uszczelka pokrywy zaworów gt 97

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
namiot
2 gwiazdki
Auto: było sti 2002 teraz 2.0R 2008
Polubił: 0
Polubione posty: 0

uszczelka pokrywy zaworów gt 97

Post 15 cze 2009, o 18:18

witam znowu mi poszły uszczelki pokrywy zaworów wytrzymały rok zakładałem je na cieniutkiej warstwie silikonu,jaka tego możne być przyczyna pozdrawiam

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat
Polubione posty: 1 raz

Re: uszczelka pokrywy zaworów gt 97

Post 15 cze 2009, o 20:52

Wytrzymały Ci cały rok? To musiały być jakieś dobre.

namiot
2 gwiazdki

Post 26 paź 2009, o 15:06

witam rozebrałem wyczyściłem i nawaliłem silikonu oczywiście z głowa i trzyma

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 26 paź 2009, o 16:46

Zdecydowanie lepiej nie nawalac silikonu tylko wymienić uszczelkę i zrobić zgodnie z regułami sztuki....

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 paź 2009, o 21:49

Azrael, to zależy od tego, co przyjmie się jako reguły - jeżeli metodologię TDP*, to właściwie jest OK ;-)

*TDP - taśma, drut, patyk

:mrgreen:
Czarownica prawdę Ci powie :D

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 26 paź 2009, o 22:09

Azrael pisze:Zdecydowanie lepiej nie nawalac silikonu tylko wymienić uszczelkę i zrobić zgodnie z regułami sztuki....
No co Ty mówisz???

I potem przez takie podejście macie takie ceny! :evil:

Przecież można na butapren, trytytką podwiązać, silikonem zakleić, drewnianym klockiem o nadkole podeprzeć i będzie OK! :-)

Czasem przeraża, jakie strucle po drogach jeżdżą...... :wall:

namiot
2 gwiazdki

Post 26 paź 2009, o 22:32

panowie cena np sondy lambda w serwisie 800 w 4turbo 1000 a uniwersalna 3 przewodowa 100 jeszcze z ngk lub kto woli 150 z bosha myslicie ze co mechanicy robia,owszem zakladaja nowa za 1000 bo tak muwia gosciowi co mu sie popsulo wrzeczywistosci placa za nia 600 czyli maja na czesci i na robociznie zysk to nic nowego i wszyscy wiemy ze tak sie ten biznes kreci poto sa takie fora zeby sobie cos doradzic ze pewne rzeczy mozna zrobic tanim kosztem i wcale nie tak trudno sie to robi wrzeczywistosci silnik subaru jest taki ze zewneczne podzespoly mozna bardzo latwo mymienic i naprawic np rozrzad latwiej sie wymienia niz w oplu
jest tyle znaków ze naprawdę idiota się możne pomylić ,wracając do pokryw ja mając kanał jedna stronę zrobię spokojnie w godzinę a w 4 turbo chcą za to 400 ja wiem ze oni na tym zarabiają i wiem ze tak niby musi być ale te pokrywy się bardzo łatwo odkręca a jeśli już ktoś chce,nowa oryginalna uszczelka kosztuje 70zl i i tak wytrzyma w zależności od bytowania rok półtora ,aż się odkształci od ciepła wiec poco kupować nowa wystarczy silikon,pyzatym przeciwnicy technologi na czym w subaru jest kładziona miska i pompa olejowa na specjalnym kleju wiec panowie pewne rzeczy można zrobić a pewne nie ,co się popsuje jeżeli nie da się naprawić trzeba wymienić i wszyscy o tym wiemy ja tu nie jestem druciarzem ani sztukatorem ja staram się doradzić i wy znawcy tematu i wyrocznie w pewnych sprawach dobrze wiecie ze pewne rzeczy da się samemu zrobić,ale chodzi o kasę!!!!!!

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 26 paź 2009, o 22:44

namiot pisze:i wszyscy o tym wiemy ja tu nie jestem druciarzem ani sztukatorem
Ponieważ prawie nic nie byłem w stanie zrozumieć z tego tekstu w dziwnym języku, więc odniosą się tylko do tego.

Tak, właśnie na druciarza wyglądasz. :-/

namiot
2 gwiazdki

Post 26 paź 2009, o 23:02

jak uważasz jeżeli ci kiedyś będzie ciekła pokrywa zaworowa to pojedz do 4 turbo i zapłać 600 a na pewno ci to bardzo dobrze zrobią, nie neguje tego , nasuwa się pytanie poco za takie głupoty płacić 600zl na pewno znajdzie się jeszcze jakaś (dziura)w twoim samochodziku która możesz załatać za chociaż cześć tych pieniędzy

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 26 paź 2009, o 23:38

namiot, sugerujemy częściej używać części przewidzianych przez producenta do usuwania usterek w autach. To samo tyczy się znaków przestankowych i wielkich liter ;-) :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Azrael
6 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 00:33

Ponieważ pojawiły się tu ceny w 4T i wydały mi się dziwne to aż sprawdziłem kwoty.

Wymiana uszczelki pod deklem (rozebranie - odpowiednio zaleznie od strony - dolotu, albo akumulatora, zbiornika spryskiwacza itp, zdjecie dekla, umycie dekla i powierzchni głowicy, ułożenie nowej uszczelki, posmarowanie przewidzianych miejsc klejem, skręcenie w odpowiedniej sekwencji, poskłądanie osprzętu) - 107zł brutto (od tego przysługuje rabat forumowy -5%)

To tak gwoli sprostowania dezinformacji.

Dodam jeszcze że w Subaru uszczelka pod dekiel to: 2x uszczelka swiecy, sama uszczelka pod dekiel + uszczelki śrub. Jedna owszem może kosztowac 70zł, ale nijak całośc tyle nie wychodzi.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 27 paź 2009, o 00:41

namiot pisze: nasuwa się pytanie poco za takie głupoty płacić 600zl
wiesz ile Jarmaj za głupoty płaci? :mrgreen: Teraz jest zły to sie kłóci :mrgreen:

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 27 paź 2009, o 11:17

ja tam bym pakułami jeszcze zapchał :razz:

a tak naprawdę to mi się też zaczyna sączyć i ani mi do głowy nie przyszło aby pchać tam silikon.
Rozumiem, serwisówka w łapę + nowe uszczelki i można się bawić ale walić silikonu :!: :?:
Chociaż i tak wolę aby zrobili to fachowcy, tym bardziej za robociznę za 200zł/rok+.

Poza tym to co w starym np. Golfie będzie, powiedzmy tanią naprawą to w Subaru będzie drutem.
vel misza, Pozdrawiam!

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 27 paź 2009, o 13:04

Umówmy się: drut to drut, niezależnie od tego, gdzie zastosowany. Po prostu w Golfach, z racji ich popularności i niskich cen, częściej się go spotyka.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

namiot
2 gwiazdki

Post 27 paź 2009, o 13:24

a wiesz ze zaślepki w głowicach też są kładzione na specjalnym kleju taki jak miska i pompa olejowa, nie chce się z wami kocic na pewno macie racje :cofee:

Azrael
6 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 13:25

namiot pisze: wiesz ze zaślepki w głowicach też są kładzione na specjalnym kleju

Mam service manual, wiem.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 27 paź 2009, o 13:43

namiot pisze: nawaliłem silikonu
namiot pisze: specjalnym kleju
Wyczuwasz różnicę? Tak, niektóre części są montowane na klej. I też nie na zasadzie ,,nawalilem'', a potem silikonowe bloby zwiedzają wnętrze silnika.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

namiot
2 gwiazdki

Post 27 paź 2009, o 14:26

a doczytałeś dobrze ''z rozsądkiem'' nie waga ja zrobiłem to za 10zl i trochę roboty i się ciesze za to dołożyłem do opon toyo

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 paź 2009, o 00:06

Dajcież Wy już namiotu spokój. Każdy robi jak uważa i to Jego sprawa :x ;-)

Każdy może być druciażem swojego losu.... eee tzn. wozu :mrgreen:
Czarownica prawdę Ci powie :D

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat

Post 29 paź 2009, o 00:07

W sobotę wymieniłem sobie uszczelki pod tymi nieszczęsnymi pokrywami. I powiem szczerze, że nie wpadłem na pomysł z silikonem....na szczęście. Ale oczywiście używam np. do uszczelniania umywalki, a trytytkami ostatnio musiałem przyczepić sobie odpadniętą tablicę po ataku punto. Ale przynajmniej jej nie zgubiłem :giggle:

ODPOWIEDZ