Mapa Ryzyka wypadku
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Mapa Ryzyka wypadku
Zerknijcie na mapkę. Zrobili ją po to , żeby móc świadomie wybrać drogę alternatywną dla czarnej. Szkoda tylko, że nie ma alternatywy...
http://www.motofakty.pl/artykul/atlas_r ... olsce.html
-> duża mapa http://d.scribd.com/ScribdViewer.swf?do ... ullgh30sz7
http://www.motofakty.pl/artykul/atlas_r ... olsce.html
-> duża mapa http://d.scribd.com/ScribdViewer.swf?do ... ullgh30sz7
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Re: Mapa Ryzyka wypadku
Czytałem o tym. Z mapy wynika, że najbezpieczniejszymi drogami są autostrady. Których się nie buduje.
To się dobrze pokrywa z danymi o ilości ofiar śmiertelnych wypadków, gdzie o ile dużo się trąbi że na drogach ginie mnóstwo osób, to już w ogóle zbywa się milczeniem fakt, że 2/3 albo i więcej tych ofiar to piesi. Wniosek jest oczywisty - oddzielić ruch drogowy od pieszego, pobudować obwodnice, autostrady itd. Tylko że zamiast tego stawia się słupki na chodnikach i w osi drogi (vide DK8). Tak, żeby nie dać karetce szans przejazdu przez zakorkowaną drogę.
To się dobrze pokrywa z danymi o ilości ofiar śmiertelnych wypadków, gdzie o ile dużo się trąbi że na drogach ginie mnóstwo osób, to już w ogóle zbywa się milczeniem fakt, że 2/3 albo i więcej tych ofiar to piesi. Wniosek jest oczywisty - oddzielić ruch drogowy od pieszego, pobudować obwodnice, autostrady itd. Tylko że zamiast tego stawia się słupki na chodnikach i w osi drogi (vide DK8). Tak, żeby nie dać karetce szans przejazdu przez zakorkowaną drogę.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Warto dodać, że jeśli już na autostradzie wydarzy się wypadek - to najczęściej nie tam, gdzie ludzie zapitalają z maksymalnymi prędkościami, ale tam, gdzie są zmuszani przez inżynierię ruchu do zwolnienia (zjazdy, remonty).Konto usunięte pisze: najbezpieczniejszymi drogami są autostrady
Paskudna to informacja i trefna, bo nie współgra z tezą, iż prędkość zabija.
WiS. Ja się zgadzam z tym, co F-K napisal.
Boję się polskimi wyrobami autostradopodobnymi jeździć, a w szczególności różego rodzaju kapeluszy w Tico, busach z lawetami, co poniektórych ciężarówek, co to tylko po Kraju jeżdżą...
Wolę poruszanie się wojewódzkimi i krajówkami; tam uczestnicy, a w zasadzie ich zachowania, bardziej przewidywalne...
Niestety. Do autostrad wieeeeeeeluuuuu nie dorosło i szybko to nie nastąpi.
Jeżeli juz po autostradzie, to max. 130km/h; szybciej strach.
Boję się polskimi wyrobami autostradopodobnymi jeździć, a w szczególności różego rodzaju kapeluszy w Tico, busach z lawetami, co poniektórych ciężarówek, co to tylko po Kraju jeżdżą...
Wolę poruszanie się wojewódzkimi i krajówkami; tam uczestnicy, a w zasadzie ich zachowania, bardziej przewidywalne...
Niestety. Do autostrad wieeeeeeeluuuuu nie dorosło i szybko to nie nastąpi.
Jeżeli juz po autostradzie, to max. 130km/h; szybciej strach.
Dolce far niente 

FUX, jakiś starsznie strachliwy jesteś. Zrobiłem kilka k km w tym roku po polskich autostradach i nie mam jakoś takich stresów.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Korko-maker....FUX pisze:Jeżeli juz po autostradzie, to max. 130km/h; szybciej strach.

hmm....Konto usunięte pisze:Czytałem o tym. Z mapy wynika, że najbezpieczniejszymi drogami są autostrady.
ja widzę tylko dwa zielone rodzynki. z tych rodzynków wynika, że najbezpieczniejsze są LUŹNE autostrady. po tych dwóch zielonych paseczkach akurat parę razy jeździłem. tam właściwie zawsze jest luźno.
w okolicach KRK, i Katowic, gdzie też sporo dobrych dróg (łącznie z autostradami) już nie jest zielono.
nie dalej jak przedwczoraj wracałem z kolegą z pracy z Gdańska do Warszawy. kolega był dość niedospany i wymęczony wcześniejszymi skokami adrenaliny. z powodów biznesowych. i ten kolega jechał "bezpiecznie". fordem focus ver.2 na ropę. na autostradzie "bezpiecznie" sunął 180 (licznikowe) a po zjeździe z autostrady, w zabudowanym "pędził" 40 (licznikowe) przed Rypinem (chyba tak to się nazywa) jechał 40 również w nie zabudowanym, bo 1. wąsko (drzewa tuż przy drodze) 2. jadą z naprzeciw i trochę oślepiają a jest wąsko 3. jest śliskojarmaj pisze:Korko-maker....
bo na autostradzie nie było ślisko...

to ja już wolę FUXa

jarmaj, smiej się śmiej, jak ci debil, bez patrzenia w lusterko kilkadziesiąt metrów przed Tobą, na Twój pas wjeżdzą z lawetą z 3 samochodami, a ja mam koło 150 na liczniku...
Między Wrockiem a Katowicami trzeba naprawdę uważać!
Między Wrockiem a Katowicami trzeba naprawdę uważać!
Dolce far niente 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Zdarza się. Jak mi kiedyś na gierkówce pod Mszczonowem jeden tak wyjechał (miałem nieco więcej niż piszesz....), to uciekając na środkowy pas zieleni zaliczyłem długiego slajda po trawie i delikatnie otarłem się tylnym narożnikiem biednego Opla Astry o barierę.FUX pisze:jak ci debil, bez patrzenia w lusterko kilkadziesiąt metrów przed Tobą, na Twój pas wjeżdzą z lawetą z 3 samochodami, a ja mam koło 150 na liczniku...
No ale to nie powód, żeby się potem już wlec

FUX, jasne, ale to się może zdarzyć na każdej drodze, która ma dwa pasy. Albo jak lecisz te same 150 drogą jednopasmową i wyprzedzasz, a jakiś debil bez patrzenia w lusterko też zaczyna wyprzedzać i zajeżdża Ci drogę. IMO to nie kwestia autostrad.... po prostu myślenie w tym kraju ma kolosalną przyszłośćFUX pisze:jarmaj, smiej się śmiej, jak ci debil, bez patrzenia w lusterko kilkadziesiąt metrów przed Tobą, na Twój pas wjeżdzą z lawetą z 3 samochodami, a ja mam koło 150 na liczniku...
To nie problem braku prędkości, tylko braku myślenia.jarmaj pisze:Korko-maker....FUX pisze:Jeżeli juz po autostradzie, to max. 130km/h; szybciej strach.

Bo można (chyba? nie próbowałam

Czarownica prawdę Ci powie :D
Taki pedał (za przeproszeniem) jest w środku pomiędzy pedałem sprzęgła a orgazmuFUX pisze: jak ci debil, bez patrzenia w lusterko kilkadziesiąt metrów przed Tobą, na Twój pas wjeżdzą z lawetą z 3 samochodami, a ja mam koło 150 na liczniku...

FUX, no pewnie, że trzeba uważać ale zazwyczaj z daleka czuć, że gość wywinie Ci taki numer. Ja wyczuwam to w zazwyczaj w 90 na 100 przypadków.
Później zrównujesz się z gościem i posyłasz mu karcące spojrzenie

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru 

geee....mały 5150 pisze:ja tak robię vibek z klorem znają ten mój zabójczy wzrok
a ile razy już ich tak skarciłeś? I ZA CO

Obiecuję, że jak kupię szybszy samochod, to zacznę bardziej uważać i szybciej jeździć...
.

Dolce far niente 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
a, czyli nie tylko mi Tiry wyrastają przed maską i to zawsze kiedy ja mam 'ciut' większą prędkość
Praktycznie każdym razem jak jadę do Waw to mam ze dwa takie przypadki. Oj parę razy podnieśli mi ciśnienie co musiałem im pokazać 
Narzeczona stosuje patent, że jak widzi ze dwie ciężarówki przed sobą to błyska im długimi (jeden krótki raz). Muszę tak zacząć robić.

Narzeczona stosuje patent, że jak widzi ze dwie ciężarówki przed sobą to błyska im długimi (jeden krótki raz). Muszę tak zacząć robić.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
ja też tak robię. Czasem dodatkowo krótki klakson. Pomaga - zjeżdżają na bok itp.remek pisze: Narzeczona stosuje patent, że jak widzi ze dwie ciężarówki przed sobą to błyska im długimi (jeden krótki raz). Muszę tak zacząć robić.
I zjebka przez CB, czy tak jeszcze ze 4km beda sie wyprzedzać z prędkością wyższą o 1km/h...
... co niestety nie jest rzadkością...
... co niestety nie jest rzadkością...

Dolce far niente 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
moje przelotowe nie są jakieś szczególnie wysokieAzrael pisze: Kurcze mi bardzo rzadko wyrastają. Może za wolno jeżdżę.

CB nie posiadam, może to i lepiejFUX pisze: I zjebka przez CB, czy tak jeszcze ze 4km beda sie wyprzedzać z prędkością wyższą o 1km/h...

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
mały 5150 pisze: ja tak robię vibek z klorem znają ten mój zabójczy wzrok
Znają znają

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae