OBK H6 - nadeszła zimna pora, więc pora gasnąc o poranku
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- tadaoando
- 3 gwiazdki
- Auto: SFXT MY14+SI RS MY10
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: OBK H6 - nadeszła zimna pora, więc pora gasnąc o poranku
OBK H6, sluchaj tez zalalem silnik 5w30 castrol magnatec sprowadzany z niemiec (podobno bo w 5l butelce).
...sluchaj zastanawiam sie co jeszcze mamy wspolnie zapodane do aut skoro objawy sa az tak identyczne ???
kupilem liqui moly jutro tankuje zbiornik gdzie jednak kolego odnotowales informacje o tym ze te 300ml to na 70l beznzynki i to 98Pb ja na swojej buteleczce/puszcze tegom nie zauwazyl ???
tomasz p.
...sluchaj zastanawiam sie co jeszcze mamy wspolnie zapodane do aut skoro objawy sa az tak identyczne ???
kupilem liqui moly jutro tankuje zbiornik gdzie jednak kolego odnotowales informacje o tym ze te 300ml to na 70l beznzynki i to 98Pb ja na swojej buteleczce/puszcze tegom nie zauwazyl ???
tomasz p.
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!
naklejka polska o tym mówi. A czy butelke masz z plastikowym długim lejkiem? powinien być. Butelki bez lejka (z tym samym płynem) sa do uzywania w maszynach JetClean - nie powinno się tych płynów stosowac poza tą maszyną, (czyli wlewać do baku) bo są bardziej "żrące" - używa się ich inaczej. Opisane są iż wymagaja 5 ltr paliwa itd.tadaoando pisze:OBK H6, sluchaj tez zalalem silnik 5w30 castrol magnatec sprowadzany z niemiec (podobno bo w 5l butelce).
tomasz p.
Dobrze sprawdź, czy dobry środek kupiłeś - do czyszczenia układów wtryskowych silników benzynowych - reszta info tak jak wspomniałem na etykiecie (polska naklejka na tyle puszki)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- tadaoando
- 3 gwiazdki
OBK H6, mam dokladnie to co na zdjeciu od ciebie ale nie ma z tylu zadnej naklejki poprostu wsrod opisow z tylu jest j.polski ktory mowi o roznych zagrozeniach dla srodowiska, ze czysci uklad wtryskowy ze nalezy powtorzyc za 2000km lub jesli jest koniecznosc itp. ale ani slowa o ilosci paliwa, jakie paliwo itp.
...owszem ma granatowy lejek dl. kolo10cm i dziwnie odkrecajacy sie korek pod ktorym polprzezroczysty kapsel zrywalny przed uzyciem ...
to jest to nie ma jednak zadnej dodatkowej naklejki.
tomasz p.
...owszem ma granatowy lejek dl. kolo10cm i dziwnie odkrecajacy sie korek pod ktorym polprzezroczysty kapsel zrywalny przed uzyciem ...
tomasz p.
czyli masz to właściwe coś - tylko z inszym opisem - więc idąc za opisem z mojego płynu - pełen bak 98ki wlewasz to cuś i jeździsz tylko na benzynie aż wyjedziesz cały bak do kuńcatadaoando pisze:OBK H6, mam dokladnie to co na zdjeciu od ciebie ale nie ma z tylu zadnej naklejki poprostu wsrod opisow z tylu jest j.polski ktory mowi o roznych zagrozeniach dla srodowiska, ze czysci uklad wtryskowy ze nalezy powtorzyc za 2000km lub jesli jest koniecznosc itp. ale ani slowa o ilosci paliwa, jakie paliwo itp.
tomasz p.

ja i tak będę musiał pojechac na regulację zaworów, bo dymi mi strasznie, nawet jak ciepły więc pewnie pali więcej niz musi

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- tadaoando
- 3 gwiazdki
witam!
...zatankowalem dzis paliwko i wlalem tocus z puszki, do odmu wracalem juz na benzynce no cudo lekko pedal a tu w fotel i do przodu (ale byl juz rozgrzany
), zobaczymy rano ???
...u ciebie kiedy odnotowales pierwsza roznice, po ilu km ???
...w przyszly czwartek jade do w-wy do JAKO na posprawdzanie elektoniki+ gazu. jak nic nie znajdzie zglosze sie do 4turbo... no musza cos znalezdz !!!
...tak nie mozna, dzis wyjezdzalem z pod pracy wytoczylem sie z parkingu na ulice nadjezdzajace auto majaczylo jeszcze w oddali dojechalo a ja pedal w podloge ...i nic, pompuje pedal gazu a tu ledwo sie toczy naraz lekkie szarpniecie i jak nie poszedl jak po mocny kick-downie pod 5000obr. ...no nie powinno tak byc.
tomasz
...zatankowalem dzis paliwko i wlalem tocus z puszki, do odmu wracalem juz na benzynce no cudo lekko pedal a tu w fotel i do przodu (ale byl juz rozgrzany

...u ciebie kiedy odnotowales pierwsza roznice, po ilu km ???
...w przyszly czwartek jade do w-wy do JAKO na posprawdzanie elektoniki+ gazu. jak nic nie znajdzie zglosze sie do 4turbo... no musza cos znalezdz !!!
...tak nie mozna, dzis wyjezdzalem z pod pracy wytoczylem sie z parkingu na ulice nadjezdzajace auto majaczylo jeszcze w oddali dojechalo a ja pedal w podloge ...i nic, pompuje pedal gazu a tu ledwo sie toczy naraz lekkie szarpniecie i jak nie poszedl jak po mocny kick-downie pod 5000obr. ...no nie powinno tak byc.
tomasz
- tadaoando
- 3 gwiazdki
OBK H6,kurcze to chyba dziala ??? rano odpalilem troche jesscze poszarpywal ale nie zgasl ??? czy to trwaly efekt ??? duzo niewiadomych.
...dynamika na benzynie+ tym czyms zadziwiajaco dobra, no sam nie wiem. potwierdze jeszcze po wieczornym powrocie do domu. narazie okazuje sie dzialac !!!
tomasz
...dynamika na benzynie+ tym czyms zadziwiajaco dobra, no sam nie wiem. potwierdze jeszcze po wieczornym powrocie do domu. narazie okazuje sie dzialac !!!
tomasz
efekty będziesz widział po wyjechaniu całego baku na paliwie (tylko nie przełaczaj na razie na gaz - wyjedź cały bak na Pb). U mnie gaśnie rano, ale jeszcze w domu na parkingu po pierwszym dodaniu gazu przy nagłym hamowaniu (gdy nagle spadają obroty i musi szybko to "naprawić"), a po wyjechaniu juz na ulice jest ok. Ten płyn w swoim założeniu ma czyścić też końcówki zaworów które od gazu lubią się obklejać różnym syfem powodującym ich zatykanie na zimnym silniku - jak to chłopaki wcześniej opisywali.tadaoando pisze:OBK H6,kurcze to chyba dziala ??? rano odpalilem troche jesscze poszarpywal ale nie zgasl ??? czy to trwaly efekt ??? duzo niewiadomych.
tomasz
Ja i tak musze się przygotowac na regulację zaworów, o której pisał Azrael, bo pali za dużo Pb, a przy okazji problem powinien zniknąć bez dodatków do paliwa.
Dynamika na benz pewnie że lepsza, bo paliwo bogatsze od gazu (przypomniało sie co ten silnik może jak ma właściwe paliwo

poszarpywanie oznacza, że zaczyna działać, a za pare dni będzie już tylko lepiej. Im więcej będziesz jeździł na gazie, tym częściej trza będzie czyścić dodatkiem. Podane 2000 km to orientacyjna ilość - do co drugiego/trzeciego baku dolać, wyjechac i powinien być spokój
- tadaoando
- 3 gwiazdki
witam!
...no i kiszka, odpalilem pod praca ladnie, wjazd na ul. ladnie dolecialem do swiatel i nim uchwycilem ze pada...zdechl odpalenie duzo trudniejsze niz zwykle no dobre 30sek. swiatla sie zmienily a czlowiek za mna az mnie otrabil. nadal licze na poprawe cos dziwnie auto przyspiesza na predkosciach do 100km/h ladnie rowno wrecz miekko-plynnie zas powyzej 120km/h no nawet po kickdown-ie ze zdecydowanie za duzym opoznieniem...a moze to odczucie subiektywne. na gazie troszke inne odczucie do 100km/h rowno ale powolutku, powyzej 120km/h idzie jak dzida...powyzej 160km/h znowu przyspieszanie idzie b.powoli ale moze to wina wiatrow bocznych juz dotkliwie odczowalnych...
tomasz
...no i kiszka, odpalilem pod praca ladnie, wjazd na ul. ladnie dolecialem do swiatel i nim uchwycilem ze pada...zdechl odpalenie duzo trudniejsze niz zwykle no dobre 30sek. swiatla sie zmienily a czlowiek za mna az mnie otrabil. nadal licze na poprawe cos dziwnie auto przyspiesza na predkosciach do 100km/h ladnie rowno wrecz miekko-plynnie zas powyzej 120km/h no nawet po kickdown-ie ze zdecydowanie za duzym opoznieniem...a moze to odczucie subiektywne. na gazie troszke inne odczucie do 100km/h rowno ale powolutku, powyzej 120km/h idzie jak dzida...powyzej 160km/h znowu przyspieszanie idzie b.powoli ale moze to wina wiatrow bocznych juz dotkliwie odczowalnych...
tomasz
- tadaoando
- 3 gwiazdki
OBK H6, az dziw dzisiaj odpalil ladnie nie poszarpujac nie ciagnac jak zolw, wystrtowalem ostro z podworka i w hamulec by zdechl owszem na chwilke podrgal ale szybko wrocil na obroty i pojechal ladnie...
...kurcze mamy dokladnie te same objawy i reakcje na zalane cus !!!
w czwartek wieczor odstawiam do JAKO by w piatek rano na zimnym silniku zarejestrowal bledy itp.
pozdrawiam tomasz
w czwartek wieczor odstawiam do JAKO by w piatek rano na zimnym silniku zarejestrowal bledy itp.
pozdrawiam tomasz
daj mi znac co Jako wykombinował, może go wtedy też odwiedze - tylko nie wiem czy ma program do instalacji GIS (w pyrlandii tylko dwa serwisy to obsługują )tadaoando pisze:OBK H6, az dziw dzisiaj odpalil ladnie nie poszarpujac nie ciagnac jak zolw, wystrtowalem ostro z podworka i w hamulec by zdechl owszem na chwilke podrgal ale szybko wrocil na obroty i pojechal ladnie...
pozdrawiam tomasz
- tadaoando
- 3 gwiazdki
OBK H6, bylem w tygodniu w 4turbo, by bardzo nie na krwawic to powiem iz wiecej tam nie pojade, ale dla czego jak chcesz wiedziec na PW. ale do brzegu, po skasowaniu na kilka setek okazalo sie ze nic sie nie okazalo bo sam komputer + inne proby mierzeenia podcisnienia + inne pomiary daja tylko niejasne przypuszczenia. konieczne jest wydlubanie silnika rozlorzenia na pojedyncze srubki za kolejnych kilka setek a nastepnie jak juz nie bedziesz mial wyboru panowie przedstawia diagnoze...podkreslam to moja subiekywna opinia na temat mnie mojego subaru obslugi. dzien byl dlugi meczacy i nieowocny, zrezygnowany nastraszony remontem za min.12 tys. wrociclem do domu.
...nastepnego dnia podjechalem z nadzieja do JAKO, o coz za roznica w traktowaniu mojego problemu po kilku testach w komputerze i kilku przejadzkach z kompem ustalono co jest dobrze, poprawiono wtopy 4turbo i podjechano na bajeczna 22, tam na miejscu zkonsultowano temat nie starszac ogromnym budzetem na remont, dolano oleju to sinika, poprawiono przwody chamulcowe ...itp. a na koniec na pytanie coz sie nalezy ...nie no nie przesadzaj to bylo gratis.
... na bajecznej JAKO ze ZBYSZKIEM zdiagnozowali regulacje zaworow na 100% a przy zdjeciu glowic zamierzaja wykluczyc pekniety tlok, chociaz tu nie ma pewnosci. gdyz olej jest troche brany. tymsamym kolego uwazam subiektywnie iz wizyta u JAKO oraz na bajecznej byla bardziej plodna niz w 4turbo. dokladnie ??? wyslij zapytanie na PW.
tadao
...nastepnego dnia podjechalem z nadzieja do JAKO, o coz za roznica w traktowaniu mojego problemu po kilku testach w komputerze i kilku przejadzkach z kompem ustalono co jest dobrze, poprawiono wtopy 4turbo i podjechano na bajeczna 22, tam na miejscu zkonsultowano temat nie starszac ogromnym budzetem na remont, dolano oleju to sinika, poprawiono przwody chamulcowe ...itp. a na koniec na pytanie coz sie nalezy ...nie no nie przesadzaj to bylo gratis.
... na bajecznej JAKO ze ZBYSZKIEM zdiagnozowali regulacje zaworow na 100% a przy zdjeciu glowic zamierzaja wykluczyc pekniety tlok, chociaz tu nie ma pewnosci. gdyz olej jest troche brany. tymsamym kolego uwazam subiektywnie iz wizyta u JAKO oraz na bajecznej byla bardziej plodna niz w 4turbo. dokladnie ??? wyslij zapytanie na PW.
tadao
- tadaoando
- 3 gwiazdki
OBK H6
...MACQ jak tam twoje zawory ???
tomasz
tomasz
A moje zawory OK :))tadaoando pisze:OBK H6
tomasz
A w OBKu jeszcze nie zrobione, czekam właśnie na sygnał z Bajecznej, komplet uszczelek zamówiłem, jak będą już wiedziec kiedy dotrą do nich to będziemy umawiac wizytę pacjenta w szpitalu i robic rezerwację sali operacyjnej. Powinni w tym tyg je miec, więc pewnie w przyszłym czeka mnie operacja na otwartym sercu i zobaczymy. Przy okazji będziemy pewnie wymieniac zimeringi na łaczeniu silnika i skrzyni celem eliminacji drobnych wycieków oleju na wysokich obrotach, coby pacjent zyskał nowe życie, a ja cobym stracił zapach oleju kapiącego na katalizator w kabinie po ostrzejszej jeździe.
A jak Twój leśny dziadek?
- tadaoando
- 3 gwiazdki
macq,jak tam pacjent bedzie zyl ???
a moze juz po operacji ??? mow jak poszlo bom ciekaw a ty sam sie nie pochwalisz.
tomasz p.
a moze juz po operacji ??? mow jak poszlo bom ciekaw a ty sam sie nie pochwalisz.
tomasz p.
Łelkom Tomku,
juz po operacji która mnie kosztowała... kasy
jeszcze kilka dni przed operacją padł komputer w junkersie i JAKO miał dłubania od cholery przy instalacji, ale podniósł ją i działa.
Silnik chodzi jak malinka, Zbyszek dał radę. Rano już nie gaśnie, dźwięk samego silnika jest zupełnie inny - w końcu słychac że to boxerek.
Problemy małe są na gazie, bo chechengine co jakiś czas wywala, ale i tak jest to przepaść w stosunku do tego co było, nawet na gazie ma takiego kopa, że miło.
Jeszcze nie sprawdziłem ile spala po remoncie, wczoraj zalałem gazu pod korek i zobaczymy teraz jak ze spalaniem.
A jak Twoja dusza?
juz po operacji która mnie kosztowała... kasy

jeszcze kilka dni przed operacją padł komputer w junkersie i JAKO miał dłubania od cholery przy instalacji, ale podniósł ją i działa.
Silnik chodzi jak malinka, Zbyszek dał radę. Rano już nie gaśnie, dźwięk samego silnika jest zupełnie inny - w końcu słychac że to boxerek.
Problemy małe są na gazie, bo chechengine co jakiś czas wywala, ale i tak jest to przepaść w stosunku do tego co było, nawet na gazie ma takiego kopa, że miło.
Jeszcze nie sprawdziłem ile spala po remoncie, wczoraj zalałem gazu pod korek i zobaczymy teraz jak ze spalaniem.
A jak Twoja dusza?
- tadaoando
- 3 gwiazdki
witam MACQ, co do mojego serca to mimo strasznego rozgoryczenia postepowaniem pewnego mechanika i walenia w C H, wizycie u JAKO i na bajecznej pacjent ozyl i nawet smigal zgrabnie przez 1m-c ...i dupa.
...strasznie stal sie wolowaty silnik ciagnol tak kiepsko ze byle pajac starym rozklekotanym golfem II mnie wyprzedzal... blady strch padl na mnie czyzby ow mechanik ze tak powiem zza grobu... (bez obrazy) mnie
dopadl ??? niestety to mialabyc skrzynia biegow i rozwalony/ padniety konwerter gdyz olej wyciekal ze skrzyni a p.Jarek zauwazywszy ow wyciek stwierdzil iz nie grozny...
...u chlopakow na bajecznej ratowalem sie nadzieja iz to nie skrzynia (wiec nie ok. 4tys. remont) tylko turbina nie laduje dochodzila do zera i stala...
ale tez nie to, okazalo sie bowiem iz po rozpieciu turbiny, kolektorow ...katalizator przyznal sie do winy.
po wymianie na nowy z wersji STI SPEC C. macq jakie on ma przyspieszenie ............................o takie.
tak ze 30 kucykow jakby przybylo (albo moze tak powinien chodzic wogole ?) nigdy tak dobrze nie przyspieszal.
najlepiej to w zakresie od 3000 obrotow w gore. oj ciagnie.
BANAN NA STALE ZAGOSCIL NA MYM LICU.
TOMASZ
...strasznie stal sie wolowaty silnik ciagnol tak kiepsko ze byle pajac starym rozklekotanym golfem II mnie wyprzedzal... blady strch padl na mnie czyzby ow mechanik ze tak powiem zza grobu... (bez obrazy) mnie
dopadl ??? niestety to mialabyc skrzynia biegow i rozwalony/ padniety konwerter gdyz olej wyciekal ze skrzyni a p.Jarek zauwazywszy ow wyciek stwierdzil iz nie grozny...
...u chlopakow na bajecznej ratowalem sie nadzieja iz to nie skrzynia (wiec nie ok. 4tys. remont) tylko turbina nie laduje dochodzila do zera i stala...
ale tez nie to, okazalo sie bowiem iz po rozpieciu turbiny, kolektorow ...katalizator przyznal sie do winy.
po wymianie na nowy z wersji STI SPEC C. macq jakie on ma przyspieszenie ............................o takie.
tak ze 30 kucykow jakby przybylo (albo moze tak powinien chodzic wogole ?) nigdy tak dobrze nie przyspieszal.
najlepiej to w zakresie od 3000 obrotow w gore. oj ciagnie.
BANAN NA STALE ZAGOSCIL NA MYM LICU.
TOMASZ
Po pół roku od regulacji zaworów, ułożeniu poprawnym przez JAKO instalacji muszę przyznać że autko chodzi jak malina. Czeckengine się zapali od czasu do czasu, ale jak to JAKO mówi - za uboga mieszanka i lepiej juz jej nie da rady dopasowac i mam se nie zawracać tym gitary - więc nie zawracam 
Ostatnio padł mi wydech - tzn zgubiłem połowę tłumika końcowego. A tak się zdarza w OBK H6, że ma tak dziki tłumik końcowy że najstarsi górale takich nie widzieli - z dodatkowym obiegiem, tworzącym podciśnienie które niby coś tam poprawia w mocy czy cuś...
Niestety ani rozbitków nie ma w kraju takich (jedyny dostepny sprzedał się dwa tyg przed moim przypadkiem), a ASO zaproponowało mi oryginalny z japony za notabene 1900 zł ... dziękuję bardzo, postoję
Podjechałem do serwisu tłumików pod poznaniem, obejrzeli, pomyśleli, podumali i ... dobraliśmy tłumik dla miłego brzmienia, po czym ładnie go wmontowali. Tłumik teraz chodzi od VW Sharana - silnik 2,8 VR6 204 KM. Całość tej pół-dniowej zabawy kosztowała mnie - 300zł z robocizną i dorabianą końcówką na życzenie.
Co ciekawe - spalanie spadło !!! z 17 do 15 ltr w mieście na 100km, a w trasie z 15 do 12 ltr na 100km. Kto by się spodziewał, że tłumik to może zrobić i to bez zauważalnego spadku mocy - rzekłbym że chodzi jak wcześniej, tylko skrzynia zaczęła wcześniej biegi zmieniać (A/T), oczywiście jak zapodam program POWER - ciągnie jak zawsze do min 4000rpm.
Stał się klasycznym dupowozem z duszą diabła pod maską

Ostatnio padł mi wydech - tzn zgubiłem połowę tłumika końcowego. A tak się zdarza w OBK H6, że ma tak dziki tłumik końcowy że najstarsi górale takich nie widzieli - z dodatkowym obiegiem, tworzącym podciśnienie które niby coś tam poprawia w mocy czy cuś...
Niestety ani rozbitków nie ma w kraju takich (jedyny dostepny sprzedał się dwa tyg przed moim przypadkiem), a ASO zaproponowało mi oryginalny z japony za notabene 1900 zł ... dziękuję bardzo, postoję
Podjechałem do serwisu tłumików pod poznaniem, obejrzeli, pomyśleli, podumali i ... dobraliśmy tłumik dla miłego brzmienia, po czym ładnie go wmontowali. Tłumik teraz chodzi od VW Sharana - silnik 2,8 VR6 204 KM. Całość tej pół-dniowej zabawy kosztowała mnie - 300zł z robocizną i dorabianą końcówką na życzenie.
Co ciekawe - spalanie spadło !!! z 17 do 15 ltr w mieście na 100km, a w trasie z 15 do 12 ltr na 100km. Kto by się spodziewał, że tłumik to może zrobić i to bez zauważalnego spadku mocy - rzekłbym że chodzi jak wcześniej, tylko skrzynia zaczęła wcześniej biegi zmieniać (A/T), oczywiście jak zapodam program POWER - ciągnie jak zawsze do min 4000rpm.
Stał się klasycznym dupowozem z duszą diabła pod maską

- tadaoando
- 3 gwiazdki
MACQ,
...no i tak mi mow. Ciesze sie ze auto teraz tak smiga.
tomasz p.
...no i tak mi mow. Ciesze sie ze auto teraz tak smiga.
tomasz p.