Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Coś niedobrego

Post 1 gru 2009, o 21:26

ky pisze: A po ile sztuka? ;)

po 40 PLN :-/
Kruszyn pisze: To ile było

20 sekund, jechały za mna a ja za ciężarówka, poza terenem zabudowanym, "taka lodówka" po redukcji doszła do 140 z grosikiem i grzecznie zaczeła zwalniać na swoim pasie hamując silnikiem po zakończeniu wyprzedzania, nachalni akwizytorzy wcisneli swój produkt za 400 bez targowania chociaż mogli zabić i dac pińcet

na moje stwierdzenie, że to było polowanie ten z prawego odparł iz " każdy ma prawo do swoich odczuc, prosze podpisac czytelnie"
:evil:
FUX pisze: A radio Kolega miał?

na radyju to o dupie maryni co podobno stała na parkingu gadali

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 1 gru 2009, o 21:32

esilon pisze: na radyju to o dupie maryni co podobno stała na parkingu gadali
Sugeruję okulistę i laryngologa lub foniatrę odwiedzić... ;-)
Dolce far niente ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 1 gru 2009, o 21:59

esilon pisze: na radyju to o dupie maryni co podobno stała na parkingu gadali
no zapewne po Twoim incydencie już poszło w eter to i owo.. Może byłeś pierwszym z łapanki, po którym to dopiero idzie info, że nieoznakowani polują....
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 1 gru 2009, o 22:59

esilon pisze: 20 sekund, jechały za mna a ja za ciężarówka, poza terenem zabudowanym, "taka lodówka" po redukcji doszła do 140 z grosikiem i grzecznie zaczeła zwalniać na swoim pasie hamując silnikiem po zakończeniu wyprzedzania, nachalni akwizytorzy wcisneli swój produkt za 400 bez targowania chociaż mogli zabić i dac pińcet

Esi, wyrazy..

Czy jest jakiś przepis mówiący, że nieoznakowany radiowóz może bez sygnałów pojazdu uprzywilejowanego łamać przepisy podczas dokonania pomiaru?

EDIT. Znalazłem ciekawy artykuł http://www.motofakty.pl/artykul/nieozna ... ogoni.html

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 1 gru 2009, o 23:15

Ale po przyjęciu mandatu już chyba nic się nie da zrobić.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

esilon
6 gwiazdek

Post 1 gru 2009, o 23:42

eMTi pisze: no zapewne po Twoim incydencie już poszło w eter to i owo.. Może byłeś pierwszym z łapanki,

tak było, do samej Wawy nr rej cfaniaków wszystkim podawałem, a ciekawe jeszcze to, że nie mieli żadnej anteny, żadnego sprzętu do dprawdzenia danych, jak zapytałem ile mam pkt to powiedzieli,żebym w komendzie wojewódzkiej sobie sprawdził, może to przebierańcy byli
Konto usunięte pisze: nieoznakowany radiowóz

tak wogóle to chyba mogłem się niezatrzymywać, bo to, że komus na niebiesko w środku miga to jeszcze nie oznacza, że w szczerym polu mam zaparkowac........ale to wszystko takie pitu pitu a potem i tak ze skarbowego po należność dla wojewody przyjdą :-)
FUX pisze: Sugeruję okulistę i laryngologa lub foniatrę odwiedzić...
okulista rentgena mi nie zamontuje, laryngolog..........czy ja wiem , może lepiej umyję uszy przed następną podróżą

edit: Konto usunięte, szkoda że wczoraj tego artykułu nie przeczytałem ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 1 gru 2009, o 23:51

ale ponieważ nie ma tego złego ......to średnie spalanie w dniu dzisiejszym 10.25l/100 :mrgreen:

ale tak to juz sie będzie jeździć z przetrąconą psyche.......

....diesla kupię ..TDCI :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 2 gru 2009, o 02:10

Konto usunięte pisze: Znalazłem ciekawy artykuł http://www.motofakty.pl/artykul/nieozna ... ogoni.html

ja słyszałem o innej interpretacji, że policja nie ma prawa za Tobą jechać i kumulować wykroczenia. Mają OBOWIĄZEK zatrzymać Cię natychmiast, w przeciwnym wypadku ich zachowanie traktowane jest jako podżeganie do popełnienia wykroczenia, a to jest niezgodne z prawem.

Drugą kwestią jest fakt, że może i to, co Konto usunięte przytoczył jest prawdą, tylko co z tego? Mandat i tak dostaniemy, najwyżej policjant razem z nami... tylko czy to nas uratuje od punktów i od płacenia? Nie bardzo... No chyba, że sąd grodzki uzna, że nagranie - jak to ładnie napisali w artykule - zostało zdobyte w sposób nielegalny, więc nie może być dowodem.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 2 gru 2009, o 02:57

eMTi pisze: ja słyszałem o innej interpretacji, że policja nie ma prawa za Tobą jechać i kumulować wykroczenia. Mają OBOWIĄZEK zatrzymać Cię natychmiast, w przeciwnym wypadku ich zachowanie traktowane jest jako podżeganie do popełnienia wykroczenia, a to jest niezgodne z prawem.
bo to tak jakbyś latał z nożem i dźgał różne osoby, a oni czekali, aż skutecznie trafisz.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 07:53

eMTi pisze: Drugą kwestią jest fakt, że może i to, co Konto usunięte przytoczył jest prawdą, tylko co z tego? Mandat i tak dostaniemy, najwyżej policjant razem z nami... tylko czy to nas uratuje od punktów i od płacenia? Nie bardzo... No chyba, że sąd grodzki uzna, że nagranie - jak to ładnie napisali w artykule - zostało zdobyte w sposób nielegalny, więc nie może być dowodem.

eMTi ja też nie wiem na ile to co tam napisano jest prawdą. Ale od dawna się nad tym zastanawiam i wychodzi mi, że to co robią ci myśliwi od siedmiu boleści nie ma uzasadnienia w kodeksie drogowym (póki co). Na pewno jeśli zostanę sprowadzony do roli zwierzyny łownej, bardzo dokładnie obejrzę sobie nagranie. I jeśli tylko będzie na nim przekroczenie jakiegoś przepisu przez radiowóz, to rozmowa będzie inna. Misiek się 3 razy zastanowi, czy warto wlepiać ten mandat, skoro może mieć z tego tytułu kłopoty. I "prawo do własnych odczuć" (które to stwierdzenie jest IMHO mocno bezczelne ze strony miśka) zostawi raczej dla siebie.

Mam już bardzo długie nagranie w swojej kolekcji. I uważam, że to co wyprawiał wtedy radiowóz to po prostu cuda na kiju, prowokowanie i stwarzanie dodatkowego zagrożenia na drodze. Tyle tylko, że wzięli mnie wtedy z zaskoczenia i temat miałem kompletnie nieprzemyślany...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 09:47

Konto usunięte pisze:
esilon pisze: 20 sekund, jechały za mna a ja za ciężarówka, poza terenem zabudowanym, "taka lodówka" po redukcji doszła do 140 z grosikiem i grzecznie zaczeła zwalniać na swoim pasie hamując silnikiem po zakończeniu wyprzedzania, nachalni akwizytorzy wcisneli swój produkt za 400 bez targowania chociaż mogli zabić i dac pińcet

Esi, wyrazy..

Czy jest jakiś przepis mówiący, że nieoznakowany radiowóz może bez sygnałów pojazdu uprzywilejowanego łamać przepisy podczas dokonania pomiaru?

EDIT. Znalazłem ciekawy artykuł http://www.motofakty.pl/artykul/nieozna ... ogoni.html

I znalezione doprecyzowamie zdarzenia...
TAk dla ścisłości - z tym ukaranym policjantem to było tak, iż on próbował dogonić jakiś samochód, aby zmierzyć mu prędkość, zaś kierowca zorientował się, że "dochodzi" go policjant i zwolnił, wiec wykroczenie nie zostało zarejestrowane i dlatego policjant został ukarany, bo nie mógł uzasadnić swojej szybkiej jazdy.
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 10:12

FUX, kodeks drogowy wyraźnie precyzuje czym jest pojazd uprzywilejowany
pojazd uprzywilejowany - pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi; określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego;
Dla żadnego innego pojazdu oprócz uprzywilejowanego IMHO nie ma w kodeksie uzasadnienia jazdy niezgodnie z przepisami. Nawet jeśli namierza on Ciebie, który te przepisy łamiesz.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 2 gru 2009, o 10:31

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI
Polubione posty: 0

Post 2 gru 2009, o 10:33

Konto usunięte, ja strzelam, że jest jeszcze jakieś "tajemnicze" rozporządzenie/ustawa dające policji prawo do takich działań. Prawo o ruchu drogowych (kodeks drogowy) to nie jedyny przepis "dotyczący dróg". Poszperam w wolnej chwili.
Obrazek
Obrazek

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 10:35

Niedźwiedź, ciekawe, czy zgodzisz się z tym, co podlinkowałem powyżej.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 10:43

So What!, o dokładnie, dokładnie. Już o tym gadaliśmy :D

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 10:48

Konto usunięte, chyba sobie to wydrukuję na wypadek kontroli :giggle:

esilon
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 10:52

So What! pisze: Konto usunięte, chyba sobie to wydrukuję na wypadek kontroli

ja też :-d , ale tak serio to niestety nie mam poczucia, że to była akcja "słuszna", fakt że innym razem moze by i była :whistle: ale to co zrobili wczoraj to ewidentne polowanie i mam wrażenie a właściwie pewność, że nie chodziło o bezpiczeństwo innych uzytkowników drogi tylko o ładny raport słuzbowy przy małym przebiegu

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 10:55

esilon pisze: ładny raport słuzbowy przy małym przebiegu
To się nazywa efektywność...
Już mam wydrukowane. ;-)
Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 2 gru 2009, o 10:57

Bardzo dobry link , dzięki Fido .

Konto usunięte
6 gwiazdek

esilon pisze: nie chodziło o bezpiczeństwo innych uzytkowników drogi tylko o ładny raport słuzbowy przy małym przebiegu

A to kiedykolwiek o to chodzi? :razz:

Esi, winny jesteś, ale gdybyś powiedział, że nie przyjmujesz mandatu i składasz skargę na przekroczenie przepisów przez funkcjonariusza (zakładając, że to widać na nagraniu), to mam dziwne przeczucie, że by Cię puścili wolno ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

esilon pisze: tak serio to niestety nie mam poczucia, że to była akcja "słuszna", fakt że innym razem moze by i była :whistle: ale to co zrobili wczoraj to ewidentne polowanie i mam wrażenie a właściwie pewność, że nie chodziło o bezpiczeństwo innych uzytkowników drogi tylko o ładny raport słuzbowy przy małym przebiegu
Tak to niestety bywa. W sumie jeszcze nie miałem do czynienia z kinem objazdowym. Niespecjalnie zresztą mi się do tego śpieszy :whistle:

esilon
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 11:01

So What! pisze: W sumie jeszcze nie miałem do czynienia z kinem objazdowym. Niespecjalnie zresztą mi się do tego śpieszy

nic specjalnego,kanapa jakas taka niwygodna bez podłokietników, popcornu nie podaja, jakość obrazu kiepska, tylne światła wygladały jakbym na stopach jechał , generalnie do dupy

:-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 11:01

Już sobie to wyobrażam :giggle:

Dzyń dzyń
- Słucham
- Cześć Szymon, dzwonię do Ciebie bo wiesz, wydrukowałem sobie z forum i właśnie stoję z panami policjantami i się zastanawiamy co robić
- eeeeee :o :o :wall: :wall:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 11:06

Konto usunięte, oczywiście chętnie doradziłbym panom policjantom, co zrobić w tak trudnej sytuacji :mrgreen:

ODPOWIEDZ