Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 wrz 2009, o 13:53

remek pisze: sadysci. Barbie pojechala remontowac wiec mam kawalerskie mode on. Poluje na miescie.


Przecież masz u siebie w okolicy Gaspara :mrgreen:
Jakbyś nie pamiętał to proszę :
http://www.tvsudecka.pl/materialy,0,286 ... occer.html

A tu dla tych co nie byli ....ale zobaczcie jakie ceny :

http://www.gaspar.com.pl/


Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 wrz 2009, o 16:30

przeciez napisalem, ze poluje na miescie ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 lis 2009, o 15:49

1. GDZIE JEST MUZA TEGO DZIAŁU???? GAL-PRZYBYWAJ!!!!

2. Coś nowego.


Paczke grzybów moon moczymy 15-30 min w gorącej wodzie. Na patelni szklimy masło, wrzucamy cebulę aż do zmiękczenia. Na małym ogniu. Wrzucamy pokrojone w paski grzyby, dusimy do miękkości. Sól, pieprz, zaciągamy smietaną 30%.
Smacznego!


3. Kawałek schabu bez kości.
Oliwę z oliwek podgrzac, wrzucić zmiażdżone ziele, tymianek, bazylię, kolendrę, co kto woli. Podsmażyć z każdej strony, podawać w konsystencji wewnątrz, jaka komu smakuje.

SMACZNEGO!
Dolce far niente ;-)

zagatka
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: włochy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 lis 2009, o 16:49

To i ja coś dorzucę.

Zupa z dyni:
2/3 dyni
1/3 ziemniaków
Gotujemy w wodzie do rozgotowania.
Miksujemy - sól i pieprz do smaku.

Podajemy z prażonymi ziarenkami dyni lub czosnkowymi grzankami.

Koniec :mrgreen:
if anyone asks...i'm a bubbly ray of sunshine, coated with sweetness.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 lis 2009, o 19:13

zagatka pisze: Zupa z dyni:

Ja robię wg Zawadzkiej:

Dynię gotujemy w wodzie, odsączamy, miksujemy, na patelni rozgrzewamy solidną porcję masła (2 łyżki będzie OK...) do stopionego masła wrzucamy 2-3 łyżki mąki, mieszamy, zalewamy 1,5 szklanki mleka, gotujemy chwilę, zalewany dynię, dalej rozcieńczamy gorącym mlekiem do osiągnięcia pożądanej gęstości.

Można przyprawiać solą i/lub cukrem jak komuś pasuje. W tej wersji zupa wychodzi raczej słodka, więc ja cukru nie używam. Do sporządzenia wersji wytrawnej trzeba dodać soku z cytryny, sosu sojowego, pieprzu (proporcje wg wyczucia - lepiej doprawiać na talerzu).

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 lis 2009, o 20:23

zagatka pisze: 2/3 dyni
a z reszty dyni można zrobić placki dyniowo ziemniaczane :mrgreen:
przepis taki jak na placki ziemniaczane tylko pół na pół miesza sie tartą dynie z naszym narodowym warzywem. NA słodko...tu zaskoczenie dodajemy cukier i cynamon a na słono pieprz (sporo..przynajmniej ja tak lubie) i posiekaną natkę pietruszki. W ramach rozpusty można dodać potem do maczania śmietanke..mniammmm
Wyższość nad zwykłym ziemniaczanym jest taka że są fajnie puszyste i takie bardziej..jesienne ;-)

p.s. dziś był dzień rozpusty. Krem z cukini z grzankami z serem i polędwiczka z bearnaisem z sałatą mmmm

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Gliwice/Warszawa
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 lis 2009, o 00:11

Brzmią nieźle te dyniowe zupy :-d

Tylko ta zagatkowa jakby jakaś prostsza :mrgreen:
Czarownica prawdę Ci powie :D

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 lis 2009, o 03:11

zofija pisze: Tylko ta zagatkowa jakby jakaś prostsza :mrgreen:
no ba. Trzeba rozgotować. Normalka, łatwiejsze od palenia wołowiny :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 lis 2009, o 11:52

zofija, to tylko brzmi skomplikowanie... do zmasakrowanej dyni dorzucasz zasmażkę zalaną mlekiem i przefasowujesz - nic skomplikowanego :->

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Gliwice/Warszawa
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 lis 2009, o 00:35

No to możesz kiedyś ugotować i zaprosić - chętnie spróbuję :razz:

:mrgreen:
Czarownica prawdę Ci powie :D

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 lis 2009, o 20:47

Dynia.
No, sezon ciągle trwa, więc można pomęczyć dynię.
Muszę szanownemu koleżeństwu coś wyznać; dynię traktuję jak malarz białą farbę - da się na niej zrobić każdy kolor. Tak i na dyni - każdy smak.
Można sobie zupkę strzelić jak z przepisu Zagatki - szybko, przyjemnie i bardzo dyniowo, ale można też i inaczej.
Sam preferuję zupkę dyniową którą nazwałbym "orientalną", a idzie ona tak:
- 1-1,5l rosołu z kury (taa... najpierw trzeba ugotować rosół. Jak ktoś nie widzi różnicy, to może zrobić z kostki Knorra - to jest wolny kraj...)
- warzywa z rosołu
- 2kg dyni pokrojonej w kostkę (tzn. 2kg kostek dyni)
- 2 duże cebule zerżnięte również w kostkę
- takoż dwie duże papryki i 2-5 strączków chili w zależności od upodobań i odporności gębowej
- do tego 2 ładne bezpestkowe pomarańcze pozbawione skórki i albedo i sok z 1-2 limonek (lepiej wcisnąć najpierw 1, a ewentualnie dodać więcej po spróbowaniu)
- starty korzeń imbiru (tak ze dwie - trzy kopiaste łyżeczki, więc raczej dużo, ale można postąpić jak z limonką). Imbir mielony (suchy) to zbrodnia.
- i na koniec 2 puszki śmietanki kokosowej lub 1l karton mleczka kokosowego
- można też (dla aksamitnej konsystencji) dodać dwa serki topione kremowe/śmietankowe, zależy jak tam dany producent nazywa
- trochę masła lub oliwy, sól do smaku

Robi się łatwo ale nie szybko (dlatego lepiej podwoić składniki, połowę rozlać w odpowiednie pojemniki i do zamrażarki - mrozi się bez problemu i bez szkody).
Jak się robi rosół z kury każdy wie, a przynajmniej mu się wydaje, więc nie będę się rozpisywał, tylko przejdę dalej:
- paprykę, chili i cebulę wrzucić na patelnię (jakiś tłuszcz się przyda), zeszklić
- dynię wrzucić do połowy rosołu i niech se pyrka
- dorzucić warzywa z rosołu, pomarańcze i to co się zeszkliło do dyni, poczekać aż się zrobi ciapa
- dodać kokosa, sok z limonki, starty imbir (ew. serki topione) i dać czadu blenderem aż wszystko będzie miało konsystencję...no, powiedzmy gęstej farby emulsyjnej.
- przetrzeć przez sito, to co na sicie zostanie wywalić, resztę zagotować i doprawić solą do smaku
Podawać z posypane groszkiem ptysiowym, a jak się chce robić za artystę kuchni to machnąć na środku talerza kleksa ze śmietany, ślaczek z ładnej kolorystycznie papryki w proszku wokoło (najładniejsza jest pimenton de la Vera - czerwona jak flaga CCCP) i posypać odrobiną natki kolendry.

A oprócz tego można zrobić z dyni placki i ciasto i piętnaście innych zup.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2009, o 20:52 przez Gal, łącznie zmieniany 2 razy.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 lis 2009, o 20:48

Coś mi się pomerdało
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 lis 2009, o 21:58

Witam Kolegę po dłuuuuużżżższej niebytnościiiii!!! :thumb:
Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Polubił: 184 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 lis 2009, o 22:14

Przeczytałem cały wątek :idea: I parę przepisów na pewno zastosuję .
Na jutro mam zamiar coś zamącić po części z przepisu Vicia coś z pesto tylko zamiast rybki będzie karkówka i parę innych tam bajerków . :idea:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 lis 2009, o 23:17

Gal pisze: Coś mi się pomerdało
Chciałeś wrzucić ten przepis na forum Mercedesa, a przez pomyłkę wszedłeś tutaj...? ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2009, o 09:55

WiS pisze:
Gal pisze: Coś mi się pomerdało
Chciałeś wrzucić ten przepis na forum Mercedesa, a przez pomyłkę wszedłeś tutaj...? ;-)
A się nie chwalil, ze Merola kupil/kupuje... ;-)
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2009, o 10:13

WiS pisze:
Gal pisze: Coś mi się pomerdało
Chciałeś wrzucić ten przepis na forum Mercedesa, a przez pomyłkę wszedłeś tutaj...? ;-)
Oj tam, nie ma się co czepiać. Na forum mercedesa na pewno nie gadają o pasztetowych zupach :)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2009, o 15:17

Nie wiem jak jest na forum Mercedesa, ale tę zupę naprawdę lubię i od paru lat w sezonie zawsze robię. Dla chętnych dostępna do spróbowania z zamrażarki.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2009, o 15:19

:whistle:
Gal pisze: Dla chętnych dostępna do spróbowania z zamrażarki.
Wyslesz?
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2009, o 15:35

FUX pisze::whistle:
Gal pisze: Dla chętnych dostępna do spróbowania z zamrażarki.
Wyslesz?
W zamrażarce?!!
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2009, o 15:53

Gal pisze: W zamrażarce?!!
Może być... Jeżeli jeszcze coś w niej dobrego będziesz mial... :whistle:
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2009, o 15:59

Gal pisze: Dla chętnych dostępna do spróbowania z zamrażark

No owszem, czemu nie :razz:

Galu, Ty do wszystkiego dajesz mleczko kokosowe? To już chyba któryś przepis z tym składnikiem...

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Radom
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2009, o 16:04

Gal pisze:
FUX pisze::whistle:
Gal pisze: Dla chętnych dostępna do spróbowania z zamrażarki.
Wyslesz?
W zamrażarce?!!
w bmw ;>

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2009, o 16:07

Konto usunięte pisze:
Gal pisze: Dla chętnych dostępna do spróbowania z zamrażark

No owszem, czemu nie :razz:

Galu, Ty do wszystkiego dajesz mleczko kokosowe? To już chyba któryś przepis z tym składnikiem...
:mrgreen:
W bigosie nie daję.

Jak mnie pamięć nie myli, to na forum dałem tylko Tom Ka z kokosem. Ale używam często, bo lubię tajską kuchnię.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2009, o 16:10

Bigos z mleczkiem kokosowym mógłby być ciekawy :-)

ODPOWIEDZ