Napęd 6x6, 8x8, jak to działa?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Napęd 6x6, 8x8, jak to działa?
Widziałem dziś taką wypaśną ciężarówkę iveco z napędem 6x6. Próbuję coś znaleźć w sieci, ale z marnym skutkiem. Czy taki napęd ma jakieś specjalne dyferencjały? Czy one są na jednym wale?
Re: Napęd 6x6, 8x8, jak to działa?
Aż takie błoto u Was?
Rozumiem że szukasz czegoś co zastąpi skonfiskowaną hondziawkę :)

fitter happier more productive
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
srnk, Konto usunięte jest po prostu ciekawy świata. Nie rozumiem natomiast, dlaczego nie napisał po prostu PW do Damazia 

Przyznaje mocno zaciekawił mnie wątek , w pierwszym momencie pomyślałem o gigantycznym błotku w jakim chce się taplać Fiduś koło domu
Zaczynam się martwić ,że hondziawka zostanie przerobiona na takie 6x6 , no ale zobaczymy .
A tak poważnie to też jestem ciekaw jak to jest gdy jeszcze dojdą do tego skrętne koła

A tak poważnie to też jestem ciekaw jak to jest gdy jeszcze dojdą do tego skrętne koła

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Jest tyle samo systemów co w 4x4 tylko że te są konkretnie skierowane na ciężki teren. Zwykle sztywno dołączane z hydraulicznymi blokadami dyferencjałów. Wiem że w Starze 6x6 w ogóle nie wolno skręcać ze wszystkim pozapinanym, ale to archaiczna konstrukcja, te nowsze mają to na pewno lepiej rozwiązane.
W cieżkich maszynach budowlanych z napędami 4x4 6x6 itd nie ma dyferencjałów pomiędzy mostami. Wszystko jest pospinane na sztywno. Skręcać można, ale ciepią bardziej wtedy napędy i opony. Nie wolno skręcać w przypadku zblokowania mostów.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
Azrael, można ... Kiszka podobno w swojej krókiej wojskowej karierze tak robił 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
kumpelFred
- 0 gwiazdek
- Auto: butelkowy Foreś 2.0 X 2004, kuchenka, 92kW (cepik **99L)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
prosta sprawa -> 6x6 to dwa foresie: jeden w 100% bezwypadkowy, drugi 50% bezwypadek zespawane w polskiej dolinie krzemowej ("wielkopolskie zagłębie optymalizacji produktów importowanych" specjalna strefa ekonomiczna) zwanej również "polskim Detroit".
analogicznie, 8x8 to oczywiście cztery 50% bezwypadkowe foresie.
wszystkie mają oczywiście 4 koła - zgodnie z fabyczną normą, aczkolwiek mocno zuprgadowaną.
analogicznie, 8x8 to oczywiście cztery 50% bezwypadkowe foresie.
wszystkie mają oczywiście 4 koła - zgodnie z fabyczną normą, aczkolwiek mocno zuprgadowaną.
Konto usunięte pisze:Widziałem dziś taką wypaśną ciężarówkę iveco z napędem 6x6. Próbuję coś znaleźć w sieci, ale z marnym skutkiem. Czy taki napęd ma jakieś specjalne dyferencjały? Czy one są na jednym wale?
odpuść sobie mody My Friend bo podobno trudniej nieseryjne auto sprzedać

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
kumpelFred pisze: dwa foresie: jeden w 100% bezwypadkowy, drugi 50% bezwypadek (...) 8x8 to oczywiście cztery 50% bezwypadkowe foresie.

Lubię ten sposób tłumaczenia zawiłości technicznych

Bardzo OK, ale ja bym mu wychlastał jeszcze trochę ze środka - mniejszy rozstaw osi na naszych pagórkach jest jest bardzo wazny.esilon pisze: nieseryjne auto
Ten Twój, to model na jakieś płaskie pustynie chyba...
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
masz na myśli Gniezno i okolice? Bo tam najwięcej 10-cio letnich bezwypadków od księży widujękumpelFred pisze: zespawane w polskiej dolinie krzemowej ("wielkopolskie zagłębie optymalizacji produktów importowanych" specjalna strefa ekonomiczna) zwanej również "polskim Detroit".

esilon, cóś poszedleś na latwiznę z tem fotoszopem z fotą z kamieniolomów kieleckich... 

Dolce far niente 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
Więc powinieneś być dumnydamaz pisze:widzialemSo What! pisze: do Damazia![]()

-
kumpelFred
- 0 gwiazdek
- Auto: butelkowy Foreś 2.0 X 2004, kuchenka, 92kW (cepik **99L)
bingo;) i dosyć ciekawe, że właśnie w tejże prasłowiańskiej ojcowiźnie najmocniej zakwitła nowa świecka tradycja motoryzacyjnej innowacji i improwizacji..Niedźwiedź pisze: masz na myśli Gniezno i okolice? Bo tam najwięcej 10-cio letnich bezwypadków od księży widuję