2.0 czy 2.0 XT
2.0 czy 2.0 XT
Witam
Zamierzam kupić forka ale mam dylemat, który silnik wybrać 2.0 158 kM czy jednak 2.0 XT 177 kM. Wiem że to dwa inne auta rocznikowo. Za i przeciw. A może oba są podobne?
pozdrawiam
Zamierzam kupić forka ale mam dylemat, który silnik wybrać 2.0 158 kM czy jednak 2.0 XT 177 kM. Wiem że to dwa inne auta rocznikowo. Za i przeciw. A może oba są podobne?
pozdrawiam
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: 2.0 czy 2.0 XT
Kupujesz na dwa-trzy lata czy do/az sie rozpadnie?
Jak bedzie uzytkowany? Miasto, trasa, teren?
Jak bedzie uzytkowany? Miasto, trasa, teren?
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Dodam pytanie - czym jeździsz do tej pory i czego oczekujesz od nowego auta...?
Forek XT to znacznie lepsza dynamika. Acz jesli teraz jest np. stary polonez albo nowa astra z podstawowym silnikiem - oba Forestery będą szybkie jak diabli
Przynajmniej przez parę miesięcy, a potem zaczniesz myśleć o STI
Wolny ssak - to więcej praktyczności w lekkim terenie i lepszy ciągnik dla przyczepy z łódką, na przykład. No i trochę mniej elementów, które mogą się zużyć/zepsuć.
Jak jeździć nim wolno i spokojnie, potrafi przy tym spalić wyraźnie mniej od turbo. Ale jeśli lubisz jazdę dynamiczną i poszukasz mocy maksymalnej (jest dostępna na bardzo wysokich obrotach), spalanie będzie prawie równie wysokie, jak w turbo.
No i 2.0 XT najpóźniej z roku 2005, potem wszedł w to miejsce silnik 2.5 XT, z wszelkimi swoimi wadami i zaletami.
Wolnego ssaka 2.0 masz natomiast z dowolnego rocznika.
Forek XT to znacznie lepsza dynamika. Acz jesli teraz jest np. stary polonez albo nowa astra z podstawowym silnikiem - oba Forestery będą szybkie jak diabli

Przynajmniej przez parę miesięcy, a potem zaczniesz myśleć o STI

Wolny ssak - to więcej praktyczności w lekkim terenie i lepszy ciągnik dla przyczepy z łódką, na przykład. No i trochę mniej elementów, które mogą się zużyć/zepsuć.
Jak jeździć nim wolno i spokojnie, potrafi przy tym spalić wyraźnie mniej od turbo. Ale jeśli lubisz jazdę dynamiczną i poszukasz mocy maksymalnej (jest dostępna na bardzo wysokich obrotach), spalanie będzie prawie równie wysokie, jak w turbo.
No i 2.0 XT najpóźniej z roku 2005, potem wszedł w to miejsce silnik 2.5 XT, z wszelkimi swoimi wadami i zaletami.
Wolnego ssaka 2.0 masz natomiast z dowolnego rocznika.
Na razie śmigam avensisem 2,0 benz ale wyprowadzka za miasto dała sie we znaki i musze wyżej usiąść dlatego forek- złoty środek . A czy mam zamiar śmigać całe życie? Na pewno nie, 3-4 lata max i dalej kolejne.A jeśli o ssaka 2.0 to interesuje mnie tylko ten po 2005 r chociaz sie obawiam że aby nim pojeździc dynamiczniej to będę czekać do 4500 obr/min aż coś sie zacznie dziać a z drugej strony buda przed 2005 jest wg mnie ładniejsza.No i pytanie jak sprawa turbo dziury w XT? I czy różnice w jeździe miejskiej są wyraźne jeśli chodzi o zużycie paliwa?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
mikeboy, jeśli śmigasz avensisem 2.0, to IMHO forek wolnossący będzie dla Ciebie za wolny. Ten 156 konny to pokazuje dodatkowe konie dopiero gdzieś w okolicy 5 tys rpm.
mikeboy pisze: No i pytanie jak sprawa turbo dziury w XT?
jakiejś specjalnej dziury nie ma ale pełnia przyjemności od ca.3000obr/min sie zaczyna

Powiem tak: Nie żałuje ani jednego litra dodatkowego spalania w silniku z wiatrakiem 

vel misza, Pozdrawiam!
miszozon pisze: Nie żałuje ani jednego litra dodatkowego spalania w silniku z wiatrakiem
a szczególnie, że tych litrów to będzie max ze 2 na sto , jak wolny ssak to tylko 3.0

Ale wkładali w modelu do '05 211konny dobry silnik 2,5esilon pisze: ale do Froków takich nie wkładali

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Oczywiście, że XT. Tak się składa, że pewnie będę miał jednego do sprzedania od zaraz.
Paul_78 pisze: Tak się składa, że pewnie będę miał jednego do sprzedania od zaraz.
no i kupujesz 2,5 ?
Jutro jadę obejrzeć 2.5XT. Właściwie to się przejechać, bo co tu oglądać, Foryś jaki jest, każdy widzi... I jak mój się sprzeda, to tak, kupuję. Rozważyłem wszystkie za i przeciw i jednak mercedes CLS został odłożony na później.esilon pisze:Paul_78 pisze: Tak się składa, że pewnie będę miał jednego do sprzedania od zaraz.
no i kupujesz 2,5 ?
Paul_78 pisze: jednak mercedes CLS został odłożony na później.
rozumiem, ja nissana GTR też odłożyłem na później (jak poprawia skrzynię biegów

Nie, poważnie :) CLS rocznik 2005 byłby w zasięgu finansowym. Ale - Foryś, który mnie interesuje jest ostatnim fajnym Forysiemesilon pisze:Paul_78 pisze: jednak mercedes CLS został odłożony na później.
rozumiem, ja nissana GTR też odłożyłem na później (jak poprawia skrzynię biegów)

Paul_78 pisze: poważnie :) CLS rocznik 2005 byłby w zasięgu
a to przepraszam, a o której wersji myslisz ?
przyznam sie, że podoba mi się to autko

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Paul_78 pisze:Jest szansa, że Mercedes nadal będzie robił fajne auta

Ke????
A to kiedyś jakieś zrobił???

No dobra, może jedno albo dwa. Ale dawno temu

CLS nie tak dawno.jarmaj pisze:Paul_78 pisze:Jest szansa, że Mercedes nadal będzie robił fajne auta![]()
Ke????
A to kiedyś jakieś zrobił???![]()

- leinad
- 3 gwiazdki
- Auto: impreza wrx,legacy diesel
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Wczoraj rozmawiałem z baratem i się dowiedziałem, że Mercedes robi bardzo dobre autaJest szansa, że Mercedes nadal będzie robił fajne auta

jeden i drugi w dieslu 220 i 250 cdi tylko długo się nimi nie nacieszyli, bo po 3 miesiącach popadały im wtryskiwacze. Wymiana oczywiście
na gwarancji ale ciągle na takie same, o czym zostali poinformowani, nowe (innego producenta) będą dostępne dopiero za około 2 miesiące.
Rekordzista podobno przejechał 50 km do awarii

więc przed wyprzedzaniem najpierw kilka zdrowasiek.
Aha i jest jeszcze sprawa rdzy w Mercedesach ale o tym już też gdzieś pisałem.
Paul_78 pisze: CLS nie tak dawno.![]()
Jarmaj miał na myśli auta a nie urządzenia do przemieszczania się.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Nie kumasz. Nic......Paul_78 pisze:CLS nie tak dawno.jarmaj pisze:Paul_78 pisze:Jest szansa, że Mercedes nadal będzie robił fajne auta![]()
Ke????
A to kiedyś jakieś zrobił???![]()

O.Azrael pisze: Jarmaj miał na myśli auta a nie urządzenia do przemieszczania się.
A bo Wy to wariaci jesteście.Azrael pisze:Paul_78 pisze: CLS nie tak dawno.![]()
Jarmaj miał na myśli auta a nie urządzenia do przemieszczania się.