regulacja zaworów
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
dominik_bb
- 2 gwiazdki
- Auto: Impreza WRX EJ20G
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
regulacja zaworów
Witam potrzebuje informacji na temat regulacji zaworów w swojej imprezie silnik 2,0 16v 85KW GC8 oznaczenie silnika EJ20( odczytane z bloku silnika dla pewnosci) z tego co znalazłem EJ20 był montowany tylko w imprezie GT lub STI i miał regulacje zaworów a wolnossace mają oznaczane sa EJ20E i luz jest kasowany hydraulicznie wiec jak to sie ma do EJ20 wolnossącego ?????
- Danieldd48
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester '98 2,0 AWD, LPG, STEREO, LO
- Polubione posty: 1 raz
Re: regulacja zaworów
Ja w forku też mam EJ20 i jest ssakiem i z tego co widziałem, mam regulacje ręczną.
-
dominik_bb
- 2 gwiazdki
- Auto: Impreza WRX EJ20G
- 12fasola12
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester '98 2.0 122KM
i ja sie przylaczam do pytania..
co z OBKowym 2,5 z 2004 roku? regulacja reczna ponoc ?
jak to cenowo wyglada?
jak to cenowo wyglada?
to i jak się podłącze.
EJ22 rocznik 96 (wolnyssak oczywiście)
EDIT:
zadzwoniłem gdzie trzeba i powiedziano mi, że w silniku EJ22 po roku 94-95 jest już regulacja ręczna.
A ponadto w przypadku LPG nie gwarantują, że w ogóle się uda ustawić ponieważ subaru ma miękkie gniazda i mogły zawory powchodzić w głowice i nie będzie zakresu regulacji
EJ22 rocznik 96 (wolnyssak oczywiście)
EDIT:
zadzwoniłem gdzie trzeba i powiedziano mi, że w silniku EJ22 po roku 94-95 jest już regulacja ręczna.
A ponadto w przypadku LPG nie gwarantują, że w ogóle się uda ustawić ponieważ subaru ma miękkie gniazda i mogły zawory powchodzić w głowice i nie będzie zakresu regulacji

Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, o 13:04 przez marw007, łącznie zmieniany 2 razy.
gregski pisze: i ja sie przylaczam do pytania..
jak to cenowo wyglada?
Ja regulowalem rok temu, czyli po ok 5 latach eksploatacji i przebiegu ok 120kkm (wtym 10kkm na LPG), zaplacilem kilka stowek - nie pamietam dokladnie ile bo duzo rzeczy bylo robiony i byl wyjety silnik (rozrzad, dwumasa). Z tego co sie dowiedzialem jedynie jeden zawor wymagal regulacji.
Tak czy inaczej z racji LPG warto to sprawdzic dla swietego spokoju, jezeli wczesniej nie bylo zagladane. W Punto II (z LPG) dla przykladu regulowalo sie co przeglad - tyle, ze koszt z czesciami to bylo ok 150zl

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
To dobre jestmarw007 pisze: A ponadto w przypadku LPG nie gwarantują, że w ogóle się uda ustawić ponieważ subaru ma miękkie gniazda i mogły zawory powchodzić w głowice i nie będzie zakresu regulacji

l_ewy pisze: To dobre jest
też się zdziwiłem, ale jakbyście się dowiedzieli kto mi takich rzeczy naopowiadał...
To jest możliwe. My już kiedyś dorabialiśmy płytki do jakiegoś auta bo Subaru tak cienkich nie przewiduje. W zasadzie powinno się wymienić gniazda/głowice.
Byłem pewny, że takich regulacji się nie wykonuje. Dla mnie oczywistym jest, a teraz to juz było, że kiedy dochodzi do takich uszkodzeń gniazd zaworów to głowica nadaje się tylko do wymiany. Człowiek całe życie poznaje coś nowego
Mogę być w błędzie ale wydaje mi się że taka regulacja to pozwala rzejechać już bardzo niewiele, np do komisu
A i jeszcze jedno, z czego w Subaru robi się te miękkie gniazda?

l_ewy pisze: Byłem pewny, że takich regulacji się nie wykonuje. Dla mnie oczywistym jest, a teraz to juz było, że kiedy dochodzi do takich uszkodzeń gniazd zaworów to głowica nadaje się tylko do wymiany. Człowiek całe życie poznaje coś nowego![]()
Przekonaj kogoś do wymiany głowicy, szczególnie na nową. Nie jest to prosta sprawa.
l_ewy pisze: Mogę być w błędzie ale wydaje mi się że taka regulacja to pozwala rzejechać już bardzo niewiele, np do komisu![]()
Jak zawory są szczelne gniazda dotarte to powinno działać, chyba że np. wypadnie gniazdo ;)
l_ewy pisze: A i jeszcze jedno, z czego w Subaru robi się te miękkie gniazda?
Nie wydaje mi się żeby jakieś szczególnie miękkie były w porównaniu z innymi autami.
Faktycznie, jeżeli jest co dotrzeć to jest to jakieś rozwiąznie.Azrael pisze: Jak zawory są szczelne gniazda dotarte to powinno działać, chyba że np. wypadnie gniazdo ;)
Miało zabrzmieć ironicznie, a wyszło jak zawszeAzrael pisze: l_ewy napisał(a):
A i jeszcze jedno, z czego w Subaru robi się te miękkie gniazda?
Nie wydaje mi się żeby jakieś szczególnie miękkie były w porównaniu z innymi autami.

l_ewy pisze: Chodziło mi bardziej o wytłumaczenie klientowi dlaczego się nie da.
Dlaczego się nie da czego?
Informacja dla wszystkich. Mam książkę o naprawie samochodów subaru 2000 - 2006 wszystkie modele USA i Kanadyjskie. Cały rozdział jest przeznaczony regulacji zaworów i wydaje się to nieskomplikowane - nie widzę aby trzeba było wyjąć silnik. Trzeba zdjąć pokrywę zaworów co jest oczywiste i osłonę rozrządu dla ustalenia punktów zwrotnych tłoka. Luzy maja być na ssącym 0,2 a na wydechowym 0,3 

bronx, co to za silniki. u mnie jest jasno (DOHC TURBO) - regulacja = zdjęcie wałków i wymiana płytek. jak ktoś chce to bez wyjmowania silnika, chciałbym to zobaczyć 

Miejsca w istocie jast mało, ale nic nie pisżą o wyjmowaniu silnika. Owszem trzeba zdjąć filtr powietrza i rezonator - nie wiem co to, a potem jek pisałem wyżej. Ja mam silnik typ EJ253BPCFB i z tego co widzę SOHC.
Poprawka dla zaworów - w moim ma być ssący 0,16 - 0,24 a wydechowy 0,21 do 0,29.
deLux, są tacy magicy co to robią bez wyjmowania ale ja nie wiem po co się tak męczyć. No i chciałbym zobaczyć jak regulują na wałku wydechowym z silnikiem w aucie....
A głowice do regulacji zaworów zdejmujecie w 4turbo ?Azrael pisze:Dla ginekologa może jest..