Opony letnie
Drogie Panstwo,
Jak zapowiedzialem, tak zrobilem - jezdze teraz na Bridgestone Dueler i... jestem oponami zachwycony. W przeciwienstwie do poprzednich ktore mialem, opony niemal zupelnie nie maja problemow np. w blocie (moze nie ekstremalnym, ale troche sie zmartwilem na jego widok) i sa superwytrzymale (rzeczy ktore przezyly na rumunskich bezdrozach sa naprawde materialem na dluzsza opowiesc). Jedyna wada jest, ze troche skrzypia przy zakretach na asfalcie i ze musialem wyjmowac kamyki z bieznika. Inna sprawa, ze slalom miedzy slupkami na autostradzie zniosly naprawde dobrze (nie moglem sie powstrzymac zeby tego nie zrobic).
Jak zapowiedzialem, tak zrobilem - jezdze teraz na Bridgestone Dueler i... jestem oponami zachwycony. W przeciwienstwie do poprzednich ktore mialem, opony niemal zupelnie nie maja problemow np. w blocie (moze nie ekstremalnym, ale troche sie zmartwilem na jego widok) i sa superwytrzymale (rzeczy ktore przezyly na rumunskich bezdrozach sa naprawde materialem na dluzsza opowiesc). Jedyna wada jest, ze troche skrzypia przy zakretach na asfalcie i ze musialem wyjmowac kamyki z bieznika. Inna sprawa, ze slalom miedzy slupkami na autostradzie zniosly naprawde dobrze (nie moglem sie powstrzymac zeby tego nie zrobic).
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Opony letnie
pamejudd, jaki rozmiar założyłeś do forka? 215/65/16? Bo widzę, że z 16-tek, to u nas jedyny dostępny...
Pirelli P Zero Corsa Asimmetrico. Co wygrałem, paczkę śrubek? :Pjarmaj pisze: Nie spotkałem się dotąd z cywilnymi oponami, które byłyby asymetryczne i kierunkowe
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Witam. To moj pierwszy post z pytaniem.
Jestem dosc swiezym nabywcą subaru imprezy kombi z 1996 roku, 2litry, niestety bez turbo poki co... Szukam wlasnie opon do auta, kompletu na lato na alufelgi w rozmiarze 195/60-15 i zimę rowniez, stalowki 185/70r14. To auto nie wymaga chyba super opon, ekstremalnie tez nie jezdzę, ale zalezy mi na bezpieczenstwie i w sumie sprawnym przemieszczaniu się, raczej dynamicznym
w koncu po to kupilem to auto. Co polecacie, jakis kompromis miedzy jakoscia a ceną? Wyczytalem ze forumowicze polecają na lato Bridgestone Turanza ER 300, Continental Premium Contact 2 i Uniroyal Rally 550?
Na zimę chyba Nokian WR G2? W sumie w tych romiarach mają dobre ceny... Przy okazji, jakis dobry (cenowo) sklep w Krakowie?
Dzięki i pozdrawiam
Jestem dosc swiezym nabywcą subaru imprezy kombi z 1996 roku, 2litry, niestety bez turbo poki co... Szukam wlasnie opon do auta, kompletu na lato na alufelgi w rozmiarze 195/60-15 i zimę rowniez, stalowki 185/70r14. To auto nie wymaga chyba super opon, ekstremalnie tez nie jezdzę, ale zalezy mi na bezpieczenstwie i w sumie sprawnym przemieszczaniu się, raczej dynamicznym

Na zimę chyba Nokian WR G2? W sumie w tych romiarach mają dobre ceny... Przy okazji, jakis dobry (cenowo) sklep w Krakowie?
Dzięki i pozdrawiam
pylu, za czasów wolnossącej imprezy miałam Continental Premium Contact 2 i bardzo mi się na nich dobrze jeździło 

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
No to optymista z ciebie, bo jak pada deszcz to się po prostu boję jeździć na tych oponach. Na zakrętach bardzo łatwo tracą przyczepność. A jak jest sucho to każda opona jest dobra. A że latem autem jeżdżę głównie wtedy kiedy pada (jak jest sucho to latam głównie na moto) to wrażenia mam nieciekawe.gregski pisze:
bazujac na moich doswiadczeniach z geolanderami: nie nadaja sie do niczego oprocz jazdy miejskiej z umiarkowanym klimacie.
Za to na zimowych Dunlopach rewelacja. Szkoda mi wywalić te Geolandery bo bierznik mają wysoki, ale sa to opony wyjątkowo stresogenne dla mnie.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
co Cię tak dziwi, jak się opona topi to już jest za późno.jarmaj pisze: Boombastic napisał(a):A jak jest sucho to każda opona jest dobra.
![]()

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Jeśli to 16-tki to mogę odkupić nie za drogoBoombastic pisze:No to optymista z ciebie, bo jak pada deszcz to się po prostu boję jeździć na tych oponach. Na zakrętach bardzo łatwo tracą przyczepność. A jak jest sucho to każda opona jest dobra. A że latem autem jeżdżę głównie wtedy kiedy pada (jak jest sucho to latam głównie na moto) to wrażenia mam nieciekawe.gregski pisze:
bazujac na moich doswiadczeniach z geolanderami: nie nadaja sie do niczego oprocz jazdy miejskiej z umiarkowanym klimacie.
Za to na zimowych Dunlopach rewelacja. Szkoda mi wywalić te Geolandery bo bierznik mają wysoki, ale sa to opony wyjątkowo stresogenne dla mnie.

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Jesteś hardkoremKonto usunięte pisze: Jeśli to 16-tki to mogę odkupić nie za drogo![]()

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
Niestety, to są 17".Konto usunięte pisze:Jeśli to 16-tki to mogę odkupić nie za drogo
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
Miał ktoś do czynienia z Pirelli P Zero Nero oraz Michelin Pilot Exalto. Mam te i te i zastanawiam, "które z czym się je".
że tak powiem, ogromna dysproporcja jest pomiędzy tymi modelami.
to jak porównanie super opony do łajna krowiego
to jak porównanie super opony do łajna krowiego

Dzis, korzystajac z mokrej nawierzchni i pustej ulicy (znaczy pol godziny temu to zrobilem), przetestowalem hamowanie na moich balonach (Bridgestone Dueler, R15 205x70 bodajze). Nie nosilo na boki i nie slizgalo nadmiernie.
[Niestety, nie doszedlem z testami do 100 km/h, bo right-seat driver zaprotestowala stanowczo.]
Kiedy i do mnie przyjdzie zima, napisze jak sie sprawuja na sniegu.
[Niestety, nie doszedlem z testami do 100 km/h, bo right-seat driver zaprotestowala stanowczo.]
Kiedy i do mnie przyjdzie zima, napisze jak sie sprawuja na sniegu.
-
Mistral
- 2 gwiazdki
- Auto: FORESTER 2,5 XT US spec. i Auris Padaczka...
Hej,
a testował ktoś Pirelli P7?
Ja potrzebowałbym na swoją felgę oponkę 225/60 R16. Widziałem dobre opinie o tych gumkach i choc są cholernie drogie, to zastanawiam się, czy jednak nie warto zainwestowac, bo przecież autko i tak jest droższe i szkoda byłoby je rozwalic przez kiepskie gumki.
Wiadomo, jesli lipa jak gumka zawiedzie...
Będę zatem wdzięczny za info, jeśli ktoś ma z P7 jakieś doświadczenia.
Ja sporo męczę swojego Forysia na asfaltach (210 KM zobowiązuje...), ale z chęcią wpadam także na delikatne bezdroża (jakaś wiejska dróżka nad jeziorko itp.)
a testował ktoś Pirelli P7?
Ja potrzebowałbym na swoją felgę oponkę 225/60 R16. Widziałem dobre opinie o tych gumkach i choc są cholernie drogie, to zastanawiam się, czy jednak nie warto zainwestowac, bo przecież autko i tak jest droższe i szkoda byłoby je rozwalic przez kiepskie gumki.
Wiadomo, jesli lipa jak gumka zawiedzie...
Będę zatem wdzięczny za info, jeśli ktoś ma z P7 jakieś doświadczenia.
Ja sporo męczę swojego Forysia na asfaltach (210 KM zobowiązuje...), ale z chęcią wpadam także na delikatne bezdroża (jakaś wiejska dróżka nad jeziorko itp.)
Trafiła mi się okazja cenowa latem zeszłego roku i poszedłem szeroko... Nokian Z 215/60 ZR16 - moje zdanie? rewelacja przy dużych prędkościach więc można szaleć 210 na hajłeju (niemieckim oczywiście) - i w ogóle na mokrym i suchym auto reaguje jak trzeba - wcześniej miałem Micheliny Piloty asymetryczne i auto pływało przy nagłych ruchach kierownicą - teraz już tego nie ma, w końcu czuję że to ja kieruję. Odprowadzanie wody na mokrym - też bez zarzutu, no i mają fajny myk (typowy dla tej marki) - indeks zużycia opony, to te cyferki na środku bieżnika wskazujące głębokość jaka jeszcze została

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 522 razy
OBK H6 pisze: to te cyferki na środku bieżnika wskazujące głębokość jaka jeszcze została
Które niewiele dają bo od prawdziwego jeżdzenia

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Jak ktoś nie umie jeździć i ryje przodem, to tak.Chloru pisze:bo od prawdziwego jeżdzeniacierpią boki opony

czarne jest piękne...
Bez powietrza jeździsz?Chloru pisze:vibowit, mowilem o tylnych![]()

czarne jest piękne...