Same dobre wiadomości

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Same dobre wiadomości

Post 18 lis 2009, o 18:03

O tu jest dobra wiadomość: http://www.wosp.org.pl/nasza_dzialalnos ... adzen.html
Oczywiście kropla w morzu potrzeb, ale kolejny finał niebawem znowu :thumb:

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek
Polubione posty: 1 raz

Post 19 lis 2009, o 16:59

fitter happier more productive

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 29 lis 2009, o 17:19

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 29 lis 2009, o 20:33

Kilkakrotnie społeczna komisja mieszkaniowa odmówiła im wynajęcia lokalu, opierając się na błędnych przesłankach (np. źle wyliczyła metraż czy zarobki pana Mirosława)
ja wiem, że gazety często ... mijają się z prawdą, ale w telewizorni też trochę o tym było. jakieś takie wrażenie odniosłem, że członkom komisji brakowało ... dodatkowej argumentacji ze strony zainteresowanych. jakiegoś drobiazgu, który by szalę przeważył ... :x
na pohybel sk...synom.

za to sama wiadomość BARDZO dobra. :thumb:

AMI
5 gwiazdek

Post 30 lis 2009, o 14:19

Nawiazujac do wlamania do mojego samochodu i postow z watku o rzeczach niedobrych - tym razem rzecz dobra, wiec przenioslem sie do tego watku - AXA zdecydowala sie jednak zaaprobowac naprawe powlamaniowych zniszczen pomimo niezgloszonych modyfikacji.

Jedyny "nieteges" to fakt, iz na audio trzeba bedzie poczekac kilka tygodni. Ale i tak wazniejsza jest szyba z ramka - czekam na informacje jeszcze, kiedy moga to naprawic - bo niestety obawiam sie, ze przyciemniona tylna szyba tez moze nie byc latwo osiagalna od reki?
Ale na tym mi najbardziej zalezy, bo juz jazda z furgoczaca folia nieco mnie nudzi - jak trzeba bedzie poczekac, to chyba trzeba bedzie jakiejs pleksy poszukac albo chociaz tekture...

Tak czy inaczej wbrew poczatkowym dramatycznym podejrzeniom - do przodu :)

Przyszedl juz takze pakuneczek od Boba Rawle z Apexi AVCR - wiec teraz bedzie zabawa z ustawianiem :)

Pozdrawiam
Jacek "AMI" Rudowski

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 30 lis 2009, o 14:25

No to nie taka AXA straszna, jak ją AMI malował ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

AMI
5 gwiazdek

Post 30 lis 2009, o 14:33

Szczesliwie zapowiedzi inspektora, ze nawet polisa moze byc uniewazniona - nie sprawdzily sie. :)

Ale teraz juz bede madrzejszy i niebawem zrobie liste modyfikacji i zglosze je - nie mam ochoty na kolejne problemy.
Jacek "AMI" Rudowski

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 2 gru 2009, o 23:25

Jakiś miesiąc temu wlepili mi taryfę za ,,parkowanie bez uiszczenia opłaty'' (polegało to na tym, że bilecik spadł z deski między fotel, a drzwi). Podreptałem do miejscowego <baczność!/>Zarządu Dróg i Transportu<spocznij/> celem anulowania nienależnej opłaty dodatkowej, gdzie dowiedziałem się, że uiszczenie opłaty polega na wrzuceniu haraczu do automatu i umieszczeniu biletu za szybą -- bez tego drugiego opłata nie jest uiszczona...

Podziąsłowałem nieco, jasno wyraziłem swoje zdanie na temat, napisałem odwołanie i bez większych nadziei pojechałem do domu. Wczoraj (1.12), będąc w pobliżu, odwiedziłem ZDiT, zapytać o losy mego odwołania, bo póki co żadne zawiadomienie do mnie nie dotarło. Podałem nazwisko, pani szukała, szukała, nie znalazła. Stwierdziła, że jeszcze nie rozpatrzone.

Wieczorem zajechaliśmy do domu i znalazłem przesyłkę ze ZDiT-u podstemplowaną na poczcie 26.11. Otworzyłem kopertę, a tam odpowiedź z dnia 18.11 w której:
[...]
W wyniku przeprowadzonego postępowania wyjaśniono, że kontroler naruszył procedury wystawiania wezwania do wniesienia opłaty dodatkowej. W związku z powyższym ze względów formalno-proceduralnych opłata dodatkowa nr 52637/2009 została anulowana.
Wciąż męczy mnie, czy kanar zapomniał zrobić fotek auta, czy też mając dołączony do odwołania bilet uznali, że nie będą się wygłupiać, czy też pani zapisała sobie ,,klient awanturujący się i straszący tym i owym'' (w sumie to nadal mam chęć bliższego zapoznania sięz uchwałą i zapytania RPO, czy to wniesienie opłaty bez umieszczenia biletu nie jest uiszczeniem, a kasa przepada), ale cofnęli tę cholerną taryfę! :-) :-) :-)

Niby to tylko 50PLN 2PLN za postój, ale świadomość, że zapłacisz za parkowanie, a i tak zedrą z Ciebie taryfę, nie jest miła.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 gru 2009, o 01:48

GazWyb pisze: Zamontowali na próbę zegary na skrzyżowaniach
Magda Nogaj
2009-12-03, ostatnia aktualizacja 2009-12-03 18:05

Specjalne zegary odliczać będą czas, jaki pozostał do zmiany świateł, by kierowcy szybciej spod nich ruszali. Ma to zmniejszyć korki. Na razie system testowany jest na dwóch wrocławskich skrzyżowaniach.
Na razie zegary działają na dwóch wrocławskich skrzyżowaniach

Elektroniczne wyświetlacze zamontowane zostały w czwartek na ul. Swobodnej, przy Arkadach Wrocławskich, oraz u zbiegu Milenijnej i Legnickiej.

Zarząd Dróg i Utrzymania Miasta chce sprawdzić, czy usprawnią one przejazd przez te skrzyżowania. Producent zegarów, firma Apko, użyczyła je miastu, licząc, że jeśli zdadzą egzamin, władze Wrocławia zdecydują się kupić ich więcej.

Dzięki zegarom kierowcy mają szybciej ruszać spod świateł, bo będą wiedzieć, kiedy zapali się zielone. Urządzenia odliczą też, ile czasu pozostało do zapalenia czerwonego, co ma ustrzec kierowców przed zbyt późnym wjeżdżaniem na krzyżowanie.

Odliczanie do zielonego sprawdza się zwłaszcza w przypadku ciężarówek, które wolniej ruszają. Nie brakuje jednak kierowców, którzy nawet autem osobowym nie potrafią dynamicznie wystartować spod świateł. - Dopiero gdy zapala się zielone światło, wciskają sprzęgło. Potem zaczynają szukać dźwigni biegów. Tracą na tym jakieś dwie, trzy sekundy. Takich kierowców jest wielu, dlatego na jednym cyklu przejeżdża zaledwie parę aut - mówi Piotr Tykwiński, kierownik Biura Zarządzania Drogami w Zielonej Górze. Tamtejszy magistrat przed miesiącem kupił sześć zegarów od Apko. - Kierowcy są bardzo z nich zadowoleni. Wykonaliśmy pomiary ruchu i okazało się, że dzięki urządzeniom o 10 procent wzrosła przepustowość na skrzyżowaniu. Poprawiło się także bezpieczeństwo. Jeśli kierowca już z daleka widzi, że pozostało mu jeszcze 10 sekund zielonego, nie musi gwałtownie przyspieszać. I odwrotnie: nie wjeżdża na skrzyżowanie, gdy zostały mu dwie sekundy, bo wie, że nie zdąży przejechać.

Władze Zielonej Góry na taki efekt liczyły. Nie spodziewały się jednak, że dzięki zegarom zmniejszy się emisja spalin i poziom hałasu. Okazało się, że kierowcy widząc, że przyjdzie im jeszcze np. 90 sekund czekać na zielone, zaczęli wyłączać silniki. - Nas też to zupełnie zaskoczyło, bo w żadnym innym mieście, gdzie sprzedaliśmy zegary, taki efekt nie wystąpił - przyznaje Piotr Wisznicki, szef Apko.

Firma ma siedzibę w podwrocławskim Mokronosie. Jednak wcześniej Wrocław nie wykazał zainteresowania jej urządzeniami.

Pierwszym miastem, które je kupiło, było Opole. Na początek cztery sztuki, ale chce dokupić jeszcze dziesięć. - Widziałem takie zegary za granicą - mówi Piotr Rybczyński, zastępca dyrektora tamtejszego zarządu dróg. - Dwa lata szukałem firmy, która by je dla nas wykonała. W Opolu nie ma takich korków, jak we Wrocławiu, ale kierowcy i tak narzekali. Teraz naprawdę krócej stoją na skrzyżowaniu. Z naszych badań wynika, że dzięki zegarom na jednym cyklu przejeżdżają dwa-trzy samochody więcej z każdego pasa. Do tego mniej niszczy się nawierzchnia, bo samochody, zwłaszcza ciężarowe, nie muszą gwałtownie hamować.

Jedno urządzenie kosztuje 1,5 tys. zł. - To nie jest bardzo dużo - przyznaje rzeczniczka wrocławskiego ZDiUM Ewa Mazur. Na razie nie chce jednak deklarować, ile zegarów kupi miasto. Te zamontowane w czwartek testowane będą przez trzy miesiące. Wtedy zapadnie decyzja. - Chcemy wiedzieć, czy kierowcom odpowiada to rozwiązanie. Nie zamierzamy nikogo uszczęśliwiać na siłę - mówi rzeczniczka. - Takie zegary to dodatkowy element, który rozprasza uwagę. A niektórzy bardzo się koncentrują za kierownicą i denerwuje ich nawet iluminacja świąteczna.

Czy we Wrocławiu będzie więcej zegarów, zależy od opinii kierowców. Zwolennicy i przeciwnicy rozwiązania mogą pisać na adres [email protected]

Zarząd czeka również na propozycje wrocławian, gdzie urządzenia powinny być zamontowane.

Źródło: Gazeta Wyborcza Wrocław
A kiedy tak w innych miastach?

r.

van Troff
0 gwiazdek
Auto: Impreza, że hej!

Post 4 gru 2009, o 02:33

Takie zegary widziałem latem w Rumunii i Bułgarii. Tylko w większych miastach. Pomysł, myślę dobry. Chociaż nie jestem przekonany czy u nich pomaga... Ani czy u nas by pomogło...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 4 gru 2009, o 08:10

Kiedyś na Śląsku widziałem wyświetlacze, które pokazywały, z jaką prędkością się poruszać, aby wjechać na zielone. Ale 20 lat temu było... :oops:
Dolce far niente ;-)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 4 gru 2009, o 12:14

FUX pisze: Kiedyś na Śląsku widziałem wyświetlacze, które pokazywały, z jaką prędkością się poruszać, aby wjechać na zielone. Ale 20 lat temu było... :oops:
W Krakowie też jeszcze parę lat temu było takie rozwiązanie.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 4 gru 2009, o 12:19

pomysł z zegarami dobry ale w naszych warunkach należałoby jeszcze zrobić jedną rzecz - tak jak w UK oznaczyć obszar skrzyżowania jakimiś żółtymi pakami. Każdy który zostanie na skrzyżowaniu i tamuje ruch tym, którzy ruszyli z zielonego, powinien być pewien że mandacik już się drukuje.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 5 gru 2009, o 08:50

Obrazek
Dolce far niente ;-)

j33mbo
5 gwiazdek

Post 6 gru 2009, o 13:47

wygląda na to, ze skrzyżowanie swobodna/powstańców śląskich to najnowocześniejsze skrzyżowanie w Polsce
strefy o których pisze inquiz, ma już dawno, a teraz te zegary
fiu fiu ;-)
Obrazek

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 gru 2009, o 14:10

A tymczasem dizajnerzy wynaleźli ponownie koło, za to w wersji dla idiotów: iZegar Odliczający Czas Do Zielonego Światła. ;))

Jak dla mnie bomba. Tylko skąd mam wiedzieć, ile czasu trwa działka? Mam sobie liczyć na każdej krzyżówce? ;)

r.

PS. Okazuje się też, że to nie jest żadna nowość: http://en.wikipedia.org/wiki/Marshalite

PPS. I jeszcze jeden pomysł, choć te już jest trochę przeładowany informacjami: http://mega.genn.org/en/2009/sorry-mari ... rossroads/

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 gru 2009, o 21:54

ky pisze: Tylko skąd mam wiedzieć, ile czasu trwa działka?
To zależy co bierzesz ;-)
Czarownica prawdę Ci powie :D

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 6 gru 2009, o 21:58

Problem w tym, że w nowoczesnych systemach sygnalizacji czas fazy nie jest stały. Wtedy takie coś nie ma sensu.
vel misza, Pozdrawiam!

j33mbo
5 gwiazdek

Post 6 gru 2009, o 22:49

miszozon pisze:Problem w tym, że w nowoczesnych systemach sygnalizacji czas fazy nie jest stały. Wtedy takie coś nie ma sensu.
są takie w Polsce? w sensie te ze zmiennymi fazami

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 6 gru 2009, o 22:56

Tak, w Łodzi. Sterowniki są podpięte do serwera na którym algorytm oblicza długość faz, cykli itp. Operuje na bieżących danych ale są też takie systemy co się wspomagają historycznymi.
vel misza, Pozdrawiam!

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 gru 2009, o 23:48

miszozon pisze:Tak, w Łodzi. Sterowniki są podpięte do serwera na którym algorytm oblicza długość faz, cykli itp. Operuje na bieżących danych ale są też takie systemy co się wspomagają historycznymi.
Działa perfekcyjnie -- skutecznie mnie wygonił z Al. Mickiewicza (gdzie skręcałem w Żeromskiego). Jak mam tam stać kilka zmian, gdzie każda trwa ~2:30 czerwonego i 0:45 zielonego, to wolę przeciskać się od Zielonej :)

r.

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 gru 2009, o 00:12

ky pisze: Al. Mickiewicza (gdzie skręcałem w Żeromskiego)
Ky, tam już tego nie ma. Na tym skrzyżowaniu często były dzwony z tramwajem i dlatego teraz jest jak jest.

Pod systemem są z grubsza: Zgierska, Zachodnia, Kościuszki, Piotrkowska, Pabianicka. W centrum jeszcze równoległe do Kościuszki i części Zachodniej oraz prostopadłe do nich.
Jak to działa? Trampek jedzie od Helenówka do Chocianowic ok 10min krócej i takie było założenie. Co do kołówki to ciężko stwierdzić, bo w międzyczasie są w różnych miejscach remonty, aut przybywa.
Np. od manufaktury na Zachodniej w kierunku południowym widać koordynacje.
Ogólnie jest ciągła walka czy dać więcej kołówce czy tramwajowi.
vel misza, Pozdrawiam!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 7 gru 2009, o 00:41

Gra w chowanego z fotoradarami - jednak trefna:

http://www.rp.pl/artykul/2,402286_Fotor ... jowki.html

Ale co ludziom napsuli nerwów, to ich... :whistle:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 gru 2009, o 00:46

miszozon pisze: Ky, tam już tego nie ma. Na tym skrzyżowaniu często były dzwony z tramwajem i dlatego teraz jest jak jest.
A nie można przywrócić tam czasów sprzed wielkiej zmiany? (i czy to znaczy, że miasto kupiło parę fajnych kamer dla bajeru? ;)))
miszozon pisze: Jak to działa? Trampek jedzie od Helenówka do Chocianowic ok 10min krócej i takie było założenie. Co do kołówki to ciężko stwierdzić, bo w międzyczasie są w różnych miejscach remonty, aut przybywa.
I nadal zajmuje mu to blisko godzinę, bo przystanki ma co fafdziesiąt metrów ;))) Największej *wicy można dostać na Piotrkowskiej gdy np. zapala się zielone za stankiem tramwajowym i czerwone przed nim. Czasami też można ciut postać na poprzecznych (chyba szczególnie bolesna jest Zielona, bo tam sporo ludzi jedzie na wschód).
miszozon pisze: Np. od manufaktury na Zachodniej w kierunku południowym widać koordynacje.

Dziś jechałem, istotnie, czerwone łapało tylko co drugą krzyżówkę ;)))

r.

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 gru 2009, o 01:02

ky pisze: A nie można przywrócić tam czasów sprzed wielkiej zmiany?

Nie pamiętam ale tam chyba jest wprowadzona dodatkowa faza, jakoś tak. Czy się da? Nie wiem, trzeba by pogadać z wielkimi głowami z ZDiT. Ja pracuje u podwykonawcy ŁTR'u.

Jeśli chodzi o Piotrkowską to nie wiem co za debil postawił przystanki przed skrzyżowaniem, a nie jakoś dalej za.
Dlatego są te śluzy, aby ludzie mogli wyjść na przystanek. Ogólnie można by na temat tego projektu książkę pisać, nawet mam tytuł: "Burdel na kółkach" :mrgreen:
ky pisze: Dziś jechałem, istotnie, czerwone łapało tylko co drugą krzyżówkę ;)))
Za szybko jeździsz ;-)
vel misza, Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ