matzerath pisze:Tutaj Fido całkowicie się z Tobą zgadzam - cena jest akceptowalna, co doskonale w dyskusji widać więc po co ją obniżać!Po co być konkurencyjnym jeśli w zasadzie nie ma rozsądnej alternatywy w postaci open source w Polsce a społeczność Subaru nie wykazuje chęci stworzenia takowej.

idealne warunki do walenia cen bolesnych. No więc hopla - walnijcie ceny jeszcze wyższe! Przecież jasne jest, że wyższa cena to bardziej profesjonalna usługa! I jeszcze bardziej ekskluzywna! A ja sobie podkręciłem turbo w mojej darmowej mapie i zaraz idę ją załadować i wybuchnąć sobie silnik

Nie obraz sie, ale zaczynasz juz gledzic.
To, ze ceny byc moze moglyby byc nizsze, nie zmienia w niczym faktu, ze to nie sa tanie zabawy ani tanie zabawki.
4turbo ma na pewno jakis plan biznesowy itp. bajery - jesliby tak wysoka cena miala im przeszkadzac w biznesie, to tez by na pewno ja obnizyli.
Owszem, byc moze mogloby byc nieco taniej, bo openecu nie wymaga licencji jak wymaga tego remap w Maptek'u ecutekiem - ale wciaz jest to jakis plan i koszta wyliczone przez firme, zeby sie utrzymac - a jesli uwazasz, ze umiesz to zrobic taniej i lepiej, to czuj sie swobodnie, otwieraj, dzialaj, remapuj, modyfikuj.
Widocznie pomimo takiej a nie innej ceny sa zainteresowani na _profesjonalne_ modyfikacje tak sprzetu, jak i programu w samochodach sportowych,
nie na wgrywanie mapek zza wielkiej wody, ktore owszem, nawet dzialaja pewnie i silnika moze Ci nie wybuchna,ale beda nadal relatywnie lagodnymi tylko mapami.
Do tunerow przyjezdzaja czesto osoby zainteresowane krzesaniem prawdziwych koni, az po granice mozliwosci, bo jest im to potrzebne w sporcie itp.
Sa one zainteresowane efektami jak najlepszymi i za ta pewnosc zaplaca pieniadze, ktore i tak sa, jak juz w tym watku wspomniano, sa mala czescia ogolnych kosztow modyfikacji jedynie.
Fajnie, ze dostales darmowe mapy od firmy skadstam - ostatecznie dla nich jest to promocja wlasnego hardware'u w jakims tam sensie, ale niech Ci sie nie myli jednak Ameryka z Europa, a juz na pewno nie z Polska, gdzie koszta prowadzenia interesu moga byc tez skrajnie inne, niz za oceanem.