Doxa pisze:
Jest rzeczywiście jakiś przepis mówiący o tym, że nie można parkować tyłem do budynków mieszkalnych ?
W KRD brak jakichklwiek zapisów. Jest tylko przepis "budowlany" mówiący, że parking nie może być bliżej niż 5m od okien (w przypadku miejsc inwalidzkich 2m) co jest przepisem sztucznym, bo wówczas nie można byłoby parkować na większości miejsc wzdłuż ulic w mieście. Myślę, że co najwyżej znajduje on zastosowanie w przypadku nowych inwestycji.
Co do parkowania tyłem do budynku, to czasami mówią o tym przepisy wewnętrzne na terenach prywatnych, ale tam policja i straż miejska nie mogą karać za ich nieprzestrzeganie. Narażasz się jedynie na jakieś upierdliwości ze strony administracji lub ochrony.
Jeśli wygooglasz "parkowanie tyłem do budynku" to powinnaś znaleźć sporo informacji, łącznie z reportażem video, w którym wypowiada się policjant i mówi, że to relikt przeszłości (czasy kopcących samochodów i rozgrzewania silników przed jazdą), a obecnie głównie ludzka zawiść jest przyczyną sporów na tym tle.