[s] Żabkę

kupię / sprzedam / zamienię / wymienię /dam / nie dam
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
ODPOWIEDZ
pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 0

[s] Żabkę

Post 14 lis 2009, o 00:10

Miewam ostatnio tysiąc pomysłów na minutę :roll: dlatego...

być może sprzedam moją Żabkę :???:

GT kombi rocznik 94 :twisted: :twisted: . Chyba najstarszy GT na Forum.

Kupiłem ją półtora roku temu. Przebieg wtedy wynosił ~190k km. Niestety ok 2 miesiące po kupnie auta poleciała panewka.
Pod maskę zawędrował motor z GT `96 (przebieg 110 tysi przy montażu) jeżdżący od nowości z automatyczną skrzynią biegów :). Motor oczywiście EJ20G. Ponieważ ORI turbo puszczało olej, razem z nowym serduchem pod maskę przyszła turbina TD04.
Dzień po montażu nowego silnika zmieliłem dwójkę w skrzyni :evil: Udało się kupić fajną skrzynię z angielskiego WRX`a rocznik 96 ale trzeba było zmienić przełożenie główne na GTkowe 3,9. Skrzynia jest ok chociaż przy redukcjach zgrzyta jedynka i czwórka. Do tego lekko leci olej z półosi ale bez dramatu.
Przez pozostały okres eksploatacji wymieniłem trochę gratów:
- oczywiście kilka razy olej (co 6 tysięcy) :wink:
- hamulce przód czterotłoczkowe z GT99 z nowymi tarczami i klockami
- w zimę wymiana kompletnych tylnych hamulców (nowe tarczobębny, klocki, szczęki) + w lato montaż nowych linek ręcznego
- fotele z GT 98
- lampy dalekosiężne w miejsce oryginalnych halogenów
- wymiana chłodnicy
- pompa walbro 255l/h (stara pompa powodowała obcinanie doładowania przez spadki ciśnienia paliwa)
- pasztetowy wskaźnik doładowania
- amortyzatory KYB AGX
- jakieś tam końcówki, sworznie, drążki kierownicze, łączniki stabilizatora

Wydech to przelot 2,5 cala superspint.

Wady auta:
- cieknie skrzynia przy półosiach (jak pisałem wcześniej)
- cieknie przekładnia albo raczej przewody wchodzące do przekładni kierowniczej
- na zimno stuka któryś z popychaczy hydraulicznych w lewej głowicy. Po rozgrzaniu jest OK
- przy mocnym skręcie słychać jeden przegub... od roku go słyszę. Nawet kupiłem drugi i leży. Mogę dorzucić do auta.
- od kiedy ją kupiłem nie działa ABS - nie wiem dlaczego. Mnie on do szczęścia nie jest potrzebny a kontrolka słabo świeci więc nawet jej nie psułem
- nie działa szyberdach
- największa wada auta - słaba buda. Niestety kiedyś miała dzwonka przodem. Do tego nie była konserwowana przez poprzednich właścicieli i niestety to widać. Standardowo ruda wyłazi na tylnych błotnikach, jest też tego sporo pod podłogą i progami :(
Ale... do auta dokładam kompletną karoserię z GT `98, idealnie zdrową (angol). Kupiłem ją jako dawcę zdrowych blach. Jeśli nikt Żabki nie będzie chciał to remont wcielę w życie :wink:
- po ostatniej pojeżdżawce w Toruniu auto ma lekko pogięty tylny prawy błotnik i zarysowany przedni prawy
- po którejś Cynie są rysy od beczki na tylnym lewym błotniku
- nie ma radia :mrgreen:
- lekko pęknięta szyba czołowa na wysokości naklejki. Uszkodzenie nie idzie dalej. Dodatkowo cała szyba jest w drugiej budzie.

Autko oddam na jednym z trzech do wyboru komplecie felg:
1. 15 cali OZ racing z jakimiś tam zimówkami... UWAGA! Wchodzą na zacisk czterotłoczkowy! Obrazek
2. 16 cali ORI GT 97/98 Obrazek
3. 16 cali ORI GT 99/00 Obrazek

Autko jeździ tak:

Nie było jednak mocno upalane. 3x Cyna, raz czy dwa wizyta na lotnisku w Ornecie, raz na szutrach pod Rybicalem (na starym zawieszeniu jeszcze) i tyle. Autko używane na co dzień. Aktualny przebieg to ok 211 tysi.

Na koniec cena...
Z drugą karoserią oddam auto za 16k do delikatnej negocjacji (transport karoserii we własnym zakresie). To jest kwotą jaką mniej więcej wsadziłem w to auto przez 1,5 roku użytkowania... interes życia :mrgreen: Od czasu akcji z silnikiem i skrzynią w aucie nie zepsuło się NIC. Wszystko co wymieniłem robiłem to profilaktycznie albo z kaprysu. Wyjątek to ugięty drążek po spotkaniu z bandą w Toruniu bo której auto o własnych siłach do domu wróciło.

Wiem, że auto jest stare ale jest 100% sprawne. Jeśli ktoś szuka czegoś do fun`u to właśnie znalazł :) A jak ktoś chce auto do lansu to może je sobie samemu zrobić dzięki drugiej karoserii. Ewentualnie może szukać gdzie indziej :wink:

W przypadku braku konkretnych chętnych, sam sobie to auto odbuduję, wymienię uszczelniacze w skrzyni, przewody w przekładni i będę śmigał :razz:

Ogłoszenie będzie aktywne tydzień max dwa. Wtedy zaczynam remont.

Jednym z powodów sprzedaży auta jest problem z wbiciem się w termin naprawy blacharsko lakierniczej(we własnej firmie :razz: ).
Jestem jednak po początkowych problemach z Żaby mocno zadowolony i po tej ilości kasy jaką w nią wsadziłem sprzedam ją z ciężkim sercem. Teraz wiem co mam. Kto wie na co trafię przy następnym Subaru. Dlatego wielkiego ciśnienia na sprzedaż nie mam... Jak ktoś doceni to autko to dobrze... jak nie - też dobrze :) :twisted: :twisted: :twisted:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Re: [s] Żabkę

Post 14 lis 2009, o 02:20

Remek, może odkupisz ? :mrgreen:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 14 lis 2009, o 02:36

WRC fan pisze: Remek, może odkupisz ?

Sie bym się nie zdziwił. Nadal robią mu się maślane oczka, gdy z tak wielką pasją opowiada o tym aucie (aż miło słuchać!).

pablonas, wiesz, że jak to auto pójdzie w złe łapy to najprawdopodobniej będziesz miał... nieprzyjemnie? :whistle:

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 14 lis 2009, o 12:09

Witek pisze: pablonas, wiesz, że jak to auto pójdzie w złe łapy to najprawdopodobniej będziesz miał... nieprzyjemnie? :whistle:
Zawsze jest takie ryzyko i nic na to nie poradzisz. Chyba, że małym druczkiem w umowie napiszę jakiś punkt w stylu:
"W razie stwierdzenia braku należytego traktowania Żabki, sprzedający ma prawo odebrać kupującemu Żabkę w trybie natychmiastowym i dodatkowo może obić twarz kupującemu bez konsekwencji :mrgreen: "

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 14 lis 2009, o 14:32

kusi mnie trochę. Żaba to kawał wariata.

Zastanawiają mnie dwie pozycje na liście napraw. Jestem pewien, że zapłaciłem całkiem nie mało za to przed sprzedażą. :evil:

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH
Polubił: 0

Post 16 lis 2009, o 09:11

remek pisze: Żaba to kawał wariata.
Bez TD05 już raczej nie.
Obrazek

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 16 lis 2009, o 10:50

TD05 zawsze można zamówić z Australii :whistle: :mrgreen:
a tak w ogóle Arti to może byś się zastanowił nad zanabyciem zawsze miał byś problem z felami rozwiązany :evilgrin:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 16 lis 2009, o 12:25

Jak kto będzie chciał to TD05 w stanie "do uszczelnienia" mogę za pare groszy dorzucić do auta.

A tak w ogóle to zmiana ceny.

Auto tak jak stoi + buda = 14k pln

Auto bez gratów: AGX i hamulec czterotłoczkowy (powrót do serii) + buda = 12k pln.

Jeśli ktoś nie chce budy to cena się nie zmienia.

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 17 lis 2009, o 00:10

Zamykamy :whistle: Nie sprzedaję :evilgrin:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 17 lis 2009, o 00:20

aleś miał ciśnienie na sprzedaż normalnie całe DWA dni nowy rekord :thumb:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 17 lis 2009, o 00:26

To były bardzo trudne dwa dni :evilgrin:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 17 lis 2009, o 01:15

Gratulujemy wyboru zostania z Żabą :mrgreen:

Fajna jest :->
Czarownica prawdę Ci powie :D

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 17 lis 2009, o 09:25

Gratulacje dla Nabywcy :thumb: :mrgreen:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 lis 2009, o 19:22

To jakieś machinacyje podatkowe som! Sam sobie sprzedał!

:mrgreen:

pablonas, co Cię skłoniło do tej decyzji? Remek wysłał Ci PW z pogróżkami? :giggle:

Fajnie, że Żaba zostaje w forumowej rodzinie, przynajmniej admin nam nie podupadnie na zdrowiu psychicznym. :thumb:

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 17 lis 2009, o 23:24

Witek pisze: To jakieś machinacyje podatkowe som! Sam sobie sprzedał!
Wydało się :mrgreen:
Witek pisze: pablonas, co Cię skłoniło do tej decyzji?
Doszedłem do wniosku, że nie po to wkładałem tyle $$ i serca w to auto żeby robić prezent komuś. Może jeszcze gdyby był jakiś konkretny kupiec ale z tych potencjalnych co się zgłosili to miałem wrażenie, że przy oględzinach byłby problem z każdą rysą na zderzaku czy błotniku i próba zejścia grubo z ceny... a ta IMO nie była wygórowana - była taka jak podobnych roczników wystawionych w necie... ale u mnie same graty dodatkowe typu AGX, większy hamulec, supersprint czy fotele z GTka 99 są warte w sumie ze 4 - 5 tysi. Wiadomo, że tego typu "tuning" zawsze przynosi straty finansowe dla "tunera" :razz: ale bez przesady. Jak mi jeden z drugim płacze o 100 pln a jeszcze nie widział auta to niech kupuje sobie te nówki sztuki z otomoto które na pewno są bezwypadkowe i bez korozji tu i tam... a ja za pół roku szukałbym kolejnego subaraka do którego i tak trzeba dołożyć "pakiet startowy 10k pln" bo coś po kupnie i tak wylezie.

Ostatnio z JPolem szukaliśmy WRX`a do 45, zjeździliśmy pół Polski i nie było co kupić. Same trupy :whistle: To ja wolę swojego trupa. Po co mi cudzy :mrgreen: i 3 razy droższy :giggle:

Piter 35
6 gwiazdek

Post 18 lis 2009, o 00:33

pablonas pisze: JPolem szukaliśmy WRX`a do 45
A tak zapytam z ciekawości :arrow: jaki rocznik szukaliście :?:

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 18 lis 2009, o 00:43

2002-2004

Piter 35
6 gwiazdek

Post 18 lis 2009, o 00:47

Czyli i buga i Tear dropa :idea:
Buga jeszcze można znaleźć ale dropa to już ciężko :idea:
Powodzenia w poszukiwaniach :thumb:

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 18 lis 2009, o 00:59

Auto już kupione 8-) ale nie będę wnikał w szczegóły. W każdym razie zakup udany :)

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 lis 2009, o 01:13

pablonas, pochwal się w osobnym wątku. :giggle:

ODPOWIEDZ