No to jest jasne. Tylko zastanawiam się czy taka "bajka" faktycznie może jakieś "zakładki" w myśleniu (w przyszłości) poustawiać.Barthol pisze: Myślę, że dziecko ma to gdzieś i tego nie interpretuje.
LIFE ACCORDING TO US
Re: LIFE ACCORDING TO US
obcowanie z kinem (a w zasadzie filmem) jest jednym z działań, które wchodzą w skład socjalizacji malucha (przygotowania do życia w społeczeństwie itd). Więc myślę sobie, że takie "zakładki" mogą powstawać, aczkolwiek myślę, że tzw. indoktrynacja (jej nasilenie)jest na mniejszym poziomie niż w mediach tradycyjnych oraz intenrecieWRC fan pisze:No to jest jasne. Tylko zastanawiam się czy taka "bajka" faktycznie może jakieś "zakładki" w myśleniu (w przyszłości) poustawiać.Barthol pisze: Myślę, że dziecko ma to gdzieś i tego nie interpretuje.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
wrc fan,
film robi sie jakies 3-4 lata.
wiec np mowienie, ze wszedl na ekrany tuz po 9 11 i dlatego przemyca jakies podprogowe, albo cala ideologia z 9 11 zwiazana jest bzdura.
Na takiej samej zasadzie my chyba w Piorunie mielismy "mordy wy moje" nagrane kilka miesiecy przed poltycznym wydarzeniem, ale Siekielski powiedzial, że to tania polityka w filmie.
Film nie powstaje wczoraj. Animowany film produkuje sie wyjatkowo dlugo. A kazda zmiana zajmuje okrutnie duzo czasu.
Nieco inaczej jest z ludzkim filmem, ale i tak kilka miesiecy przed premiera wiekszosc rzeczy musi byc gotowa w oryginale.
W zyicu za to mamy mnostwo przypadkow. Zreszta dzis nie jestem za cystowaniem polityki, bo afery, powiedzonka tych kretynów mają tak krotkie zycie, ze szkoda sie wyglupiac.
wiec np mowienie, ze wszedl na ekrany tuz po 9 11 i dlatego przemyca jakies podprogowe, albo cala ideologia z 9 11 zwiazana jest bzdura.
Na takiej samej zasadzie my chyba w Piorunie mielismy "mordy wy moje" nagrane kilka miesiecy przed poltycznym wydarzeniem, ale Siekielski powiedzial, że to tania polityka w filmie.
Film nie powstaje wczoraj. Animowany film produkuje sie wyjatkowo dlugo. A kazda zmiana zajmuje okrutnie duzo czasu.
Nieco inaczej jest z ludzkim filmem, ale i tak kilka miesiecy przed premiera wiekszosc rzeczy musi byc gotowa w oryginale.
W zyicu za to mamy mnostwo przypadkow. Zreszta dzis nie jestem za cystowaniem polityki, bo afery, powiedzonka tych kretynów mają tak krotkie zycie, ze szkoda sie wyglupiac.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Mój błąd bo nie sprawdziłem kiedy faktycznie Madagaskar wszedł do kin, a wszedł w maju 2005, więc jednak coś w tym może być.Arno pisze: wrc fan,
naginanie faktow.
dziala to tak, film powstaje, cos tam se kombinuja koledzy, a potem krytyka dorabia do tego teorie i sie okazuje ze nagle genialne dzielo filozoficzne
dziala to tak, film powstaje, cos tam se kombinuja koledzy, a potem krytyka dorabia do tego teorie i sie okazuje ze nagle genialne dzielo filozoficzne
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Idac tropem mysli politycznych i nie tylko przemycanych w bajkach to gdyby sie tak przyjrzec bajkom na jakich ja sie wychowalem to strach pomyslec co z tego wyjdzie.
Na pierwszy ogien "Mis uszatek". Jako przedszkolak mieszkal sam, sam sobie prasowal, sprzatal i sam sie wysylal do tego przedszkola. Jeszcze w dodatku moralizowal na potege i ustawial wszystkie inne zwierzatka po katach. Gdzie jego rodzice? Pewnie byli wrogami ludu i komunisci wsadzili ich pewnie do paki. Stad biedny misio musial sobie dawac rade sam.
"Pszczolka Maja" dwie pracowite pszczoly daja dyla z ula zeby sie opieprzac na lace. Jeden oddaje sie obzarstwu (Gucio) a Maja robi za matke Terese na miejscowej lace. Pochwala nirobstwa, bumelanctwa, a wszystko podszyte jakims naiwnym altruizmem.
Przyklady mozna by mnozyc. Na sile mozna zawsze cos znalezc
Na pierwszy ogien "Mis uszatek". Jako przedszkolak mieszkal sam, sam sobie prasowal, sprzatal i sam sie wysylal do tego przedszkola. Jeszcze w dodatku moralizowal na potege i ustawial wszystkie inne zwierzatka po katach. Gdzie jego rodzice? Pewnie byli wrogami ludu i komunisci wsadzili ich pewnie do paki. Stad biedny misio musial sobie dawac rade sam.
"Pszczolka Maja" dwie pracowite pszczoly daja dyla z ula zeby sie opieprzac na lace. Jeden oddaje sie obzarstwu (Gucio) a Maja robi za matke Terese na miejscowej lace. Pochwala nirobstwa, bumelanctwa, a wszystko podszyte jakims naiwnym altruizmem.
Przyklady mozna by mnozyc. Na sile mozna zawsze cos znalezc

WRC fan, może prowadzącej chodziło o 2 część ;). Zresztą analizowanie dzieła jest często zależne od kontekstu (aktualnej sytuacji) co często doprowadza do 5-6 dna, o którym nawet sami twórcy nie mieli pojęcia
Ja dałem plamę bo poleciałem w przykłady z filmów fabularnych a nie animowanych.
W animkach nie ma nadmiernego dydaktyzmu, tylko wartości uniwersalne. Ale musi być też puszczone oko (jakieś podteksty, aluzje) do widza dorosłego, który już ma jakiś aparat pojęciowy zbudowany by się nie nudził, bo inaczej nie kupi biletów na kolejny seans w kinie 
Ja dałem plamę bo poleciałem w przykłady z filmów fabularnych a nie animowanych.

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Tak też czułem.Arno pisze: dziala to tak, film powstaje, cos tam se kombinuja koledzy, a potem krytyka dorabia do tego teorie i sie okazuje ze nagle genialne dzielo filozoficzne
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Tasior_Miedziak pisze: Przyklady mozna by mnozyc. Na sile mozna zawsze cos znalezc![]()
A tam na siłę... Kubuś Puchatek, Bolek i Lolek (pingwiny jak nic

Edit: No i jeszcze Akademia Pana Kleksa (to o narkomanach) i Muminki

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
To wszystko nic, przy Żwirku i Muchomorku.Chloru pisze:A tam na siłę... Kubuś Puchatek, Bolek i Lolek (pingwiny jak nic), Gumisie, Smurfy
![]()
Edit: No i jeszcze Akademia Pana Kleksa (to o narkomanach) i Muminki
czarne jest piękne...
Pedofila-Mentosa :)Chloru pisze: Akademia Pana
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Mnie w dzieciństwie wpojono sympatię - przy pomocy czterech pancernych - do rudych laseczek, Gruzinów, Ślązaków, psów i broni snajperskiej.
Zostało, jak w mordę.
Z braterstwem broni z Armią Czerwoną wyszło nieco gorzej - ale cóż, rzadko zdarza się stuprocentowa skuteczność.
Zostało, jak w mordę.
Z braterstwem broni z Armią Czerwoną wyszło nieco gorzej - ale cóż, rzadko zdarza się stuprocentowa skuteczność.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Najbardziej byłem zszokowany odcinkiem, w którym Krecik odbiera poródmichal pisze: i Kreciku, który niszczył system robiąc w podziemiu.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=QPwADluw ... re=related
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
liwit, to Twój ślubny czy jakiś sobowtór ? 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Poniewaz dotyczty to żywotnie mojego życia muszę was zapytać, czy się ktoś nie zna na sprzęcie do siłowni a konkretnie na trenażerach eliptycznych.
Co kupić, co jest dobre a co nie. Na razie widziałem York I Kettler, aler rozbieżności cenowe ogromne i nie wiem co wytrzyma wiecej niż tydzien.
Co kupić, co jest dobre a co nie. Na razie widziałem York I Kettler, aler rozbieżności cenowe ogromne i nie wiem co wytrzyma wiecej niż tydzien.
Ketlera se podaruj. Na szkolnej siłowni padl w krótkim czasie.
Dolce far niente 

Arno pisze: muszę was zapytać, czy się ktoś nie zna na sprzęcie do siłowni a konkretnie na trenażerach eliptycznych.
no ja sie nie znam

ale Yorki używane są chyba w każdej siłowni
Aczkolwiek mam Yorka X202 i po około pół roku domowego używania zaczna skubaniec skrzypieć, a jedno z łożysk ślizgowych łapie luz. Poza tym na starcie kalkulatorek nie odczytywał sygnału z pulsometru... Tylko że ja Yorka dałem półtoraka w promocyji, a za Ketlera pewnie musiałbym wypluć ze 2-3 razy więcej...
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Tak, arno ma super prace i w ogole, ale 15 lat przezyc w tym:
a teraz serio:
prosze sobie odpowiedziec na pytanie: czy warto jezdzic szbko? Czy ma sie czas na reakcje kiedy dzieja sie takie rzeczy....
prosze sobie odpowiedziec na pytanie: czy warto jezdzic szbko? Czy ma sie czas na reakcje kiedy dzieja sie takie rzeczy....
- Dyzio_d
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru impreza WRX MY '06
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Filmik ten nie jest dobrym przykładem. Nawet w państwach arabskich, gdzie panuje największy chyba chaos drogowy nie ma tylu idiotów i narąbanych na metr kwadratowy jak w Rassiji. Co o tym świadczy? Np. to, że udało się motorniczemu zaliczyć slajda przecinakiem
Nie na serio to na prawdę nie można porównywać niczego do Rosji.

Nie na serio to na prawdę nie można porównywać niczego do Rosji.
Nie ma tego złego co by nam nie wyszło 

mozna, bo wypadki wynikajace z predkosci, glupoty wszedzie sa takie same.
mozna, bo wypadki wynikajace z predkosci, glupoty wszedzie sa takie same.