Rdza vel ruda - gwarancja
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Rdza vel ruda - gwarancja
Witam,
mam pytanie do doświadczonych kolegów, czy w Subaru z roku 2005 zdarzają się problemy z rdzą ? Czy ktoś przerabiał już taki temat i czy był zaangażowany w to serwis autoryzowany ? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi,
pozdro,
P.
mam pytanie do doświadczonych kolegów, czy w Subaru z roku 2005 zdarzają się problemy z rdzą ? Czy ktoś przerabiał już taki temat i czy był zaangażowany w to serwis autoryzowany ? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi,
pozdro,
P.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Rdza vel ruda - gwarancja
W tym roczniku rdza?
Chyba że był walnięty i naprawiony przez spółkę kowala z malarzem pokojowym.
W dwa razy starszych trzymanych pod chmurką stale (jak mój) nie ma rdzy. I w jeszcze starszych też.
Chyba że był walnięty i naprawiony przez spółkę kowala z malarzem pokojowym.
W dwa razy starszych trzymanych pod chmurką stale (jak mój) nie ma rdzy. I w jeszcze starszych też.
mój przed kupnem był sprawdzony w ASO Koper, stwierdzili, że nie był po dzwonie. Ale kilka rdzawych miejsc znalazłem obok uszczelki klapy bagażnika. Czy warto zgłosić to do ASO ?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
A auto krajowe, serwisowane itp itd? Bo gwarancjami z innych krajów na przekór Unii E. SIP się brzydzi i nie uznaje.
Zresztą chyba i tak po gwarancji - '05 - 09 to więcej niż 3 lata. Zgłosić się można najwyżej do lakiernika w celu naprawy (może być i do ASO. tylko pewnie wtedy naprawa lakiernicza koszt razy 3
).
Zresztą chyba i tak po gwarancji - '05 - 09 to więcej niż 3 lata. Zgłosić się można najwyżej do lakiernika w celu naprawy (może być i do ASO. tylko pewnie wtedy naprawa lakiernicza koszt razy 3

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
a i tak w większości wypadków robiona u pobliskiego lakiernika. Szkoda prądujarmaj pisze: (może być i do ASO. tylko pewnie wtedy naprawa lakiernicza koszt razy 3).

Auto kupione w Belgii jako nowe, wszystkie przeglądy gwarancyjne, aż do tej pory w ASO Koper. Ostatni przegląd latem tego roku przy przebiegu 106.000 km. Co do gwarancji, to książka serwisowa podaje 12 lat na perforację blachy, ale nie wiem jak to jest w Polsce. Dzwoniłem już do ASO, powiedzieli, żeby przyjechać, bo muszą to zobaczyć, zrobić fotki i wysłać do SIP, a oni podejmą decyzję... A tak sie cieszyłem tym samochodem... 

jarmaj, gwarancje na nadwozie są jakieś długie. Tak samo jak kiedyś było 12 lat gwarancji na układ napędowy (chyba sobie to odpuścili).
A Kolega ma wbitę przeglądy karoserii?
Bo jeżeli nie, to by, by...
Bo jeżeli nie, to by, by...
Dolce far niente 

- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
FUX,
Potwierdzam - trzeba zrobić przegląd karoserii przy pierwszym przeglądzie (po 15tys.).
Mi o tym w pierwszym ASO nie powiedzieli, ja nie wiedziałem, że klient musi się o to upomnieć...
I przy drugim przeglądzie (w innym ASO) dowiedziałem się, że już nie mam 12 letniej gwarancji na perforację nadwozia
Oj, chyba, już do tego pierwszego ASO więcej nie pojadę
A MTS Subaru, za rzetelność w informowaniu klienta, za fachowość i całokształt, wychwalam pod niebiosa
Potwierdzam - trzeba zrobić przegląd karoserii przy pierwszym przeglądzie (po 15tys.).
Mi o tym w pierwszym ASO nie powiedzieli, ja nie wiedziałem, że klient musi się o to upomnieć...
I przy drugim przeglądzie (w innym ASO) dowiedziałem się, że już nie mam 12 letniej gwarancji na perforację nadwozia

Oj, chyba, już do tego pierwszego ASO więcej nie pojadę

A MTS Subaru, za rzetelność w informowaniu klienta, za fachowość i całokształt, wychwalam pod niebiosa

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
piotruś, dyrekcja pisała kiedyś na kropce, że przy przeglądzie samochodu obowiązkiem ASO jest wykonanie przeglądu karoserii. Jeżeli tego nie zrobili,to takie zaniedbanie nie może obciążać klienta. Jeżeli więc regularnie serwisujesz Forka w ASO, to nawet w ocenie SIP nie powinieneś utracić gwarancji na perforację.
Na Baltyckiej byłem PIERWSZYM Klientem, który nakazal zrobienie przeglądu karoserii!
W MTS Marek się zdziwil, trochę mniej...
W MTS Marek się zdziwil, trochę mniej...

Dolce far niente 

- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
Czyli - następnym razem powinienem poprosić o wpis do książki o wykonanym przeglądzie i będzie Git?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 199 razy
piotruś pisze:Czyli - następnym razem powinienem poprosić o wpis do książki o wykonanym przeglądzie i będzie Git?
U mnie tak było. Jeżeli na kolejnym przeglądzie nie stwierdzą żadnych niepokojących objawów, to nie powinno być problemów.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Napisałem zapytanie w tej sprawie do Dyrekcji SIP i umówiłem się na najblizszy wtorek na ogledziny do ASO Koper. Zobaczymy, co powiedzą...
Kolega ma rację, Dyrekcja potwierdziła, że przeglądy karoserii są obowiązkiem każdego ASO i chcą, aby podać im VIN oraz ASO, które tego obowiązku nie dopełniło...
Kolega ma rację, Dyrekcja potwierdziła, że przeglądy karoserii są obowiązkiem każdego ASO i chcą, aby podać im VIN oraz ASO, które tego obowiązku nie dopełniło...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
FUX pisze: ASO Koper?
Nietrudno było zgadnąćpablo07 pisze: (...) wszystkie przeglądy gwarancyjne, aż do tej pory w ASO Koper.

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

Padłem na plecy...
Kropkowy tuz, zastepca Rogalskiego, chodzący fachowiec, a tu taka wtopa....
Ha, ha, ha, ha....
uraj! Donieś Szefowi, jak sie Wasz serwis zbłaźnil....

Ha, ha, ha, ha....
uraj! Donieś Szefowi, jak sie Wasz serwis zbłaźnil....

Dolce far niente 

Bla bla bla. Mi odmówili. "Bo tak".So What! pisze:piotruś, dyrekcja pisała kiedyś na kropce, że przy przeglądzie samochodu obowiązkiem ASO jest wykonanie przeglądu karoserii. Jeżeli tego nie zrobili,to takie zaniedbanie nie może obciążać klienta. Jeżeli więc regularnie serwisujesz Forka w ASO, to nawet w ocenie SIP nie powinieneś utracić gwarancji na perforację.
I se kupiłam sama reflektor. Buraki jedne.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze: Podpisz mi pełnomocnictwo
Tobie to się chyba marzy pomarańczowy kolor

FUX pisze: Padłem na plecy...
Ha, ha, ha, ha....
uraj! Donieś Szefowi, jak sie Wasz serwis zbłaźnil....![]()
Nie spotkałem się zeby któryś serwis te przeglądy ROBIŁ to raczej wyjątek. Ja teraz już wiem to sam proszę o to, ale słuzbowy subarak tez nie ma niestety :( bo nie wiedziałem.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
najpierw czekałas 3 miesiące na odpowiedżbarbie pisze:
Bla bla bla. Mi odmówili. "Bo tak".
I se kupiłam sama reflektor. Buraki jedne.

Konto usunięte pisze: Podpisz mi pełnomocnictwo![]()

MTS sam o tym przypominaAzrael pisze:FUX pisze: Padłem na plecy...
Ha, ha, ha, ha....
uraj! Donieś Szefowi, jak sie Wasz serwis zbłaźnil....![]()
Nie spotkałem się zeby któryś serwis te przeglądy ROBIŁ to raczej wyjątek. Ja teraz już wiem to sam proszę o to, ale słuzbowy subarak tez nie ma niestety :( bo nie wiedziałem.