różnice w silniku Forka 2,5XT 210vs230KM
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
różnice w silniku Forka 2,5XT 210vs230KM
..wynikają z.. , że się tak spytam?
Ma ktoś pojęcie co zostało wymienione/zrobione przy liftingu z 2005r ze moc wzrosłą o 20KM?
Ma ktoś pojęcie co zostało wymienione/zrobione przy liftingu z 2005r ze moc wzrosłą o 20KM?
Re: różnice w silniku Forka 2,5XT 210vs230KM
żaden ze mnie ekspert, ale z modelu na model często troszkę różniło się doładowanie. obstawiam nieznaczne zwiększenie ciśnienia
reszta to raczej kosmetyka, ale może ktoś sprostuje

Może o to chodzi: http://www.drive.subaru.com/Win05_WhatsInside.htm, chociaż wygląda na to, że w MY '04 też już stosowali AVCS.
Właśnie nie wiem, ale chociażby wiem, ale nawet na stronie Mapteku jest podane przy każdym programie, że w modelu 2005 dodatkowo wymiana uppipe, więc wnioskuję, że pewnie jest innydeLux pisze:znaczy odetkany?
jak wymiana to zatkany. nie jestem pewien, ale gdzieś pisali, że w końcu się z tego zatkania wycofali bo to słaby pomysł był.
Hm, AVCS to raczej jest na pewno (w tabelce z linku jest w modelach 2004 i 2005). W uppipe na pewno jest katalizator, ale byłaby to jedyna różnica?
Pewnie jakiś inny program, inne doładowanie, albo coś w tym stylu, żadnych większych mechanicznych zmian bym się nie spodziewałqndzia pisze: ale byłaby to jedyna różnica?
znalazłem coś takiego:
"XT turbo 230hp, from 210, due to higher compression and redesigned intake manifold." wg http://www.cars101.com/subaru/forester/ ... r2006.html - ciekawe czy to prawda?
"XT turbo 230hp, from 210, due to higher compression and redesigned intake manifold." wg http://www.cars101.com/subaru/forester/ ... r2006.html - ciekawe czy to prawda?
A ja znalazłem: http://www.drive.subaru.com/Sum05_FirstImpressions.htm
Oprócz różnic w układzie hamulcowym, zawieszeniu, skrzyni jest większy prześwit i zmiany w wydechu i silniku:
"The turbocharged and intercooled Forester 2.5 XT Limited engine climbs from 210 to 230 horsepower. This was accomplished by removing the precatalyst (replaced in function by a secondary air pump), increasing the engine’s compression ratio, redesigning the combustion chambers and redesigning the intake manifold. The increase in compression ratio and the combustion-chamber redesign also contributes to improved emissions, with the turbo engine meeting Low Emissions Vehicle II (LEV II) regulations."
Oprócz różnic w układzie hamulcowym, zawieszeniu, skrzyni jest większy prześwit i zmiany w wydechu i silniku:
"The turbocharged and intercooled Forester 2.5 XT Limited engine climbs from 210 to 230 horsepower. This was accomplished by removing the precatalyst (replaced in function by a secondary air pump), increasing the engine’s compression ratio, redesigning the combustion chambers and redesigning the intake manifold. The increase in compression ratio and the combustion-chamber redesign also contributes to improved emissions, with the turbo engine meeting Low Emissions Vehicle II (LEV II) regulations."
gdzieś tam we forku 2.5 był półzamknięty blok rodem z STi, może ktoś sprawę naświetli ?
- tadaoando
- 3 gwiazdki
- Auto: SFXT MY14+SI RS MY10
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
DELUX, rowniez nie jestem ekspertem niemniej jednak JAKO, powiedzial to iz modele do 2005 mialy wlasnie silniki rodem z STi, a wersja ktora (rowniez ja posiadam) silnik z WRX-a tak mi to tlumaczyl odrzegnojac od zbyt przesadzonego remapu silnika (podobno te starsze chetniej bez wiekszych przerobek) poddaja sie remapowi. dla mnie zaproponowal podniesienie bez zmiany gratow do 260KM (z powiedzmy dostepnych seryjnie 230KM).
tomasz
tomasz
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!
wszystkie Forestery 2.5 jakie widziałem rozebrany miały silnik będący odpowiednikiem WRX z danego roku.
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
Kiedys umowilem sie z kolega Qndzia (autor watku) na male sciganctwo, zeby zobaczyc czy roznica miedzy 210 i 230 jest jakas znaczna. Grubo po polnocy, pusta ulica. Kilkanascie razy z zatrzymanego startu pelnym ogniem. Tak mniej wiecej do setki to leb w leb. Potem mu wyraznie odchodzilem, ale nie az tak wyraznie, zeby sie bylo czym podniecac. Tyle ze kolega Qndzia to stary wyjadacz jest i o niebo sprawniejszy w majtaniu biegami. Ja tego niestety nie potrafie dobrze robic no i waze prawie stówe. Moze gdyby posadzic w moim 2.5XT kogos bardziej doswiadczonego to test bylby bardziej wiarygodny.
P.S. Qndzia sprzedal jakis czas temu swojego 2.5XT i kupil Camaro. Musze powiedziec, ze 2.5XT to jest powolna wiejska furmanka w porownaniu z tym potworem. Tylko jeden warunek: jak jest sucho. W kazdym innym przypadku srednio lekkie nacisniecie gazu w zasadzie stawia bokiem.
P.S. Qndzia sprzedal jakis czas temu swojego 2.5XT i kupil Camaro. Musze powiedziec, ze 2.5XT to jest powolna wiejska furmanka w porownaniu z tym potworem. Tylko jeden warunek: jak jest sucho. W kazdym innym przypadku srednio lekkie nacisniecie gazu w zasadzie stawia bokiem.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2009, o 00:23 przez Tasior_Miedziak, łącznie zmieniany 2 razy.
Tasior_Miedziak, jak coś to ja mogę pomóc, ale nie łykam kosztów naprawy jak coś walnie, mogę conajwyżej załatwić rabat ;)
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
He he, bede pamietal jak sie z kims umowie na jakies wariactwoAzrael pisze:Tasior_Miedziak, jak coś to ja mogę pomóc, ale nie łykam kosztów naprawy jak coś walnie, mogę conajwyżej załatwić rabat ;)

Z takim słabym autem to trzeba się dość brutalnie obejść żeby wydusić dobry czas ze startu zatrzymanego.
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
Jakim slabym, jakim slabym??? Walnąć Cie w nochala?Azrael pisze: Z takim słabym autem to trzeba się dość brutalnie obejść żeby wydusić dobry czas ze startu zatrzymanego.

Dzisiaj jechałem najpierw evo X RS ok 370KM a potem Evo 8 ok 360KM i jak mnie pytali o Evo 8 (bardzo szybkie skądinąd) to marudziłem że nie jedzie ;)
Forek turbo seria to jakbym jechał naszym Sprinterem, z tą różnica że Sprinter ma więcej mocy :D
Forek turbo seria to jakbym jechał naszym Sprinterem, z tą różnica że Sprinter ma więcej mocy :D
To już jest po prostu spaczenie, żeby nie powiedzieć zboczenie zawodowe 

Czarownica prawdę Ci powie :D
zofija, jakbyś przejechała się jednym i drugim to byś wiedziała czemu tak. Tam gdzie Evo X ma już 500Nm i ciagnie jak wsciekle Evo 8 ma 200 ;)
Nigdy nie jeździłam Evo 8 

Czarownica prawdę Ci powie :D
zofija, musisz nadrobić. Chociaż ciężko już powoli znaleźć Evo 8 w normalnym stanie, większość straszne gruchoty.