j33mbo - w koncu sie nalezy, nie?
Podobnie jest na wyspach - co chwila w bloku nam council wrzuca jakichs chlorow na socialu, ktorym doplaca jeszcze do tej chaty, zeby ich zreszta za pare miesiecy wywalic stamtad, bo kasa, ktora dostaja na dofinansowania itp. jest w calosci przejarana albo przepita, a chata nieoplacona.
I nic to urzedasow nie uczy.
No bo przeciez nie mozna odebrac, bo to tez ludzie, bo musza jakos zyc, bo trzeba dac im szanse (a oni zaje...scie z tej szansy korzystaja, majac wszystko w d...) - no a przede wszystkim to takze wyborcy, wiec pewnie zaden rzad sie nie powazy poodbierac nagromadzonych latami zasilkow.
A potem ida takie tluste dupska jak kiedys w jakims artykule widzialem - ojciec 150kg zywej wagi, matka pewnie ze 130kg, dwie corki kazda uz powyzej setki dobrze - oczywiscie zadne praca nie schanbione i matka placze, ze oni nie maja z czego zyc, bo im juz zasilkow brakuje, a oni nie moga pracowac bo waga im przeszkadza... a oni przeciez zasluguja na wiecej!!! Zasluguja!!! - czy naprawde we wspolczesnym swiecie juz tak ludziom mozg sie lasuje i swiatopoglad, ze uwazaja, ze zasluguje sie samym istnieniem??
A potem biora dalej te zasilki, z pokolenia na pokolenie, bo przeciez tradycje rodzinne trzeba podtrzymywac...
I imprezki niemal przez caly tydzien, watachy kolegow i kolezanek dzieci przewalajace sie trzaskajac... nie... nie trzaskajac - napi...jac drzwiami, bo to taka prosta czynnosc jak zamkniecie drzwi z uzyciem klamki - zdumielibyscie sie ile osob przerasta - sluchajac na caly glos trzeszczacych muzyczek ze swoich komorek - bo oczywiscie kazda musi byc trendowa, z mp3 i w ogole...
A no i kazda mloda gwiazda socjalu musi miec wypasiona trwala, czy cos tam, jakies tapiry, albo cholera wie co - to juz motyw dla pan :)
Albo laza chlory, ktore potem jak im zabraknie - to szukaja radyjka do wyjecia na okolicznych parkingach.
OK - ja rozumiem, ze jakies frycowe trzeba placic chlorom, zeby moze faktycznie wiecej przestepstw nie bylo na ulicach - bo tak to sobie siedza na tych zasilkach itp. Ja rozumiem, ze niektorym trzeba dac w zyciu szanse i wspomoc.
Ale robi sie to tak bezkrytycznie i do tego tak sie dajemy zakrzyczec takim lajzom, ze mnie to az przeraza.
Dlatego tekst FUX'a jakkolwiek na swoj sposob jest zabawny - jakos srednio mnie rozbawil - tak powiedzmy troche przez lzy, umownie...
Jacek "AMI" Rudowski