sti 2005 awaria DCCD

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
kleryk
0 gwiazdek
Auto: sti 2005
Polubił: 0
Polubione posty: 0

sti 2005 awaria DCCD

Post 26 lis 2009, o 21:22

Witam. Jestem posiadaczem imprezy sti z końca 2005 roku. Jakieś 3 tygodnie temu zacząłem słyszeć dziwne dźwięki z okolic skrzyni biegów i tylnego dyfra. Są to jęki i buczenie szczególnie słyszalne podczas skręcania w miejscu na 1ym biegu przy maksymalnym skręcie kierownicy. Auto zostało zawiezione do serwisu w Bielsku i fachowcy stwierdzili, że na 99% jest to awaria DCCD systemu centralnego dyferencjału. (Przebieg auta to 55 000km) Poza tarczami i klockami auto jest w całości seryjne. Nie było też w żaden sposób katowane, używane w zupełnie normalny sposób. Na ile prawdopodobne jest to że mógł pójść właśnie centralny dyfer, czy orientuje się ktoś jakie są koszta wymiany tej części, czy miał już ktoś właśnie taki przypadek?

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 lis 2009, o 13:35 przez kleryk, łącznie zmieniany 1 raz.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: sti 2005 awaria DCCD

Post 26 lis 2009, o 21:25

Boje się, że serwer by z wrażenia padł, jakby ktoś napisał, ile nowe DCCD kosztuje.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 26 lis 2009, o 21:27

Może to być dyfer ale nie musi. Kompletny nowy chyba 22 tys., ale jest zestaw naprawczy jak np. są pokrzywione od temperatury płyutki a rezta sprawna. Gorzej jak cewka spalona czy coś. Poza tym często takie objawy dają np. nierówne opony.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 26 lis 2009, o 21:28

jarmaj pisze: Boje się, że serwer by z wrażenia padł, jakby ktoś napisał, ile nowe DCCD kosztuje.
serwer mamy pewno droższy, więc co najwyżej Sybilla by się pogardliwie zaśmiała z tego scalaka o niskim IQ. Ponoć najgorszy w klasie był :mrgreen:

carfit
3 gwiazdki
Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne

Post 26 lis 2009, o 22:43

Tak cena DCCD powala, dokadnie 19 000 netto :o
Ale jak by co , mam nowe ( wyciągniete z nowej skrzyni ) za 5000 zł

kleryk
0 gwiazdek
Auto: sti 2005

Post 27 lis 2009, o 02:04

Auto zostawiłem w seriwisie i jestem ciekaw co mi dalej powiedzą. Jeśli zaśpiewają kosmiczną cene o której wspomnieliście to bede szukał wsparcia wśród Was, mam na myśli ofertę carfita (: Ale powiedzcie mi jak prawdopodobne może być to, że ot tak się to zaczęło sypać, wada fabryczna.. ?

Azrael
6 gwiazdek

Post 27 lis 2009, o 02:07

Są przeróżne powody, najcześniej nierówne opony, uszkodzony czujnik ABS, upalanie w specyficzny sposób.

carfit
3 gwiazdki

Post 27 lis 2009, o 08:44

Azrael pisze:Są przeróżne powody, najcześniej nierówne opony, uszkodzony czujnik ABS, upalanie w specyficzny sposób.

he he, do mnie kiedyś "mądry" holownik przywiózł STI z DCCD na tzw motylku :whistle: No i DCCD pa pa :-p

Azrael
6 gwiazdek

Post 27 lis 2009, o 09:36

Heh, a myślałem że to tylko my trafiliśmy na geniusza....

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 27 lis 2009, o 10:45

carfit pisze: do mnie kiedyś "mądry" holownik przywiózł STI z DCCD na tzw motylku
Kto pokrył straty?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

carfit
3 gwiazdki

Post 27 lis 2009, o 10:55

ky pisze:
carfit pisze: do mnie kiedyś "mądry" holownik przywiózł STI z DCCD na tzw motylku
Kto pokrył straty?

r.
Klient mi zapłacił, ale wiem że rościł pretensje do ubezpieczyciela holownika, bo był u mnie rzeczoznawca, jak sie to skończyło to nie wiem.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 27 lis 2009, o 13:18

carfit pisze: ale wiem że rościł pretensje do ubezpieczyciela holownika, bo był u mnie rzeczoznawca, jak sie to skończyło to nie wiem.
No właśnie tego końca jestem ciekaw, bo trafić pajaca, który załatwi Ci auto łatwo, ale jak przyjdzie co do płacenia, to nie ma winnych, ,,a w ogóle to już tak było''.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

ODPOWIEDZ