Gdzie przerobic?..??
-
peterzx12r
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza WRX 2006 WAGON USA, Chrysler 300C 5,7 L HEMI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Gdzie przerobic?..??
Witam,
mam prosbe jestem swiezym posiadaczem Subaru Imprezy WRX Wagon z 2006 roku sprowadzonej z USA, i moja prosba brzmi, prosze dajcie jakies namiary na firmy zajmujacej sie zwiększaniem mocy w tym samochodzie, i powiedzcie jesli wiecie czy mozna cos zdzialac z 6-7 tys.zl
Pozdrawiam Piotrek
mam prosbe jestem swiezym posiadaczem Subaru Imprezy WRX Wagon z 2006 roku sprowadzonej z USA, i moja prosba brzmi, prosze dajcie jakies namiary na firmy zajmujacej sie zwiększaniem mocy w tym samochodzie, i powiedzcie jesli wiecie czy mozna cos zdzialac z 6-7 tys.zl
Pozdrawiam Piotrek
Re: Gdzie przerobic?..??
Lepiej nie, silnik jest bez tego awaryjny. Do czasu zrobienia porządku z uszczelkami i tłokami bym nie zwiększał mocy.
-
peterzx12r
- 0 gwiazdek
Nie rozumiem za bardzo, te silniki sa wadliwe??? czy tylko wersja z usa? jesli jest cos nie tak to podpowiedz jaki jest koszt uszczelniania...itp...sory nie jestem mechanikiem ;)
W b.dużym skrócie (na forum w szczegółach możesz się dowiedzieć dużo tym się pisało): silniki 2.5T mają notorycznie padające uszczelki pod głowicami i pękające tłoki, podkręcanie może przyspieszyć ten proces. Poskłądanie tego na dobrej jakości tłokach i szpilkach ARP do głowic załatwia problem, pytanie czy ma sens robienie tego prewencyjnie. Wtedy można podkręcić do tych 270-280KM i odpowiednio większego momentu, niestery pójście dalej wiąże się z tym ze 1. turbo trzeba inne 2. skrzynia nie wytrzyma a upgrade nie ma sensu - lepiej wymienić auto na STI. Oczywiście można wsadzić wydech i zestroić bez robienia motoru ale pytanie czy ma to sens - niektórzy tak robią i robią motor dopiero jak coś padnie.
-
peterzx12r
- 0 gwiazdek
A ile moze moc ten wydech,ewentualnie jaki jest koszt i wydechu, badz takiej modyfikacji... jesli mozesz to podaj mi jakiegos linka na temat tego silinka...z przyjemnoscia bym sobie poczytal,a sti tez mialy taki mankament???
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
STi tym bardziej.
Sam wydech jakiejś bardzo odczuwalnej różnicy nie zrobi, ale tak czy siak na pewno warto te ekologiczne zatwardzenia wywalić i zrobić przelot.
Dobry wydech kosztuje pewnie ze 3, może trochę więcej tyś zł.
Sam wydech jakiejś bardzo odczuwalnej różnicy nie zrobi, ale tak czy siak na pewno warto te ekologiczne zatwardzenia wywalić i zrobić przelot.
Dobry wydech kosztuje pewnie ze 3, może trochę więcej tyś zł.
peterzx12r, kolego rozumiem Cię doskonale - identycznie jak i Ty , wpadłem na to forum w marcu przekonany iż teraz to tylko zdrowy rozsądek jest barierą w uzyskiwaniu mocy - i......... jakby to powiedzieć szybki strzał z półobrotu zaserwowany przez kolegów, bardziej doświadczonych w temacie, szybko sprowadził mnie na ziemię - kalkulowałem na wiele sposobów i powiem Ci że jest to do zrobienia, ale trzeba liczyć (bez hamulungu i zawieszenia), cirka 25tys zł. 6MT z Sti ciezko dostac, a jak juz jest to kosztuje, aktualnie jest jedna wystawiona w Nowym Sączu za 6tys...
projekt "Huragan" Carlos - 440/585

jarmaj pisze:
Sam wydech jakiejś bardzo odczuwalnej różnicy nie zrobi
Chyba, że po fachowej korekcie doładowania ;)

411KM @ 575Nm
...i jeszcze coś na pokrzepienie - gdybyś teraz zastanawiał się czy zrobiłeś dobrze decydując się na subaru, bo w planie był jeszcze (...tu wstaw markę i model...) to pociesz się iż nie ma takiego auta (teoretycznie) z którym można zrobić dużo za niedużo...
jako pocieszającą lekturę polecam http://www.racingforum.pl/ChcAe-kupiAe- ... o-f48.html - wybierz sobie model jaki chodził Ci ewentualnie po glowie i odetchnij z ulgą iż to właśnie subaru ujeżdżasz... milej lektury
jako pocieszającą lekturę polecam http://www.racingforum.pl/ChcAe-kupiAe- ... o-f48.html - wybierz sobie model jaki chodził Ci ewentualnie po glowie i odetchnij z ulgą iż to właśnie subaru ujeżdżasz... milej lektury

cArLoS pisze: to pociesz się iż nie ma takiego auta (teoretycznie) z którym można zrobić dużo za niedużo...
NIestety jest :(
-
peterzx12r
- 0 gwiazdek
Moze jest samochod tanszy w zakupie i w modyfikacjach, ale zawsze myslalem ze subaru jest niezawodne,zreszta przed zakupem przegladalem jakies fora, ale nie naciolem sie na opinie ze te 2,5 L turbo to takie buble Azrel daj znac ile u was w katowicach w 4turbo kosztuje sprawdzenie czy wszystko jest oki,ewentualnie podaj mi cene za wymiane wszystkich plynow, bede mial swoje oleje.
ty jestes praktyk, a ja mowie o teorii.........Azrael pisze: NIestety jest :(

...z ciekawosci - jakie?

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Az ma na myśli takie jedno, ostatnio modne do....... 1/4 mili.cArLoS pisze:ty jestes praktyk, a ja mowie o teorii.........Azrael pisze: NIestety jest :(![]()
...z ciekawosci - jakie?

tak tylko zapytam jakie oleje będziesz miał......... tak hurtowo mnie ciekawosć ogarniapeterzx12r pisze: bede mial swoje oleje.

...a co to kalamburyjarmaj pisze: cArLoS napisał(a):
Azrael napisał(a):NIestety jest :(
ty jestes praktyk, a ja mowie o teorii.........
...z ciekawosci - jakie?
Az ma na myśli takie jedno, ostatnio modne do....... 1/4 mili.![]()

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
A takie tam, z długą listą sukcesów na OeSach, kupowane ostatnio coraz częściej (na szczęście nie tylko) przez miłośników wyścigów spod świateł.
Evo.
Evo.
...jak się Ciebie żona pyta "...co się stało..." - to też ją wkurzasz? 

-
peterzx12r
- 0 gwiazdek
Jesli chodzi o oleje to na pewno motul, kumpel w czestochowie prowadzi intermotors, wiec pewnie cos taniej zalatwi, a powiedz mi carlos ile juz masz swoja gwiazde, i czy nie milaes juz problemow z ta uszczelka...
tak naprawde to w sumie na osiagach mi nie zalezy samochod kupilem zeby miec czym na narty jechac, ale przy okazji pomyslaem czemu nie zaszalec i cos nie dlubnac przy samochodzie, a tu sie okazalo,ze to najgorszy silnik... :(
tak naprawde to w sumie na osiagach mi nie zalezy samochod kupilem zeby miec czym na narty jechac, ale przy okazji pomyslaem czemu nie zaszalec i cos nie dlubnac przy samochodzie, a tu sie okazalo,ze to najgorszy silnik... :(
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Jestem szczęśliwym człowiekiem.cArLoS pisze:...jak się Ciebie żona pyta "...co się stało..." - to też ją wkurzasz?
Nie mam żony.

Bądź człowiek i powiedz że przynajmniej nieślubne dziecko maszjarmaj pisze: Jestem szczęśliwym człowiekiem.
Nie ma żony.

z uszczelką problemów nie miałem, chociaż wiem iż to tylko kwestia czasu - samochód kupiłem dla siebie jako szybki miejski kompakt, czasami musze coś gdzieś podrzucić i dlatego potrzebny mi kufer. Jazda uzależnia, szybko przychodzi niedosyt, ale realia potrafią go zagłuszyć.peterzx12r pisze: powiedz mi carlos ile juz masz swoja gwiazde, i czy nie milaes juz problemow z ta uszczelka...
Powie tak - jezeli zdecyduje się na zrobienie silnika, czyli szpile arp + kute tłoki (z grubszych rzeczy) itd... , to dołoże kute korby , poszukam skrzyni 6mt z sti, zrobie projekt z ekonomicznego punktu widzenia, absurdalny, ale napewno na dłużej. Pozatym mam jeszcze xc90 t6 które moja żona z lubością ujeżdża i wrazie czego jest czym dupe podrzucić....

zdecydowanie sugerujesz aby zamienić "plejadę" na evo IX/X..... czy to oficjalne stanowisko firmyAzrael pisze:cArLoS pisze: to pociesz się iż nie ma takiego auta (teoretycznie) z którym można zrobić dużo za niedużo...
NIestety jest :(

Możesz jeszcze zainwestować w tuning kierowcy :) To samo kolega, który wątek rozpoczął (ewentualnie jeszcze hamulców, jeśli w swoim smoku ma nadal hamerykanckie spowalniacze).cArLoS pisze: zdecydowanie sugerujesz aby zamienić "plejadę" na evo IX/X..... czy to oficjalne stanowisko firmy![]()
![]()
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
No przykro mi.....cArLoS pisze:Bądź człowiek i powiedz że przynajmniej nieślubne dziecko maszjarmaj pisze: Jestem szczęśliwym człowiekiem.
Nie ma żony.![]()
![]()

Nie sądzę.cArLoS pisze:zdecydowanie sugerujesz aby zamienić "plejadę" na evo IX/X..... czy to oficjalne stanowisko firmyAzrael pisze:
NIestety jest :(![]()
Po prostu Evo ma silnik seryjnie gotowy na przyjęcie większej mocy. W Subaru podobne efekty kosztują dużo więcej.
Tak poza tym to Evo i STi to bardzo porównywalne auta.
masz rację - solarium, fryzjer, manicure, porada wizażysty - po co wydawać 10-20k, parę rzeczy można zrobić taniejky pisze: Możesz jeszcze zainwestować w tuning kierowcy

-
peterzx12r
- 0 gwiazdek
i widzisz tu juz kolejne 25 trzeba wsadzic ;( ale rzeczywiscie robiac juz ten podstawowy zestw naprawczy lepiej by bylo sie pobawic w komplet, szkoda ze nie wiedzialem wczesniej :) to bym sti w starszej budzie wyrwal ;)