Nawigacja - temat wałkowany
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Nawigacja - temat wałkowany
Czytalem dzis w necie artykul o nowej serii mio moov S. Zapowiada sie ciekawie, ale jak sprawdzalem sklepy internetowe to jeszcze nigdzie ich nie ma...
Witam wszystkich i jako pierwszy post proponuję coś nt. map na Polskę z dźwiękiem w oryginalnym Kenwood DV3200: http://www.gpsunderground.com/forums/sh ... php?t=4253
Napisali tam, że w DV3200 chodzą mapy Denso na Central Europe (m.in.PL) od Land Rovera z dźwiękiem
, ale najpierw trzeba wrzucić płytkę z Subaru Kenwood DV3200 KNA-MP328 2008/2009, żeby firmware się zaktualizował. Tak czy siak są tam linki do obu.
Jest też wzmianka o mapach E11 (czyli TNS 700 z ekranem dotykowym) od toyoty, gdzie jest też Polska (ZTCW na płytach Europe North i Europe Russia), ale to już bez dźwięku.
Jeszcze nie testowałem, bo dopiero ściągam.
Napisali tam, że w DV3200 chodzą mapy Denso na Central Europe (m.in.PL) od Land Rovera z dźwiękiem

Jest też wzmianka o mapach E11 (czyli TNS 700 z ekranem dotykowym) od toyoty, gdzie jest też Polska (ZTCW na płytach Europe North i Europe Russia), ale to już bez dźwięku.
Jeszcze nie testowałem, bo dopiero ściągam.
szykuje sie rewolucja na rynku satnav..
http://www.google.com/mobile/navigation/#p=default
ciekawe o ile spadnie sprzedaz typowych urzadzen..
http://www.google.com/mobile/navigation/#p=default
ciekawe o ile spadnie sprzedaz typowych urzadzen..
Rewolucja, powiadasz? To ma pobierać dane on-line? Słabo to widzę, szczególnie w jakiś pipidówach.
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
ky, naviexpert chyba cos takiego robi...
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
Harpie
- 0 gwiazdek
- Auto: Audi A6, Golf VI, (zaraz będzie Forester Diesel)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Witajcie.
Starałem się zebrać informacje na temat systemów dedykowanych do Forestera/Imprezy. Ale ciągle jestem głupi:
1.
http://www.kenwood-electronics.co.uk/pr ... DNX7240BT/
(dobry dźwięk, brak dostępu do systemu operacyjnego, wgrywania własnego softu, brak czytnika kart)
2.
http://www.navi-media.com/NM-SUB7032G.html- sporo funkcji, ale to Chińszczyzna
3.
http://www.flyaudio.com.ua/pl/produktcija/E7032NAVI-0- ta wygląda fajnie, bo jest na Windows SE i dodatkowo ma czujniki ciśnienia. Mam wątpliwości co do jakości wykonania i dźwięku.
Ma ktoś z Was doświadczenia w tej kwestii, inne typy? Który model najlepiej pasuje kształtem, ......
kolorem?
Starałem się zebrać informacje na temat systemów dedykowanych do Forestera/Imprezy. Ale ciągle jestem głupi:
1.
http://www.kenwood-electronics.co.uk/pr ... DNX7240BT/
(dobry dźwięk, brak dostępu do systemu operacyjnego, wgrywania własnego softu, brak czytnika kart)
2.
http://www.navi-media.com/NM-SUB7032G.html- sporo funkcji, ale to Chińszczyzna
3.
http://www.flyaudio.com.ua/pl/produktcija/E7032NAVI-0- ta wygląda fajnie, bo jest na Windows SE i dodatkowo ma czujniki ciśnienia. Mam wątpliwości co do jakości wykonania i dźwięku.
Ma ktoś z Was doświadczenia w tej kwestii, inne typy? Który model najlepiej pasuje kształtem, ......

2 i 3 taka sama chińszczyzna - trzeba podotykać, zobaczyć jak to wygląda i gra i jeśli ok to zanabyć.
ale nie za free..Chloru pisze:ky, naviexpert chyba cos takiego robi...
KY, non stop to nie popbiera danych, chyba, ze jedziesz na trybie satelite view
poza tym pakiety flat rate transferu danych juz pukaja do drzwi polskich operatorow
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
gregski, mało co jest za free.... 

Od jakiś dwóch lat - i nikt im na razie drzwi nie otworzył i szybko chyba nie otworzy.gregski pisze:poza tym pakiety flat rate transferu danych juz pukaja do drzwi polskich operatorow
michal, no dobra, ale kto powiedzial, ze rewolucja sie zacznie na naszym rynku?
nie powiecie mi, ze pojawienie sie na rynku darmowej nawigacji nie wymusi na innych producentach wprowadzenia rozwiazan za ktore ludzie beda chciali placic.. tomtom dzis wygrywa wszystkie powazne testy dzieki HD Traffic Live oraz IQ Routes. Inni kombinuja i wprowadzaja info o cenach paliw na stacjach coby te kilka centow zaoszczedzic na paliwie - w skali roku sie ponoc sumuje.. itp.
Chlopaki sie beda musieli postarac, bo zwykle nawigowanie bedzie mozliwe na praktycznie kazdym telefonie z gps lub podlaczonym gps. w dodatku dojdzie search ktrego juz dzis chetnie uzywam gdy potrzebuje poczty, bankomatu czy jakies instytucji lub chce pojechac do jednego miejsc ktore mam zapisane w google maps, w ulubionych.. a mam ich tam sporo.. i to sa jedyne ulubione ktorych nie zgubilem przy zmianie nawigacji, oprogramowania itp. wszystko inne stracilem bezpowrotnie..
oby jak najszybciej to ruszylo w europie.
nie powiecie mi, ze pojawienie sie na rynku darmowej nawigacji nie wymusi na innych producentach wprowadzenia rozwiazan za ktore ludzie beda chciali placic.. tomtom dzis wygrywa wszystkie powazne testy dzieki HD Traffic Live oraz IQ Routes. Inni kombinuja i wprowadzaja info o cenach paliw na stacjach coby te kilka centow zaoszczedzic na paliwie - w skali roku sie ponoc sumuje.. itp.
Chlopaki sie beda musieli postarac, bo zwykle nawigowanie bedzie mozliwe na praktycznie kazdym telefonie z gps lub podlaczonym gps. w dodatku dojdzie search ktrego juz dzis chetnie uzywam gdy potrzebuje poczty, bankomatu czy jakies instytucji lub chce pojechac do jednego miejsc ktore mam zapisane w google maps, w ulubionych.. a mam ich tam sporo.. i to sa jedyne ulubione ktorych nie zgubilem przy zmianie nawigacji, oprogramowania itp. wszystko inne stracilem bezpowrotnie..
oby jak najszybciej to ruszylo w europie.
gregski, AFAIK szkielet transmisyjny opów komórczanych może słabo znieść dane w płaskiej stawce. Teraz już słabo znosi w niektórych miejscach ajplusy, poręcz ewryłery czy srukonekty.
Ok, tylko czy w każdej wiosce będzie działać? Bo ja np. miewam problemy z zasięgiem u siebie w domu (7-8km od centrum Łodzi), czy na działce u rodziców (kilkadziesiąt km od Łodzi), a co tu dopiero napinać się na transmisje pakietowe.gregski pisze: poza tym pakiety flat rate transferu danych juz pukaja do drzwi polskich operatorow
Przy czym taki telefon trzeba ładować co kilka godzin, bo GPS swoje żre. To ja mam w pompie taki telefon, telefon jest od tego, żeby ładować go raz na parę dni (i to m. in. powstrzymuje mnie od zamiany zestawu prosty telefon+palmtop na smartfon).gregski pisze: Chlopaki sie beda musieli postarac, bo zwykle nawigowanie bedzie mozliwe na praktycznie kazdym telefonie z gps lub podlaczonym gps.
Sądzę, że jest jeszcze jeden aspekt -- jak dadzą ludziom niezłe i tanie łącza, to ludzie zaczną korzystać z VoIP-a, a to, z punktu widzenia telekomu, jest sraniem we własne gniazdo.michal pisze: szkielet transmisyjny opów komórczanych może słabo znieść dane w płaskiej stawce.
r.
ky pisze: Sądzę, że jest jeszcze jeden aspekt -- jak dadzą ludziom niezłe i tanie łącza, to ludzie zaczną korzystać z VoIP-a, a to, z punktu widzenia telekomu, jest sraniem we własne gniazdo.
da sie to zablokowac..
tak sie dzieje tutaj..
co do ladownia telefonu.. sporo taniej wychodzi kupic ladowarke i uchwyt na talefon niz oddzielne urzadzenie.. zgadza sie?
michal, wierze. Ale tu to jakos dziala i plaskie stawki sa tanie i popularne.. stad wniosek, ze ludzie chetnie sie przerzuca na darmowa navi i darmowe aktualizowane za free mapy.
policzmy.. zakup dobrego tomtoma 300 eur, rocznie mapy 60 eur, opcja z trafic live - 10 eur miesiecznie..
policzmy.. zakup dobrego tomtoma 300 eur, rocznie mapy 60 eur, opcja z trafic live - 10 eur miesiecznie..
- Chloru
- 6 gwiazdek
ky pisze: To ja mam w pompie taki telefon, telefon jest od tego, żeby ładować go raz na parę dni (i to m. in. powstrzymuje mnie od zamiany zestawu prosty telefon+palmtop na smartfon).
ky, to też już się powoli zmienia. Nowe ekrany amoled i takie tam. Moje nowe urządzenie (tak chwalę się

Gregu, polski rynek telco rządzi się dziwnymi prawami - dlatego IMO data flatrate (pomijając BB) nie będzie szybko za rozsądną kasę wprowadzone w .pl.gregski pisze:michal, wierze. Ale tu to jakos dziala i plaskie stawki sa tanie i popularne.. stad wniosek, ze ludzie chetnie sie przerzuca na darmowa navi i darmowe aktualizowane za free mapy.
Ekran niewiele da, jak radio cały czas pracuje, a prockiem można kanapki podgrzewać. Po prostu inny charakter pracy.Chloru pisze: Nowe ekrany amoled i takie tam
Ajwaj. Mam gówniany telefon, do bólu i łez. Stary T39m, który kiedyś mi się jawił jako wyścigowy żółw, jest przy nim niczym błyskawica. Ale jedno muszę mu przyznać, do koryta podpinam go raz na tydzień. Jakbym miał nowy telefon, który nie wytrzymuje mi dnia, to bym go potraktował młotkiem.Chloru pisze: Moje nowe urządzenie (tak chwalę się, ale na zabawkę z amoledem nie starczyło
) daje radę 2-3 dni nie idąc ogniem.
Tylko to wymaga majtającego się kabla (zwykle gdzieś w okolicach drążka zmiany biegów) i targania, prócz samej zabawki, tegoż kabla (opcjonalnie: kabelek się majta po schowkach).Chloru pisze: Poza tym w aucie są zazwyczaj gniazdka zapalniczek...![]()
r.
Taaa. Zwlaszcza w polączeniu z CB, które wprost nie znosi telefonicznych ładowarek samochodowych...Chloru pisze: Poza tym w aucie są zazwyczaj gniazdka zapalniczek...
Dolce far niente 

FUX pisze:
Taaa. Zwlaszcza w polączeniu z CB, które wprost nie znosi telefonicznych ładowarek samochodowych...
Ciekawe, ja mam wpiete w rozgałęziacz ten sam....
- Chloru
- 6 gwiazdek
ky pisze: Ekran niewiele da, jak radio cały czas pracuje, a prockiem można kanapki podgrzewać. Po prostu inny charakter pracy.
W moim odczuciu pracujący ekran, radio i procek są największymi zżeraczami prądu. Nie od razu Rzym zbudowano a nowe rozwiązania powoli wdzierają się w życie codzienne. Po prostu jest lepiej niż było w tej kwestii ;)
ky pisze: Jakbym miał nowy telefon, który nie wytrzymuje mi dnia, to bym go potraktował młotkiem.
No to mówię. Używając rozsądnie 2-3 dni. W miedzyczasie odbiera pocztę i takie tam.

ky pisze: Tylko to wymaga majtającego się kabla (zwykle gdzieś w okolicach drążka zmiany biegów) i targania, prócz samej zabawki, tegoż kabla (opcjonalnie: kabelek się majta po schowkach).
Z tym majtaniem to kwestia rozwiązania umiejscowienia gniazdka i wajchy w różnych autach. Sam kabelek zajmuje minimum miejsca a ładowarki samochodowe kosztują ~30 PLN. Myślę, że to niewiele w porównaniu do korzysci z noszenia jednego urządzenia zamiast 2 albo i 3. Tak tak... Tom-Toma mi zajumali.
FUX pisze: Taaa. Zwlaszcza w polączeniu z CB, które wprost nie znosi telefonicznych ładowarek samochodowych...
Nie używam CB. Na Orlenie jeździliśmy z Myturbinizburbin mając wpięte non-stop CB + Tom-Tom'a. Nikt nie zauważył problemów z odbiorem radia ani ładowaniem nawigacji. Brandzlotechnik źuf też nie wspominał o potencjalnych problemach wręczając nam rozgałęziacz.