Legacy 09 - to by bylo na tyle...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Legacy 09 - to by bylo na tyle...

Post 11 lis 2009, o 20:28

Gal pisze: Gal napisał(a):
Ma wyjść Superb kombi 4x4 - też chcę obejrzeć.

Ciekawe czy będzie dostępny w połączeniu z silnikiem 3.6 - to musi fajnie jeździć.
Zdziwiłbym się niezwykle, gdyby nie dali tego silnika do kombi.

Najprawdopodobniej do tego Superba kombi będzie też dostępna opcja taka, jak do Octavii - "pakiet terenowy", czyli płyta pod spodem i zawias podniesiony o chyba o 2 cm.

Swoją drogą, warunki podane przez Gal-a tak naprawdę spełnia Octavia Scout 1.8 tsi.
Bez jednego - nie ma pod maską "szóstki" (ale jeździ jakby miała). No i jest jakby nie z tej półki... cenowo i prestiżowo.
Ale dynamika, przestrzeń, walory praktyczne, jakość wnętrza - bez różnicy w stosunku np. do obecnego OBK H6. Pod pewnymi względami (ergonomia) może lepiej.
I tarcze hamulcowe się nie gną. ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 lis 2009, o 21:03

Q... juz naprawdę nie wiadomo, na co patrzeć, co kupić... :cofee:
Dolce far niente ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 11 lis 2009, o 21:30

FUX, rower :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gość
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 11 lis 2009, o 21:47

Godlik pisze:
gootek pisze: Pospiesz się i kup Mazdę CX-9.
To jest model produkowany i sprzedawany przez Mazdę w Ameryce.
Ale w związku zastojem na tamtejszym rynku, MAZDA sprowadziła teraz jednorazowo trochę tego towaru do Europy.
Do Polski 50 szt.
Jedyny 'minus' to rok produkcji 2008 (przynajmniej tak pisał AŚ lub inny Motór). Oglądałem ostatnio taką (niestety tylko z zewnątrz) i wygląda fajnie.
Rok produkcji 2008, ale pierwsza rejestracja byłaby 2009, a może nawet styczeń 2010, zależy jak szybko zejdą.
Wiesz, gdy będziesz takie auto sporzedawał za kilka lat, to będzie się liczyć przebieg, stan techniczny, (bez)wypadkowość,itp... rocznik oczywiście też, ale już nie tak bardzo. A cena jest po prostu super.
Na przeterminowana Tribekę z rocznika 2008 daliby Ci w SIPie zniżkę ze 240 tys na może 220-210 tys :roll:
a tutaj masz auto (które w Stanach jest trochę droższe od Tribeki) , za 140 tys !!
To naprawdę jest okazja.
Gdyby ktoś z kolegów posłuchał mojej rady i kupił, to będe oczekiwał filiżanki dobrej kawy :cofee:

;-)

Gość
5 gwiazdek

Post 11 lis 2009, o 21:48

Kruszyn pisze:FUX, rower :mrgreen:
Kruszyn,
z tego co słyszałem, to markę Rover kupili zdaję się Chińczycy i teraz pod tą nazwą chcą sprzedawać w Europie swoje auta
:mrgreen:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 11 lis 2009, o 22:00

gootek, do mazdy przymierzałem sie już jakiś czas temu, fajne auto rodzinne i chyba tyle. Pomimo sporego silnika nie za bardzo daje sobie radę ze swoją masą, taki wół nieco, ale za to czujesz się jak na fotelu przed telewizorem w salonie ;-) Mam wątpliwości, czy aby na pewno w tej cenie jest wersja 4x4 (nie sugerowałbym się za bardzo opisem Samar'u) :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 11 lis 2009, o 22:14

WiS pisze: Swoją drogą, warunki podane przez Gal-a tak naprawdę spełnia Octavia Scout 1.8 tsi.
Bez jednego - nie ma pod maską "szóstki" (ale jeździ jakby miała).
Czyli nie spełnia.
Nie mam zamiaru się kłócić i z całym szacunkiem dla wszelkich zaturbionych jednostek, ale dla mnie szóstka to jednak inny silnik niż jakakolwiek czwórka. Ósemka jeszcze lepiej. To po prostu inaczej chodzi.
Zaturbiona czwórka może mieć wszystkie parametry lepsze, a ja i tak wolę szóstkę.
To, że to Skoda nie robi mi różnicy. SuperBa z 3.6 V6 przetestuję na pewno.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gość
5 gwiazdek

Post 11 lis 2009, o 22:15

rrosiak,
ja znam sprawę tylko z prasy. Więc oczywiście trzeba się dopytać o szczegóły w salonie Mazdy.

Mnie to aż tak bardzo nie interesowało, bo na razie dalej jeżdzę Pajero.
Po tym jak udało mi sie zabrać na urlop w 5 osób (z całym bagażem), stwierdziłem, że nie mam na razie ciśnienia na zmianę auta na większe.
No i Pajero zostało pierwszym moim autem, którym będe jeździł dłużej niz 2 lata :thumb:

I na prawdę byłoby szkoda się go pozbywać, bo po przejechanych 120 tys. km nie spaliła mi się nawet żarówka.
W Subaru już by było parę drobiazgów wymienione.
A tu nic :o

:-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lis 2009, o 22:29

Gal pisze: Nie mam zamiaru się kłócić (...) ale dla mnie szóstka to jednak inny silnik
Nie ma się o co kłócić - rozumiem, szanuję, acz sam mam inny gust i wrażliwość.
Mnie interesuje, żeby sprawnie wyprzedzić zawalidrogę na jak najkrótszym odcinku - a czy niezbędny moment idzie z turbo czy z pojemności, czy też owego momentu nie ma wcale, ale sprawę załatwia korzystny stosunek pałeru do masy... ma znaczenie fafnastorzędne.
Szóstka fajna rzecz - ale czy warta dopłacania ponad połowy wartości auta?
Dla mnie nie. Gdyby mnie było stać, zapewne uważałbym inaczej :mrgreen:
Gal pisze: SuperBa z 3.6 V6 przetestuję na pewno.
I słusznie. Ciekaw będę wrażeń. BTW, przypominam, że mam ze Skodą pewne stare konszachty, gdyby się miały przydać, służę.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 11 lis 2009, o 22:32

Wisku coś dla Ciebie a właściwie to dla wielu :arrow: http://moto.onet.pl/1584265,1,ceny-skod ... tml?node=2

Patrząc na pierwsze modele skody superb to muszę powiedzieć ,że jest to w dobrej cenie fajne auto , może i bez wyrazu ale wygodne ( na pewno wolał by je niż paska ), na gnojówkę mało pali . Za 30 tys zł można mieć naprawdę wygodne auto .
A co do Octavi to ostatnio znalazłem w szwecjii rocznik '06 wersję RS ( 200 ps ) z przebiegiem 80 tys km w cenie zakupu 45 tys zł i była niebieska jak subaryna :idea:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 11 lis 2009, o 22:36

Piter 35 pisze: dla wielu http://moto.onet.pl/1584265,1,ceny-skod ... tml?node=2

łał, dla wielu to przy tym czymś nowy Legacy jest jak dzieło sztuki dizajnerskiej, szczególnie z tyłu

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lis 2009, o 22:38

Piter 35 pisze: coś dla Ciebie
Nie, nie... ja do Superba się nie wybieram - co to ja, minister jakiś, czy co? :-d
Piter 35 pisze: co do Octavi to ostatnio znalazłem w szwecjii rocznik '06 wersję RS ( 200 ps ) z przebiegiem 80 tys km w cenie zakupu 45 tys zł
:o
To cena zakupu tam, czy cena tu po sprowadzeniu? Bo jak to drugie, to... 8-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 11 lis 2009, o 22:39

Wiesz Esi :arrow: CCC :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lis 2009, o 23:04

esilon pisze: łał, dla wielu to przy tym czymś nowy Legacy jest jak dzieło sztuki dizajnerskiej, szczególnie z tyłu
Padłem.... :lol:
Dolce far niente ;-)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 11 lis 2009, o 23:32

gootek pisze: A jeśli chodzi o trochę dalszą przyszłość, to kolejnym ciekawym zabójcą Outbacka MY10 będzie nowa Kia Sorento:
Tia, szczególnie w wersji FWD :cofee: Sorry, ale nie wydaje mi się, żeby Sorento było konkurencją dla OBK, już bardziej dla Forestera. To prędzej auto dla ludzi chciałbym-ku7-ale-mnie-nie-stać (nota bene nie wiem co brzydsze ;]).

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lis 2009, o 23:58

WRC fan pisze: To prędzej auto dla ludzi chciałbym-ku7-ale-mnie-nie-stać (nota bene nie wiem co brzydsze ;]).
Zwłaszcza, że za ku seven trza dać ponad 2 x tyle...
Dolce far niente ;-)

Gość
5 gwiazdek

Post 12 lis 2009, o 00:08

WRC fan pisze:Tia, szczególnie w wersji FWD :cofee:
A dlaczego FWD?
WRC fan pisze:Sorry, ale nie wydaje mi się, żeby Sorento było konkurencją dla OBK, już bardziej dla Forestera.
Nie musisz przepraszac, za to co Ci się wydaje.
Tak mi się przynajmniej wydaje ;-)
WRC fan pisze:To prędzej auto dla ludzi chciałbym-ku7-ale-mnie-nie-stać (nota bene nie wiem co brzydsze ;]).
A dla kogo są auta Subaru MY2010?
Masz jakiś pomysł?

Moje zdanie jest takie:
- Globalny kryzys powoduje, że aut sprzedaje się prawie wszędzie mniej. Jest nie wiele wyjątków, jak Chiny gdzie sprzedaż samochodów rośnie.
Co się dzieje ze sprzedażą Subaru? Spada. Firma FHI notuje straty. Ale sprzedaż Subaru w Japonii spada "tylko" o około 10% (rok do roku), a w Europie o blisko połowę.
Dlaczego?
Bo Subaru nie robi obecnie prawie nic aby dopasować swoją ofertę do gustów i potrzeb europejskich klientów.
W odróżnieniu do np. marki Kia, której samochody są projektowane ( i niektóre produkowane) w Europie.
I to sie przekłada na rosnącą sprzedaż.
Jeśli chodzi o rozwiązania technologiczne, jakość materiałów, itd... to przewaga Subaru w stosunku do tańszych marek się zaciera.
Marka Subaru się kończy, przynajmniej na rynkach europejskich.
Tak to widzę.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 12 lis 2009, o 00:08

FUX, zwróć uwagę, że ja nie napisałem, że Sorento to konkurencja dla Q7. No chyba, że w rywalizacji na najbrzydszego SUV'a :giggle:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 12 lis 2009, o 01:05

WRC fan pisze: Sorry, ale nie wydaje mi się, żeby Sorento było konkurencją dla OBK, już bardziej dla Forestera.

A nie tribeki? Stare Sorento jest większe od tego czegoś na f, a nowe jest jeszcze większe. Zresztą Sorento to bajka w porwaniu z f. Gdy w Kii są lekkie fale, w subaru sztorm. Wnętrze też sprawia lepsze wrażenie, a cały czas piszę o starej.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 12 lis 2009, o 01:12

Witek pisze: A nie tribeki?
Klasowo oczywiście. Ale w rzeczywistości finansowej prędzej może wyglądać to tak, że ktoś kto rozważa zakup Forka zastanowi się też nad większym Sorento za podobną kasę (tu Tribeca już mocno odstaje).

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 12 lis 2009, o 02:06

:?

już się gubię ile mam tych domen kupić.

forum-bmw.pl
forum-skoda.pl
forum-audi.pl
forum-volvo.pl
forum-mercedes.pl

wolniej trochę ja się tu starzeję :mrgreen:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lis 2009, o 02:32

remek, jak Ci w lecie skopię tyłek, to jeszcze forum-abarth.pl wykupisz. :-p

;-)

Jak mogłeś zapomnieć o forum-daewoo.tuning.pl :?: :!: :x :x :x

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 12 lis 2009, o 02:49

Witek pisze: remek, jak Ci w lecie skopię tyłek, to jeszcze forum-abarth.pl wykupisz.
o :idea:

żeby każdy był zadowolony kupię forum-niesymetrycznych.pl :-p

Udało Ci się ruszyć już ? :mrgreen:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lis 2009, o 02:58

remek, jak na razie nie próbowałem, ale przedwczoraj, na śliskim i dziurawym jakaś corsa mnie z pod świateł... :x a ja ją później na szybkim łuku wręcz zdemolowałem. :evilgrin: To się naprawdę świetnie drogi trzyma na zakrętach i fatalnie przy ruszaniu. Ciekawe czy subarak z takim momentem na jedną oś, też by tak przyczepność zrywał. W nagrodę od rodzicieli jutro mogę zawieść Nubirą komplet opon Małego do wulkanizatora. :mrgreen:

W sumie do tyłu łatwiej się rusza, może to jest sposób (oczywiście musiałem spróbować, czy automatyczny zamek przy przekroczeniu odpowiedniej prędkości na wstecznym też zadziała, tak to jest jak dzicz z subaru dostanie technikę na miarę XXIw. :mrgreen: )?

Kiedy mnie odwiedzisz? Najlepiej z tym pudełkiem co Ci w sypialni wisi cobym sprawdził, czy działa? :whistle:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 12 lis 2009, o 03:08

Witek pisze: a ja ją później na szybkim łuku wręcz zdemolowałem.
ty już lepiej nic nie demoluj na szybkich łukach ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

ODPOWIEDZ