Na co zwracać uwagę przy kupnie legacy?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
seetak
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Na co zwracać uwagę przy kupnie legacy?

Post 28 paź 2009, o 00:19

Witam, :-d
jestem tu nowy, mam nadzieję, że zagoszczę na dłużej :-) Więc nie bić, nie krzyczeć, lecz kulturalnie w miarę wyjaśnić, jeśli coś nie tak zrobię :o :)
Chcę kupić legacy III , w weekend jadę oglądać jedno takie ładne, auto jest z 1999r,2.0GL kombi, ma najechane 132 tyś (mieszkam w norwegii, więc przebieg jest prawdziwy :-p ) skrzynia biegów automat,
w opisie jest podane, że coś w silniku stuka, ale od długiego czasu i bez zmian, oraz jeśli dobrze zrozumiałem, to osłona przegubu z przodu jest do wymiany. i wydech też, bo dziurawy.
Czy możecie mi doradzić:
1. na co zwracać uwagę przy oględzinach, jakie słabe punkty mają te samochody?
2. kupuję ten samochód ze względu na 4x4 i zimę, więc czy rozdział mocy w automacie 35x65 jest mocno zauważalny i czy lepiej znaleźć manuala 50x50 ? wolałbym automat, przyzwyczaiłem się...
3. co to za ustrojstwo może stukać w silniku?

Pablo
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy

Re: Na co zwracać uwagę przy kupnie legacy?

Post 28 paź 2009, o 14:21

Na co zwracać uwagę? Przy roczniku tak zamierzchłym, wbrew pozorom, trzeba zwracać uwagę na 90 % rzeczy mniej niż po 2006 roku. Jedno jest pewne: zapomnij o automacie, bo Subaraki do dzisiaj nie mają de facto automatu, tylko jakąś jego marną marketingową namiastkę. Jeśli autko było regularnie serwisowane i nikt nie oszczędzał na jakości oleju i kontroli jego stanu, to w zasadzie pozostaje tylko ustalić, czy auto nie było bite. Kupujesz i jeździsz. Wszystko! :-d

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 28 paź 2009, o 18:22

Pablo pisze: Jedno jest pewne: zapomnij o automacie, bo Subaraki do dzisiaj nie mają de facto automatu, tylko jakąś jego marną marketingową namiastkę
W norwegi Koledze wystarczy :idea: . Tam mandaty duże są więc nie ma co się śpieszyć .

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 28 paź 2009, o 21:12

seetak pisze:w opisie jest podane, że coś w silniku stuka, ale od długiego czasu i bez zmian
Fenomenalne, że takie rzeczy tam ludzie sami w ogłoszeniach piszą..... :o

Ale warto to dokładniej sprawdzić. Może być pierdołka, może zalążek poważnej awarii i kosztownej naprawy.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 28 paź 2009, o 22:57

jarmaj pisze: Fenomenalne, że takie rzeczy tam ludzie sami w ogłoszeniach piszą..... :o
nie widziałeś mojego chyba, aż się dziwię że tak szybko sprzedałem ale ponoć cena czyni cuda.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

seetak
0 gwiazdek

Post 28 paź 2009, o 23:26

Pablo pisze: zapomnij o automacie, bo Subaraki do dzisiaj nie mają de facto automatu, tylko jakąś jego marną marketingową namiastkę
czyli, że jak? narysowane jest P R N D 3 2 1 ale ma 3 pedały? :-/ mógłbyś Ty, lub ktoś to jakoś rozwinąć? co dokładnie jest nie tak z automatami subaru ?
Piter 35 pisze: W norwegi Koledze wystarczy :idea: . Tam mandaty duże są więc nie ma co się śpieszyć .
czasem gdzieś się spieszę, np. do polski, przez szwecję, a tam mandaty niższe :razz:

no i to stukanie w silniku... Piston slap ?? trzeba to robić? będzie się pogarszało?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 29 paź 2009, o 16:14

seetak pisze: czyli, że jak? narysowane jest P R N D 3 2 1 ale ma 3 pedały? :-/ mógłbyś Ty, lub ktoś to jakoś rozwinąć? co dokładnie jest nie tak z automatami subaru ?
wszystko jest ok, tyle, że nie nadążają na nowoczesnymi konstrukcjami - za to są raczej niezawodne. Zdaje się interesujesz się autem z '99 więc u 'konkurencji' jakichś dużo lepszych wynalazków i tak nie było.

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 29 paź 2009, o 18:29

seetak pisze:
Pablo pisze: zapomnij o automacie, bo Subaraki do dzisiaj nie mają de facto automatu, tylko jakąś jego marną marketingową namiastkę
czyli, że jak? narysowane jest P R N D 3 2 1 ale ma 3 pedały? :-/ mógłbyś Ty, lub ktoś to jakoś rozwinąć? co dokładnie jest nie tak z automatami subaru ?
Piter 35 pisze: W norwegi Koledze wystarczy :idea: . Tam mandaty duże są więc nie ma co się śpieszyć .
czasem gdzieś się spieszę, np. do polski, przez szwecję, a tam mandaty niższe :razz:

no i to stukanie w silniku... Piston slap ?? trzeba to robić? będzie się pogarszało?
Automaty w subaru są poprostu wolne i warto miec tego swiadomosc przed zakupem. Ja dodalbym do tego jeszcze, ze 2.0 w automacie to raczej mułek. Jezdzilem obk'iem z podobnego rocznika w 2,5L automacie i przy wyprzedzaniu bywaly klopoty a tu bedzie pewnie jeszcze gorzej.

dareq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93

Post 29 paź 2009, o 21:58

seetak pisze: mieszkam w norwegii

tam co drugie auto to Subaru :lol: a wiec moze poszukaj czegos nowszego,w koncu jesli tam pracujesz ... :thumb:

seetak
0 gwiazdek

Post 29 paź 2009, o 22:48

dareq pisze: tam co drugie auto to Subaru :lol:
tia... a fiordy to mi z ręki jedzą :o
jedno zauważyłem: bardzo mało samochodów na > F < tu jeździ: Fiatów, Fordów i Francuzów... :lol:
dareq pisze: moze poszukaj czegos nowszego,w koncu jesli tam pracujesz ...
co nie znaczy, że mam pakować całą kasę w wozidełko.

Alek, dzięki za odp, przyzwyczaiłem się do wolnych, mam Grand Voyagera 3.3 '98 wygodny autobus :-)

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 30 paź 2009, o 10:57

seetak pisze:
Alek, dzięki za odp, przyzwyczaiłem się do wolnych, mam Grand Voyagera 3.3 '98 wygodny autobus seetak

{ PROFiLE } Prywatna wiadomośćEmail

W takim razie "brac i jechac" bo to bardzo fajne auto jest! :thumb:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 30 paź 2009, o 19:54

Jeżeli chodzi o mechanikę - sprawdź ten przegub, skoro już go "czuc" - drobnostka a przy napędzie 4x4 może kosztowac trochę. Skrzynię sprawdź samemu siedząc za kierownicą najpierw przyspieszając delikatnie dusząc pedał gazu (na ciepłym silniku nie powinieneś czuc nawet zmiany biegów tylko spadającą wskazówkę obrotów), potem jadąc ze stałą prędkością pedał w podłogę - sprawdzasz czy działa dobrze kick-down i czy poprawnie redukuje biegi w dół. A na koniec mocne hamowanie i sprawdzenie, czy nie gaśnie lub szarpie przy redukcji biegów. Jakiekolwiek Twoje odczucie, że szarpie, długo zmienia biegi, nie redukuje- odpuśc sobie.
Potwierdzam , ze automaty w Subaru są trochę mułowate, ale niezawodne i cholernie (pozytywnie) płynne w zmianie biegów. jak coś nie będzie pasowało - odpuśc - naprawa skrzyni pochłonie majątek.
To Japończyk - niezawodne auto - tylko to pukanie w silniku - jak się da to podjedź na stację diagnostyczną, chyba warto wydac trochę i nie kupic kota w worku
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

dareq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93

Post 1 lis 2009, o 22:03

seetak pisze: dareq napisał(a):
tam co drugie auto to Subaru

tia... a fiordy to mi z ręki jedzą

a ja zauwazylem,ze subarakow jest tam pelno no ale moze kolega nie zwracal akurat uwagi... :cofee:

Gość
5 gwiazdek

Post 1 lis 2009, o 22:38

remek pisze:wszystko jest ok, tyle, że nie nadążają na nowoczesnymi konstrukcjami - za to są raczej niezawodne. Zdaje się interesujesz się autem z '99 więc u 'konkurencji' jakichś dużo lepszych wynalazków i tak nie było.
Dokładnie tak jest.
10 lat temu Subaru było na dobrym poziomie technologicznym w stosunku do konkurencji.

seetak, jeśli chodzi o tamtą generację Legacy:
wtedy były na rynku europejskim silniki 2.0(125KM) i 2.5(156KM).
Wybrałbym ten drugi silnik, szczególnie jeśli to auto miałoby być w automacie.
125 KM to już na dzisiejsze warunki drogowe trochę za mało w aucie tej wielkości.

seetak
0 gwiazdek

Post 2 lis 2009, o 23:01

Zdecydowałem się na VW paassata '99 1.9 tdi syncro :-)
Samochód jest w stanie niemal idealnym, jedynie regulacja lusterek do poprawienia. Nie chciałbym, żebyście komentowali mój wybór :-)
Dziękuję wszystkim za dobre rady :-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 3 lis 2009, o 00:29

seetak, a granatowy chociaż ? A beżową tapicerkę ma ? :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

seetak
0 gwiazdek

Post 4 lis 2009, o 07:23

Chloru, perkalikowy, k***a...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 5 lis 2009, o 01:11

seetak, brzmi conajmniej mentosowo :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

seetak
0 gwiazdek

Post 5 lis 2009, o 16:42

Chloru, tak, masz rację.

ODPOWIEDZ