeś coś czy piłeś W każdym razie marny z Ciebie psycholog
Ani jedno, ani drugie. ;-)

Na jakiej podstawie tak sądzisz?
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 533 razy

Post 20 paź 2009, o 21:16

Witek pisze: Różnica przy 6 sek. jednej przy przyśpieszeniu jest duuużo większa niż 1 metra przy 35.

Wituś ten 1 metr, czyli tylko 100 cm to moze być akurat pół maski :mrgreen: To co D Zwei ? :-p
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

esilon
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 21:22

FUX pisze: . Zerkamy na inne marki dlatego, że liczba minusów jest mniejsza. Nie znamy awaryjności OOOO i śmigieł i jest to po prawdzie jedyny mankament.
Fux, ale wiesz dobrze, że poznanie szczegółow może oznaczać, że za pkt 1 zapłacisz identycznie ale w innym sipie ?

wszędzie dobrze gdzie nas nie ma :-d

brak skutecznych hamulców kończy się klepaniem maski.....jakie piekne forumowe przysłowie :-)

gregski
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 21:26

Witek pisze: Nie. Nie lubię jak ktoś wciska ciemnoty o Imprezie gloryfikując niemiecką ubertechnik. :razz:

nie ciemnoty, a fakty.
zenujacy jest fakt, ze sportowe stricte auto jak Impreza WRX kosztujaca 153 750 pln, ciagnaca za soba knowhow rajdowe i rajdowy image hamowala w 38,8m na zimno i 39,1 m na cieplo (AMiS nr 10 z tego roku), a sporo ciezszy SUV jakim jest Q5 ( w podobnym budzecie!) hamowal w 35,4 i 35,7 metra (AMiS nr 7 z tego roku), podobnie A4 czy A5.
tak jak impreza WRX hamuje dzis sporo ciezsze BMW X3... i to jest mega obciach dla subaru.

tyle cyferek, pewnie troche przekolorowanych bo to szkopska gazeta.
o tym czy niemiecka technik ogolnie jest uber czy nie raczej nie chce z Toba dyskutowac, bez urazy.

skupil bym sie na wytknieciu glosno subaru tych naprawde slabych punktow, moze to kiedys przyniesie efekt w postaci dopracowania tych istotnych parametrow.
zreszta pomijajac takie fakty zblizasz sie do innych fanatycznych wielbicieli kazdego innego zlomu, a to forum mialo byc z zalozenia lepsze, nieprawdaz? :-p

co do 20kkm rocznie STIjem po polskich drogach sluzbowo to szacun, ale taki zahaczajacy o litosc...
nie bardzo wyobrazam sobie siebie wsiadajacego po dniu pelnym spotkan, tygodniu pelnym podrozy, stresu i odgniatania dupy przed kompem lub na spotkaniach jak wsiadam do STI i jade 700 km po polskich drogach. moje kosci juz tego nie znosza lekko. choc roznica wieku nie jest miedzy nami tak wielka jak pomiedzy Toba, a Fuksiem ;-)

i jeszcze raz: bardzo bym chcial miec STIja, moze byc z 2001 :giggle: to swietne auto do poscigania sie, pojezdzenia od czasu do czasu.
wozil bym go pewnie na lawecie, na pojezdzawki. nie chcial bym jednak nim jezdzic na codzien, a juz na pewno nie chcial bym pracowac tym autem..
moj tylek zbyt dlugo moscil sie w najwygodniejszym na swiecie fotelu w volvo. nic juz na to nie poradze ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 20 paź 2009, o 21:40

FUX, PW i wszystko jasne :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 21:45

Wiem, odebrałem.... ;-)
Dolce far niente ;-)

Gość
5 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 20 paź 2009, o 21:47

gregski pisze:poza tym gootek nie kupi sobie na firme 8 letniej imprezy STI bo by mu wystarczyla na pol roku :mrgreen:
:giggle:

To nawet nie to, bo silnik mozna włozyć nowy, gdy się po pół roku skończy...

do kufra Sti można nawet włożyć LPG, żeby ekonomię poprawić...
:mrgreen:

Jednak tym się po prostu na dłuższą metę nie da jeździć.
Ja potrzebuję samochodu, którym mogę przejechać 800 km (nie koniecznie po autostradzie, tylko po przeciętnych wyboistych drogach), na drugi dzień też 800 km...
i trzeciego dnia rano chcę wstać wypoczęty i z ochotą ponownie wsiąść do auta.

Gdyby do Sti włożyć hydropneumatyczny zawias z Citroena, to kto wie...
mógłbym się zastanowić... :cofee:
;-)

albo chociaż ten zawias z nowego Audi S4, gdzie pokrętłem w czasie jazdy płynnie reguluje się twardość
:->

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 20 paź 2009, o 21:50

Witek pisze: Nie lubię jak ktoś wciska ciemnoty o Imprezie gloryfikując niemiecką ubertechnik. :razz:
Jeśli niemiecka uebertechnik, z tego samego okresu co święte STI 2.5 litra, ma tylne tarcze o większej średnicy niż święte STI przednie, to tym gorzej dla niej, bo brak jej różowych odcisków małych, japońskich żołędzi?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubione posty: 365 razy

Post 20 paź 2009, o 21:51

gootek, błąd w myśleniu
gootek pisze: do kufra Sti można nawet włożyć LPG, żeby ekonomię poprawić...
gootek pisze: Gdyby do Sti włożyć hydropneumatyczny zawias z Citroena, to kto wie..

STi na baku nie bez powodu robi ze 300 km :mrgreen:

Gość
5 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 21:56

remek pisze:STi na baku nie bez powodu robi ze 300 km :mrgreen:
tak, już to widzę....

to ja nawet moim starym Foresterem 2.0XT wypaliłem kiedyś cały zbiornik benzyny na dystansie 220 km...
a to przecież bardziej ekonomiczny samochód jest!
:razz:

esilon
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 22:01

gootek pisze: to ja nawet moim starym Foresterem 2.0XT wypaliłem kiedyś cały zbiornik benzyny na dystansie 220 km...

gootek, zostawiłes bez wyłączania na noc po trasie ? :-)

dzisiaj tankowałem i 43 l spalił na dystansie 360 km :whistle: :cofee:

przypominam, że to wątek o legacy MY10

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubione posty: 200 razy

Post 20 paź 2009, o 22:02

esilon pisze: przypominam, że to wątek o legacy MY10
Jeśli już pouczasz, to mógłbyś się bardziej postarać :razz:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gość
5 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 22:12

esilon pisze:
gootek pisze: to ja nawet moim starym Foresterem 2.0XT wypaliłem kiedyś cały zbiornik benzyny na dystansie 220 km...

gootek, zostawiłes bez wyłączania na noc po trasie ? :-)
Nie, po prostu spieszyłem się, więc gaz w podłogę cały czas...

ale nigdy potem tego już nie robiłem, bo więcej czasu traci się na dystansie całej trasy na tankowania co godzinę, niż można zyskać per saldo tak się spiesząc...
;-)

ODPOWIEDZ