Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 17 lis 2009, o 21:16

vibowit pisze:Piter 35, nagrywanie nie jest problemem. Kupujesz niezależny recorder, albo wkładasz dedykowaną kartę do kompa. Tyle, że trzeba kable ciągnąć i nie wiem jaka jest użyteczność materiału wideo w naszych sądach.
Mysle, ze lepsza bedzie bezprzewodowa kamera poklatkowa z detekcja ruchu. Jak ma monitorowac dlugo to musi byc poklatkowa. Inaczej trzeba bedzie zainwestowac w jakis storage bo bedzie produkowac duze objetosci obrazu.

Takie z interfejsem USB mozna juz kupic za kilkadziesiat zlotych. Problem jest tylko taki, ze trzeba sie z kablem szarpac.

http://www.egospodarka.pl/18267,Creativ ... ,15,1.html

Bezprzewodowe sa nieco drozsze, ale tez wygodniejsze. Chociaz jak sie zyje ze sprowadzania samochodow to moze warto wlasnie taka zainstalowac na stale i potraktowac jako stala ochrone?

http://www.egospodarka.pl/14704,Bezprze ... ,15,1.html
http://www.kamerki.org.pl/86,kamera-bez ... wa-ip.html
http://www.zilmaks24.pl/ovislink-airliv ... 31483f2412

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 17 lis 2009, o 21:43

Do całorocznego używania na zewnątrz trzeba zastosować kamerę przeznaczoną do takich celów lub zainwestować w obudowę (często droższą od samej kamery) :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 17 lis 2009, o 21:52

rrosiak pisze:Do całorocznego używania na zewnątrz trzeba zastosować kamerę przeznaczoną do takich celów lub zainwestować w obudowę (często droższą od samej kamery) :idea:
Nie jest zle, najtansze obudowy mozna kupic do 100 PLN i nie sa wcale takie zle.

http://www.kamery.pl/produkty/obudowy-z ... etrzna.htm

Fakt, nie jest to markowy high-end ale do pierwszych prob w sam raz. Nastepna polka cenowa to juz kilkaset PLN. Zreszta czesto sama obudowa w widocznym miejscu juz dziala prewencyjnie.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 lis 2009, o 22:00

Tasior_Miedziak, cena faktycznie niezła, ale to obudowa do typowej przemysłówki. Kamery IP mają z reguły niestandardowe gabaryty i stąd problem.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 17 lis 2009, o 22:05

Tasior_Miedziak, dzięki bardzo za podpowiedzi :idea:
Muszę rzeczywiście jeszcze rozgryźć sprawę całorocznego używania :cofee: , Robert dobrze ,że o tym przypomniał :idea: .

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 17 lis 2009, o 22:10

Piter, a czy widzisz z okna swojego domu miejsce gdzie trzymasz samochody? Bo jezeli tak, to mozesz za kilkadzisiat zlotych zrobic testy i zobaczyc co i jak. Potem ewentualnie inwestowac w drozszy monitoring. Niestety tanie kamery daja calkiem fajny obraz ale na wieksze odleglosci bedzie problem. Fizyki nie da sie oszukac i zeby obraz byl dobry przy jakims tam zoomie trzeba bedzie zainwestowac kilkaset PLN za kamere z dobrym przetwornikiem i dobra optyka.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 17 lis 2009, o 22:20

Tasior_Miedziak pisze: Piter, a czy widzisz z okna swojego domu miejsce gdzie trzymasz samochody? Bo jezeli tak, to mozesz za kilkadzisiat zlotych zrobic testy i zobaczyc co i jak
Tak mam z okna do aut jakieś 2-3 metry . Będzie mi zależało na pewno na nocnym nagrywaniu ( myślę by zamontować czujnik ruchu i ostre światło aby złapać typa na jakimś występku lub kamera na podczerwień :idea: ) Muszę pogadać z fachowcami .

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 17 lis 2009, o 22:50

michal, A te 256 kbps wystarczy dla tych kamerek, propozycje, których wrzucił Tasior_Miedziak ??

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 17 lis 2009, o 23:47

Mysle, ze da rade, tylko obraz trzeba bedzie ustawic na takich parametrach i wysterowac poklatkowe nagrywanie zeby strumien danych byl na poziomie 256 kbps. Oczywiscie kamera musi dawac takie mozliwosci.

Moim zdaniem czarno-bialy obraz, poklatkowo w rozdzielczosci 640x480 jest szansa, ze da rade.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 17 lis 2009, o 23:53

Tasior_Miedziak pisze: Moim zdaniem czarno-bialy obraz, poklatkowo w rozdzielczosci 640x480 jest szansa, ze da rade.
przy zbyt małej rozdzielczości obraz może nie być wystarczająco wyraźny jako dowód w sprawie, były już takie przypadki.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 lis 2009, o 00:00

inquiz pisze:
Tasior_Miedziak pisze: Moim zdaniem czarno-bialy obraz, poklatkowo w rozdzielczosci 640x480 jest szansa, ze da rade.
przy zbyt małej rozdzielczości obraz może nie być wystarczająco wyraźny jako dowód w sprawie, były już takie przypadki.
I tak zdecydowana większość budżetowych kamer IP ma max rozdzielczość 640x480, więc jeśli ma być naprawdę dobrze, to powinno się zainwestować w tradycyjną przemysłówkę o dobrych parametrach podłaczoną do rejestratora IP.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 18 lis 2009, o 10:18

Byl taki przypadek opisywany na portalach internetowych, gdzie ktos przebijal opony w samochodach notorycznie na jakims tam osiedlu. Jeden z kierowcow umiescil tania kamere internetowa w samochodzie, z ktorej nagranie okazalo sie kluczowe dla sprawy. Sprawca okazal sie uczynny mieszkaniec osiedla, ktory na spacerze z psem przebijal opony, gdyz jak twierdzil nie podobalo mu sie jak kierowcy parkuja, a ktos o porzadek przeciez musi dbac. Zreszta z tego co pamietam, sprawca po obejrzeniu nagrania sam sie przyznal. Pewnie do momentu uznawania lub nie przez sad tego jako dowodu nawet nie doszlo.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 28 lis 2009, o 09:13

Czy jest jakiś znany powód dla którego nie można podłączyć zwykłego akumulatora samochodowego do UPS'a? Właśnie zdechły mi baterie, a mam wolny całkiem sprawny akumulator samochodowy...

I jeden i drugi ma 12V, różnica jest tylko z pojemności. Taki samochodowy to by mi podtrzymał piec CO na pewnie dobrych kilka godzin.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 10:19

Konto usunięte, tylko taki, że UPS raczej nie da rady go dobrze naładować. No i do obudowy chyba Ci się nie zmieści ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 28 lis 2009, o 10:47

rrosiak, no właśnie zastanawiam się jak to jest z tym ładowaniem. Wszystko zależy od tego jak działa ładowarka w UPSie. Czy daje po prostu tyle prądu ile wynika z nominalnej pojemności katalogowego akumulatora, czy też np bada jego napięcie i doładowuje jak jest za małe. Ale to w sumie chyba łatwo sprawdzić. UPS ma diodę wskazującą na to czy ładuje baterię czy nie. Więc podłączam aku, czekam aż dioda zgaśnie i sprawdzam napięcie na klemach. Dobrze myślę?

Obudowa nie jest problemem. Może sobie stać z boku ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 11:09

Problem polega raczej na tym, że UPS był zapewne wyposażony w akumulator o zdecydowanie mniejszej pojemnosci niż samochodowy, który teraz podłączasz i optymalny prąd ładowania jest nieosiągalny.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 28 lis 2009, o 21:42

o poradę poproszę. w sprawie zakupu peceta. ja już trochę wypadłem z obiegu i boję się, że w sklepie o czymś zapomnę, pomylę, albo nie zrozumiem...

warunki brzegowe:
cena wszystkiego do 5k PLN brutto.
mówimy o zestawie skonfigurowanym "do uruchomienia", czyli w cenie jest cały hardware (od obudowy po myszkę i monitor) + OS
OS -> Windows 7 x64 Pro
dużo rozumku (RAMu). min. 4Gb
zastosowanie: dtp + aplikacje intensywnie obciążające FPU (czyli, bez wybujałej grafiki). jedyne wymaganie co do karty graficznej: pasywne chłodzenie.
"klocek" ma być używany co najmniej dwa (a najlepiej więcej) lata i się "moralnie" nie zestarzeć (chodzi o to, żeby Photoshopa cs7 też na nim odpalić)

zakup niekoniecznie natychmiast. może poczekać miesiąc lub dwa

czy możecie, chociaż z grubsza, wykoncypować konfigurację? w szczególności: typ CPU (rodzaj podstawki), typ HD (jaka magistrala), jaki RAM (czy koniecznie dwie bliźniacze kości, czy DDR2 czy DDR3)

z góry podziękował.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 21:46

damaz, najpierw zastanów się nad samym monitorem, a z tego co Ci zostanie można budować PC. Biorąc po uwagę charakter pracy, dobry monitor może pochłonąć cały budżet ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 22:42

monitor to nie problem, bo monitor ma być do składania (InDesign), więc zwykłe LCD może być. monitor to jakieś 800PLN

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 22:52

damaz pisze: monitor to jakieś 800PLN

OK, czyli po odliczeniu Windowsa i jakiejś klawiatury, przyzwoitej myszy oraz ew. UPSa, pozostanie ok. 3300 na skrzynkę.
Jeśli nikt do jutra nic nie zaproponuje, to postaram się coś wykoncypować, bo aktualnie korzystając z tego, że szkodniki smacznie śpią, rozpoczynam oglądanie "Bękartów wojny" :-)

Kontunuując przemyślenia i odejmowanie - 3300 brutto to jakieś 2700 netto (wygodniejsze do obliczeń). Od tej kwoty należy odjąć niezbędniki, czyli nagrywarkę DVD (na Blu-Ray szkoda kasy), jakąś obudowę (zakładam, że nie jesteś przesadnym estetą) i przyzwoity zasilacz (np. BeQuiet 450W) [100 100 200] co pozostawia nam 2300 na inne przyjemności. Kolejny warunek to chłodzona pasywnie grafika (powiedzmy Gigabyte GF9600GT, chyba że za dobra) i otrzymujemy okrągłe 2000 na płytę, procek, RAM i HDD.

Uważam, że to wystad\czająca kwota, aby wejść w podstawkę 1156 i tym samym DDR3, jednak najpierw dwa pytania:

1. Czy wspomniany powyżej UPS będzie potrzebny, czy też możemy przesunąć 250PLN na inne wydatki ? Można również nieco zaoszczedzic na grafice, 9500GT jest o 100PLN tańsza.
2. Czy składany komputer ma być jednocześnie magazynem danych? Jeśli tak to trzeba zainwestować w odpowiednio większe (jak duże?) dyski, najlepiej spięte w RAID1. (osobiście uważam, że przy obecnej cenie i pojemności dysków warto stosować mirror, chociażby ze względu na oszczęność czasu w razie potencjalnej awarii). Jeśli potencjalna awaria i utrata danych jest dopuszczalna ;-), to można pójść w strone wydajności i zrobić RAID0.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 lis 2009, o 16:14

rrosiak pisze:Czy wspomniany powyżej UPS będzie potrzebny
nie. upsy już są tam, gdzie mają być. a jak stwierdzimy, że lepiej dmuchać na zimne, to odżałujemy dodatkowe 200 - 300 PLN
rrosiak pisze:9500GT jest o 100PLN tańsza
może być tańsza, byleby pasywnie chłodzona. to nie jest fobia. tak się składa, że wyuzdana (według dzisiejszych standardów) grafika nie jest dla nas priorytetem ani wymaganiem, więc karty służą po dobrych kilka lat. już przerabiałem kilka kart, w których najsłabszym ogniwem okazał się niestandardowy, wymodzony wiatrak. w dodatku pasywnie jest znacznie ciszej.
rrosiak pisze:większe (jak duże?) dyski, najlepiej spięte w RAID1
ja, z kolei, nigdy nie rajdowałem. znowu to kwestia osobistych doświadczeń, ale - jak dla mnie - najczęstszą przyczyną straty czasu i nerwów jest pad .. systemu operacyjnego (vivat sterowniki), a nie hardware. dlatego doktrynę obronną mam następującą: dwa dyski fizyczne, jeden mniejszy, drugi większy. mniejszy na system i soft, większy na dane i na ... obraz dysku systemowego (ghost albo inne takie).

wykonałem dzisiaj pracę koncepcyjną i w komputroniku, przy użyciu konfiguratora, skonfigurowałem taką oto sobie konfigurację:
Obrazek

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 lis 2009, o 17:28

damaz pisze: jak dla mnie - najczęstszą przyczyną straty czasu i nerwów jest pad .. systemu operacyjnego (vivat sterowniki), a nie hardware. dlatego doktrynę obronną mam następującą: dwa dyski fizyczne, jeden mniejszy, drugi większy. mniejszy na system i soft, większy na dane i na ... obraz dysku systemowego (ghost albo inne takie).
Oczywiście, obraz systemu to podstawa. W kwestii RAID1 chodziło mi bardziej o ilość danych i czas potrzebny na ich odtworzenie, ale skoro dla Ciebie 250GB to duży dysk :-> , to faktycznie nie ma problemu. (Momentus to dysk 2,5" do notebooka)
Patrząc na obudowę, którą wybrałeś, faktycznie nie jesteś estetą :razz: , więc po co tyle płacić ? Ja zastanowiłbym się też nad wydawaniem kasy na wentylator do procka, te w boxach są całkiem ciche, a w razie gdyby nie dawał rady to zawsze można zmienić. Mysz sugeruję laserowa, niewiele droższa od tradycyjnej optycznej, a komfort pracy zdecydowanie większy.

A wracajac do moich kalkulacji, to po zmianie grafiki na 9500, rezygnacji z UPS i zastosowaniu dwóch małych dysków zostaje ok. 2100 na płytę, procek i pamięci.

Procek i płytę zostawiłbym te, które wybrałeś i wówczas na pamięci zostaje 750PLN. Za tę kwotę można kupić 2 zestawy Kingstonów, czyli 8GB (W komputroniku jest jakaś kosmiczna cena)

Reasumujac w swoim zestawieniu z Komputronika musisz na pewno zmienić dysk 250GB, poza tym OK, tylko trochę drogo.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 lis 2009, o 18:31

rrosiak pisze:poza tym OK, tylko trochę drogo.
komputronik, to nie jest miejsce, gdzie chcę robić zakupy, tylko miejsce, gdzie jest dobry konfigurator. a zakupy to w czymś takim jak fenn albo temu podobne.

najważniejsze, że już wiem czego szukać i panowie sprzedawcy nie zaskoczą mnie żadnymi PTSami (by źuf)
dzięki za pomoc. :thumb:

aha
rrosiak pisze:skoro dla Ciebie 250GB to duży dysk :->
jak masz taki dysk, to musisz zakończone prace zrzucać na cd/dvd, czy gdzie bądź. musisz. bo inaczej szybko się zatkasz. a jak masz terabajt dysków... to masz w du... bekapy.

to się nazywa psychologia in action. :razz:
:mrgreen:

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: francuski piesek

Post 3 gru 2009, o 18:35

damaz pisze: jak masz taki dysk, to musisz zakończone prace zrzucać na cd/dvd, czy gdzie bądź. musisz. bo inaczej szybko się zatkasz. a jak masz terabajt dysków... to masz w du... bekapy.
Oczywiscie do momentu kiedy oryginalnie nie wywali zasilacza, ktory idac na emeryture zabierze z soba dyski. I zaden raid nie pomaga, ale chociaz umieraja z identyczna zawartoscia :->
W przypadku wlamania oczywiscie mozesz liczyc ze policja zlapie zlodzieja. :-d :lol: :giggle: ;-) :mrgreen: :-p :thumb:
Ale w przypadku pozaru (zasilacz byl niedaleko firanki) juz szanse sa mniejsze :giggle:
Kalkulacja jest prosta, albo naprawde zalezy nam na danych, albo ich utrate mamy gdzies. W pierwszym przypadku dobrze zrobic rachunek kosztow odtworzenia, w drugim szkoda marnowac swoj czas i srodki na kopie ktore beda bezuzyteczne.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 3 gru 2009, o 19:09

damaz pisze: jak masz terabajt dysków... to masz w du... bekapy.
A jak się fajnie rozpacza po utracie jednego tera ważnych danych :PP
źuf pisze: W przypadku wlamania oczywiscie mozesz liczyc ze policja zlapie zlodzieja. :-d :lol: :giggle: ;-) :mrgreen: :-p :thumb:
Ale w przypadku pozaru (zasilacz byl niedaleko firanki) juz szanse sa mniejsze :giggle:
Na te dwa wypada mieć backup off-site. A to już może być problem dla osoby fizycznej czy małej organizacji.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

ODPOWIEDZ