Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
AMI
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Post 11 gru 2009, o 13:55

http://www.tvn24.pl/1,251,8,63624651,16 ... forum.html

A czy ktos sie poda do dymisji, jak owa wstretna temperatura nie bedzie chciala tak robic, jak politycy chca?

No dobra, dobra... znam odpowiedz.

Jacek "AMI" Rudowski

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 12 gru 2009, o 12:21

Świetny tekst w dzisiejszej Rzepie - o "religii globalnego ocieplenia":

http://www.rp.pl/artykul/404870_Rosiak_ ... fsetu.html

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 gru 2009, o 22:03

Aby rozluźnic atmosferę... :x
Cala ekologia to kolejne lobby, ktore nabija sobie kase. Zeszloroczny grudniowy szczyt klimatyczny w Poznaniu, bo to kur.. prestiz ,organizowac taki szczyt. Prawda jest taka posiedzieli, pogadali, miasto zakorkowali i nic z tego nie wynika, a kosztowalo to 90 mln zl. Szczyt byl sfinansowany z funduszu recyklingowego, czyli z tych pieniedzy jakie wplacaja kierowcy po 500 zl przy sprowadzneiu aut, zeby w przyszlosci byly pieniadze na zlomowanie,ktorych nie ma, bo sie rozeszly. Łatwo wyliczyc 90 000 000 mln zł : 500 zł = 180 000 osob zlozylo sie na durnych ekologow.
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 gru 2009, o 22:09

coraz częściej myślę, że trzeba założyć jakąś organizację anty-pro-ekologiczną i wrzeszczeć póki się jeszcze da, bo za chwilę wyrwą nam ostatnie pieniądze na te chore wymysły niezrównoważonych ludzi oraz tych co to są trendi i ratują świat.

Ten tekst, który wkleił WiS ładnie pokazuje, że oni w dupie mają całość. Chcą mieć tylko zieloną czystą trawę wokół własnego domu i jeździć na podboje dziczy. Wolę, żeby urodziło się w niekontrolowany sposób stu murzynów, którzy od tysiącleci tak się rodzą, niż dziecko takiego oszołoma, które zapewne będzie miało równie faszystowskie zapędy. Bo to faszyzm już zaczyna być. My biali bogaci jesteśmy lepsi, a czarna dzicz niech nam nie truje powietrza :wall:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 13 gru 2009, o 22:15

remek, :thumb: ja się zapisuję, nawet składki będę płacił.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 14 gru 2009, o 01:36

Skoro jest już prezes i chętni do płacenia to zostanę skarbnikiem :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 14 gru 2009, o 01:46

to ja poproszę o casting na sekretarki.

PS. i wszelaki personel "wypukły". :mrgreen:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 14 gru 2009, o 02:38

remek pisze: coraz częściej myślę, że trzeba założyć jakąś organizację anty-pro-ekologiczną
Albo się podczepić pod jakąś ;-)

http://ilovecarbondioxide.com/

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 14 gru 2009, o 05:05

WRC fan pisze: Albo się podczepić pod jakąś ;-)
wiesz, bo ta afera z koniec pzpn naprawdę dała mi do myślenia. Coś się da wskórać, jak będziemy się uświadamiać we własnym sosie to wiele z tego nie będzie. ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 gru 2009, o 07:54

A co z tymi koszulkami z nadrukiem o milości do CO2 ?
Dolce far niente ;-)

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 14 gru 2009, o 14:20

Słyszałem, że FUX robi te koszulki :-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 16 gru 2009, o 12:55

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 16 gru 2009, o 13:05

ja to widzę tak: kiedyś były dwa główne obozy na świecie ,komuniści , kapitaliści. Teraz nie ma już takiego podziału (trochę próba jest na podział araby kontra reszta świata ,ale chyba nie bardzo temat chwycił ;-)) , więc młodzież nie mająca gdzie się wyszumieć i pod jakimi sztandarami ,żeby nie było ,że popiera władzę , wynalazła sobie (podsycana umiejętnie przez ludzi mających w tym biznes 8-)) ekologię i tyle jeśli o mnie chodzi w tym temacie :razz:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 16 gru 2009, o 14:43

Arno pisze: http://www.tvn24.pl/-1,1633667,0,1,8222 ... omosc.html
Jak zwykle bardzo rzeczowo, przystępnie i na temat :thumb: Rozesłałem link do znajomych :-)
Tak się tylko zastanawiam, czy takie poglądy docierają do "przeciętnego Kowalskiego", a jeżeli tak, to czy mają one wpływ na sposób postrzegania przez rzeczonego wszechobecnych twierdzeń o zmianach klimatycznych, będących rzekomo następstwem działalności człowieka :wall:
Pewną pułapką może tu być też powoływanie się na względnie stare (sprzed kilkunastu lat) badania, zaprzeczające tezom ekofaszystów.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 16 gru 2009, o 15:39

Czy aby na pewno rzeczowo?
Jednak zagrożeniem czekającym nas w Kopenhadze, znacznie większym niż ograniczenia emisji CO2 i wynikający z nich kolosalny wzrost podatków, katastrofalny wzrost cen energii i wszystkich zależnych od niej dóbr i usług, są inne zapisy liczącego 181 stron projektu Protokółu z Kopenhagi. Z paragrafu 36 i 38 projektu wynika, że Protokół ma spełnić cztery cele: (1) utworzyć niewybieralny rząd światowy; (2) przekazać dorobek i bogactwa krajów uprzemysłowionych do krajów III świata; (3) stworzyć mechanizmy siłowej egzekucji postanowień traktatu w sprawie ograniczeń emisji gazów cieplarnianych i (4) doprowadzić do utraty suwerenności Polski i wszystkich państw-stron Protokółu. W projekcie Protokółu są również zapisy blokujące możliwość przyszłego wycofania się z dokumentu i kurateli rządu światowego bez zgody wszystkich pozostałych państw-stron. Jest to próba zniewolenia pod pretekstem walki z rzekomym ocieplaniem klimatu przez człowieka.
Rząd światowy, utrata suwerenności Polski.... Trąci z lekka oszołomstwem i teoriami spiskowymi

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2009, o 15:58

Konto usunięte pisze: Rząd światowy, utrata suwerenności Polski.... Trąci z lekka oszołomstwem i teoriami spiskowymi
Jednak można krytykować profesora :giggle:
Też zwróciłem uwagę na zacytowany przez Ciebie fragment. Rzeczywiście teza jest dość radykalna i różnie może być odbierana. Usprawiedliwiają ją trochę ostatnie wydarzenia związane z ujawnieniem "afery e-mailowej". Czepiać można się również zbyt daleko idących uproszczeń, kurczowego trzymania się własnego stanowiska. Pytanie tylko, czy da się w ogóle polemizować z ekologami, a jeżeli tak, to w jaki sposób to robić. Być może skoro retoryka ekologów odniosła taki sukces, to należy ich zwalczać w taki sam sposób. Może jest to lepsze rozwiązanie niż przeintelektualizowane, nafaszerowane niezrozumiałymi dla większości odbiorców informacjami, a tym samym nudne, wywody wielu ludzi nauki. Może warto pewne rzeczy uprościć, żeby trafić do szerszej rzeszy odbiorców. Zakładam wszak, że po przeczytaniu zacytowanego przez Ciebie fragmentu nie stałeś się nagle ekologiem ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 16 gru 2009, o 16:44

So What! pisze: Zakładam wszak, że po przeczytaniu zacytowanego przez Ciebie fragmentu nie stałeś się nagle ekologiem ;-)

Nie mam żadnych oporów przed zamordowaniem muchy, więc do ekologa mi sporo brakuje ;-) W ocieplenie klimatu też mi ciężko uwierzyć. Nadal możemy się kolegować :-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2009, o 16:55

Konto usunięte, spadł mi właśnie kamień z serca ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 18 gru 2009, o 12:32

Autorzy artykułu są zdecydowanie niedoinformowani i tendencyjni. Nie słyszeli o globalnym ociepleniu?
Światła drogowe LED są niebezpieczne... http://bit.ly/6vBT8A

:roll:
czarne jest piękne...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 18 gru 2009, o 13:34

Jak juz jesteśmy przy oświetleniu to tutaj trochę o żarówkach :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 18 gru 2009, o 14:30

Generalnie część żarówek wymieniłem na świetlówki (tam, gdzie zapalam je na długo), a część na ledy (tam, gdzie superoświetlenia nie potrzebuję, albo mam ich dużo). Efekty są... różne :) Wielkiego spadku opłat nie zauważyłem (ale u mnie inni prądożercy pracują na zużycie), za to jedna ledówka w łazience już padła -- ewidentnie wilgoci nie lubią.

Najbardziej wkurza mnie to, że dałem się wpuścić w to badziewie Goveny (bo samicy zachciało się ściemniaczy, a mnie mimo wszystko męczą mnie stówatówki, które palą się przez cały wieczór). Jedna sztuka kosztowała pięć dyszek (ale czego się nie robi dla filingu i zaspokajania potrzeb estetycznych samic ;)). Na początku działała fajnie, chociaż brzęczała. Po jakimś czasie zaczęła mocniej brzęczeć, a dużo słabiej świecić :) Na razie została wymieniona na inną, ale jak tamta się posypie, to czym prędzej zamienię ją na halogenówkę -- myślę, że to będzie sensowny kompromis między energożernością standardowej żarówki, a ceną i trwałością.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 gru 2009, o 20:12

Kolejna wpadka "jedynie słusznych" naukawców, vel kapłanów Globalnego Ocieplenia?

http://www.rp.pl/artykul/407783_Rosjani ... owcow.html
Konto usunięte pisze: Rząd światowy, utrata suwerenności Polski.... Trąci z lekka oszołomstwem i teoriami spiskowymi
Sformułowania ryzykowne, ale zakładam podobnie jak Szymon, że to wynik pewnej publicystycznej pasji i chęci wojowania z wrogiem jego własną bronią.
Z klasycznie pojętą "suwerennością" i tak się żegnamy (jak i większość państw świata), i jest to uboczny skutek globalizacji, integracji i paru innych "cji". Rządy dawno przestały reprezentować obywateli, a też coraz mniej mogą "kazać", zarówno swoim obywatelom, jak i otoczeniu, mogą co najwyżej "negocjować" i "starać się być branymi pod uwagę". Cała zabawa w globalne ocieplenie ma na tę zmianę wpływ mniej więcej taki, jak CO2 emitowane przez człowieka na w/w ocieplenie, czyli zapewne pomijalnie mały.
"Rząd światowy" jest już mniej przeszarżowany, wbrew pozorom - za tą operacją ewidentnie stoi spisek. Gdyby była to tylko aberracja, czyli gdyby młodzi ludzie oszaleli od nudów i dobrobytu, zaś paru cwanych profesorków na własną rękę, oddolnie i nieco cynicznie kosiło granty wbrew faktom, to reakcje świata polityki i biznesu na niedawne ujawnienie maili byłyby zapewne inne. Należałoby oczekiwać, że parę wpływowych osób brzydko zaklnie, profesorkowie dostaną po łapkach i kieszeni, zaś odcięta od instytucjonalnego wsparcia młodzież wkrótce znajdzie sobie inne szlachetne cele. Tymczasem wszyscy wspólnie zaklinają deszcz i udają, że nic się nie stało, co oznacza, że bardzo dobrze wiedzieli i wiedzą, co jest grane, ale grają teatr z kamiennymi twarzami.
Pytanie tylko, czy ów spisek ma cele polityczne, czy tylko ekonomiczne (plus oportunizm polityków, którzy z natury rzeczy wolą ganiać wyimaginowane króliczki, zamiast realnych).
Ostrożnie obstawiam drugie, ale pierwszego wykluczyć nie mogę - tzn. przynajmniej częsć aktorów może grać o przebudowę stosunków władzy w skali globalnej.
Jedno co z pewnością nie jest prawdą w wywodach Profesora - to sugestia, że beneficjentami (czy współbeneficjentami) całej operacji mają być kraje biedniejsze. O, nie ;-) Patrzcie, co się im oferuje (nieco więcej paciorków zamiast ryby, o wędce nawet nie wspominając) - i jak reagują.

kajot
2 gwiazdki

Post 19 gru 2009, o 23:00

leon pisze: to ja poproszę o casting na sekretarki.

PS. i wszelaki personel "wypukły". :mrgreen:
Może to wyglądać np tak:

Obrazek

:-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 gru 2009, o 23:28

Pożegnanie z Kopenhagą na antenie Radia Kielce (na ten temat od 26:50 do 32:25):
http://www.radio.kielce.pl/page,,Ostatn ... 5fd8f.html
Trzy tygodnie z rzędu było używanie :mrgreen:

ODPOWIEDZ