Gdzie przerobic?..??

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
cArLoS
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX Spec Carlos 440/585
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Gdzie przerobic?..??

Post 27 lis 2009, o 23:02

nie daj sie zniechęcić - wrx to kompromis, ale całkiem fajny kompromis - teraz już wiesz czego się spodziewać, wiem że ciężko to zaakceptować ale szkoda czasu na szukanie alternatywy w temacie, nikt nie zaczaruje faktu inaczej......

projekt "Huragan" Carlos - 440/585
Obrazek

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 27 lis 2009, o 23:11

Generalnie: jeśli Wam wystarcza WRX z ewentualnymi lekkimi modami, to zostańcie przy WRX-ie. Jeśli zaś WRX okazał się być zbyt słabym autem, to nadszedł czas na męską decyzję: popchnąć WRX-a i kupić STI (mając przy tym na uwadze, że jest to auto, które mniej się nadaje do jazdy codziennej, choć są twardziele, którym to nie przeszkadza). Dla wytrwałych jest jeszcze droga Al Dżarmadża Myturbin Izburnina: wziąć skorupkę z WRX-a i włożyć weń angielskiego STI.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

peterzx12r
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza WRX 2006 WAGON USA, Chrysler 300C 5,7 L HEMI

Post 27 lis 2009, o 23:12

no coz chyba nic nie pozostaje innego...jak czekac co zycie pokaze, zamontowac Turbo timer,i jezdzic,jaki masz przebieg u siebie CarloS??

cArLoS
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 27 lis 2009, o 23:14

ky pisze: droga Al Dżarmadża Myturbin Izburnina
agent Tomek już się Tobą zajmuje - skończą się ekstremistyczne zapędy
Obrazek

peterzx12r
0 gwiazdek

Post 27 lis 2009, o 23:18

KY, alke tego sti to co bys polecal, jaki silnik 2.0...

leinad
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: impreza wrx,legacy diesel

Post 27 lis 2009, o 23:58

Nie wiem, czy jarmaj też robił na podzespołach z anglika? Tu masz linka co i jak?
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopi ... &sk=t&sd=a

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 28 lis 2009, o 02:46

cArLoS pisze: cirka 25tys zł
cArLos nie przesadzajmy. Remap WRXa to wydech + program. Około 6 klocków*. Jeżeli wierzyć, że (nawet seryjne) 2.5T się popsuje prędzej czy później i to nie ma różnicy ;-)

6MT po co? Te skrzynki się nie mielą od zdrowego rozsądku tylko od tego, że każdy chce być Colinem i mieć zylion koni, do których auto jest nie przygotowane ;-) np. 250KM mi styka. Różnica jest.

Of course, można chcieć 350KM, ale wtedy, albo STi albo (chyba) lepiej Evo. Ja tam nie czuję się na takie moce, na prostej jest dobrze, w zakrętach robię pod siebie w 130 konnej Nubirze ;-)

*jeżeli poszukać to wydech używany (nierdzewka nie prezerwatywa), oraz remap w nie wiodącej firmie to może i mniej. Jako chyba oferuje korektę.

Znowu zaczynam mieć wrażenie, że bez zarobków 20k/mth nie ma co o N/A subaru myśleć :-/

peterzx12r
0 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 13:58

Witaj remek, dasz mi jakis namiar na JAKO, to bym sie usmiechnal do goscia :)

pozdrawiam Piotrek

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 28 lis 2009, o 14:13

cArLoS pisze: zdecydowanie sugerujesz aby zamienić "plejadę" na evo IX/X..... czy to oficjalne stanowisko firmy :?: :->

Nie, ale jeżeli chce się modyfikować, podkręcać itp. to Subaru będzie duuuuużo bardziej kosztowne. Moim osobistym zdaniem jak ktoś chce tuningować jakoś istotniej WRXa to powinien zmienić auto bo to nie ma najmniejszego sensu (chyba zę zrobi jak Jarmaj).

2.5T w moim przekonaniu i tak się rozpadną jak będą jeżdzone szybciej niż przepisy mówią, a będą i tak więc może rzeczywiście można podejść strategią Remka. Wydech można kupić od 3k do 6pewnie około zależnie co się chce, jak ma ładnie wyglądać, brzmieć itp. Ja polecam ciche japońskie wydechy np. Greddy SP2, Fuujitsubo bo nie przeszkadzają i nie psuja użyteczności auta, ale ja się już wyleczyłem z jeżdżenia ryczącymi autami na codzień no i ja sporo jeżdżę w trasie. Wybór osoby mapującej auto to oczywiście rzecz indywidualna, niestety dla użytkownika różnic amiędzy średnim remapem a bardzo dobrym remapem jest trudno przyswajalna, jest dużo szczegółów których użytkownik niema szans zobaczyć ani odczuć w każdym razie w krótkim terminie. Gorszego lub lepszego przebioegu krzywych też większość ludzi nie odczuje na tzw. dupohamowni, szczególnie że niektóre gorsze przebiegi wydają się we wrażeniach szybsze (człowiek odczuwa najbardziej przyrost momentu na kołach a nie sam moment).

peterzx12r, co do kosztów to najlepiej skontaktuj się [email protected], pośrednictwo niema sensu - będzie szybciej ;)

peterzx12r
0 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 19:27

AZRAEL mam tylko pytanko na szybko, wiesz jaki jest koszt sprawdzenia tego silnika czy wszystko jest oki???

pozdrawiam

A daj jeszcze znac co zronil JARMAJ ze swoim samochodem....

Azrael
6 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 19:31

peterzx12r pisze: AZRAEL mam tylko pytanko na szybko, wiesz jaki jest koszt sprawdzenia tego silnika czy wszystko jest oki???

Test CO2 kosztuje jakieś grosze. Ew. kompresja szczelność żebyy poszukać pekniętego tłoka ale to akurat nie jest 100%.

peterzx12r pisze: A daj jeszcze znac co zronil JARMAJ ze swoim samochodem....

Wymienił cała mechanike i elektornike na STI, ale niema to sensu w kombi, bo rozstawy kół się nie zgadzają i sprawa się komplikuje.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 28 lis 2009, o 19:35

Azrael pisze:Wymienił cała mechanike i elektornike na STI, ale niema to sensu w kombi, bo rozstawy kół się nie zgadzają i sprawa się komplikuje.
Jak i w sedanie, też nie ma sensu, przynajmniej finansowego. Tylko co zrobić, jak jak nie da się sprzedać swojego auta, a chce się inne.... ;-)

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 28 lis 2009, o 19:37

Azrael, z ciekawości, to co trzeba zrobić w STI MY06, aby mieć bezproblemowe +300KM (odpowiednik 305KM z 2.0T) i ile to "+" mniej więcej wynosi?

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 19:58

jarmaj pisze: Tylko co zrobić, jak jak nie da się sprzedać swojego auta, a chce się inne.... ;-)
Szczególnie gdy pożąda się STI kombi ;)

r.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 20:14

ky pisze:
jarmaj pisze: Tylko co zrobić, jak jak nie da się sprzedać swojego auta, a chce się inne.... ;-)
Szczególnie gdy pożąda się STI kombi ;)

r.
De gustibus non est disputandum.
:mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 22:31

Azrael pisze: trategią Remka. Wydech można kupić od 3k do 6pewnie około zależnie co się chce
strategia ma jest taka, że jak widzę cenę 3k pln za 2 metry nierdzewnej 2.5" rury do jogurtu to mi się nóż w kieszeni otwiera. :mrgreen:

Ale i tak kupiłem nową. Co nie znaczy, że jakby się wtedy trafił używany wydech to bym go założył i nie wnikał. To w końcu rura. ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 23:16

remek pisze: strategia ma jest taka, że jak widzę cenę 3k pln za 2 metry nierdzewnej 2.5" rury do jogurtu to mi się nóż w kieszeni otwiera. :mrgreen:
Jak umiesz ją ładnie posmarkać, to wyjdzie taniej ;)

r.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 28 lis 2009, o 23:23

peterzx12r pisze: dajcie jakies namiary na firmy zajmujacej sie zwiększaniem mocy w tym samochodzie

np w firmie Maptek

sorry za OT

Azrael
6 gwiazdek

Post 29 lis 2009, o 01:06

Witek pisze: Azrael, z ciekawości, to co trzeba zrobić w STI MY06, aby mieć bezproblemowe +300KM (odpowiednik 305KM z 2.0T) i ile to "+" mniej więcej wynosi?

Tak jak ju pisałem kilka razyw tym tygodniu, tłoki i szpilki, poskłądć to do kupy dobrze i jeździć. 300KM to one teoretycznie mają w serii (po wydechu rzeczywiście tyle mają). Po wydechu i mapie koło 320-330 i całkiem fajnie się jeździ.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 lis 2009, o 21:01

ky pisze: Jak umiesz ją ładnie posmarkać, to wyjdzie taniej ;)
nie umiem, dlatego grzecznie zapłaciłem bez targowania i żal z wydania pieniędzy trwał jakieś 5sek. Poźniej jak dziecko latałem Wiśnią po wszystkich 'tunelach' jakie się napatoczyły :mrgreen: . Ale taki mój brat, myślę, że w dwa popołudnia by sobie strzelił wydeszek w cenie paru kilo rury, a smarka spawarą tak, że joj. ;-)

peterzx12r
0 gwiazdek

Post 30 lis 2009, o 20:01

remek a dasz mi namiar na bracholka :) a tak przy okazji kupiles serie od STI czy cos kombinowales innej firmy???
pozdro

cArLoS
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 30 lis 2009, o 20:09

peterzx12r, jezeli interesuje cie wydech do wrx w rozsadnych cenach z montażem - Bartek Basmot Łódź [ gość robił wydechy od kolektora do tylnego zderzaka w każdym możliwym subaru - polecam sam mam - ewentualny nr tel na pw, jeżeli zainteresowany
Obrazek

jarmaj
6 gwiazdek

Post 30 lis 2009, o 20:18

peterzx12r pisze:serie od STI
Seria od STi jest tak samo dziadowska (cicha) i pozatykana katem, jak każdy inny seryjny wydech. I nadaje się co najwyżej na tor przeszkód dla chomika. :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 lis 2009, o 20:54

peterzx12r pisze: remek a dasz mi namiar na bracholka :)
3338 Melton, Victoria, Australia :mrgreen:
peterzx12r pisze: tak przy okazji kupiles serie od STI czy cos kombinowales innej firmy???
wydech robiłem w MG Motorsport i polecam. Jest taki jak chciałem, smacznie gulga i cena całkiem znośna (około 3k za całość bez uppipe). W porównaniu do tych droższych, mój nie ma świecącej puszki, co mnie mało obchodzi akurat. Za 3 klocki extra to już naprawdę bym poświęcił 3 godzinki na polerkach i wygrawerowałbym sobie jeszcze jakiś sprośny napis :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 30 lis 2009, o 23:10

jarmaj pisze: tor przeszkód dla chomika. :mrgreen:
ROTFL

wyobraziłem sobie :lol:
a to na samym końcu (toru), czyli początku (układu), to labirynt, tak? :-d

ODPOWIEDZ