Remap Imprezy w VTG ??

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: francuski piesek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Remap Imprezy w VTG ??

Post 16 lis 2009, o 02:10

Chloru pisze: dłubanie auta samemu niesie za sobą pewne ryzyko
Rozniace sie od czyjegos dlubania kosztami strojenia, ekspertyz i procesu?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 16 lis 2009, o 02:17

źuf, tak. Jak ktoś Ci wybuchnie motor to masz pełne prawo powiedziec komuś "dawaj nowe graty" jak sam sobie wybuchniesz motor to możesz co najwyżej wziąć koło i jebnąć się w czoło. Poza tym dochodzi doświadczenie - tutaj akurat jest liczone w ilości wybuchniętych, ewentualnie zdiagnozowanych po wybuchnięciu motorach.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

BURi
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Impreza WRX BUGEYE

Post 16 lis 2009, o 10:03

A czemu zakładamy że od razu chłopakowi ma wybuchnąć motor ? Że jak zrobi u profesjonalistów to nie wybuchnie - napewno dużo mniejesze prawdopodobieństwo ale jest zawsze .... pytanie jest tylko takie czy człowiek , który to auto będzie stroił ma większe pojęcie i doświadczenie jak to robić z głową żeby nie przesadzić !!! Czy będzie to Pan Miecio z garażu pod blokiem ... bo i takich w Wawie mamy i auta przez nich strojone jeżdżą do dzisiaj bezawaryjnie czy firma Hyży i Syn ;-) nieważne .... liczy się efekt końcowy a co do odpowiedzialności za swoja pracę to nie jeden już sie sądził z tunerem o swoje .... stracił nerwy , czas pieniądze a sprawa jak się ciągnęła tak się ciągnie dalej ... tuner udowania , że zrobił robote dobrze a klient ,że mu zepsuł silnik , który był w nienagannym stanie .... i koło się zamyka ... grzebiąc cokolwiek z Subaru jako właściciel powinieneś zdać sobie sprawą jakie mogą być konsekwencje tej roboty bo być mogą zawsze !!!! Skoro brakuje Ci mocy i chcesz coś wykręcać w górę więcej niż fabryka dała na start proszę bardzo ale sprawdź przed tym dokładnie silnik i inne podzespoły , żeby nie było płaczu .... rozrządzić w szczególności .... widziałem już jak kolesiowi strzelił na hamowni ale było zdziwko bo mówił , że poprzedni właściciel wymieniał :thumb:
http://www.subaru-dream.pl -> Remember that horsepower sells cars, torque wins races !!!

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 16 lis 2009, o 10:18

matzerath, a ja tam ci chłopie kibicuję tak samo jak Presidentowi bo dla mnie chcieć to móc i powodźonka :thumb: ja tam nie mam co stroić :-( i też nie mam takich ambicji ale jak ja nie umiem to nie znaczy ,że ktoś nie da rady
remek, tak trochę mi się przypomina nasza rozmowa o Motulu :whistle: :mrgreen:
no wiem wiem ,że to nie to samo ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: STi 2004

Post 16 lis 2009, o 11:25

Czizas w końcu jakieś rozsądne głosy! :wall: Dzięki za słowa poparcia. Już myślałem ,że wszystkich szatan opętał. Otóż to - jeśli wybuchnę silnik to będzie to mój silnik. Po obejrzeniu wiekopomnych dzieł szybcy i wściekli część 13 zawsze chciałem być taki fajny jak oni i właśnie to robię. Jak wybuchnę 2 silniki to będę się chwalił, że już 2 silniki wybuchłem. Oczywiście nie mam pieniędzy w materacu i mam nadzieję, że do takich zdarzeń nie dojdzie. 11 lat kupowałem Subaru i ciężko na nie pracowałem, w liceum modele kleiłem :lol: więc nie mam zamiaru robić czegoś pochopnie. Poza tym nie żyję na bezludnej wyspie, szprecham po angielsku i mam internet. Kilometr od firmy mam hamownie jakby co oraz jaja i zapał jak to remek określił. Oczywiście będę pytał o masę pierdoł na forum bo od tego jest forum. Wy będziecie odpowiadać albo nie - zależy od indywidualnego progu cierpliwości. Zacząłem od instrukcji obsługi UTEC oraz UTEC quick guide. Chciałem wrzucić ale się nie mieści. Mam - jakby co mogę przesłać. Jeśli tylko się nie mylę i odpowiednio wgryzę w temat to zacznę udostępniać mapy! Przy czym nie będą to koniecznie mapy napisane przeze mnie. Równie dobrze mogą to być mapy z netu, które przetestuję na moim Trabancie. Ktoś skorzysta a ktoś nie... Otworzyłbym osobny wątek ale obawiam się komentarzy typu co tak wolno, coś ci nie idzie, miałeś wrzucać i nie wrzucasz, jesteś leszczem :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 16 lis 2009, o 11:36

IMHO wszystkie głosy w tym wątku mają znamiona rozsądku. I tych, którzy kraczą, że takie ładowanie na ślepo co popadnie spowoduje, że możesz sobie zrobić kosztowne kuku, i tych, którzy mówią, żebyś próbował. Każdy z nich ma rację. Tyle tylko, że kibicom jest łatwiej, bo to nie oni będą płacić za Twoje błędy ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lis 2009, o 13:01

a ci którzy odradzają to boją sie o jego portfel :?: :?
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 lis 2009, o 13:23

burat, zwykle jak coś komuś doradzasz, albo odradzasz, to zakładam, że robisz to tak, żeby owemu doradzić najlepsze rozwiązanie dla niego. Wydawało mi się, że taka idea ogólnie w życiu przyświeca.

Znane są przypadki doradzania komuś tak, żeby to doradzający osiągnął korzyść, ale nie zakładam tego w tym konkretnym wypadku.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lis 2009, o 14:10

Konto usunięte, jak najbardziej ale tym stwierdzeniem:
Konto usunięte pisze: kibicom jest łatwiej, bo to nie oni będą płacić za Twoje błędy ;-)
poczułem sie tak jak bym się cieszył ,że gościu wyda kasę i jeszcze go do tego namawiał na zasadzie "DAWAJ DAWAJ, ale głupek" :-/ co absolutnie nie było w moim zamiarze bo wydaje mi się ,że kolo jest już duży i jak mu powiedziano raz czym ta zabawa grozi to wziął wszystkie za i przeciw ,a jak dalej chce to robić to widocznie czuje się na siłach i jak dla mnie oby mu się udało bo dzięki takiemu podejściu cywilizacja idzie do przodu ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 lis 2009, o 15:06

burat pisze: poczułem sie tak jak bym się cieszył ,że gościu wyda kasę i jeszcze go do tego namawiał na zasadzie "DAWAJ DAWAJ, ale głupek" :-/

Niepotrzebnie nadinterpretujesz na swoją niekorzyść ;-) MSZ trzeba po prostu uważać przy tego typu historiach. I ostrzegać, żeby delikwent nie stracił z euforii gruntu pod nogami. Bo taka zabawa potrafi mocno szarpnąć po kieszeni. A potem przyjdzie i będzie płakał, mówiliście "odwagi, próbuj", a teraz muszę zapłacić 10 tysiów za silnik.

Chce wgrywać? Niech wgrywa, ale niech wie czym to pachnie.

W radosne wgrywanie softu to się można bawić w przypadku dekodera TV Sat za 200 zł, albo odtwarzacza mp3 za 250. Jak coś się skopie, to ból niewielki.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lis 2009, o 15:26

wydaje mi się ,że zostało mu to aż za dobrze uświadomione co go czeka ,tak jak jest to na tym forum w zwyczaju. Mi się wydaje jednak ,że jak chce i ma zapał to niech próbuje ,bo ja jak napisałem bym się nie odważył ale jak ja nie umiem to nie znaczy ,że ktoś inny nie da rady

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 16 lis 2009, o 15:38

burat pisze:a ci którzy odradzają to boją sie o jego portfel :?: :?
hehehe :lol:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 16 lis 2009, o 22:00

Konto usunięte pisze: Znane są przypadki doradzania komuś tak, żeby to doradzający osiągnął korzyść, ale nie zakładam tego w tym konkretnym wypadku.

Konto usunięte, ale jak kolega materatz :razz: ogarnie to wszyscy zyskamy ;-) Dodatkowo ma zapał ołpen sorsowy i gotów jest nieść pomoc. 8-)

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: francuski piesek

Post 16 lis 2009, o 22:29

Chloru pisze: Jak ktoś Ci wybuchnie motor to masz pełne prawo powiedziec komuś "dawaj nowe graty"

I jesli silnik nie wybuchnie podczas strojenia - szanse uslyszec "spierdalaj". Byc moze w bardziej dyplomatycznej formie. Skad masz pewnosc ze nie zacznie sie typowo grajdolowe wydziwianie ze to, tamto, sramto i ze prawa noga kierownika byla za słona?

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lis 2009, o 22:54

źuf, :thumb: :thumb: :lol:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lis 2009, o 22:55

źuf, pełna zgoda. Kwestia tego czy masz na to jakiś papier etc. Z drugiej strony nie słyszałem o dobrze złożonym i wystrojonym motorze który wybuchłby sam z siebie (zazwyczaj pompa, przepływka etc.). To, że ktoś powie "spierdalaj" cóż.... taka mentalność :/

Iskier
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Type-R, Type RA VI, Type RA III, i niestety EVO 8

Post 17 lis 2009, o 03:38

a ja mysle ze gosciu 'Strongi' ktory zalozyl tego posta dalej nie wie gdzie najlepiej wystroic auto :)...

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 17 lis 2009, o 09:52

Iskier pisze:a ja mysle ze gosciu 'Strongi' ktory zalozyl tego posta dalej nie wie gdzie najlepiej wystroic auto :)...
Matzerath mu wystroi :)

A powazniej - faktycznie, opcji multum... czy wystroi w Mapteku czy w 4turbo - i tak bedzie zadowolony.
Moze zdaje sie nawet z uzytkownikiem Jako pogadac - i tez bedzie zadowolony zdaje sie - Adamus z tego co pamietam jest/byl - bo bialuge opchnal chyba.
Jacek "AMI" Rudowski

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 17 lis 2009, o 10:18

AMI pisze:
Matzerath mu wystroi :)
hehe dawaj do mnie. :-d Ty nic nie wiesz, ja nic nie wiem to dobrze wystroimy. jak to się mówi nie jesteśmy ograniczeni przez żadną szkołę :mrgreen: Młotek mam, obcęgi i komputra.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 17 lis 2009, o 11:52

Chloru pisze: źuf, pełna zgoda. Kwestia tego czy masz na to jakiś papier etc. Z drugiej strony nie słyszałem o dobrze złożonym i wystrojonym motorze który wybuchłby sam z siebie (zazwyczaj pompa, przepływka etc.). To, że ktoś powie "spierdalaj" cóż.... taka mentalność :/

Bezpiecznie to jest w serii, tuning to działania eksperymentalne, podobnie jak motorsport, nikt przy zdrowych zmysłach nie da gwarancji ze nie wybuchnie, a przy strojeniu JAKIEGOŚ silnika składanego przez jakichś amerykanów to już ktoś musiałby kompletnie zgłupieć żeby gwarantować cokolwiek.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 17 lis 2009, o 13:48

Azrael pisze:
Bezpiecznie to jest w serii, tuning to działania eksperymentalne, podobnie jak motorsport, nikt przy zdrowych zmysłach nie da gwarancji ze nie wybuchnie, a przy strojeniu JAKIEGOŚ silnika składanego przez jakichś amerykanów to już ktoś musiałby kompletnie zgłupieć żeby gwarantować cokolwiek.

Hehe no dokładnie. Tak jak wspominałem albo i nie jest to samochód kupiony totalnie na wariackich papierach i jestem gotów na to, że jakiś babol w nim wyjdzie. W zasadzie jestem w ciężkim szoku, że jeszcze nie wyszedł. Nie oczekuje od nikogo żadnych gwarancji a nawet nie wierzę w gwarancje od tunera gdybym przyjechał samochodem prosto z salonu.

BURi
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 17 lis 2009, o 14:13

Jeżeli chodzi o tunerów to i tak większość wykręca się plecami jak coś klęknie ... no chyba , że robisz od nich silnik od podstaw to wtedy mogą dać gwarancję na swoją robotę ... przy strojeniu wychodzi sporo ciekawy rzeczy ... tzn nie ciekawych dla właścicieli ... myślę , że najpierw trzeba zadbać , żeby samochód sprawował się nienagannie na serii a później brać się za dłubanie a większość napaleńców na początku chce Panie Pincet kuniów najlepiej a później pretensja że się coś sfajdało ... :wall:
http://www.subaru-dream.pl -> Remember that horsepower sells cars, torque wins races !!!

jako
2 gwiazdki

Post 17 lis 2009, o 21:26

matzerath

Taki logger znalazłem, może się przyda.

http://mpsav.com/MPSUTECLogger/MPS_UTEC ... wnload.htm
http://subarulpg.pl
tel. +48 692 325 541

BURi
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 17 lis 2009, o 21:48

Jak juz idziemy w temat to do zabawy z ECU polecam http://www.romraider.com/ sprawdzone i dziala.
http://www.openecu.org/index.php?title=EcuFlash kable 500$ komplet i zabawa na calego ale uwaga mozna sobie bidy narobic wiec lepiej poczytac a pozniej jechac

cArLoS
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX Spec Carlos 440/585

Post 17 lis 2009, o 22:06

zajrzałem ostatnio na stronę vtech-a , szczerze nie wiedziałem iż zabrali się juz za evo i subaru wrx/sti - zawsze myslalem ze omijają te dwa modele z daleka.

cena nie powala 3300 brutto (nie powala w kontekscie niewiadomej profesjonalizacji usługi) , minus ewentualne 10% jak pofatyguje się dupsko z rana...

ot tak czystko teoretycznie nawiązuje
projekt "Huragan" Carlos - 440/585
Obrazek

ODPOWIEDZ